Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
mac_kow

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: mac_kow » 17 lip 2020, 15:56

Pyskaty pisze:@mac_kow
Człowieku ze wsi, swoim porównaniem udowadniasz, że nie rozumiesz charakteru czynników kształtujących cenę dla obydwu tych branż, gdzie w branży samochodowej czynniki popytowe nie mają obecnie wpływu na wzrost ceny,

LOL. Od kiedy to aktualne miejsce zamieszkania determinuje cokolwiek- zwłaszcza na forum? Niech zgadnę- w zeszłą niedzielę głosowałeś na opcję szacunku i tolerancji?

Ksywa adekwatna do stylu wypowiedzi- nie mam zamiaru łapać haczyka trollowania. Obserwuję cenę swojego modelu samochodu regularnie od mniej więcej 10 lat a nie od 2020 roku. Trzeci raz pisać tego nie zamierzam.

buda pisze:I na tym ultra-niszowym forum popełniłeś juz 471 ultra-niszowych wpisików

Gdybyś je wszystkie prześledził to może byś się dowiedział, dlaczego i po co. Jakąś rozrywkę mieć trzeba, poza tym uwielbiam kolegę pozdro. Jaki problem?

anubis pisze:Dokładnie. :D Na forum są poszukujący, sprzedający, najemcy, pośrednicy i inne osoby związane z branżą.

Dokładnie. Na czele z soft-trollami Twojego pokroju, zarejestrowanymi dziwnym trafem w samym środku "pandemii".
Jestem związany z brażą dwudziestoma węzłami, a forum jest opiniotwórcze do tego stopnia, że wręcz steruje cenami. Nowy Bernard Madoff nieruchomości ze mnie. Kupiłem i teraz naganiam, żeby rosło! To przecież jasno wynika z moich postów- no nie?

Tym niemniej ogólnie miło, że co po niektórych zapiekły zwyczajne wypowiedzi i przytoczenie statystyk.

platinium

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: platinium » 17 lip 2020, 15:56

Swoją drogą, Bracia Sadurscy piszą np. na swojej stronie "(...) powrócimy do normalności, czyli niestety do ponownego wzrostu cen. Pewnie dlatego Banki normalnie procesują nowe wnioski kredytowe i udzielają pozytywnych decyzji kredytowych." Chyba dawno w banku nie byli. No, ale taka ich rola, przecież nie powiedzą klientowi żeby się wstrzymał do jesieni jeśli może. Prowizje muszą się zgadzać, a leasing na auto sam się nie spłaci.

kiedy byłeś w banku? masz jakieś dane poza raportem ilośc wniosków z czerwca (wyższym niż rok wcześniej)?

ja dostaję newsletter z aktualną ofertą + oglądam Marcina Iwucia/Sebastiana Bliskiego z comiesięcznymi podsumowaniami i są wciaż takie banki jak Millenium które oferują kredyty z 10% wkładu wlasnego, onne 20-30, najwięcej pko 30-40%.
Pracuje z typkiem który od 11 miesięcy mam JDG i bez problemu wziął kredyt w zeszłym miesiącu

tulipan

Postautor: tulipan » 17 lip 2020, 17:28

Nie rozumiem Waszej dyskusjokłótni. I jedni i drudzy nie robicie nic innego niż spekulacje. Można wyciągać miliony statystyk historycznych, a i tak nie przewidzicie przyszłości :)
A chętnie wykorzystam Waszą energię. Kojarzycie inwestycje poniżej 8k za metr, w lokalizacji nie na peryferiach, gdzie są mieszkania 50-65mkw do oddania w przeciągu roku, i czy moglibyście mi je wskazać? Zaczyna mi brakować sił w poszukiwaniach :D

Rak

Postautor: Rak » 17 lip 2020, 17:29

9k to nowe 8k

mac_kow

Postautor: mac_kow » 17 lip 2020, 17:51

tulipan pisze:Nie rozumiem Waszej dyskusjokłótni. I jedni i drudzy nie robicie nic innego niż spekulacje. Można wyciągać miliony statystyk historycznych, a i tak nie przewidzicie przyszłości :)
A chętnie wykorzystam Waszą energię. Kojarzycie inwestycje poniżej 8k za metr, w lokalizacji nie na peryferiach, gdzie są mieszkania 50-65mkw do oddania w przeciągu roku, i czy moglibyście mi je wskazać? Zaczyna mi brakować sił w poszukiwaniach :D

Zdefiniuj "peryferia". Bo w krakowskich warunkach, odległość od Rynku Głównego w linii prostej to słabe kryterium. Ja niezmiennie polecam Prokocim/Bieżanów - wiem, że w tej chwili są tam co najmniej 2/3 inwestycje spełniające kryterium.

