Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Witt

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: Witt » 01 sty 2021, 19:31

iti pisze:Niby ceny nie spadają, ale mnóstwo było jakichś promocji na rynku mieszkaniowym, typu "miejsce postojowe gratis". Przecież jeżeli standardowo miejsce postojowe kosztuje 40 tys. złotych, a mieszkanie 400 tys., to jednak jest znaczna obniżka. Szkoda, że nie ma żadnego indeksu cen miejsc postojowych ;) Ale chyba ceny miejsc postojowych, nie wliczają się do cen mieszkań, a to jednak obniżka. Podobnie promocja ze sztabkami złota w Nowej 5 Dzielnicy, ja wiem, że ta sztabka, to fortuny nie jest warta (chyba znacznie mniej, niż miejsce postojowe), ale jednak jak ktoś kupi mieszkanie z taką sztabką, to pomimo tego, że kupuje je taniej, nie ma to odzwierciedlenia w cenie metra kwadratowego, w statystykach wszystko jest pięknie i bez zmian.

Zapomniales jednak ze takie pseudopromocje dotycza zwykle inwestycji, ktorych sprzedaz stanela bo zwykle to klitki bez garderoby, piwnicy dla tzw "inwestorow", ktorych nikt inny nie chce, bo mieszkac sie w nich na dalsza mete po prostu nie da.
Na tym polega caly paradox tych wypowiedzi. Ci co pisza o cesyjkach fliperach i inwestorach licza na obnizki, ale jesli sami nimi nie sa i chca kupic dla siebie, to obnizki nie bedzie na to czego szukaja.
Jest tu np taki jeden ekspert, ktory ciula co miesiac do skarpety i w dodatku ironio jest z tego dumny i sie tu tym chwali pomimo, ze inflancja zzera mu to co w niej ma...bo on czeka na 30% obnizki, chce kupic w funduszu otwartym ( :lol: ) mieszkanie dla siebie, dobrze zlokalizowane, z widokiem, ustawne, rozumiem, ze zapewne z garderoba, piwnica i pewnie w poblizu cioci Jadzi, zeby mial blisko do przepierki i po pierogi. Zamiast tracic dziennie po 10h na sledzenie tego forum i wpisy moglby opublikowac poradnik "Jak nie kupowac mieszkania" i wtedy stac by go bylo na mieszkanie o 30% drozsze :lol:

pozdro

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: pozdro » 01 sty 2021, 20:33

na N5D dają sztabki złota bo Jakubas w Mennicy Polskiej za freeko drukuje sztabki złota. :D

ale nie ogarniam idei piwnicy? na co komu piwnica, w sumie na co komu miejsce postojowe w garażu podziemnym.
Jaki sens ma kupowanie garaży w mieście. To strata kasy którą można lepiej spożytkować. za 40 tys zł to ja mam 40 miesięcy ezakupów :D
To jest 4-lata żarcia. :mrgreen:

Inflacja też mnie, przeraża, mam 66% środków w obligacje zaangażowane, ale z pozostałymi nie wiem co robić. Jakbym już miał na minium 45m2 mieszkanie + nadwyżkę 50-100 tys. zł to bym brał mieszkanie kupował nawet bym się nie zastanawiał.
Bo ok jest jakieś tam ryzyko, że mieszkanie stanieje 10-20-30%, ale pomyślcie sobie jakie jest ryzyko, że mieszkanie zdrożeje z tych 6500-7000zł na min. 10 tys zł, a w centrum z 10 tys. zł na 15 tys zł?
W 2004 też tak mogli myśleć że oloboga mieszkania w Krakowie drogie dobijają 5900zł, a potem już nigdy nie były tak tanie,
potem ludzie myśleli, ale drożyzna 7-8 tys zł na N5D czy na Wiślanych tarsach no i są ponad 10-12 tys zł.
Co jak będą po > 15 tys zł? Będziemy gołodupcami z jakimiś dolarami i wygnaniem na banicje w chatce gdzieś pod Wałbrzychem. :D
Serio ja się dziwię tym ludzią, co takie ryzyko podejmują, ja bym rozumiał jak mają już mieszkanie 100m2 dla siebie i dla każdego dzieciaka.
Jak nie to masakr pomyśl sobie, że nie masz do dzieciaka 2km rowerkiem przez błonia i nie chodzicie sobie na niedzielny spacer na Kopiec Krakusa, bo dzieciaka nie będzie stać na mieszkanie w Krakowie i będzie się musiał wyprowadzić do Wałbrzycha. Bo ceny będą takie jak w Monachium Londynie lub Paryżu. Lub będzie wiecznym prekariuszem wynajmującym kont z kolegami z zawodówki. Ewentualnie na starość w kamperze pod IKEA wyląduje bo emeryturka 1500zł, a wynajem 2500zł kawalerki. :D

