Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Awatar użytkownika
anubis

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: anubis » 17 lip 2020, 21:29

platinium pisze:Mam przepis na biznes dla każdego właściciela mieszkania. Niech sprzeda teraz mieszkani i odkupi je 1.01.2020 o godzinie 00:00:01, 22% zysku przy dzisiejszych stopach procentowych to świetny wynik :lol:

Ten biznes się nie uda, bo jest mały szkopuł. Nawet jak wystawisz po starych cenach to nikt Ci tego nie kupi. Na otodom obserwuję kilkadziesiąt mieszkań. Tylko ta Avia wyżej i coś jeszcze zniknęło. Reszta stoi i co jakiś czas jakaś oferta opuszcza ceny po 20-30 tys.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

platinium

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: platinium » 17 lip 2020, 21:59

Ten biznes się nie uda, bo jest mały szkopuł. Nawet jak wystawisz po starych cenach to nikt Ci tego nie kupi. Na otodom obserwuję kilkadziesiąt mieszkań. Tylko ta Avia wyżej i coś jeszcze zniknęło. Reszta stoi i co jakiś czas jakaś oferta opuszcza ceny po 20-30 tys.

Mam wielu znajomych szukających mieszkania, więc nie będzie problemu :) Dobranoc

qbait

Postautor: qbait » 17 lip 2020, 23:00

@anubis sam sprzedałem dzisiaj stan deweloperski. Kupowałem za 450k w styczniu 2019, sprzedałem na czysto za 550k...
Gotówki za długo trzymać nie chcę. Podeślij konkretne okazyjne oferty, sam się chętnie skuszę.

mac_kow

Postautor: mac_kow » 17 lip 2020, 23:02

tulipan pisze:Kliny, Złocień, Swoszowice, Skotniki, rejony około modlniczki ale jeszcze w Krakowie i to samo z dalekim Prądnikiem Białym przy Zielonkach oraz Wzgórza Krzesławickie to dla mnie peryferia :) Prokocim/Bieżanów jest ok. Tam kojarzę małą górę (ale terminy oddania dalekie), wille nokturn (został parter + jedno mieszkanie na pierwszym pietrze mimo informacji na stronie juz zarezerwowane), coś jeszcze ciekawego?

Potencjalnie ciekawego i wartego przyjrzenia się: "Apartamenty Działkowa", tyle, że tam chyba nie ma windy, "Lilli Wenedy Park"- nie wiem dokładnie jak z cenami, Aleksandry Park, "Pod Kasztanem" od Samson Dom no i ostatnie mieszkanie w Start City, z tego co widać.

A może dalszy Płaszów oraz Ruczaj?

anubis pisze:Ten biznes się nie uda, bo jest mały szkopuł. Nawet jak wystawisz po starych cenach to nikt Ci tego nie kupi. Na otodom obserwuję kilkadziesiąt mieszkań.

No to ta "nieruchomość" w końcu ile "warta"? 600 czy nie 600? Ktoś kupi czy nie kupi?

jakubiakuellen

Postautor: jakubiakuellen » 17 lip 2020, 23:37

buda pisze:Skala makro jest taka, ze duzi inwestorzy przenosza się nad morze i w góry. Kupienie mieszkania w miejcowości zawsze i przez cały rok atrakcyjnej turystycznie, podkreślam słowo zawsze, jest pewniakiem. Co do twierdzenia, ze mieszkania to nie truskawki. Oczywiscie, ze mieszkania to truskawki. Zadaję pytanie i prosze o odpowiedz - jak sądzicie - Co będzie sie działo i dlaczego? Deweloper oddaje w listopadzie 2020 budynek w Krakowie, 15 minut na piechotę od Tauron Areny. Mieszkania od 8600-9500 zł. Jest sprzedanych 17 mieszkan, 1 rezerwacja, 26 wolnych. Budynek buduje się 2 lata. Jest lipiec. I jest to jedna z ich trwajacych budów, sytuacja na pozostałych jest rózna - od kilku wolnych mieszkan do mnóstwa wolnych mieszkan, ma też rózne terminy oddania i różne ceny, też od 7200. Będzie sobie tak budował i trzymał setki mieszkań?

15min od Tauron Areny tzn gdzie? Czyżyny? Co to za inwestycja?

