businessinsider.com.pl/finanse/makroekonomia/ceny-mieszkan-ruszyly-w-dol-rekord-liczby-ofert-sprzedazy/14dkl82
anubis pisze:Mar G pisze:NBP
pb.pl/ceny-mieszkan-wciaz-rosna-kryzys-nie-przeszkodzil-1101538
Tak, oferta zwiększyła się o 2/3, średnie ceny ofertowe w Krakowie o ok. 3% w porównaniu do marca, chociaż w większości miast spadły:
next.gazeta.pl/next/7,151003,26546715,ludzie-w-pandemii-sprzedaja-mieszkania-wzrost-o-1-3-w-porownaniu.html
Mamy też rekordową ilość mieszkań na rynku pierwotnym w budowie, a jak tam sprzedaż idzie to każdy widzi.
Co do tego, że Atal wystawia najlepsze mieszkanie w ofercie za 22k za metr - nic z tego nie wynika. Nie wiadomo czy sprzedali, nie wiadomo po ile, nie wiadomo czy to nie taktyka marketingowa itd.
Liczą się dwie rzeczy:
1. średnia transakcyjna
2. wolumen sprzedaży
Chociaż fakt, jak Atal czy ktoś inny odpali jakiś etap po absurdalnych cenach to mimo, że i tak nikt tego nie kupuje jakieś portale typu rynekpierwotny.pl sypią nagłówkami "średnia cena wzrosła!!", dopiero gdzieś tam w treści kamuflując, że chodzi o średnią ofertową.
AgentDejv pisze:Coś tam się dzieje. Chyba ceny wzrosły tak bardzo, że coraz więcej ludzi chce sprzedawać
anubis pisze:Rozczulił mnie ten komentarz z bankier.pl.
mac_kow pisze:@Krakus44 Ale paradoksalnie i o słodko-ironicznie, ja to bym nawet chciał, żeby było taniej. Życzę każdemu pięknego mieszkania w niskich cenach. Ale w uczciwych, jednoznacznych warunkach.
Okazja po AirBnB to nie to; czekam na nowe etapy sensownych osiedli w niższych cenach niż poprzednie. A co, zdarzyć się nie może? Anubis tłumaczył, że deweloper musi budować i jak już pospadają wszystkie ceny materiałów a budowlańcy będą- słodkie lata 2000'- bić się o pracę za 8zł/h, to całkiem nowe etapy inwestycji mogą być wycenione uwzględniając nowe realia.
Czekam więc cierpliwie. Dwa nowe budynki Avii za 4000zł/m to na dobry początek. Do tego Mieszkaj w Mieście za 6000zł/m w etapach I i J i ja będę się czuł przekonany.
W międzyczasie, kupię samochód kompaktowy dobrej marki w topowej wersji za 60 000zł, jak parę lat temu. W końcu kryzys. Ceny samochodów to też bańka. Którą markę wybrać?
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”