Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
platinium

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: platinium » 14 sie 2020, 20:58

next.gazeta.pl/next/7,151003,26206802,nowe-mieszkania-w-koncu-zaczynaja-taniec-pandemia-mocno-zamieszala.html

Co ten artykuł odkrywa poza opisem wyników raportu NPB? Będziemy teraz wrzucać te dane ubrane w różne artykuły?
W raporcie NPB ceny transakcyjne w Krakowie - w II kwartale wzrosły. Co będzie w III kwartale? dowiemy się za kilka miesięcy. Tyle w temacie.

Awatar użytkownika
anubis

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: anubis » 14 sie 2020, 23:05

To nie jest raport NBP tylko wskaźniki na podstawie wyników ankiety NBP. Różnica jest zasadnicza:

- w raportach kwartalnych NBP uwzględnia ceny z ksiąg wieczystych
- w tym "raporcie", na który powołuje się tu GW są dane z ankiet, które są kierowane wyłącznie do deweloperów i biur pośrednictwa w obrocie

Te ankiety NBP nie uwzględniają zwrotów, zerwanych rezerwacji, ilości sprzedanych mieszkań. NBP nawet ich nie komentuje tylko wrzuca do arkusza kalkulacyjnego z adnotacją, że dane są niepełne. Co nie przeszkadza oczywiście Gazecie Wyborczej i ekspertom od deweloperów posługiwać się nimi przekonując, że w sumie nie jest źle.

Wg. Cenatorium i ich indeksu urban.one (opartego o ceny transakcyjne z publicznych rejestrów) korekta nie była "delikatna" tylko dosyć głęboka. A szczegóły poznamy we wrześniu, bo wtedy będzie raport NBP (oparty o ceny transakcyjne z rejestrów publicznych) za II kw.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

platinium

Postautor: platinium » 15 sie 2020, 8:25

jakakolwiek instytucja by nie przygotowała raportu - dla Ciebie i tak będzie fałszywy bo nie ma spadków. Czy to NBP czy GUS czy prezydent. Jesteście jak moja babcia nie rozstając się z TVP i rMaryja. Wszyscy kłamią tylko Wy i Cenatorium mówicie prawdę.
Dowodem na to są przecież promocje które tu wcześniej wkleiłeś i nie byłeś w stanie udowodnić swoich bzdur mimo kilkukrotnej prośby kolegi. Ja kilkoma z tych inwestycji interesowałem się jeszcze w 2019 i promocje były takie same.. A w innych nie ma żadnych promocji, chyba że dla Ciebie negocjacja słabo sprzedającego się mieszkania o 1-2% to promocja.. Co tylko potwierdza ze zacząłeś się interesować rynkiem dopiero po covidzie.

Oki, czekamy do września, coraz bardziej przesuwamy granice czasową

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 15 sie 2020, 9:59

Powtórzę może wyraźniej - NBP nie przygotowała żadnego raportu, a jedynie opublikowała wyniki ankiety wśród pośredników i deweloperów. Tu jest ten arkusz, na którym GW opiera sensacyjne nagłówki. Na pierwszej stronie też arkusza jest metodologia i ostrzeżenie, że dane są niepełne:

nbp.pl/publikacje/rynek_nieruchomosci/ceny_mieszkan.xls?v=2020q1
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:

Klitsch.K.O

Postautor: Klitsch.K.O » 15 sie 2020, 10:03

Żadnych obniżek nie ma i nie będzie. W zasadzie to już pewne.

dzejkopf

Postautor: dzejkopf » 15 sie 2020, 12:03

Annubis:
Rzuca danymi i faktami

Rynek:
Sytuacja jest bardzo trudna

Agenci Deweloperów pisze:Żadnych obniżek nie ma i nie będzie. W zasadzie to już pewne.

