Mała Góra Kraków od Nokturn Deweloper - opinie i forum o inwestycji

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Pica

Re: Mała Góra Kraków od Nokturn Deweloper - opinie i forum o inwestycji

Postautor: Pica » 20 paź 2020, 12:09

89_deszcz pisze:
Pica pisze:
mac_kow pisze:Ogrodzeń i siatek- jakby dużo, ale to może tylko kwestia perspektywy. Ogólnie super miejsce oraz inwestycja! Gratuluję nabywcom!

Też mnie zaskoczyły (mówię o tych wewnątrz osiedla, nie naokoło), a zaraz potem ucieszyły mocno te siatki powiem szczerze. To zapobiegnie bolączce wielu osiedli (m.in. tego gdzie teraz mieszkam), a mianowicie mieszkańcom parteru wychodzącym z domu przez balkon (bo im bliżej...) i zadeptującym wspólną zieleń.

Ogólnie muszę powiedzieć, że na plus zaskoczyły mnie zmiany, które wprowadzili do oryginalnego projektu (no może poza tymi oknami, bo to wizualnie słabe). Zmiana szyb na balkonach z zupełnie przezroczystych na mleczne - bardzo dobrze - trochę więcej prywatności to raz, a dwa nie będzie się oglądało graciarni sąsiadów i wizualnego rozpiździelu pt. "jakimi trawkami, matami, plastikami itd. ja się zasłonię". To szkło nie zacienia jak lity beton, a funkcję spełnia.

Druga rzecz - rezygnacja z tego dziwnego gzymsu zachodzącego z jednej strony na wnętrze "podkowy" i z drugiej strony dodatkowo ocieniającego te wnęki na ścianie północnej (tak wiem, że to miało nawiązywać do stylu "śródziemnomorskiego" ;-) ). Więcej światła, lżejsza całość. No i większa funkcjonalność, bo ten cały "daszek" nad wcięciem od północnej strony to miał być zamiast daszku nad klatką :mrgreen: . Bo tak sobie architekt wymyślił. Bo wiadomo, nigdy nie zacina i w ogóle daszek 10 metrów nad głową świetnie chroni. Ale całe szczęście ktoś przemyślał.

Ogólnie fajnie to zaczyna wyglądać. No i od niedawna jest paczkomat 30 m od bloku ;-).

Dzięki tym zmianą blok na starcie wygląda na stary. Takie zmiany raczej były podyktowane cieciami finansowymi niż poprawą wizualną budynku, co zresztą niestety widać.

"Wygląda na stary"? W jakim sensie? Wyglądałby na "nowszy" z rupieciami widocznymi na każdym balkonie lub plastikowymi zasłonkami z drukowanym bluszczem obok wyblakłych mat ze słomy? Nie wydaje mi się, żeby zmiana przezierności szyb była podyktowana kosztami - szkło mleczne jest zwykle droższe niż przezroczyste. Poza tym na daszkach użyto przezroczystego.
A jeśli chodzi o inne rzeczy to funkcjonalność jednak ma znaczenie - wolałbyś wejścia do klatek bez zadaszeń, jak w projekcie (widać to jeszcze na wizkach)?
A pozbycie się tych "pergoli" czy co to miało być sprawia, że wnętrze "podkowy" nie będzie aż tak ciemne - tam i tak jest dosyć mrocznie przez część dnia. No a mieszkania z ekspozycją po części północną na pewno już dodatkowego zadaszenia od tej północy nie potrzebują.

Faktem jest, że wygląd ucierpiał na zmianie okien - tu się zgadzam. Z reszty zmian osobiście jestem bardzo zadowolona, bo założenia typu właśnie balkony-akwarium, danie możliwości ludziom z parteru wyłażenia przez okno balkonowe dalej niż do własnego ogródka zawsze kończy się na totalnej porażce estetycznej. Mówię to jako artysta do artysty ;-).

