Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Witt

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: Witt » 05 gru 2020, 22:52

anubis pisze:W ogóle to mnie zastanawia, że XXI wiek, a ludzie dają się straszyć inflacją. Nawet deweloperzy idą z takim slangiem marketingowych. Chociaż każdy normalny człowiek wie, że to bzdura to na Kowalskiego działa. W ludziach widocznie wciąż mocna pamięć o hiperinflacji przy denominacji z początku lat 90' i wydaje im się, że to działa teraz tak samo.

Widac podobnie jak tobie myli sie 2008 z 2020...
Proponuje uwazniej i obiektywniej przyjrzec sie tabelkom NBP na ktore sie sam tu powolywales....

Kefo

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: Kefo » 05 gru 2020, 23:05

Witt pisze:
Kefo pisze:
Witt pisze:Podczas posiedzenia Rady Polityki Pieniężnej część członków RPP oceniło, że inflacja w 2021 r. może być wyższa niż przewidywana w listopadowej projekcji" Członkowie ci argumentowali, że dynamikę cen może podwyższać - oprócz wzrostu cen administrowanych - szybszy wzrost cen usług. Jednocześnie wskazywali, że w kierunku wyższej inflacji może oddziaływać również podwyżka płacy minimalnej, która może przełożyć się na dostosowanie wynagrodzeń także osób zarabiających więcej niż minimalne wynagrodzenie"

Mamy 3 rodzaje inflacji, popytowa, kosztowa strukturalna. To co wspomniałeś, do których struktur zaliczyłbyś inflację?

Co do Zaradnego, ja tu widzę wioskę, brak studentów, turystów, ukraińców to z Galerii Kazimierz do granicy Krakowa można dojechać w 20 minut. Ehh czuć tutaj wiejkie powietrze (smog) co spływa do naszej doliny. Miasto nie rozszerza się od 20 lat, jak inne aglomeracje. Fajnie jest żyć w mało miasteczkowym mieście teraz :) Czwarta rewolucja przemysłowa odmienia podejście do życia w skupiskach miast, zupełnie tworzy nowe rodzaje połączeń, naczynia w ekonomi. Miasta zaczną być coraz bardziej zbędne.

Miasto czy odlegle peryferia? Tak....niektorzy na te drugie beda skazani...niezaleznie od tego czy miasto im zbedne czy niezbedne...

Zgadzam się, ale ludzie z średniej klasy częściej szukają dla siebie miejsca w peryferiach. Miasto? dzisiaj żadna rewelacja już. Może dla ą ę, ale dla normalnych ludzi to już żadna rewelacja. Szukają tam gdzie taniej i chcą życ normlanie. Czwarta rewolucja powoduje, że możesz wykonać pracę czy to na wsi, czy w mieście, byleby było połączenie dobre z internetem. W Krakowie, dopóki nie wrócą studenci, turyści, ukraińcy to centrum będzie opustoszałe jak w miasteczkach hiszpani. W hiszpani za 600 tys. PLN kupisz z widokiem na morze, wyspę, 800m do plaży, z sauną, z siłownią, porównując do klitki na Zabłociu to żart.

Kefo

Postautor: Kefo » 05 gru 2020, 23:06

Witt pisze:
anubis pisze:W ogóle to mnie zastanawia, że XXI wiek, a ludzie dają się straszyć inflacją. Nawet deweloperzy idą z takim slangiem marketingowych. Chociaż każdy normalny człowiek wie, że to bzdura to na Kowalskiego działa. W ludziach widocznie wciąż mocna pamięć o hiperinflacji przy denominacji z początku lat 90' i wydaje im się, że to działa teraz tak samo.

Widac podobnie jak tobie myli sie 2008 z 2020...
Proponuje uwazniej i obiektywniej przyjrzec sie tabelkom NBP na ktore sie sam tu powolywales....[/quote]

Mam przykład znajomego, kupił w Wawie mieszkanie przed kryzysem 2008r. Lekko zsiwiał, cena nie wróciła do poziomu sprzedaży. Z najmami to wieczny problem w Wawie.
Ostatnio zmieniony 05 gru 2020, 23:06 przez Kefo, łącznie zmieniany 1 raz.

Kefo

Postautor: Kefo » 05 gru 2020, 23:11

Daj mi przykład inflacji? Póki co, od ostatnich miesiącach uderza deflacja. Nie pytam się o ofertowe ceny (te mnie nie interesują).