<3 <3 I tak przez 3 miesiące ma tym wątku bez zmian <3 <3

dzejkopf

Postautor: dzejkopf » 15 sie 2020, 12:13

mac_kow pisze:
anubis pisze:
Promocje są już odpalone w:

Można prosić o jakiekolwiek dowody w sprawie inwestycji, które akurat znam:
- Głowackiego (od Galinwest jak mniemam, bo Dombud praktycznie wszystko sprzedał)
- Wysłouchów41A.

Znam. Promocji nie stwierdzono. Co z resztą- nie wiem. Jak udowodnisz, że się mylę, to może będę skłonny cofnąć słowa o Twojej zerowej wiarygodnośći.

Czas szukania 13 sekund:
Głowackiego obniżka wybranych mieszkań do 2% (wg Rynek pierwotny)
Wysłouchów41A obniżka wybranych mieszkań do 20% (wg Rynek Pierwotny)

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 15 sie 2020, 12:20

dzejkopf pisze:Czas szukania 13 sekund:
Wysłouchów 41A obniżka wybranych mieszkań do 20% (wg Rynek Pierwotny)

Jak przedzwoni się / puści maila to dostanie w odpowiedzi konkretne oferty.

Nie odpisywałem mu, bo nie wiem jakim leniem trzeba być żeby samemu sobie nie sprawdzić. :D "Udowodnij mi!!!", "JA TAM SPADKÓW NIE WIDZĘ." I weź z takimi rozmawiaj.

trabel

Postautor: trabel » 15 sie 2020, 12:46

Przeciez Anubis tu jest ostatnia osoba ktora podaje fakty. Okej, moze inaczej - tak przedstawia rzeczywistosc ze cokolwiek sie wydarzy to wniosek jest taki ze juz za miesiac fala bankructw deweloperow i wyprzedaze -50%. Prawda jak zwykle jest gdzies po srodku.

platinium

Postautor: platinium » 15 sie 2020, 13:13

Nie odpisywałem mu, bo nie wiem jakim leniem trzeba być żeby samemu sobie nie sprawdzić. :D "Udowodnij mi!!!"

Ja się akurat nie prosiłem o te wyjaśnienie, ale patrząc na to ile masz czasu na spamowanie tutaj kilkukrotnie tymi samymi danymi to tymbardziej spamowałbyś konkretami promocji jakbyś takie miał (logicznie myśląc).

Twój post z promocjami ztriggerował mnie po kilku tygodniach nieobecności ponieważ jest z czapy. Napisałeś, że "Promocje są już odpalone w:" podając liste inwestycji takich jak Osiedle Estella (gdzie 100% mieszkań jest sprzedanych), kilka inwestycji murapolu, czy Bumy na których te same promocje widziałem w 2019, Lublańska Park - gdzie specjalnie odgrzebałem od dewelopera maila z ofertą z końca października z tymi samymi lub niższymi cenami. Nie wiem nic o innych - ponieważ mnie nie interesują te inwestycje, a dzwonic do deweloperów tylko po to żeby udowodnić coś gościowi z wykopu tymbardziej nie zamierzam.
Czas szukania 13 sekund:
Wysłouchów41A obniżka wybranych mieszkań do 20% (wg Rynek Pierwotny)

Aż sprawdziłem, dla zainteresowanych podaje linka: rynekpierwotny.pl/oferty/frax-bu
W całej inwestycji są 4 promocje, o 1%, 4%, 19% i 20%. Mieszkanie ze zniżką 20 i 19% mają taką samą cenę za m2 jak mieszkania o podobnym metrażu i ilości pokoi. Wygląda to na a) błąd przy wprowadzeniu danych - ktoś początkowo wprowadził mieszkanie za 11m2, wszystki inne za 8,5/m2 po czym poprawił cenę pierwszego mieszkania.
b) specjalny zabieg marketingowy w stylu black friday.

Jeśli wykopowiczowi chodziło o takie promocje, to przyznaje - może liczyć na te swoje wymarzone 30% :)

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”