Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
pawelk

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: pawelk » 04 wrz 2020, 12:10

ITGeek pisze:
anubis pisze:
pozdro pisze:Ale po co ktos ma sprzedawac mieszkanie?

- spadek po babci, 6 spadkobierców i wisi im czy dostaną po 50 czy 40 tys.
- rozwód
- przeprowadzka do większego mieszkania, narodziny dziecka
- długi, upadłość
- emigracja zarobkowa
- potrzeba pozyskania środków
- ...

Trochę przypadków, kiedy ludzie sprzedają "co by się nie działo" jednak jest.

Anubis, natomiast te wszystkie przykłady sytuacji, które wymieniłeś mają miejsce od lat, a ceny nie spadają tylko wciąż rosną.

akurat dobrze wypunktował "co po ktoś ma sprzedawać mieszkanie", więc nie wiem po co się czepiać...

a ceny nie wiem gdzie widzisz że rosną - to że developer jeden z drugim po szczycie bańki dalej myśli że może rzucić dowolną kwotę i wszystko sprzeda to później weryfikuje rynek, a ten niestety pokazuje że teraz tylko rozsądnie wycenione mieszkania sprzedają się jak przed kryzysem, reszta leży.

Awatar użytkownika
anubis

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: anubis » 04 wrz 2020, 12:11

ITGeek pisze:Anubis, natomiast te wszystkie przykłady sytuacji, które wymieniłeś mają miejsce od lat, a ceny nie spadają tylko wciąż rosną.

Nie o to mi chodzi, tylko o odpowiedź na pytanie "dlaczego ludzie mieliby nie trzymać i przeczekać". No m.in. dlatego.

Niżej dane morizon co do spadku popytu na najem w sierpniu w porównaniu do zeszłego roku.

W ogóle te fikołki analityków deweloperów co tu zrobić i co tu mówić przypominają mi pracę nad jakąś nową teorią względności. Einsteinowi zajęło 10 lat, aby dobrze opisać jak to jest możliwe, że prędkość światła jest stała niezależnie od obserwatora - działa to jeżeli przyjmiemy takie zjawiska jak np. zaginanie czasoprzestrzeni przez pole grawitacyjne. Tutaj deweloperzy pracują nad czymś podobnym - ceny mieszkań mają być stałe, tylko jak tu pozaginać rzeczywistość gospodarczą żeby ekonomia się spinała. :D

Obrazek
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

platinium

Postautor: platinium » 04 wrz 2020, 12:31

Morizon ma trochę mało tych ogłoszeń (trochę poand 5k) żeby weryfikować cały rynek. Jakby olx ze swoich 50tys ogłoszeń wypuścił taki raport to dane byłyby bardzo zbliżone do rzeczywistych.

- spadek po babci, 6 spadkobierców i wisi im czy dostaną po 50 czy 40 tys.
- rozwód
- przeprowadzka do większego mieszkania, narodziny dziecka
- długi, upadłość
- emigracja zarobkowa
- potrzeba pozyskania środków

XD

Poza tym większość wydziałów na UJ wciąż nie opublikowała informacji na temat trybu studiów. Wiec ten sezon się przesunie o miesiąc lub pół roku w zależności od decyzji. Z ruczjowych wydziałów na razie tylko jest nieoficjalne rozporzadzenie WMII że wszystko poza większymi wykładami ma być stacjonarnie, reszta wydziałów milczy - a to kilkanaście tys studentów.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 04 wrz 2020, 12:39

Powiedziałbym, że ta nutka nadziei (podobnie było z turystami krajowymi, którzy mieli uratować sektor turystyczny w Krakowie), która wisi w powietrzu powodowałaby, że to dobry moment, aby sprzedać co się ma, bo być może jakaś pula kupujących w to uwierzy. Niemniej czas powiewu optymizmu mamy już za sobą - trzeba było sprzedać w czerwcu, kiedy faktycznie był taki moment rozprężenia. Teraz już na sprzedaż po starych cenach za późno.

businessinsider.com.pl/twoje-pieniadze/mieszkania-na-wynajem-spadek-popytu/x6sfeky
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:

platinium

Postautor: platinium » 04 wrz 2020, 12:44

XD z każdym postem bardziej rozśmieszasz, dzięki. Przez prawie 250 postów przeszedłeś drogą od zwykłego, realistycznego typka - przez trolla do taniego naganiacza :D

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 04 wrz 2020, 12:49

Wydaje Ci się. Postuję dane, wyrażam opinie, ale nie robię nic niezwykłego. To Ty masz zniekształconą optykę - "trolle, trolle, wszędzie trolle". Nie potrafisz chłodno analizować informacji. Spędziłem lata na giełdzie i uważam, że dotknęło Cię dokładnie to samo co dotyka wielu ludzi upakowanych pod korek w akcje spadającej spółki. Zresztą paru innych użytkowników stąd dotknęło to również.