Ja wcześniej podałem przykłady rozchwytywanych flagowych inwestycji blisko centrum jak WT 2.0, które są swoistą wizytówką powiewu świeżości dizajnu w budownictwie krakowskim i synonimem prestiżu jak określają w swoich reklamach.
Mamy lipiec, koniec budowy 2 etapu planowany jest na koniec roku czyli zostało pół roku do zakończenia budowy.
Inwestycja w tym etapie ma 150 mieszkań, z czego obecnie zostało tylko 5 wolnych.. Także nieco ponad 3% wolnych mieszkań jest do kupienia. W tym 2 mieszkania po 1mln, jedno za 2mln i jedno za ponad 4 mln :D

Obrazek

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 18 lip 2020, 0:33

jakubiakuellen pisze:Ja wcześniej podałem przykłady rozchwytywanych flagowych inwestycji blisko centrum jak WT 2.0

Wiślane Tarasy 2.0 to jest jedna z tych spekulacyjnych inwestycji, na których masa ludzi popłynie albo zamrozi kapitał na lata. Na samym otodom pod hasłem "Wiślane Tarasy" są aktualnie 74 oferty i praktycznie codziennie dochodzi jakaś nowa. Jak dla mnie to flagowy przykład jak rynek mieszkaniowy w pewnych miejscach Krakowa był popsuty. Taki Bagry Park, tylko w topowym standardzie, który ludzie wykupili i teraz nie mają co z tym zrobić.

WT to jest dla mnie taki wręcz symbol problemów krakowskiego rynku. On miał przed pandemią niebywałą wręcz płynność. Kupiło się dziurę w ziemi i w dowolnym momencie można było zbyć na zasadach cesji i to z zyskiem. Jeden kupował od drugiego i sprzedawał drożej. Początkowo to dotyczyło tylko normalnych lokali, ale pod koniec 2019 schodziło już absolutnie wszystko. No i wirus nagle, brutalnie, przeciął tą spekulację. Kto zdążył do marca, ten wyszedł z zyskiem. Kto się spóźnił ten został często z nieruchomością, która do niczego poza spekulacją się nie nadaje, no a przynajmniej nie za zakupioną cenę.

qbait pisze:@anubis sam sprzedałem dzisiaj stan deweloperski. Kupowałem za 450k w styczniu 2019, sprzedałem na czysto za 550k... Gotówki za długo trzymać nie chcę. Podeślij konkretne okazyjne oferty, sam się chętnie skuszę.

Okazje się pojawiają regularnie, ale całego rynku nie śledzę, tylko miejsca, które mnie interesują. Poszła ta Avia j/w, a drugie to było chyba Mogilska Tower. Obie oferty miały ceny sprzed paru lat. 3 tygodnie i obie poszły, no a przynajmniej ich już nie ma w necie.

Ale tak serio mówiąc to inwestycyjnie nawet na okazjach to kiepska taktyka. No dajmy na to, że teraz będzie lecieć, aby w 2022 osiągnąć ceny z 2018 roku. Dajmy na to, aby osiągnąć kolejny szczyt potrzeba następnych paru lat. Wychodzi co najmniej 5 lat mrożenia kapitału z niepewnym wynikiem. Obligacje indeksowane o inflację wypadają tu dużo lepiej.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:

qbait

Postautor: qbait » 18 lip 2020, 7:45

buda pisze:Jeśli wierzysz, ze ceny pójdą w górę kup cokolwiek.

Nie wierze w duże wzrosty rzeczywiste (rynek inwestycyjny wyhamował), ale nominalnie mogą wzrosnąć ze względu na wysoką inflację.

anubis pisze:Obligacje indeksowane o inflację wypadają tu dużo lepiej.

Inflacja CPI jest grubo zaniżana, realna inflacja to ~10%. Jak już zainwestuje kasę w coś płynniejszego to pewnie akcje / reity i będę czekał na okazję.

anubis pisze:Okazje się pojawiają regularnie, ale całego rynku nie śledzę, tylko miejsca, które mnie interesują. Poszła ta Avia j/w, a drugie to było chyba Mogilska Tower.

Mogilska Tower za 7k na wyższych piętrach? Tyle kosztowała jak się nią interesowałem w 2018. Masz screena? Ja widzę teraz tylko oferty za ~10k.

jakubiakuellen

Postautor: jakubiakuellen » 18 lip 2020, 15:38

anubis pisze:
jakubiakuellen pisze:Ja wcześniej podałem przykłady rozchwytywanych flagowych inwestycji blisko centrum jak WT 2.0

Wiślane Tarasy 2.0 to jest jedna z tych spekulacyjnych inwestycji, na których masa ludzi popłynie albo zamrozi kapitał na lata. Na samym otodom pod hasłem "Wiślane Tarasy" są aktualnie 74 oferty i praktycznie codziennie dochodzi jakaś nowa. Jak dla mnie to flagowy przykład jak rynek mieszkaniowy w pewnych miejscach Krakowa był popsuty. Taki Bagry Park, tylko w topowym standardzie, który ludzie wykupili i teraz nie mają co z tym zrobić.

