Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
pawelk

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: pawelk » 07 wrz 2020, 13:45

AgentDejv pisze:Te wasze wizje przyszłości w motoryzacji kojarzą mi się tylko z filmami S-F z lat 80tych gdzie pokazywano wygląd świata w okolicy 2020 roku :)

Autonomiczne autobusy już jeżdżą na wybranych trasach w Oslo, więc to nie jest aż taka odległa przyszłość -> youtube.com/watch?v=SNcqGVF_3fE

Pewnie wszędzie takie będą początki autonomicznej elektromobilności, do nas zawita to z dużym opóźnieniem, ale to już się dzieje. Z tym że do autonomicznych uberów na polskich drogach to chyba jeszcze daleka droga ;)

Awatar użytkownika
anubis

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: anubis » 07 wrz 2020, 14:27

To nie jest sci-fi, bo to się już w zasadzie wydarzyło. Tesla potrafi jeździć sama. To niemal pewne, że w ciągu najbliższych 10 lat auta będą jeździły same po ulicach i nikogo to nie będzie dziwić. Przełożenie na rynek mieszkaniowy będzie tu oczywiste. Oczywiście te technologie nie są jeszcze idealne, ale postęp jaki tu się dokonał jest wręcz rewolucyjny.

Wracając ściśle do nieruchomości, dzisiaj BIK opublikował dane za sierpień. Dalej słabo.

Obrazek
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

AgentDejv

Postautor: AgentDejv » 07 wrz 2020, 14:35

Bez jaj.
To, że taka technologia istnieje nie znaczy, że będzie kiedykolwiek powszechna. W Krakowie nawet metra nie da się zrobić a wy piszecie o takich cudach,
Pociągi TGV jeżdżą we Francji od 40 lat tymczasem w Polsce taka technologia w dalszym ciągu się nie przyjęła i mamy tabor z lat 80tych bo nie ma do tego infrastruktury a przecież każdy się zgodzi że to najszybszy i najwygodniejszy sposób podróżowania.
Tak samo wyglądać to będzie z autonomicznymi pojazdami i elektrykami. Będą funkcjonować gdzieś obok, być może na większą skalę ale w przeciągu naszego życia prawdopodobnie nigdy nie wyprą tradycyjnych pojazdów.

AgentDejv

Postautor: AgentDejv » 07 wrz 2020, 14:38

pawelk pisze:
AgentDejv pisze:Te wasze wizje przyszłości w motoryzacji kojarzą mi się tylko z filmami S-F z lat 80tych gdzie pokazywano wygląd świata w okolicy 2020 roku :)

Autonomiczne autobusy już jeżdżą na wybranych trasach w Oslo, więc to nie jest aż taka odległa przyszłość -> youtube.com/watch?v=SNcqGVF_3fE

Pewnie wszędzie takie będą początki autonomicznej elektromobilności, do nas zawita to z dużym opóźnieniem, ale to już się dzieje. Z tym że do autonomicznych uberów na polskich drogach to chyba jeszcze daleka droga ;)

Bez jaj.
To, że taka technologia istnieje nie znaczy, że będzie kiedykolwiek powszechna. W Krakowie nawet metra nie da się zrobić a wy piszecie o takich cudach,
Pociągi TGV jeżdżą we Francji od 40 lat tymczasem w Polsce taka technologia w dalszym ciągu się nie przyjęła i mamy tabor z lat 80tych bo nie ma do tego infrastruktury a przecież każdy się zgodzi że to najszybszy i najwygodniejszy sposób podróżowania.
Tak samo wyglądać to będzie z autonomicznymi pojazdami i elektrykami. Będą funkcjonować gdzieś obok, być może na większą skalę ale w przeciągu naszego życia prawdopodobnie nigdy nie wyprą tradycyjnych pojazdów.

PS. Na tym filmiku autobusik jedzie chyba 20km/h i to pewnie tylko po określonej trasie. Wszystko pewnie po to żeby w razie problemów nie rozjechał nikogo i nawet babcia mogła przed nim odskoczyć.. W normalnym ruchu ulicznym nie wyobrażam sobie żeby jakakolwiek firma wzięła na siebie ryzyko utraty zdrowia lub życia pasażerów i innych uczestników ruchu. Co z tego, że obecnie samochody mają np funkcję utrzymywania w pasie ruchu skoro instrukcja zabrania puszczania kierownicy i w razie wypadku producent ma wywalone na to, że ktoś używał systemu zgonie z jego funkcją. Pozostają jeszcze kwestie ekonomiczne, rynek ropy itd. Zapomnijcie o elektrykach. To chwilowa fanaberia eurokratów. Kryzys gospodarczy zweryfikuje to szybciej niż sądzicie.
Ostatnio zmieniony 07 wrz 2020, 14:47 przez AgentDejv, łącznie zmieniany 1 raz.

pawelk

Postautor: pawelk » 07 wrz 2020, 14:47

AgentDejv pisze:
pawelk pisze:

Bez jaj.

