Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
mac_kow

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: mac_kow » 07 wrz 2020, 23:12

anubis pisze: Tutaj mac_kow próbuje wszystkich przekonać, że dom to zawsze porażka, tragedia dla dzieci i w ogóle apokalipsa.

Żeby była jasność- ja nie odpisuję Tobie, trollu, a ewentualnym postronnym. Fajny dom nie jest zły. To przeciwieństwo porażki. Fajny dom jest drogi. Droższy, niż się wydaje.

Porażką jest bliźniak/szeregówka zwał jak zwał, o oszałamiających powierzchniach około 100m po podłodze, często bez zamykanego garażu, często nawet bez wiaty, z wąskimi schodami, bez żadnych technologicznych udogodnień i przeświadczenie, że zrobiło się świetny interes mając więcej metrów niż w mieszkaniu za podobną kasę.

Tak- wiejskie życie to tragedia dla dzieci w bardzo wielu wymiarach. Jeśli nic więcej, to po prostu stracony czas. BTW- pod Krakowem nie ma suburbiów w zachodnim rozumieniu tego słowa!!! Są szczątkowe, niektóre rejony, przypominające to, np. MarG-owa "Polana Żywiecka". O, to jest suburbie. Reszta to po prostu zwyczajne zadupie bez infrastruktury i taka jest prawda.

anubis pisze:Mieszkanie wybiera się w takim miejscu, aby był szybki dojazd do pracy.

W końcu PRL wiecznie żywy i spędza się w tej samej pracy całe życie, zwłaszcza w "chodliwych" w Krakowie branżach.

"Mieszkanie wybiera się" TAK, ŻEBY MIAŁO DOSTĘP DO TRAMWAJU I SENSOWNEGO MPK, które pozwoli dotrzeć do dowolnego znaczącego biznes-parku w około 40-45minut. Kurdwanów spełnia to kryterium! Twoje zadupie pod Batowicami- nie.

krakus1891 pisze:Przyszłością są taksówki autonomiczne, czyli taki uber bez kierowcy i nie posiadanie własnego auta.

Dzięki za dobrą radę! W takim razie może pokusisz się o konkret- kiedy, w obliczu tej rewolucji transportowej, stanieje nowa Toyota Yaris? Pytam całkiem poważnie, podoba mi się. Alternatywą jest nowa Honda Jazz, w najwyższej wersji za prawie 106 000zł za samochód teoretycznie klasy B.

W związku z nieuchronnie nadchodzącą rewolucją sharingową, kiedy będzie można te samochody kupić 30% taniej chociażby?

Ja się zgadzam, że sharing to przyszłość. Np. po co mieć rower, jak można korzystać z Wawelo. Tak prężnie się rozwija i już nikt nie kupuje rowerów, zwłaszcza w dobie tzw. pandemii- prawda? Nie słyszałeś o tym, jak kuleje sprzedaż?

Wybacz, ale powyżej pewnego poziomu absurdu i ideologizowanych bajeczek wznieść się nie sposób, nawet dla mnie. Myślę, że przywołany przykład Wavelo dość konkretnie wgniata w ziemię Twoje teorie.
Sharing prawdopodobnie zawsze będzie jakimś tam folklorem- jest w końcu Traficar, są hulajnogi, ale to nisza na krawędzi sensu i opłacalności. Taxi było od zawsze, wypożyczalnia samochodów była od zawsze.

To, że teraz można te czynności wykonać LEKKO łatwiej, przy pomocy smartfona, to za mało na rewolucję w zakresie przyzwyczajeń. Masz jakiekolwiek dane a propos tego, ile osób realnie rezygnuje z posiadania własnego samochodu z powodu łatwiej dostępnego sharingu? Bo póki co, ostatnio jak sprawdzałem, niestety liczba samochodów na 1000 mieszkańców sukcesywnie rośnie.

A jak już zejdziesz w pełni NA ZIEMIĘ i zaczniesz mieć RODZINĘ, która lubi robić coś więcej niż siedzenie na kanapie w domku szeregowym- np. wybrać się na NARTY, albo gdzieś na WAKACJE, albo na jednodniówkę na ROWERY w jakieś fajne miejsce w górach, to docenisz:
- Swój samochód w garażu
- Duży samochód, pozwalający się spakować na te wszystkie eskapady
- A nie zarzygane, rozwalające się w rękach dziadostwo pokroju Renault Clio albo Pana Nie Mówiącego Po Polsku za kierownicą Dacii Logan.