tulipan

Postautor: tulipan » 17 lip 2020, 18:16

Kliny, Złocień, Swoszowice, Skotniki, rejony około modlniczki ale jeszcze w Krakowie i to samo z dalekim Prądnikiem Białym przy Zielonkach oraz Wzgórza Krzesławickie to dla mnie peryferia :) Prokocim/Bieżanów jest ok. Tam kojarzę małą górę (ale terminy oddania dalekie), wille nokturn (został parter + jedno mieszkanie na pierwszym pietrze mimo informacji na stronie juz zarezerwowane), coś jeszcze ciekawego?

platinium

Postautor: platinium » 17 lip 2020, 18:25

Nie rozumiem Waszej dyskusjokłótni. I jedni i drudzy nie robicie nic innego niż spekulacje. Można wyciągać miliony statystyk historycznych, a i tak nie przewidzicie przyszłości :)

- dokładnie tak, świetnie to podsumowałeś. Pojawia się troll, pisze że do końca roku ceny spadną o 15%, wszyscy łapią zarzutkę i już któryś raz da dyskusja zatoczyła koło. Za kilka dni to samo :lol:

Co do inwestycji to chyba centralna ma mieszkania za ok 7,5k, Imperial Citi Yes, Domosfera Bryks na prądniku trochę ponad 8k, dombud na reducie też trochę ponad 8k, dombud przy górce narodowej - poniżej 8k.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 17 lip 2020, 19:08

platinium pisze:Pojawia się troll, pisze że do końca roku ceny spadną o 15%, wszyscy łapią zarzutkę

Ech, ileż można to pisać. To, że spadnie do końca roku do 15% twierdzę nie ja, tylko PKO BP w ostatnim raporcie sektorowym dot. rynku nieruchomości. Banki robią takie raporty, aby wytłumaczyć się przed akcjonariuszami ze swojej polityki kredytowej i podejmować decyzje biznesowe.

Ja się zgadzam z PKB BP co do zasady, ale podbijam i uważam, że w ciągu roku - 1,5 ceny mieszkań spadną do 30%. A to dlatego, że PKO BP tak przewiduje przy założeniu, że negatywne skutki epidemii dla gospodarki miną do wiosny przyszłego roku.

Tak więc wypraszam sobie 15% (!). Proszę mnie kojarzyć z 30%.

A jak ktoś szuka tu jakiegoś kompromisu to Emmerson Evaluation przewiduje do 22% w ciągu dwóch lat, po 5-7% rocznie. Bardziej obrazowo: nieruchomość warta dzisiaj 600 tys. zł będzie wg. Emmersona warta 480 tys. zł w 2022.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

puszysty wilk

Postautor: puszysty wilk » 17 lip 2020, 19:51

tulipan pisze:Kliny, Złocień, Swoszowice, Skotniki, rejony około modlniczki ale jeszcze w Krakowie i to samo z dalekim Prądnikiem Białym przy Zielonkach oraz Wzgórza Krzesławickie to dla mnie peryferia :) Prokocim/Bieżanów jest ok. Tam kojarzę małą górę (ale terminy oddania dalekie), wille nokturn (został parter + jedno mieszkanie na pierwszym pietrze mimo informacji na stronie juz zarezerwowane), coś jeszcze ciekawego?

W dzielnicy Prokocim/Bieżanów to jeszcze masz inwestycje Aleksandry Park na Podleskiej, z tego co ostatnio widziałem mają tam jeszcze wolne mieszkania i lokalizacja całkiem spoko. Start City na Teligi, patrzyłem i jest jeszcze jedno wolne 54m2.

platinium

Postautor: platinium » 17 lip 2020, 20:07

A jak ktoś szuka tu jakiegoś kompromisu to Emmerson Evaluation przewiduje do 22% w ciągu dwóch lat, po 5-7% rocznie. Bardziej obrazowo: nieruchomość warta dzisiaj 600 tys. zł będzie wg. Emmersona warta 480 tys. zł w 2022.

Tak, jest. Ten clickbaitowy tytuł ile będzie warta nieruchomość dokładnie za 2 lata :lol:
Mam przepis na biznes dla każdego właściciela mieszkania. Niech sprzeda teraz mieszkani i odkupi je 1.01.2020 o godzinie 00:00:01, 22% zysku przy dzisiejszych stopach procentowych to świetny wynik :lol:
Dzięki za poprawę humoru, nie muszę czytać tagów z kryptowalutami na niektórych portalach.

Tak więc wypraszam sobie 15% (!). Proszę mnie kojarzyć z 30%.

wiemy wiemy, nie musisz 10 raz pisać o ile dokładine spadną ceny. Ludzie tutaj potrafią czytać, po co się ciągle powtarzać.

Zyczę powodzenia i dobrego wynajmowanego mieszkania, bo pewnie w nim trochę posiedzisz :D

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”