WT to jest dla mnie taki wręcz symbol problemów krakowskiego rynku. On miał przed pandemią niebywałą wręcz płynność. Kupiło się dziurę w ziemi i w dowolnym momencie można było zbyć na zasadach cesji i to z zyskiem. Jeden kupował od drugiego i sprzedawał drożej. Początkowo to dotyczyło tylko normalnych lokali, ale pod koniec 2019 schodziło już absolutnie wszystko. No i wirus nagle, brutalnie, przeciął tą spekulację. Kto zdążył do marca, ten wyszedł z zyskiem. Kto się spóźnił ten został często z nieruchomością, która do niczego poza spekulacją się nie nadaje, no a przynajmniej nie za zakupioną cenę.

qbait pisze:@anubis sam sprzedałem dzisiaj stan deweloperski. Kupowałem za 450k w styczniu 2019, sprzedałem na czysto za 550k... Gotówki za długo trzymać nie chcę. Podeślij konkretne okazyjne oferty, sam się chętnie skuszę.

Okazje się pojawiają regularnie, ale całego rynku nie śledzę, tylko miejsca, które mnie interesują. Poszła ta Avia j/w, a drugie to było chyba Mogilska Tower. Obie oferty miały ceny sprzed paru lat. 3 tygodnie i obie poszły, no a przynajmniej ich już nie ma w necie.

Ale tak serio mówiąc to inwestycyjnie nawet na okazjach to kiepska taktyka. No dajmy na to, że teraz będzie lecieć, aby w 2022 osiągnąć ceny z 2018 roku. Dajmy na to, aby osiągnąć kolejny szczyt potrzeba następnych paru lat. Wychodzi co najmniej 5 lat mrożenia kapitału z niepewnym wynikiem. Obligacje indeksowane o inflację wypadają tu dużo lepiej.

To bardzo ciekawe co prawisz. Chyba przeglądamy inne internety :roll:
Hasło 'Wislane Tarasy' tyczy się również Inwestycji Wislane tarasy 1.0 czyli innych 6 budynków budowanych od 2005r.. W sumie pewnie z 1000 mieszkań już wybudowali wraz z obecnymi etapami nowej inwestycji..

Przeglądając oferty pierwsze z brzegu na OTODOM widzę oferty wykończonych mieszkań na sprzedaż od 15-19tyś/m2. Jak to się ma co ceny u dewelopera która wynosiła w 1 etapie WT 2.0 od 7900zł, a następnym od 9900zł/m2? Gdzie te straty? ;)
Natomiast małe, najgorzej usytuowane kawalerki 33m2 z widokiem na północ w stanie deweloperskim, oferowane z wyprzedzeniem pół roku przed zakończeniem budowy widzę w najniższej cenie ~13k/m2. Czyli 2,5-3k lekką ręką przebitki. 25% zysku do ręki.
Najtańszą ofertę jaką znalazłem to ~12,3k/m2 60m2 na parterze, która kosztowała podczas zakupu 7900zł/m2. Przebitka >50%.
Jak to się ma do Twoich obliczeń? :lol:

Tak jak pisałem wcześniej. Kto się załapał na 1 i 2 etap WT 2.0 może czuć się wygrany i sprzedać z przebitką >>> MINIMUM 25%.
Obrazek

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 18 lip 2020, 16:12

jakubiakuellen pisze:Tak jak pisałem wcześniej. Kto się załapał na 1 i 2 etap WT 2.0 może czuć się wygrany i sprzedać z przebitką >>> MINIMUM 25%.

I tu jest pies pogrzebany, bo to, że ktoś sobie radośnie wystawił "z przebitką 25%" nie oznacza, że ktoś inny to po tej cenie kupi. Przypomina to polowanie na leszcza, dziesiątki ofert, które stoją od co najmniej kwietnia (wcześniej tego nie obserwowałem).

Zrzut, który udostępniasz świadczy za to o czymś zupełnie innym - o potężnej spekulacji, która w wielu miejscach zagościła na krakowskim rynku. Tak, takie są oczekiwania sprzedających. Oni kupowali z myślą, że z taką przebitką będzie sprzedaż. Dla wielu to miał być interes życia. Wystarczy spojrzeć jak to jest powykańczane, nowe mebelki, fancy obrazki na ścianach, plakaty z panoramami miasta, widać rękę projektantów wnętrz. Te mieszkania to niemal w całości miały być inwestycje, lokaty pod dalszą sprzedaż.

I co? I nic, sprzedawać to się teraz nie chce, ale być może ktoś się znajdzie i kupi za cenę z 2018 roku a sprzedający zarobi być może z 5%. Albo pozostaje mrożenie kapitału na wiele, wiele lat aż cały cykl gospodarczy się przemieli i będą znowu wzrosty.

Poniekąd podobne zjawisko się rozpędzało na np. 29 Alei, z tym, że tam brakło czasu i teraz latają głównie cesje umów deweloperskich i sprzedaż stanu deweloperskiego.

platinium

Postautor: platinium » 18 lip 2020, 16:27

To bardzo ciekawe co prawisz. Chyba przeglądamy inne internety :roll:

Łapiesz się na zarzutkę trolla.
@anubis proponuję zająć się swoją pracą i zbieraniem kapitału - który Ci będzie potrzebny 1.1.2022. Po co tracić czas na forum (oh, wait.. chyba że masz w tym jakiś cel) :lol:

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”