platinium pisze:Swoją drogą, pawelk, w wątku z konkretną inwestycją piszesz, że "Tramwaj na Górkę Narodową powstaje już 10 lat, więc tramwaju na Rybitwy nie wiem czy kolejne pokolenie dożyje.", o metrze już nie wspomnę.. Ale z drugiej strony piszecie o prawdopodobieństwie tego że za 10 lat w Krk będzie infrastruktura pod pojazdy autonomiczne, miasto będzie wynajmować floty autonomicznych autobusów, a dzieci będą dowożone do domku w Zabierzowie uberem bez kierowcy. Dziwna jest ta Wasza wiara i jednocześnie brak wiary w rozwój komunikacji w Krakowie
po kolei
po pierwsze cytat który mi przypisujesz "Tramwaj na Górkę Narodową powstaje już 10 lat......" to nie moja wypowiedź! zanim mi włożysz w usta cudze wypowiedzi zobacz chociaż czy ja się z nimi zgadzałem (podpowiem - nie zgadzam, polemizowałem z tą wypowiedzią)
po drugie - nigdzie nie napisałem że dzieci będą dowożone do domku w Zabierzowie Uberem bez kierowcy - wręcz przeciwnie, pisałem że do tego tego bardzo daleka droga. ogólnie uważam że autonomia (rozumiana jako pełna autonomia w której Twoje auto zawiezie Ciebie w dowolne miejsce, nie mam na myśli autobusów jeżdżących niczym tramwaje po szynach w obrębie wyznaczonych obszarów) to jeszcze tak odległa przyszłość które ja jako 30-to latek mogę jeszcze nie uświadczyć, a przynajmniej nie w Polsce.
po trzecie - "piszecie o prawdopodobieństwie tego że za 10 lat w Krk będzie infrastruktura pod pojazdy autonomiczne" - ani razu nie wspomniałem o przewidywanych ramach czasowych "10 lat", ani o tym że taka infrastruktura będzie. to że uważam że zamiast metra łatwiej będzie włodarzom miasta zamknąć ulicę w koło plant i wpuścić tam autonomiczne autobusy jak te z filmiku z Oslo to nie znaczy że uważam że tak się stanie, wręcz przeciwnie. jedyne co uważam to to że takie strefy jak ta zapoczątkowana w Oslo gdzie autonomiczne pojazdy będą się poruszać w ramach R&D technoligii to będzie najbliższa przyszłość na której autonomiczne pojazdy będą testowane. ani nie uważam że zaraz pojazdy będą jeździć same wszędzie, a tym bardziej nie uważam że to się stanie w Krakowie czy w Polsce gdzie infrastruktura to często dramat. za to Norwegia może niedługo sobie na takie coś pozwolić.
proszę więc mi nie inputować rzeczy których nie powiedziałem i z którymi się nie zgadzam. i proszę nie dopowiadać sobie rzeczy których nie napisałem.
to że uważam że elektromobilność to nie jest lewacki spisek to nie znaczy od razu że widzę za parę lat ziszczenie się wizji przyszłości jak w filmach z lat 80-tych. przed elektromobilnością i autonomicznymi pojazdami jeszcze mnóstwo wyzwań które będą rozwiązywane przez dekady. po prostu auta elektryczne to przyszłość a nie fanaberia, i każdy kto jeździł teslą wie o czym mówię - tesla w praktyce robi takie wrażenie że bez dopłat sprzedałaby się tak samo dobrze.