jakubiakuellen pisze:Ja wcześniej podałem przykłady rozchwytywanych flagowych inwestycji blisko centrum jak WT 2.0
Wiślane Tarasy 2.0 to jest jedna z tych spekulacyjnych inwestycji, na których masa ludzi popłynie albo zamrozi kapitał na lata. Na samym otodom pod hasłem "Wiślane Tarasy" są aktualnie 74 oferty i praktycznie codziennie dochodzi jakaś nowa. Jak dla mnie to flagowy przykład jak rynek mieszkaniowy w pewnych miejscach Krakowa był popsuty. Taki Bagry Park, tylko w topowym standardzie, który ludzie wykupili i teraz nie mają co z tym zrobić.
WT to jest dla mnie taki wręcz symbol problemów krakowskiego rynku. On miał przed pandemią niebywałą wręcz płynność. Kupiło się dziurę w ziemi i w dowolnym momencie można było zbyć na zasadach cesji i to z zyskiem. Jeden kupował od drugiego i sprzedawał drożej. Początkowo to dotyczyło tylko normalnych lokali, ale pod koniec 2019 schodziło już absolutnie wszystko. No i wirus nagle, brutalnie, przeciął tą spekulację. Kto zdążył do marca, ten wyszedł z zyskiem. Kto się spóźnił ten został często z nieruchomością, która do niczego poza spekulacją się nie nadaje, no a przynajmniej nie za zakupioną cenę.
qbait pisze:@anubis sam sprzedałem dzisiaj stan deweloperski. Kupowałem za 450k w styczniu 2019, sprzedałem na czysto za 550k... Gotówki za długo trzymać nie chcę. Podeślij konkretne okazyjne oferty, sam się chętnie skuszę.
Okazje się pojawiają regularnie, ale całego rynku nie śledzę, tylko miejsca, które mnie interesują. Poszła ta Avia j/w, a drugie to było chyba Mogilska Tower. Obie oferty miały ceny sprzed paru lat. 3 tygodnie i obie poszły, no a przynajmniej ich już nie ma w necie.
Ale tak serio mówiąc to inwestycyjnie nawet na okazjach to kiepska taktyka. No dajmy na to, że teraz będzie lecieć, aby w 2022 osiągnąć ceny z 2018 roku. Dajmy na to, aby osiągnąć kolejny szczyt potrzeba następnych paru lat. Wychodzi co najmniej 5 lat mrożenia kapitału z niepewnym wynikiem. Obligacje indeksowane o inflację wypadają tu dużo lepiej.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF
Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022