Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
krakus1891

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: krakus1891 » 27 lis 2020, 14:03

No to doczekaliśmy się 30 % spadków "na nieruchomościach " :), czyżby to jakieś proroctwo

Obrazek

kozel

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: kozel » 27 lis 2020, 14:05

Trzeba też mieć swadomość, że ceny z ostanich dwóch lat - eksremalne wzrosty - są wypadkową strategii przyjętych przez dewoloperów, że będą budowac dla iFestorów w centrum, z zasady takie mieszkania są dużo droższe. Siędzy przy rynku nieruchomości już dobre lata, nie pamiętam kiedy w przeciągu ostatnich 8 lat, aż tyle budowało się w centrum ...

Oddzwiek tych cen miaszkań typowo iFestorskich, ma w globaly skutek, na średnią cen nieruchomości w grodzie Kraka :D
Wg mojego rozeznania ... budownictow, gdzie paliwem miałby być iFestory na arbnb sie kończy... MOJE SKROMNE ZDANIE
natomiast każdy może wierzyć w co chce...

Trzeba mieć na uwadzę, że wystarczy jedne ruch rządu, miasta, gminy ... i model zarobku arbnb się sypie jak domek z kart ... ja tego niekomu nie życzę, chodzi tylko o świadomość :roll:
natomiast każdy może wierzyć w co chce...
Ostatnio zmieniony 27 lis 2020, 14:10 przez kozel, łącznie zmieniany 1 raz.

krakus1891

Postautor: krakus1891 » 27 lis 2020, 14:10

Na flipach to już nawet 50 % spadki ...
Obrazek

kozel

Postautor: kozel » 27 lis 2020, 14:12

krakus1891 pisze:Na flipach to już nawet 50 % spadki ...
Obrazek

gdy JUŻ gospodnie, przy skrobaniu ziemniaków plotkują o nieruchomosciach, to wiedz, że coś się dzieje ... :lol: :roll:

krakus1891

Postautor: krakus1891 » 27 lis 2020, 14:16

No i też zaczynają się bankructwa w branży
forbes.pl/gielda/alterco-zlozylo-wniosek-o-ogloszenie-upadlosci/tw8dbm0

"Głównym powodem podjęcia przez zarząd ww. decyzji są problemy z regulowaniem bieżących zobowiązań, na które miały wpływ m.in. następujące czynniki: załamanie się rynku obrotu nieruchomościami w Polsce skutkujące silną nadpodażą nieruchomości inwestycyjnych, (...) kumulujące się koszty finansowe związane z pozyskanymi nieruchomości, których sprzedaż nie mogła być zrealizowana zgodnie z założonymi harmonogramami i po założonych cenach" - napisano w komunikacie.

Oraz pierwsze problemy z wykupem obligacji

obligacje.pl/pl/a/golub-gethouse-nie-ma-watpliwosci-ze-splaci-przeterminowane-obligacje

timmons

Postautor: timmons » 27 lis 2020, 14:24

Na rynku jest dużo spekulacji semickich.

Zarabiam 40k zl miesięcznie, a mój partner 10k zl., A my jeszcze nic nie kupiliśmy, bo tyle cen jest po prostu śmieszne.

Mogę mieć tylko nadzieję, że widzimy spadek, bo 13 tys. Zł za metr za rozpadającą się kamienicę z ogrzewaniem elektrycznym na krakodowskiej to zdzierstwo.

Znam kilku znajomych, którzy właśnie zaczynają tracić pracę....

Pepeg

Postautor: Pepeg » 27 lis 2020, 14:29

krakus1891 pisze:No to doczekaliśmy się 30 % spadków "na nieruchomościach " :), czyżby to jakieś proroctwo

Ten Pan Orzechowski to wyjątkowo zachłanny typ. :roll: Nie wystarczy mu 42 tys z każdej transakcji. :shock: Jeszcze na książkach chce trzepać kokosy. :o :twisted:

platinium

Postautor: platinium » 27 lis 2020, 14:35

platinium pisze:
A ceny transakcyjne wciąż w tym roku rosły

Ileż można. :D

Co jest nierpawdziwego w tym fakcie? Tak wiem, Twoi znajomi nie mogli sprzedać.

To ja przypomnę: jesteś osobą, która kupiła na początku roku, na historycznej górce, tylko nie pamiętam nazwy inwestycji. Co Ty tu jeszcze robisz, nie wiem. Jak dla mnie to bez sensu, pisanie na forum nie odwróci trendów. :D

Sorry anubis, ale raczej staram się ci nie odpowiadać, bo rozmowa z Tobą nie ma sensu. Sam wspominalem wiele razy w jakiej jestem sytuacji i że kupiłem mieszkanie dla siebie. Średnio co kilka postów o tym wspominam :) Poza tym, nie prognozuję - tak jak Ty. Nie mówię że ceny czegokolwiek będą rosły spadać - tak jak Ty to robisz w prawie każdym poście. Więc może lepiej wróć do opisywania rozmów z Twoimi znajomymi :)

Btw, mieszkanie kupiłem ponad rok temu, kilka miesięcy temu zeszły ostatnie mieszkania po 8% wyższych cenach. A na początku roku analizowałem wypowiedzenie umowy deweloperskiej, jak każdy ogarnięty człowiek w mocno niepewnym czasie. Z perspektywy czasu to była dobra decyzja.

Mam to gdzieś czy wynajmujesz mieszkanie, za ile, gdzie mieszkasz i ile zarabiasz.. w co wierzysz. To, że czasami coś Twojego skomentuje - to tylko kwestia tego że mnie to śmieszy (dlatego tu jestem). Opowieści o znajomych czy jakieś nieistniejące listy promocji, podniecanie kilku % promocjami na BF. Czekam na historie pana w sklepie zielarskim który nie może sprzedać kawalerki.

Pepeg

Postautor: Pepeg » 27 lis 2020, 14:41

krakus1891 pisze:

obligacje.pl/pl/a/golub-gethouse-nie-ma-watpliwosci-ze-splaci-przeterminowane-obligacje

Strach się bać, mam mieszkanie zarezerwowane, budowa ma ruszyć w marcu przyszłego roku, ale obawiam się o przyszłość inwestycji, niby jest rachunek powierniczy , ale jak wszystko jeb... to nie tylko deweloperzy będą mieli problem.

Mar G

Postautor: Mar G » 27 lis 2020, 14:43

krakus1891 pisze:No i też zaczynają się bankructwa w branży
forbes.pl/gielda/alterco-zlozylo-wniosek-o-ogloszenie-upadlosci/tw8dbm0

"Głównym powodem podjęcia przez zarząd ww. decyzji są problemy z regulowaniem bieżących zobowiązań, na które miały wpływ m.in. następujące czynniki: załamanie się rynku obrotu nieruchomościami w Polsce skutkujące silną nadpodażą nieruchomości inwestycyjnych, (...) kumulujące się koszty finansowe związane z pozyskanymi nieruchomości, których sprzedaż nie mogła być zrealizowana zgodnie z założonymi harmonogramami i po założonych cenach" - napisano w komunikacie.

Dobrze, rynek się wyczyści z podmiotów Kazik&Mietek Investment lub Zdzicho Corp.
Na Kobierzyńskiej już wiszą bilbordy na płotach niedoszłych inwestycji - " sprzedam z WZTką " - bo brakuje płynności.
Przytuli to poważny inwestor - a ten zadba raczej o ceny.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”