Kliny Zacisze - Atal Kraków - opinie i forum osiedla na Klinach

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
mac_kow

Re: Kliny Zacisze - Atal Kraków - opinie i forum osiedla na Klinach

Postautor: mac_kow » 17 sie 2020, 23:37

Tybek pisze:Jestem zainteresowany kupnem mieszkania w tej inwestycji, natomiast przeraża mnie widmo codziennego poszukiwania miejsca parkingowego (dostępne w garażu do kupna przy zakupie mieszkania od 60 mkw - mi nie potrzebne są trzy pokoje).

Klasyczne bohaterskie rozwiązywanie problemów, które w normalnej sytuacji nie powinny zaistnieć. Współczynnik miejsc parkingowych z tego co pamiętam- a można nawet cofnąć się w tym wątku o parę stron- to 0,6.

Nie dziwcie się, że deweloper nie zapewnił więcej miejsc, niż wynikało to z norm ze starego PnB. Kondygnacje podziemne są drogie. Na Klinach ma być przede wszystkim tanio.
Nie dziwcie się również, że deweloper "trzyma" te miejsca dla większych mieszkań. Większe mieszkanie = rodzina = samochód. Szansa na sprzedaż rodzinnego mieszkania bez miejsca postojowego jest naprawdę niewielka.

Ja sobie osobiście w ogóle nie wyobrażam zakupu nowego mieszkania BEZ miejsca postojowego w hali garażowej. To jest jedna z niewielu realnych zalet nowego budownictwa. Kliny to też stan umysłu, swoją drogą, no i faktycznie bez samochodu nie da się tam funkcjonować, ale miejsc brakuje.

Cóż można powiedzieć- jeśli kupujesz "dla siebie', to zważywszy na naprawdę niskie ceny w tej inwestycji, może jednak kup większe mieszkanie? Dodatkowy pokój naprawdę nie zaszkodzi :>
Sytuacja życiowa się zmienia. W najgorszym razie będziesz mieć komfortową suszarnię ubrań, a może komfortowe miejsce do pracy zdalnej ;) Z metrami jest jak z pojemnością silnika w samochodzie. Nic ich nie zastąpi.

Znów dygresja- oferta największych mieszkań przed podwyżkami z grudnia, czyli w cenie 5500/m, to była naprawdę fajna opcja, żeby przy stosunkowo cienkim portfelu mieszkać bardzo wygodnie. Szacun dla Atala za tę ofertę!

Ogólnie- na całe szczęście, im dalej w przyszłość tym sytuacja wygląda sensowniej, bo na większości terenów obowiązuje już współczynnik 1,2.

kwk

Postautor: kwk » 18 sie 2020, 9:34

mac_kow pisze:Ja sobie osobiście w ogóle nie wyobrażam zakupu nowego mieszkania BEZ miejsca postojowego w hali garażowej. To jest jedna z niewielu realnych zalet nowego budownictwa. Kliny to też stan umysłu, swoją drogą, no i faktycznie bez samochodu nie da się tam funkcjonować, ale miejsc brakuje.

Zgadam się - to jest zaleta - i jedna z zauważalnych różnic - chodniki, zieleńce nie są zawalone samochodami. Porównałbym ją do braku gazu :) Warto pamiętać, że pewnie zasada o dostępności miejsc postojowych dotyczy większości kupujących, więc będzie problem z parkowaniem. I nie wierzyłbym, że większość nie będzie miała samochodu, nie ta okolica i czasy.

mac_kow

Postautor: mac_kow » 18 sie 2020, 10:21

kwk pisze:Zgadam się - to jest zaleta - i jedna z zauważalnych różnic - chodniki, zieleńce nie są zawalone samochodami. Porównałbym ją do braku gazu :)

No i właśnie a propos chodników to patrząc np. na Ruczaj czy nawet Wasze Kliny, nie widzę specjalnie zalet w/s do starszych osiedli. Ul. Małysiaka już dziś jest całkowicie zastawiona samochodami.
Samochodoza tu i tam, ale na osiedlach z płyty są zdecydowanie większe przestrzenie i jednak mimo wszystko więcej zieleni.
Kwestia nie-rozjeżdżania trawy i zieleńców to wyłącznie kwestia motywacji mieszkańców do wprowadzania stref ruchu.