Janka1

Postautor: Janka1 » 21 paź 2020, 10:16

89_deszcz pisze:
Pica pisze:
mac_kow pisze:Ogrodzeń i siatek- jakby dużo, ale to może tylko kwestia perspektywy. Ogólnie super miejsce oraz inwestycja! Gratuluję nabywcom!

Też mnie zaskoczyły (mówię o tych wewnątrz osiedla, nie naokoło), a zaraz potem ucieszyły mocno te siatki powiem szczerze. To zapobiegnie bolączce wielu osiedli (m.in. tego gdzie teraz mieszkam), a mianowicie mieszkańcom parteru wychodzącym z domu przez balkon (bo im bliżej...) i zadeptującym wspólną zieleń.

Ogólnie muszę powiedzieć, że na plus zaskoczyły mnie zmiany, które wprowadzili do oryginalnego projektu (no może poza tymi oknami, bo to wizualnie słabe). Zmiana szyb na balkonach z zupełnie przezroczystych na mleczne - bardzo dobrze - trochę więcej prywatności to raz, a dwa nie będzie się oglądało graciarni sąsiadów i wizualnego rozpiździelu pt. "jakimi trawkami, matami, plastikami itd. ja się zasłonię". To szkło nie zacienia jak lity beton, a funkcję spełnia.

Druga rzecz - rezygnacja z tego dziwnego gzymsu zachodzącego z jednej strony na wnętrze "podkowy" i z drugiej strony dodatkowo ocieniającego te wnęki na ścianie północnej (tak wiem, że to miało nawiązywać do stylu "śródziemnomorskiego" ;-) ). Więcej światła, lżejsza całość. No i większa funkcjonalność, bo ten cały "daszek" nad wcięciem od północnej strony to miał być zamiast daszku nad klatką :mrgreen: . Bo tak sobie architekt wymyślił. Bo wiadomo, nigdy nie zacina i w ogóle daszek 10 metrów nad głową świetnie chroni. Ale całe szczęście ktoś przemyślał.

Ogólnie fajnie to zaczyna wyglądać. No i od niedawna jest paczkomat 30 m od bloku ;-).

Dzięki tym zmianą blok na starcie wygląda na stary. Takie zmiany raczej były podyktowane cieciami finansowymi niż poprawą wizualną budynku, co zresztą niestety widać.

Zgadzam się, powiało paskudztwem.

Pica

Postautor: Pica » 23 paź 2020, 14:30

Z rzeczy, które z kolei mi średnio pasują to światła. Byłam wczoraj odebrać rzeczy z paczkomatu obok i okazuje się, że działa już oświetlenie osiedlowe. Bardzo, bardzo dużo świateł i bardzo, naprawdę bardzo mocne. I niestety, o ile wygląda ładnie estetycznie to jest kompletnie niefunkcjonalne, bo strasznie oślepia - to takie całkiem ładne wydłużone kijki, z minimalistyczną, świecącą kostką na końcu, która niestety nie jest niczym osłonięta od góry, no i przez to strasznie daje po oczach. Mieszkania na parterze wieczorami będą oszczędzać na prądzie :mrgreen:. Zasłony typu blackout to będzie konieczność.
Zdjęcia mam tylko ze środka podkówki, ale ze wszystkich stron wygląda to tak samo.
Załączniki
02swiatla.jpg
02swiatla.jpg (169.47 KiB) Przejrzano 4956 razy
01swiatla.jpg
01swiatla.jpg (181.34 KiB) Przejrzano 4956 razy

AnkaMaria

Postautor: AnkaMaria » 25 paź 2020, 9:26

Bardzo dużo zmian, złych zmian.