Witt

Postautor: Witt » 05 gru 2020, 23:12

Kefo pisze:
Witt pisze:
Kefo pisze:
Mamy 3 rodzaje inflacji, popytowa, kosztowa strukturalna. To co wspomniałeś, do których struktur zaliczyłbyś inflację?

Co do Zaradnego, ja tu widzę wioskę, brak studentów, turystów, ukraińców to z Galerii Kazimierz do granicy Krakowa można dojechać w 20 minut. Ehh czuć tutaj wiejkie powietrze (smog) co spływa do naszej doliny. Miasto nie rozszerza się od 20 lat, jak inne aglomeracje. Fajnie jest żyć w mało miasteczkowym mieście teraz :) Czwarta rewolucja przemysłowa odmienia podejście do życia w skupiskach miast, zupełnie tworzy nowe rodzaje połączeń, naczynia w ekonomi. Miasta zaczną być coraz bardziej zbędne.

Miasto czy odlegle peryferia? Tak....niektorzy na te drugie beda skazani...niezaleznie od tego czy miasto im zbedne czy niezbedne...

Zgadzam się, ale ludzie z średniej klasy częściej szukają dla siebie miejsca w peryferiach. Miasto? dzisiaj żadna rewelacja już. Może dla ą ę, ale dla normalnych ludzi to już żadna rewelacja. Szukają tam gdzie taniej i chcą życ normlanie. Czwarta rewolucja powoduje, że możesz wykonać pracę czy to na wsi, czy w mieście, byleby było połączenie dobre z internetem. W Krakowie, dopóki nie wrócą studenci, turyści, ukraińcy to centrum będzie opustoszałe jak w miasteczkach hiszpani. W hiszpani za 600 tys. PLN kupisz z widokiem na morze, wyspę, 800m do plaży, z sauną, z siłownią, porównując do klitki na Zabłociu to żart.

Trudno porywnywac ceny mieszkania w Krakowie do nawet pieknego domu w Hiszpani ale na zadupiu. Co do preferencji to roznie bywa. Nie tylko praca na dystans czlowiek zyje. Ja tam lubie widziec Wisle przez okno, przejsc sie Bulwarami kiedy tylko przyjdzie mi ochota, wyskoczyc na Kazimierz...albo poszukac spokoju w Parku Bednarskiego. Wszystko w promieniu 1 km. Do pracy 10 min rowerem.

Kefo

Postautor: Kefo » 05 gru 2020, 23:14

Witt pisze:
Kefo pisze:
Witt pisze:Miasto czy odlegle peryferia? Tak....niektorzy na te drugie beda skazani...niezaleznie od tego czy miasto im zbedne czy niezbedne...

Trudno porywnywac ceny mieszkania w Krakowie do nawet pieknego domu w Hiszpani ale na zadupiu. Co do preferencji to roznie bywa. Nie tylko praca na dystans czlowiek zyje. Ja tam lubie widziec Wisle przez okno, przejsc sie Bulwarami kiedy tylko przyjdzie mi ochota, wyskoczyc na Kazimierz...albo poszukac spokoju w Parku Bednarskiego. Wszystko w promieniu 1 km. Do pracy 10 min rowerem.

Obecna technologia rozmywa te granice, jedynie co stoi na granicy to prawo pracy, ale to też rozmyją się, skoro idziemy za globalizacją (federalizacją) UE.

Giovanna

Postautor: Giovanna » 05 gru 2020, 23:22

Kefo pisze:

Daj mi przykład inflacji? Póki co, od ostatnich miesiącach uderza deflacja. Nie pytam się o ofertowe ceny (te mnie nie interesują).

OK, Dane GUS w 2020:
Ryż, mleko 8,1 proc., cukier – 8,2 proc., pieczywa – 9 proc. wędliny 10,4 proc.. Owoce,27,7 proc
Mięso 3 proc
Opłaty za użytkowanie mieszkania, usługi kanalizacyjne (4,5 proc.), energia elektryczna 11 proc., wywóz śmieci – 54 proc.
Zdrożały też usługi lekarskie 9% i stomatologiczne 14%

Zatem jesli deweloperzy i budowlancy nie jedza nabialu, owocow i miesa, nie lecza zebow i pala swieczki w domu to faktycznie mozemy sie spodziewac gigantycznych obnizek cen nieruchomosci.