W wielkiej płycie również odchodzi się od piecyków gazowych, ale to prawda- rury zwykle zostają. Nie spotkałem się z całkowitym usunięciem gazu, bo byłoby to roziwązanie drastyczne dla posiadaczy kuchenek.

kwk

Postautor: kwk » 18 sie 2020, 12:05

mac_kow pisze:No i właśnie a propos chodników to patrząc np. na Ruczaj czy nawet Wasze Kliny, nie widzę specjalnie zalet w/s do starszych osiedli. Ul. Małysiaka już dziś jest całkowicie zastawiona samochodami.
Samochodoza tu i tam, ale na osiedlach z płyty są zdecydowanie większe przestrzenie i jednak mimo wszystko więcej zieleni.
Kwestia nie-rozjeżdżania trawy i zieleńców to wyłącznie kwestia motywacji mieszkańców do wprowadzania stref ruchu.

Zapomniałem dodać - że poza garażem podziemnym osiedle musi mieć sensownie zaprojektowane drogi wewnętrzne. Tak aby nie były pod oknami i wyznaczały wyraźnie gdzie można parkować a gdzie jest teren zielony. Da się - tylko trzeba się przyłożyć.

mac_kow pisze:W wielkiej płycie również odchodzi się od piecyków gazowych, ale to prawda- rury zwykle zostają. Nie spotkałem się z całkowitym usunięciem gazu, bo byłoby to roziwązanie drastyczne dla posiadaczy kuchenek.

Tutaj miałem na myśli zero gazu w budynku - po prostu jak sobie pomyślę, że niektórzy ludzie są mniej odpowiedzialni to taki gaz to trochę taka tykająca bomba. Nie wiem jak to ekonomicznie wychodzi, ale pewnie jest tam jakaś opłata stała, która zniweluje nawet droższą płytę indukcyjną.

mac_kow

Postautor: mac_kow » 18 sie 2020, 14:13

kwk pisze:Zapomniałem dodać - że poza garażem podziemnym osiedle musi mieć sensownie zaprojektowane drogi wewnętrzne. Tak aby nie były pod oknami i wyznaczały wyraźnie gdzie można parkować a gdzie jest teren zielony. Da się - tylko trzeba się przyłożyć.

Tutaj miałem na myśli zero gazu w budynku - po prostu jak sobie pomyślę, że niektórzy ludzie są mniej odpowiedzialni to taki gaz to trochę taka tykająca bomba. Nie wiem jak to ekonomicznie wychodzi, ale pewnie jest tam jakaś opłata stała, która zniweluje nawet droższą płytę indukcyjną.

Racja i racja- znów, szkoda, że nie ma "reagowania" na forum. Może tylko jedna rzecz a propos tego "braku gazu w budynku"- no cóż, nadal sporo inwestycji powstaje w oparciu o zbiorcze kotłownie. Na Klinach również i tutaj kolejny +++++ dla Atala za podłączenie do MPEC. Ale podobne kwiatki zdarzają się i w ścisłym centrum, np. "Głowackiego".

bulkas

Postautor: bulkas » 18 sie 2020, 14:48

mac_kow pisze:Racja i racja- znów, szkoda, że nie ma "reagowania" na forum. Może tylko jedna rzecz a propos tego "braku gazu w budynku"- no cóż, nadal sporo inwestycji powstaje w oparciu o zbiorcze kotłownie. Na Klinach również i tutaj kolejny +++++ dla Atala za podłączenie do MPEC. Ale podobne kwiatki zdarzają się i w ścisłym centrum, np. "Głowackiego".

wina wojska ;p nie mieli jak. Musieliby przez ich ziemie to przeciagnac, a taki galinvest to juz z bronowickiej bierze.

qwerty123@

Postautor: qwerty123@ » 15 wrz 2020, 13:57

odebrał już ktoś mieszkanie z etapu IIA lub IIB, jest informacja ze jest już pozwolenie na użytkowanie.

amuam

Postautor: amuam » 15 wrz 2020, 14:18

qwerty123@ pisze:odebrał już ktoś mieszkanie z etapu IIA lub IIB, jest informacja ze jest już pozwolenie na użytkowanie.

Z tego co pisały osoby które dostały zaproszenie na odbiór, pierwsze odbiory będą w przyszłym tygodniu.

qwerty123@

Postautor: qwerty123@ » 15 wrz 2020, 15:50

która Pani wysyła zaproszenie do odbioru można prosić imię nazwisko ewentualnie telefon i mail?

drunkwolly

Postautor: drunkwolly » 15 wrz 2020, 18:10

A wie ktoś na kiedy jest planowane oddanie etapu III? W mojej umowie termin odbioru jest do końca lutego 2021. Wszystko wskazuję na to, że odbioru można się spodziewać jeszcze w tym roku. Na kiedy były terminy odbiorów w aktach sporządzanych przed COVID-em dla etapu III?

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”