Teraz pytanko bonusowe- jak już te wszystkie pseudo-suburbiowe (bo w Krakowie nie ma suburbiów- jak pisałem wyżej!) dzieci wsiądą w samochody autonomiczne, żeby spotkać się z innymi dziećmi z pseudo-suburbiów, które również dojadą na miejsce samochodami autonomicznymi, to czy nie będzie korków? Samochody zaczną latać? I znów- o ile taniej taki zacofany gość jak ja kupi sobie Yarisa?

A tymczasem życie płynie sobie normalnie, swoim torem i nastolatkowie w Londynie jadą do Hyde Parku metrem, autobusami i innymi cudami typu overground. A w Krakowie poczciwie z Kurdwanowa 24-ką pod Pocztę Główną w kilkanaście minut, a koledzy z Bronowic drugiej strony pod Bagatelę.
Ostatnio zmieniony 07 wrz 2020, 23:49 przez mac_kow, łącznie zmieniany 1 raz.

slawek

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: slawek » 07 wrz 2020, 23:25

Widać, że na rynku wynajmu też dzieje się "ciekawie". Jest taka firma, której można oddać w zarząd mieszkanie, płacą określoną kwotę miesięcznie i można o tym zapomnieć. Ostatnio na jednym większym osiedlu zaczęli wywieszać na balkonach płachty, na chodniki popisali numerami telefonu, na przypadkowych płotach w pobliżu powywieszali ogłoszenia itp. Niby nic się nie dzieje wg niektórych, ale jakoś w tamtym roku czy dwa lata temu tak się nie starali znaleźć lokatorów. Wcale nie zdziwią mnie kolejne upadłości w tej branży.

A Proins przy ul. Centralnej, to jakiś niezły absurd, 420 tys. za 38 m2 w takiej lokalizacji...

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 07 wrz 2020, 23:37

slawek pisze:Widać, że na rynku wynajmu też dzieje się "ciekawie". Jest taka firma, której można oddać w zarząd mieszkanie, płacą określoną kwotę miesięcznie i można o tym zapomnieć. Ostatnio na jednym większym osiedlu zaczęli wywieszać na balkonach płachty, na chodniki popisali numerami telefonu, na przypadkowych płotach w pobliżu powywieszali ogłoszenia itp. Niby nic się nie dzieje wg niektórych, ale jakoś w tamtym roku czy dwa lata temu tak się nie starali znaleźć lokatorów. Wcale nie zdziwią mnie kolejne upadłości w tej branży.

Dzisiaj przeglądając oferty na otodom odniosłem takie wrażenie, że coś się zaczęło cywilizować, bo zdecydowanie mniej jest już takich totalnie odjechanych ofert, a więcej w normalnych cenach. Drugie wrażenie jakie odniosłem, że cywilizują się głównie oferty z biur, jak coś ma w opisie, że od osoby prywatnej to ceny dalej są mocno przestrzelone.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

pawelk

Postautor: pawelk » 08 wrz 2020, 0:03

cruxeither pisze:Proins zaczął sprzedaż przy Centralnej: proins.pl/inwestycje/ul_centralna_-_etap_1_40.html
Ceny od ok 10k za większe mieszkania do ponad 12k za najmnniejsze :shock:

jak to skomentować? obok inwestycje typu Centralna Park od Develia od 7.5k, Aleja Pokoju od Atal nawet po podwyżkach które przyhamowały sprzedaż ciągle zamyka się w 9k, a ci nagle wyskakują z takimi cenami :D no litości, nawet przy parku lotników można przebierać w ofertach 9.5-10k. zaraz zaczną się "promocje" w stylu Lokum Salsa które i tak nic nie dadzą.

dla mnie to zwykła zagrywka mająca na celu spowodowanie wrażenia że nic się nie dzieje i spadków nie będzie. powodzenia :)

mac_kow

Postautor: mac_kow » 08 wrz 2020, 0:11

No to badziewiastym Leafem tak łatwo już nie pojeździmy w EU:
moto.pl/MotoPL/7,170318,25920644,nissan-moze-wycofac-sie-z-europy-to-czesc-nowej-strategii.html

Wy tu o elektrycznej rewolucji, a CAFE zarżnie nasz rynek motoryzacyjny szybciej, niż ten zdąży jakkolwiek zareagować. Będziemy faktycznie wszyscy śmigać autonomicznymi, samopedałującymi rowerami ;)

Co do tej inwestycji Proinsu na Centralnej- bardzo dziwna wycena. Do tej pory (Mała Góra, Małysiaka) wyceniali się w miarę adekwatnie. Czy ta ich inwestycja to jest jakiś grubo podwyższony standard albo coś? Bo nie wygląda. "Kameralna" też nie jest.