PS. Na tym filmiku autobusik jedzie chyba 20km/h i to pewnie tylko po określonej trasie. Wszystko pewnie po to żeby w razie problemów nie rozjechał nikogo i nawet babcia mogła przed nim odskoczyć.. W normalnym ruchu ulicznym nie wyobrażam sobie żeby jakakolwiek firma wzięła na siebie ryzyko utraty zdrowia lub życia pasażerów i innych uczestników ruchu. Co z tego, że obecnie samochody mają np funkcję utrzymywania w pasie ruchu skoro instrukcja zabrania puszczania kierownicy i w razie wypadku producent ma wywalone na to, że ktoś używał systemu zgonie z jego funkcją. Pozostają jeszcze kwestie ekonomiczne, rynek ropy itd. Zapomnijcie o elektrykach. To chwilowa fanaberia eurokratów. Kryzys gospodarczy zweryfikuje to szybciej niż sądzicie.

nigdzie nie napisałem że w najbliższej przyszłości takie coś stanie się normą, wręcz przeciwnie...

ale też nie da się od tego uciec, nawet w Krakowie. dużo prościej będzie zamknąć ruch w okół rynku i tam puścić po z góry ustalonej prostej trasie autonomiczne autobusy niż wybudować metro. to samo same auta elektryczne - kwestią czasu jest upowszechnienie się tej technologii - wiele osób już myśli o elektryku, na razie jako drugie auto (jak i tak muszą mieć 2 auta w domu to jedno może być elektryczne), docelowo jak sieć ładowarek się rozbuduje to więcej osób przesiądzie się na elektryki. wiadomo że w takich krajach jak nasz nie wyprą one szybko spalinowych silników ale w takiej Skandynawii jest to już bardzo prawdopodobne że za naszego życia przestaną tam sprzedawać auta spalinowe.

z autonomiczną jazdą też bym nie przesadzał że to jest już za rogiem - do czas aż infrastruktura nie będzie projektowana z myślą o takich autach to nie ma co liczyć że będą one same jeździły poza autostradami. ale z czasem niestety to się stanie. u nas też czy to nam się podoba czy nie.

co do filmiku - pojazd jedzie max 18km/h w strefach gdzie jest ograniczenie do 30km/h. więc tak - na razie to ciekawostka, ale kierunek już jest obrany.

AgentDejv

Postautor: AgentDejv » 07 wrz 2020, 14:54

Elektryki sprzedają się głównie tam gdzie są do tego dopłaty. To tylko polityka lewaków, którzy aktualnie rządzą Europą.
Czasy lewych się już kończą. Poza tym liczy się głównie rynek USA i Chiny. To tam sprzedaje się najwięcej i to tam rozstrzyga się przyszłość. Poza krzywionymi stanami jak Kalifornia nie liczyłbym na jakiś rozwój tego segmentu. Póki cena ropy jest niska Chińczycy też nie będą chcieli nic zmieniać.

....a wy to jeszcze wiążecie z oczekiwaniami na spadek cen mieszkań żeby je właśnie taniej kupić i nie mieć nawet gdzie ładować baterii:) . To kabaret i nic więcej.
Jedynym sensownym rozwiązaniem są napędy typu Phev, ale jak miałoby to wpłynąć na cenę mieszkania na Zabłociu ?? Nie wiem

platinium

Postautor: platinium » 07 wrz 2020, 15:12

w takiej Skandynawii jest to już bardzo prawdopodobne że za naszego życia przestaną tam sprzedawać auta spalinowe

Tak, ale w Skandynawii mają bardzo tani prąd w stosunku do zarobków. Energię czerpią głównie z rzek przez co jest czysto i tanio.
Porównywanie pod tym względem PL z krajami Skandynawii nie ma sensu, to dwa różne bieguny. Mieszkałem w Oslo przez pół roku i już teraz samochody elektryczne są powszechne, a ładowarki z darmowym prądem są na każdym parkingu. Do tego tanie kredyty na samochody elektryczne.

Co do pojazdów autonomicznych to jest do tego potrzebna odpowiednia infrastruktura. Wątpie żeby w ciągu 10 lat takie pojazdy pojawiły się w Krk.

Swoją drogą, pawelk, w wątku z konkretną inwestycją piszesz, że "Tramwaj na Górkę Narodową powstaje już 10 lat, więc tramwaju na Rybitwy nie wiem czy kolejne pokolenie dożyje.", o metrze już nie wspomnę.. Ale z drugiej strony piszecie o prawdopodobieństwie tego że za 10 lat w Krk będzie infrastruktura pod pojazdy autonomiczne, miasto będzie wynajmować floty autonomicznych autobusów, a dzieci będą dowożone do domku w Zabierzowie uberem bez kierowcy. Dziwna jest ta Wasza wiara i jednocześnie brak wiary w rozwój komunikacji w Krakowie