PS MERYTORYCZNY komentarz na zyczenie anubisa. Nie podalam jednak wolumenu...wiec pewnie nie bedzie usatysfakcjonowany.
Prognoza Giovanny. Aktualna prognoza eksperta PKO BP:
https://nieruchomosci.wprost.pl/wiadomosci/10485567/sytuacja-na-rynku-mieszkaniowym-czy-ceny-nieruchomosci-zaczna-spadac.html

Kefo

Postautor: Kefo » 05 gru 2020, 23:28

Giovanna pisze:
Kefo pisze:
Giovanna pisze:
O razu wychodzi, że co niektórzy wiecznie pomieszkują z mamusią, skoro nie czują inflacji robiąc codziennie zakupy...z miesiąca na miesiąc...
Wasz świat to Iphone, Netflix, wykop i to forum. Poza tym nie macie bladego pojęcia na tematy na które się tu "wypisujecie".

OK, Dane GUS w 2020:
Ryż, mleko 8,1 proc., cukier – 8,2 proc., pieczywa – 9 proc. wędliny 10,4 proc.. Owoce,27,7 proc
Mięso 3 proc
Opłaty za użytkowanie mieszkania, usługi kanalizacyjne (4,5 proc.), energia elektryczna 11 proc., wywóz śmieci – 54 proc.

Zatem jesli deweloperzy i budowlancy nie jedza nabialu, owocow i miesa, nie lecza zebow i pala swieczki w domu to faktycznie mozemy sie spodziewac gigantycznych obnizek cen nieruchomosci.

PS MERYTORYCZNY komentarz na zyczenie anubisa. Nie podalam jednak wolumenu...wiec pewnie nie bedzie usatysfakcjonowany.

Deweloperzy inna bajka, podwykonawcy, a szczególnie ich pracownicy jadą często na minimalanej plus prowizje (akord). Podajesz przykład inflacji kosztowej. Nie kłócę się z nimi, a popytowa? tu zdaje się, że drastycznie zmałał.

Giovanna

Postautor: Giovanna » 05 gru 2020, 23:32

Kefo pisze:
Giovanna pisze:
Kefo pisze:Daj mi przykład inflacji? Póki co, od ostatnich miesiącach uderza deflacja. Nie pytam się o ofertowe ceny (te mnie nie interesują).

OK, Dane GUS w 2020:
Mięso 3 proc

Deweloperzy inna bajka, podwykonawcy, a szczególnie ich pracownicy jadą często na minimalanej plus prowizje (akord). Podajesz przykład inflacji kosztowej. Nie kłócę się z nimi, a popytowa? tu zdaje się, że drastycznie zmałał.

Ale ceny za m2 mimo wszystko jak rosły tak rosną...To zatem akademicka dyskusja.
Prognoza Giovanny. Aktualna prognoza eksperta PKO BP:
https://nieruchomosci.wprost.pl/wiadomosci/10485567/sytuacja-na-rynku-mieszkaniowym-czy-ceny-nieruchomosci-zaczna-spadac.html

Kefo

Postautor: Kefo » 05 gru 2020, 23:50

Giovanna pisze:
Kefo pisze:
Giovanna pisze:
OK, Dane GUS w 2020:
Mięso 3 proc

Ale ceny za m2 mimo wszystko jak rosły tak rosną...To zatem akademicka dyskusja.

Nie zawsze, w mojej ocenie popyt na mieszkania w miastach jest dużo mniejszy obecnie. Miałbym być frajerem teraz kupić mieszkanie za 10k/m2, jeśli za to samo było w 2017 roku, 7k/m2. Dysproporcja wzrostu cen do inflacji za duża. Spekulacja weszła. Nie trzyma się kupy, pod kątem kupca (dla mnie) dobrze, że odpadli najemcy (studenci, ukraińcy, turyści). Wracamy do realiów, niż do bańki. Długoterminowo pewnie będzie drożej, ale wolę poczekać, najbliższe miesiące. Większe bankructwa już zapowiadają. Zapowiadają również, trzecią falę pandemii w przyszłym roku. To nie problem Polski, ale całej Europy. Okazuje się, że ze szczepionkami są problemy. Ofertowe, niech rosną :) ale u notariusza to mogę się dogadać, a dwa skoro globalizacja (federalizacja) postępuję to pójdźmy za zachodem, rozmawiajmy tutaj o cenach transakcyjnych, a nie "ofertowych" jak prezesowi się wyśniło.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”