W stosunku do wspominaych cen Develii i Atalu wygląda to po prostu dziwnie- a śmiem twierdzić nieśmiało, że obydwie inwestycje mają sensowniejszą lokalizację (a już na pewno Atal).

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 08 wrz 2020, 0:42

Nie wiem na co tacy deweloperzy liczą. Jeżeli lockdown miał być tylko pauzą po której wszystko ruszy jak dawniej to okres weryfikujący tą teorię mamy już za sobą. Aż się prosi żeby pojawił się deweloper, który obniży ceny konkretnie, tak do 20%, wyprzeda połowę oferty i nada rytm pozostałym.

Przed nami kolejne akty tego dramatu:
- koniec wakacji kredytowych
- koniec pomocy z tarcz
- planowanie przez państwo budżetu na 2021
- tradycyjnie martwy okres zimowy
- być może druga fala wirusa

Wspólnym mianownikiem tych wszystkich budów jest to, że sprzedaż generalnie stoi, ew. sprzedaje się jakaś pula najlepszych mieszkań, krótko po rozpoczęciu sprzedaży i też stoi. Rząd planuje cięcia w administracji, co jest dosyć skrajnym ruchem biorąc pod uwagę, że nie przyniesie to dużych oszczędności, a deweloperzy najwyraźniej liczą, że nie wiem co się zaraz stanie. Myślę, że po części może to też wynikać z tego, że sytuacja jest dla nich nowa i zupełnie niespodziewana, nie bardzo wiedzą i czują jakie powinny być kolejne ruchy.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:

pawelk

Postautor: pawelk » 08 wrz 2020, 0:48

anubis pisze:Aż się prosi żeby pojawił się deweloper, który obniży ceny konkretnie, tak do 20%, wyprzeda połowę oferty i nada rytm pozostałym.

Nowa Siewna we wrześniu bez VAT. Nie wiem czy na wszystkie mieszkania i na jakich zasadach, nie wiem też czy ceny wyjściowe były przestrzelone (to nie są okolice w których szukam mieszkania więc nie interesowałem się za bardzo), po prostu widziałem reklamy na mieście, ale jeśli jest to gruba wyprzedaż to może warto obserwować żeby jakiś trend wyciągnąć z tej inwestycji...

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 08 wrz 2020, 0:51

pawelk pisze:Nowa Siewna we wrześniu bez VAT. Nie wiem czy na wszystkie mieszkania i na jakich zasadach, nie wiem też czy ceny wyjściowe były przestrzelone (to nie są okolice w których szukam mieszkania), po prostu widziałem reklamy na mieście, ale jeśli jest to gruba wyprzedaż to może warto obserwować żeby jakiś trend wyciągnąć z tej inwestycji...

Też widziałem te banery, ale to trochę pic na wodę bo VAT na mieszkaniach to 8%, wciąż za słabo aby konkretnie stymulować sprzedaż. Chociaż znamienne, że w mieście pojawiają się banery, gdzie deweloper na dzień dobry informuje o promocjach. Dawno czegoś takiego nie widziałem.

Rak

Postautor: Rak » 08 wrz 2020, 2:32

Teraz Czyżyny są topowe i poza nimi nic nie schodzi :P

platinium

Postautor: platinium » 08 wrz 2020, 7:09

Przed nami kolejne akty tego dramatu:
- koniec wakacji kredytowych
- koniec pomocy z tarcz
- planowanie przez państwo budżetu na 2021
- tradycyjnie martwy okres zimowy
- być może druga fala wirusa

XD.

Jeszcze dodaj wzrost cen biletów w MPK, bo ma podobny wpływ na ceny mieszkań jak planowanie budżetu czy możliwa druga fala wirusa czy wojny z ruskimi :)

Okres zimowy nie jest martwy, to okres wakacyjny jest martwy. O tarczach to nawet mi się któryś raz nie chce komentować, ale to będzie chyba Twoim argumentem do końca działalnosci na forum, bo już od miesięcy o tym piszesz.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”