Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
pozdro

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: pozdro » 25 gru 2020, 18:57

To jest ten rządowy podatek od deszczowki tylko pewnie kwestia implementacji w Krakowie. Ja popieram bo będzie mniej betonu, a więcej zieleni. Zrobiłeś zdjęcie od złej strony bo w druga stronę są bloki w C i pomiędzy budynkami są trawniki. Ja akurat się łapie w 50% powierzchni biologicznie czynnej. Wiek, ze żal tym co na betonowych pustyniach mieszkają, ze będą musieli płacić, ale to dobrze, może snują trochę betonu i zasadza trawniki. Moim zdaniem powinna być opłata za parkowanie pod blokiem na takich osiedlach wprowadzona, niech płaca ci co zajmują miejsce pod trawniki na parkowanie samochodów ;)

Nie wiem co ma gibala do tego jakie tam modyfikacje wprowadza, ale to podatek rządowy z centrali na wiejskiej w 2021 go zaimplementuja
podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/1498517,podatek-od-deszczu-2021-czym-jest-i-ile-wynosi-oplata.html

pozdro

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: pozdro » 25 gru 2020, 19:01

Obliczyłem koszty życia w Krakowie rodzinki 3+1 na kalkulatorku, z kredyten i bez samochodu
numbeo.com/cost-of-living/city-estimator/in/Krakow-Cracow?Recalculated=Submit+to+Recalculate&displayCurrency=PLN&members=3&restaurants_percentage=10.0&inexpensive_restaurants_percentage=50.0&drinking_coffee_outside=30.0&going_out_monthly=4.2&smoking_packs_per_day=0.0&alcoholic_drinks=10.0&type_of_food=0&driving_car=0.0&taxi_consumption=0.0&paying_for_public_transport=Monthly%2C+All+Members&sport_memberships=100.0&vacation=100.0&clothing_and_shoes=50.0&rent=mortgage3&kindergarten_count=1&private_schools_count=0

Rak

Postautor: Rak » 25 gru 2020, 19:44

Ile znasz takich rodzin bez samochodu ?

pozdro

Postautor: pozdro » 25 gru 2020, 19:52

No ale to mozesz sobie doliczyć 1000zl/mc do tych kosztow. Dla 2 aut 2000zl/mc.
No nic trzeba isc po podwyżkę ;)

Przy okazji dogrzebalem sie do najtańszych mieszkan 2 pokojowych w Krakowie. 299 tys zl, ale w sumie lokalizacja taka sredniawa.

Bialy

Postautor: Bialy » 25 gru 2020, 20:14

Ty Pozdro w łeb się powinieneś już dawno jeb*ac ;) 6 tys kredyt, dla dwóch osób minimum 70m2 oraz Ska bo jak nie to komunikacja leży. W jakim ty świecie żyjesz?

Rak

Postautor: Rak » 25 gru 2020, 20:39

Pozdro a ubrania dla dziecka takie tanie zamawiane paczka z uk byś dodał bo teraz zima i bidule zmarzna.

Mar G

Postautor: Mar G » 25 gru 2020, 21:15

pozdro pisze:To jest ten rządowy podatek od deszczowki tylko pewnie kwestia implementacji w Krakowie. Ja popieram bo będzie mniej betonu, a więcej zieleni. Zrobiłeś zdjęcie od złej strony bo w druga stronę są bloki w C i pomiędzy budynkami są trawniki. Ja akurat się łapie w 50% powierzchni biologicznie czynnej. Wiek, ze żal tym co na betonowych pustyniach mieszkają, ze będą musieli płacić, ale to dobrze, może snują trochę betonu i zasadza trawniki. Moim zdaniem powinna być opłata za parkowanie pod blokiem na takich osiedlach wprowadzona, niech płaca ci co zajmują miejsce pod trawniki na parkowanie samochodów ;)

