Rynek nieruchomości w Warszawie / czy ceny mieszkań w Warszawie spadną przez pandemię? opinie na forum
Rynek nieruchomości w Warszawie / czy ceny mieszkań w Warszawie spadną przez pandemię? opinie na forum
Jak myślicie, jak będzie się kształtował rynek nieruchomości w Warszawie, zwłaszcza w dobie pandemii i być może kryzysu gospodarczego, który będzie jej wynikiem? Myślicie, że ceny mieszkań w Warszawie spadną, utrzymają się na dzisiejszym poziomie, czy może wzrosną? Tym bardziej, że z turystyką gorzej, praca zdalna coraz popularniejsza, a i ze studentami nie jest najlepiej? Czy Waszym zdaniem wywoła to obniżki ceny metra kwadratowego czy nie? A może już zauważyliście jakieś trendy na warszawskim rynku nieruchomości?
Ostatnio zmieniony 17 lis 2020, 15:55 przez zytka, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Rynek nieruchomości w Warszawie / czy ceny mieszkań w Warszawie spadną przez pandemię?
Mam wrażenie, że rynek czeka sporo zmian, tym bardziej, że uczelnie chyba jednak nie będą działały na całego, ludzie pracują z domu, a nie z biurowców, sytuacja na rynku pracy jest mocno niepewna, ogólnie nie wiadomo, co będzie w przyszłości. To nie są warunki do zaciągania zobowiązań. Moim zdaniem obniżki cen nadejdą, tylko jeszcze nie wiadomo kiedy i jak będą głębokie. Wszystko zależy od tego, jak rozwinie się sytuacja dalej, a tego nikt nie jest w stanie przewidzieć. Chyba już nikt się nie łudzi, że epidemia skończy się do końca roku.
Re: Rynek nieruchomości w Warszawie / czy ceny mieszkań w Warszawie spadną przez pandemię?
A nie macie wrażenia, że na rynek wynajmu mieszkań w Warszawie zaczęły trafiać lokale, które do tej pory były przeznaczone pod wynajem krótkoterminowy dla turystów. Niestety turystów jak na razie nie ma za wielu w Warszawie, a mieszkania muszą na siebie zarabiać, zwłaszcza jeżeli były kupowane na kredyt. Myślę, że warszawski rynek nieruchomości w dobie pandemii wkrótce zostanie zasilony przez także przez takie lokale. Tym bardziej, że spadła liczba transakcji gotówkowych na rynku mieszkaniowym, a to moim zdaniem znaczy, że odchodzą od niego inwestorzy, którzy jeszcze do niedawna byli przekonani, że na nieruchomościach / mieszkaniach nie da się stracić.
Nie wydaje mi się, bo ludzie się boją utraty oszczędności i inwestują w zakup nieruchomości. Sam tak zrobiłem, bo na lokacie dawali marny %, kupiłem m2 na osiedlu pod dębami na Płochocińskiej pod wynajem i co miesiąc mieszkanie na siebie zarabia.
Rentowność wynajmu chyba nie należy do najwyższych, a pewnie będzie i spadał w czasach pracy zdalnej, zdalnych studiów i braku turystów.
Myślę, że wpływ pandemii na rynek nieruchomości w Warszawie będzie jednak znaczący, zwłaszcza patrząc na to, co się dzieje przy okazji kolejnej fali wirusa. Studenci nie muszą już mieszkać w mieście, w którym studiują, wielu pracowników przeszło na pracę zdalną, więc też mogą pracować z lokalizacji poza Warszawy. Gastronomia zamknięta, więc wielu jej pracowników niewiele ma do robienia w mieście. Do tego zupełny zanik turystyki, który też pociągną za sobą upadek rynku wynajmu krótkoterminowego. Ogólnie słabo to wszystko wygląda, ciekawe kiedy na rynek wysypią się mieszkania, które wcześniej były wynajmowane.
Re: Rynek nieruchomości w Warszawie / czy ceny mieszkań w Warszawie spadną przez pandemię? opinie na forum
Co ciekawe, jeżeli chodzi o ceny nieruchomości w Warszawie w czasie pandemii, to okazuje się, że rosną, a nie spadają, przynajmniej takie dane zaraportował NBP w swoim raporcie, który opiera się na cenach transakcyjnych, więc nie jest to marketingowe chciałoby się deweloperów z cen ofertowych. Podano, że średnia cena metra kwadratowego mieszkania w Warszawie przekroczyła 10 000 zł w ostatnim kwartale, a więc całkiem sporo. Trzeba przyznać jednak, że poprzedni kwartał mógł być nieco lepszy, bo było lekkie rozluźnienie sytuacji z pandemią i część osób pewnie stwierdziła, że to już koniec problemów. Ciekawe co przyniesie ten kwartał i kolejne, jeżeli chodzi o rynek nieruchomości w Warszawie.
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Warszawie - bloki, apartamentowce, domy”