Witt

Postautor: Witt » 04 wrz 2020, 12:51

platinium pisze:XD z każdym postem bardziej rozśmieszasz, dzięki. Przez prawie 250 postów przeszedłeś drogą od zwykłego, realistycznego typka - przez trolla do taniego naganiacza :D

No coś Ty. Przecież to prawdziwy ekspert.
Co prawda żadne z jego prognoz do tej pory się nie spełniło ale on tej wersji będzie się trzymał do końca...Jak w tym kawale. :D

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 04 wrz 2020, 12:52

O, uderz w stół.

Jak tam gospodarka? Lockdown dawno za nami, wszystko miało ruszyć z kopyta w lipcu. No dobra, to może w sierpniu. Ech, też nie, zobaczymy co będzie we wrześniu... :D

platinium

Postautor: platinium » 04 wrz 2020, 13:03

Wydaje Ci się. Postuję dane, wyrażam opinie, ale nie robię nic niezwykłego. To Ty masz zniekształconą optykę - "trolle, trolle, wszędzie trolle". Nie potrafisz chłodno analizować informacji. Spędziłem lata na giełdzie i uważam, że dotknęło Cię dokładnie to samo co dotyka wielu ludzi upakowanych pod korek w akcje spadającej spółki. Zresztą paru innych użytkowników stąd dotknęło to równie

Ależ nie jestem załadowany pod korek, nigdy pożyczki nie brałem. Za dane - spoko, ale za posty o pewnych spadkach o 30% do końca roku, posty z poromocjami mieszkań które już od wielu miesięcy nie prowadzą sprzedaży, wrzucaniu kilka razy tego samego, czy pisaniu porad że jest "najlepszy ostatni czas na sprzedaż" - chyba nie spodziewasz się że będziesz traktowany poważnie przez ludzi których stać na mieszkania?
Tak to można pisać dzieciakom na portalu z którego przyszedłeś, w kategorii z kryptowalutami :).

Zauważ że nie kwestionowałem żadnych danych (pozytywnych/negatywnych) w tym wątku poza Twoimi, tylko dlatego że dla wszystkich wypisujesz własną interpretacje która oczywiście ma ziarnko prawdy, ale jest tak przejaskrawiona i napompowana negetywnymi emocjami/frustracją która się z Ciebie wylewa że ciężko to czytać.
To że werfykuje niektóre z Twoich danych, np wczorajsze dotyczące transakcji w Krakowie - z których wynikało że ceny mieszkań od 2010 do 2017 stały w miejscu - nie jest moją zakrzywioną i życzeniową postawą, a zwykłą weryfikacją wszystkiego co czytam.

Zastanów się czy ja, człowiek który sobie za gotówkę kupił mieszkanie w atrakcyjnej cenie, z którego się mogę w każdej chwili wycofać, który tu ani razu o żadnych wzrostach nie napisał (poza ostatnim raportem nbp gdzie był wzrost o 1,5% dla krk) mam mniej obiektywizmu niż Ty - piszący "że to dobry moment, aby sprzedać co się ma, bo być może jakaś pula kupujących w to uwierzy". Ja nie pisałem nigdy (teraz czy przed pandemią) że jest dobry moment na zakup czy że ceny będą rosnąć przez kolejne 100 lat :)

Jak tam gospodarka? Lockdown dawno za nami, wszystko miało ruszyć z kopyta w lipcu. No dobra, to może w sierpniu. Ech, też nie, zobaczymy co będzie we wrześniu... :D

- dziura budżetowa ogromna, ale skoku bezrobocia wciąż nie było. Możesz to argumentować tarczami, ale to by tylko oznaczało że nie wiesz jak działały i że ich wkład w poziom bezrobocia był średni. Zapowiedziany wzrost minimalnej, nowe podatki, brak dopłat za prąd = wyższa inflacja, brak perpektyw wzrostu stóp procentowych. Nic tylko sprzedawać mieszkania, wpłacać na lokaty i budować szałas :)

pawelk

Postautor: pawelk » 04 wrz 2020, 13:11

platinium pisze:Ja nie pisałem nigdy (teraz czy przed pandemią) że jest dobry moment na zakup czy że ceny będą rosnąć przez kolejne 100 lat :)

jak nie chcesz pisać swoich opinii to nie pisz, ale też fajnie by było nie szydzić, wyśmiewać czy wyzywać od trolli jak ktoś śmie mieć swoje zdanie, nawet jakby było mocno nieprawdopodobne. chyba po to jest forum żeby wymieniać się swoimi opiniami? niestety ale patrząc z boku to widzę że @anubis wrzuca jakieś dane które mają potwierdzać jego opinię o rychłym spadku cen (co moim zdaniem nie jest aż takie pewne), po czym od razu jest głupkowato wyszydzany, często kompletnie bez argumentów. słabo trochę

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”