Nie wiem co ma gibala do tego jakie tam modyfikacje wprowadza, ale to podatek rządowy z centrali na wiejskiej w 2021 go zaimplementuja
podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/1498517,podatek-od-deszczu-2021-czym-jest-i-ile-wynosi-oplata.html

to jest niezależny podatek od rządowego - postulat niezależny tzw. Gibała Tax - bez żadnych zwolnień - dla każdego właściciela nieruchomości w Krakowie.

najpierw przeczytaj projekt na stronach rady miasta, a potem przemyśl, czy popierasz. W tej kolejności.

slawek

Postautor: slawek » 25 gru 2020, 22:08

No i co, czy na pewno trzeba wprowadzać podatek katastralny? Wystarczy podatek od deszczówki / dachu, a jednak chyba każda nieruchomość ma jakiś dach. I już wszyscy właściciele nieruchomości będą ładnie płacili... :)

rydler32

Postautor: rydler32 » 25 gru 2020, 22:38

Mar G pisze:
pozdro pisze:Bardzo dobry podatek. Ja tam się opłaty od deszczówki nie boje na N5D mamy > 50% terenów biologicznie czynnych.

Nie ma znaczenia udział % - tylko powierzchnia netto . Zapłaci każdy . A jak kupisz wymarzony taras 50 m2 ... oj zaboli.
Skoro popierasz Gibała Tax - też możesz wysłać głos - na TAK. Będziesz pewnie jedyny w konsultacjach - wyróżniony.

Ps. to jest te 50 % + ? nawet pas trawy wzdłuż magistrali PKP nie wygeneruje tego. może na początku budowy osiedla było 50.
Najgłupsze w tym pomyśle jest, że uderzy nie w developerów - gdzie po rozliczeniu na 10 pięter mieszkań wyjdą grosze - tylko w budynki niskie , nielicznie zamieszkane. Najlepiej wyjdą właśnie wielkie gigaosiedla na tym.

no tak, trzeba poczekać na update aż zaczną doliczać ilość pięter ;) w sensie powierzchnia x kondygnacje, woda w końcu nie jest w 2D ;)

pozdro

Postautor: pozdro » 26 gru 2020, 7:25

Na to wlasnie na duzo zalet wyższe budynki, ale mniejsza gestosc i wiecej trawnikow pomiedzy.
Tez sie troche tych betonowych placów parkingowych polikwiduje. Za 3 lata i tak wszyscy bedziemy jezdzic autonomicznymi autami w trybie ride-sparingu, wiec w tych podziemiach co teraz budowali bedzie mozna jakis basen zrobic i strefy relaksu/fitness dla mieszkancow :mrgreen:

Choc 2 pietra basenów jak na N5D to bedzie Aqua park :D

Co do N5 dzielnicy to pewnie zalezy ktory budynek bo jak wiesz tam sa wspólnoty i kazy budynek ma wlasny kawalek gruntu. Pewnie czesc ma tylko beton, te przy ulicach osiedlowych i parkingach, ale czesc ma trawniki i drzewka o zajmuja wiecej niz 50%.

Nie wiem co gibala ma do rzeczy o sejm uchwalał te przepisy zaoszczajace podatek od deszczówki. Gibala to pewnie jakos chce to zaimplementować, lub zaostrzyc ale nie wiem czy on tam moze cos grzebać. Ja z Gibala mam ten problem, ze to zwykly karierowicz. Jego postulaty sa populizmem w najczystszej postaci. Raz, ze tylko krytyka, dwa ze najpierw mowi ze niczego nie bedziemy budowac wszedzie bedzie las, potem ze jednak wszedzie bedzie parking bo inna rozmowa dotyczy podwyzek. Pewnie jak juz wygra te wybory to bedzie jakims takim centrowym nudziarzem pokroju Trzaskowskiego.
Choc ja zakladam, ze jednak kontynuacja Majchrowskiego jest bardziej prawdopodobna, pewnie Piotr Kempf mialby spore szanse, ale raczej Andrzej Kulig bedzie następca Majchrowskiego, bo juz teraz pełni sporo obowiązków w jego zastępstwie.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”