Koozka

Postautor: Koozka » 01 sty 2021, 20:48

pozdro pisze:ale nie ogarniam idei piwnicy? na co komu piwnica, w sumie na co komu miejsce postojowe w garażu podziemnym.
Jaki sens ma kupowanie garaży w mieście. To strata kasy którą można lepiej spożytkować. za 40 tys zł to ja mam 40 miesięcy ezakupów :D
To jest 4-lata żarcia. :mrgreen:

Dziwne że to trzeba tłumaczyć ale co mi tam.
Bo dorośli ludzie mają trochę większe potrzeby niż uczniowie czy studenci. Obecnie posiadam w rodzinie 5 rowerów 4 komplety narciarskie, sanki, narzędzia, sprzęt turystyczny dla 4 osób i sporo więcej różnych rzeczy. Mam taki kaprys że wolę spać w łóżku z żoną a nie z rowerem.

Oczywiście mam też samochód stąd potrzeba miejsca. Niestety nie widziałem wcześniej Twoich postów, że w mieście nie trzeba i kupiłem. W sumie faktycznie można jeździć z rodziną po Polsce pociągami. Wystarczy spakować do plecaka wanienkę, pampersy, przewijak, łóżeczko turystyczne i ubrania. Dzieci na ręce i można iść na pociąg.
Ostatnio zmieniony 10 sty 2021, 20:25 przez Koozka, łącznie zmieniany 1 raz.

Oleg_

Postautor: Oleg_ » 01 sty 2021, 21:10

Ceny już spadają.
Na przykład w BAGRY PARK są 3 mieszkania:
1- Stan rozwoju (6+ miesięcy temu) = 41m2 > 533K. (Było 550K.)
2- w pełni umeblowane (4 miesiące temu) = 47m2 > 650K (+ 11m2 taras + 7m2 balkon)
3- W pełni umeblowane (5 dni temu 27.12.2020) = 47m2 > 598K (+ 23m2 taras + 9m2 balkon)
---
Dla mnie (kupującego) to niższe ceny. To 3 różne mieszkania, ale nowe mają już lepsze ceny.
Ta ostatnia to dla mnie prawie dobra oferta, z jeszcze większym tarasem i miejscem parkingowym, ale wolałabym większe mieszkanie.
Fakt, że ten nowy istnieje, powinien spowodować spadek ceny pozostałych 2 (w tym samym kompleksie), jeśli nie, to nie sprzedadzą i to jest problem z właścicielami krakowskich mieszkań, nie sprawdzają ich ceny sąsiadów, a jeśli tak, to odmawiają obniżenia, w ten sposób nigdy ich nie sprzedadzą (może za 2 lata).
---
Przeprowadź własne wyszukiwanie, porównaj starsze ogłoszenia z nowymi ogłoszeniami w wybranym przez Ciebie obszarze i sprawdź, czy ceny są takie same, czy nie. W moim przypadku są to oferty niższe i / lub lepsze.

Witt

Postautor: Witt » 01 sty 2021, 21:19

Oleg_ pisze:Ceny już spadają.
2- w pełni umeblowane (4 miesiące temu) = 47m2 > 650K (+ 11m2 taras + 7m2 balkon)
3- W pełni umeblowane (5 dni temu 27.12.2020) = 47m2 > 598K (+ 23m2 taras + 9m2 balkon)
---
Dla mnie (kupującego) to niższe ceny. To 3 różne mieszkania, ale nowe mają już lepsze ceny.
Ta ostatnia to dla mnie prawie dobra oferta, z jeszcze większym tarasem i miejscem parkingowym, ale wolałabym większe mieszkanie.
Fakt, że ten nowy istnieje, powinien spowodować spadek ceny pozostałych 2 (w tym samym kompleksie), jeśli nie, to nie sprzedadzą i to jest problem z właścicielami krakowskich mieszkań, nie sprawdzają ich ceny sąsiadów, a jeśli tak, to odmawiają obniżenia, w ten sposób nigdy ich nie sprzedadzą (może za 2 lata).
---
Przeprowadź własne wyszukiwanie, porównaj starsze ogłoszenia z nowymi ogłoszeniami w wybranym przez Ciebie obszarze i sprawdź, czy ceny są takie same, czy nie. W moim przypadku są to oferty niższe i / lub lepsze.