89_deszcz

Postautor: 89_deszcz » 25 paź 2020, 9:29

"Wygląda na stary"? W jakim sensie? Wyglądałby na "nowszy" z rupieciami widocznymi na każdym balkonie lub plastikowymi zasłonkami z drukowanym bluszczem obok wyblakłych mat ze słomy? Nie wydaje mi się, żeby zmiana przezierności szyb była podyktowana kosztami - szkło mleczne jest zwykle droższe niż przezroczyste. Poza tym na daszkach użyto przezroczystego.
A jeśli chodzi o inne rzeczy to funkcjonalność jednak ma znaczenie - wolałbyś wejścia do klatek bez zadaszeń, jak w projekcie (widać to jeszcze na wizkach)?
A pozbycie się tych "pergoli" czy co to miało być sprawia, że wnętrze "podkowy" nie będzie aż tak ciemne - tam i tak jest dosyć mrocznie przez część dnia. No a mieszkania z ekspozycją po części północną na pewno już dodatkowego zadaszenia od tej północy nie potrzebują.

Faktem jest, że wygląd ucierpiał na zmianie okien - tu się zgadzam. Z reszty zmian osobiście jestem bardzo zadowolona, bo założenia typu właśnie balkony-akwarium, danie możliwości ludziom z parteru wyłażenia przez okno balkonowe dalej niż do własnego ogródka zawsze kończy się na totalnej porażce estetycznej. Mówię to jako artysta do artysty ;-).[/quote]

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Pica

Postautor: Pica » 25 paź 2020, 10:51

89_deszcz pisze: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Przekonał mnie Twój merytoryczny, wyszukany argument :D .

paul1989

Postautor: paul1989 » 28 paź 2020, 9:23

Jak się nie podał projekt, to po co się PICA interesowałeś ta inwestycją? Dziwne, kupować mieszkanie w bloku który się nie podoba.
Na ... prowadzone jest konto mieszkańców, prosimy się tam o ujawnienie, chyba ze teraz wstyd już.

Pica

Postautor: Pica » 28 paź 2020, 10:31

paul1989 pisze:Jak się nie podał projekt, to po co się PICA interesowałeś ta inwestycją? Dziwne, kupować mieszkanie w bloku który się nie podoba.
Na ... prowadzone jest konto mieszkańców, prosimy się tam o ujawnienie, chyba ze teraz wstyd już.

He? :-) Mi się nie podobał? Gdyby mi się nie "podobał", nie kupiłabym - wiesz, blok to więcej niż oszklenie balkonu. Cieszę się z części zmian po prostu. Powściągnij emocje drogi Panie. To nie ja tu narzekam, że stare, że "wiochą powiało" i coś tam. Rozumiem, że "Wy" (szybko idzie tworzenie Ty/My nawet w sprawie takiej jak blok... Zastanów się chwilę). Analogicznie mogłabym zapytać, czy teraz w "grupie" wszyscy cesje już planują, bo "się nie podoba". No heloł. Zdajesz sobie sprawę z tego, że rozmawiamy o detalach architektonicznych i wymieniamy opinie na temat tego co się komuś podoba, a co nie? I w dodatku będziemy sąsiadami? Serio tak chcesz rozmawiać z osobą, z którą być może będziesz mieszkał drzwi w drzwi, mimo, że nawet nie miałeś jeszcze okazji powiedzieć pierwszego "dzień dobry"?
Wstyd? Za wyrażenie opinii innej niż Twoja? Jeszcze raz - zastanów się co piszesz. A przy okazji tak, wiem, że jest grupa, ale cenię sobie względną prywatność w miejscu zamieszkania i nie mam najmniejszego zamiaru pojawiać się tam ze swojego konta, a nie będę robić cyrków w stylu zakładania fejkowego - to nie przedszkole. Poznamy się w miejscach, które mają znaczenie, spotkania wspólnoty itd. Tyle w temacie.
Serdecznie pozdrawiam przyszłego sąsiada.

AnjaT

Postautor: AnjaT » 09 gru 2020, 17:18

Czy ktoś z Was posiada jakieś informacje odnośnie ogrzewania podłogowego? Czy jest pozwolenie na zrobienie sobie takiego? Co na to deweloper/MPEC? Czy mają coś przeciwko?

miastonoca

Postautor: miastonoca » 21 sty 2021, 6:19

Hej,
Czy hałas od torów i szum od autostrady jest uciążliwy

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”