pawelk

Postautor: pawelk » 07 wrz 2020, 15:37

platinium pisze:Swoją drogą, pawelk, w wątku z konkretną inwestycją piszesz, że "Tramwaj na Górkę Narodową powstaje już 10 lat, więc tramwaju na Rybitwy nie wiem czy kolejne pokolenie dożyje.", o metrze już nie wspomnę.. Ale z drugiej strony piszecie o prawdopodobieństwie tego że za 10 lat w Krk będzie infrastruktura pod pojazdy autonomiczne, miasto będzie wynajmować floty autonomicznych autobusów, a dzieci będą dowożone do domku w Zabierzowie uberem bez kierowcy. Dziwna jest ta Wasza wiara i jednocześnie brak wiary w rozwój komunikacji w Krakowie

po kolei

po pierwsze cytat który mi przypisujesz "Tramwaj na Górkę Narodową powstaje już 10 lat......" to nie moja wypowiedź! zanim mi włożysz w usta cudze wypowiedzi zobacz chociaż czy ja się z nimi zgadzałem (podpowiem - nie zgadzam, polemizowałem z tą wypowiedzią)

po drugie - nigdzie nie napisałem że dzieci będą dowożone do domku w Zabierzowie Uberem bez kierowcy - wręcz przeciwnie, pisałem że do tego tego bardzo daleka droga. ogólnie uważam że autonomia (rozumiana jako pełna autonomia w której Twoje auto zawiezie Ciebie w dowolne miejsce, nie mam na myśli autobusów jeżdżących niczym tramwaje po szynach w obrębie wyznaczonych obszarów) to jeszcze tak odległa przyszłość które ja jako 30-to latek mogę jeszcze nie uświadczyć, a przynajmniej nie w Polsce.

po trzecie - "piszecie o prawdopodobieństwie tego że za 10 lat w Krk będzie infrastruktura pod pojazdy autonomiczne" - ani razu nie wspomniałem o przewidywanych ramach czasowych "10 lat", ani o tym że taka infrastruktura będzie. to że uważam że zamiast metra łatwiej będzie włodarzom miasta zamknąć ulicę w koło plant i wpuścić tam autonomiczne autobusy jak te z filmiku z Oslo to nie znaczy że uważam że tak się stanie, wręcz przeciwnie. jedyne co uważam to to że takie strefy jak ta zapoczątkowana w Oslo gdzie autonomiczne pojazdy będą się poruszać w ramach R&D technoligii to będzie najbliższa przyszłość na której autonomiczne pojazdy będą testowane. ani nie uważam że zaraz pojazdy będą jeździć same wszędzie, a tym bardziej nie uważam że to się stanie w Krakowie czy w Polsce gdzie infrastruktura to często dramat. za to Norwegia może niedługo sobie na takie coś pozwolić.

proszę więc mi nie inputować rzeczy których nie powiedziałem i z którymi się nie zgadzam. i proszę nie dopowiadać sobie rzeczy których nie napisałem.

to że uważam że elektromobilność to nie jest lewacki spisek to nie znaczy od razu że widzę za parę lat ziszczenie się wizji przyszłości jak w filmach z lat 80-tych. przed elektromobilnością i autonomicznymi pojazdami jeszcze mnóstwo wyzwań które będą rozwiązywane przez dekady. po prostu auta elektryczne to przyszłość a nie fanaberia, i każdy kto jeździł teslą wie o czym mówię - tesla w praktyce robi takie wrażenie że bez dopłat sprzedałaby się tak samo dobrze.

lamia.reno

Postautor: lamia.reno » 07 wrz 2020, 16:12

Jak to się ma do tych wszystkich argumentów, że wszystko wraca do normy po pandemicznym lockdownie? Czyżby jednak nie było tak kolorowo i jednak mieszkania się wcale nie sprzedają tak dobrze jak twoerdza deweloperzy?

bankier.pl/wiadomosc/Grupa-Emmerson-zlozyla-wniosek-o-ogloszenie-upadlosci-7954350.html

platinium

Postautor: platinium » 07 wrz 2020, 16:18

po pierwsze cytat który mi przypisujesz "Tramwaj na Górkę Narodową powstaje już 10 lat......" to nie moja wypowiedź! zanim mi włożysz w usta cudze wypowiedzi zobacz chociaż czy ja się z nimi zgadzałem (podpowiem - nie zgadzam, polemizowałem z tą wypowiedzią)

- masz rację, napisał to Pyskaty. Moja nieuwaga, przepraszam.
Reszta mojego posta dotyczyła bardziej całej grupy która tu wychwala mieszkanie poza miastem i właśnie takie liczby się pojawiały.
Trochę źle to ubrałem w słowa, jeszcze raz - sorry.

Jak to się ma do tych wszystkich argumentów, że wszystko wraca do normy po pandemicznym lockdownie? Czyżby jednak nie było tak kolorowo i jednak mieszkania się wcale nie sprzedają tak dobrze jak twoerdza deweloperzy?

Ma się to tak, że spółka od 2014 roku była sztucznie utrzymywana przy życiu
Obrazek
Można tylko gdybać czy gdyby nie covid zgłosiliby upadlość teraz czy za pół roku.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”