No to zwracam honor. Mamy juz zatem te gigantyczne promocje...W poniedzialek ustawiam sie w kolejce...Bagry za 13k/m2....to jest to.... :shock:

mariar

Postautor: mariar » 01 sty 2021, 21:43

Oleg_ pisze:Ceny już spadają.
---
---

O takie dane nic nie robiłem :D Dzięki oleg za Twój raport, takich konkretów było mi trzeba

Rak

Postautor: Rak » 01 sty 2021, 21:51

Odnośnie problemu z nie obniżaniem ceny, owszem, ale.. sporo jest takich ogłoszeń z wygórowaną ceną.

Bo i po co sprzedawać, jeżeli się nie musi. Warto jedynie, jeżeli ktoś przepłaci / godnie zapłaci jakkkolwiek to nazwać.
Zawsze część ogłoszeń będzie czekała długo albo i parę lat, bo wcale nie ma ciśnienia aby je sprzedawać.

mariar

Postautor: mariar » 01 sty 2021, 21:58

Rak pisze:Odnośnie problemu z nie obniżaniem ceny, owszem, ale.. sporo jest takich ogłoszeń z wygórowaną ceną.

Bo i po co sprzedawać, jeżeli się nie musi. Warto jedynie, jeżeli ktoś przepłaci / godnie zapłaci jakkkolwiek to nazwać.
Zawsze część ogłoszeń będzie czekała długo albo i parę lat, bo wcale nie ma ciśnienia aby je sprzedawać.

Dokładnie, ale niech się podniecają :D
Jest tak jak piszesz, zresztą sam jak coś wystawiam na olx to daję wysoką cenę. Jak się nikt nie trafia to obniżam o kilka %.
Oglądam przez 1-3 godziny dziennie ogłoszenia na gumtree,otodom,olx, allegro, morizonie od pół roku. W tym czasie znalazłem 3 perełki, jedną opisaną kilka postów wcześniej w której kupcy się licytowali.
Natomiast też widzę że niektóre oferty w zakładkach staniały, ale do podniecania się daleko jak mieszkanie na czyżynach zostało zaktualizowane z 13k na 12..

Koozka

Postautor: Koozka » 01 sty 2021, 22:13

mariar pisze:Dokładnie, ale niech się podniecają :D
Jest tak jak piszesz, zresztą sam jak coś wystawiam na olx to daję wysoką cenę. Jak się nikt nie trafia to obniżam o kilka %.
Oglądam przez 1-3 godziny dziennie ogłoszenia na gumtree,otodom,olx, allegro, morizonie od pół roku. W tym czasie znalazłem 3 perełki, jedną opisaną kilka postów wcześniej w której kupcy się licytowali.
Natomiast też widzę że niektóre oferty w zakładkach staniały, ale do podniecania się daleko jak mieszkanie na czyżynach zostało zaktualizowane z 13k na 12..

Też obserwując ogłoszenia widzę pewne przełamanie. Ceny na pewno stanęły, niektóre oferty z małą korektą rzędu 1-2%, choć obserwuje też mieszkanie które w marcu było wystawione po 1100000 a obecnie 980000 i nadal od 2 miesięcy wisi z tą ceną. Tak czy siak odnoszę wrażenie że sprzedaż mocno zwolniła a życzeniowe oferty sprzedających rzędu 13k na Czyżynach raczej nie wywołują kolejek chętnych. Zobaczymy w jakim kierunku to pójdzie, inercja na tym rynku jest dość wysoka.

Aczkolwiek fakt, że obserwuję tylko dość specyficzną grupę drogich mieszkań na wtórnym. Tańsze mieszkania lub rynek pierwotny możliwe że mają się lepiej. Tego nie wiem.
Ostatnio zmieniony 11 sty 2021, 13:21 przez Koozka, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 01 sty 2021, 22:55

Koozka pisze:Też obserwując ogłoszenia widzę pewne przełamanie. Ceny na pewno stanęły, niektóre oferty z małą korektą rzędu 1-2%, choć obserwuje też mieszkanie które w marcu było wystawione po 1100000 a obecnie 980000 i nadal od 2 miesięcy wisi z tą ceną. Tak czy siak odnoszę wrażenie że sprzedaż mocno zwolniła a życzeniowe oferty sprzedających rzędu 13k na Czyżynach raczej nie wywołują kolejek chętnych. Zobaczymy w jakim kierunku to pójdzie, inercja na tym rynku jest dość wysoka.

Bo to tak działa. Nigdy nie ma spadków typu 10-15% z miesiąca na miesiąc, tylko to jest 0,5-1,5% miesięcznie, by w ciągu kilku kwartałów osiągnąć np. 15%. Dołek jest tam, gdzie jest popyt. Dla konsumenta jest to zdolność kredytowa, dla inwestora - tyle ile jest gotów za takie mieszkanie zapłacić.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”