Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
ITGeek

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: ITGeek » 03 sty 2021, 14:15

platinium pisze:
anubis pisze:1. BIK podaje, że sprzedaż kredytów mieszkaniowych w ciągu poprzednich 9 miesięcy, uwzględniając nawet dobry III kwartał, spadła o trochę ponad 11%. Czyli mamy r/r 11% mniej zakupów w grupie konsumpcyjnej pomimo trzykrotnego obniżenia stóp procentowych z 1,5% do 0,1%. Dalej stóp procentowych nie ma już z czego obniżać, bo nawet jeżeli obniżymy stopy do 0,0% to już to jest zmiana raczej symboliczna.

2. W I i II kwartale z lokat wyparowało 76 mld zł. Te pieniądze już zostały wydane. Nie ma na kontach "drugich 76 mld". Grupa inwestycyjna raczej też już zakupiła - w sensie kto chciał zainwestować, ten już to zrobił.

3. Liczba niesprzedanych, gotowych mieszkań na rynku pierwotnym rośnie. W końcu 2019 roku było to mniej niż 1% oferty. Teraz jest to już ponad 10%. W 2021/2022 ma być oddana rekordowa ilość mieszkań od lat 70' (Gierka).

Jeżeli potraktujemy dane czysto ekonomicznie to nie ma warunków do wzrostów cen. Podaż będzie rosnąć (i rośnie cały czas, zarówno na pierwotnym jak i wtórnym), popyt cały czas spada.

A jeżeli ktoś nie wierzy w przełożenie danych makro na rynek lokalny... to polecam obserwowanie rynku lokalnego. To bardzo proste. Robimy sobie listę inwestycji, które nas interesują i patrzymy jak idzie sprzedaż. Wybieramy sobie kryteria na OLX-ie i notujemy ile ciekawych ofert się pojawia oraz ile one czekają na nabywcę. Jeśli chodzi o to, co mnie interesuje to ja tu nie widzę ożywienia. Fakt, że w wakacje przez moment mieliśmy lekkie ożywienie, ale to się bardzo szybko skończyło.

Obecnie nie ma żadnych przeszkód fizycznych, aby kupić mieszkanie. Kto chce kupić ten ma otwarte biuro, notariusza i może sobie pooglądać. To nie jest ten sam lockdown co w II kwartale, dlatego nie wierzę, że zniesienie restrykcji cokolwiek zmieni.

Za to jest dużo lepszy wybór niż w takiej końcówce 2019 roku. Pojawia się dużo fajnych ofert w szczególności na rynku wtórnym. Ludzie są bardziej skłonni do negocjacji. Nie trzeba się decydować w tydzień. To już bardzo dużo, przynajmniej jak dla mnie.

Pisze ten który przez kilka miesięcy się śmiał z pozytywnych raportów za 1 pólrocze - tłumacząc wszystkim że pierwszy kwartał był prooo, a w drugim to już ceny lecoo i te raporty to naganianie XD.
Najnowsze dane BIK z 17.12.2020: media.bik.pl/informacje-prasowe/620401/newsletter-kredytowy-bik-najnowsze-dane-o-sprzedazy-kredytow-w-polsce-2020-12-16
Wzrost odnotowały kredyty mieszkaniowe, których udzielono o (+7,2%) więcej niż rok temu w listopadzie, więcej było też kredytów ratalnych o (+4,6%). W ujęciu wartościowym banki i SKOK-i przyznały o (-41,5%) mniej limitów kartowych niż przed rokiem. Spadła także wartość udzielonych w listopadzie 2020 r. kredytów gotówkowych o (-28,4%). Dodatnia dynamika dotyczy kredytów mieszkaniowych – wzrost o (+15,4%) oraz kredytów ratalnych o (+5,0%).

Natomiast biorąc pod uwagę ostatnie 9 miesięcy (czyli II kwartał z praktycznie zerowym dostępem do kredytów, III kwartał gdzie polityka kredytowa była powoli odmrażana i IV kwartał z drugą falą) to dość oczywiste że dane będą słabsze ze względu na II kwartał. Natomiast patrząc na III i IV widać duże odbicie.
Podsumowując, obiektywnie można porównać zachowanie r/r, albo chociaż drugie półrocze vs drugie półrocze żeby widzieć jakieś tendencje.
Porównywanie II i III kwartału 20 do 19 nie ma większego sensu, to oczywiste że w 20 była wtedy kaszana na rynku.

Platinium, dobrze, ze jestes i ze chce Ci sie merytorycznie odpowiadac na analizy i dane przedstawione przez Anubisa. Dzieki! Mozna sporo wiedzy i wnioskow wyciagnac. Rowniez dzieki!

Anubisa tez podziwiam, ze z uporem maniaka, nieprzejety porazkami i obelgami od innych uzytkownikow, caly czas wrzuca nowe analizy. Wytrwalosc godna podziwu.

Moze jakas debata? Abubis vs Platinium jak Mentzen vs Midel :D
Ostatnio zmieniony 03 sty 2021, 14:48 przez ITGeek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
anubis

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: anubis » 03 sty 2021, 14:30

platinium pisze:Natomiast biorąc pod uwagę ostatnie 9 miesięcy (czyli II kwartał z praktycznie zerowym dostępem do kredytów, III kwartał gdzie polityka kredytowa była powoli odmrażana i IV kwartał z drugą falą) to dość oczywiste że dane będą słabsze ze względu na II kwartał. Natomiast patrząc na III i IV widać duże odbicie.
Podsumowując, obiektywnie można porównać zachowanie r/r, albo chociaż drugie półrocze vs drugie półrocze żeby widzieć jakieś tendencje.
Porównywanie II i III kwartału 20 do 19 nie ma większego sensu, to oczywiste że w 20 była wtedy kaszana na rynku.

Nie o to mi chodzi tylko o ilość zakupów mieszkań (w ujęciu liczbowym) do rosnącej oferty na rynku pierwotnym.

Przez pierwsze trzy kwartały banki udzieliły 160,1 tysięcy kredytów. To o 11,1 proc. mniej niż w analogicznym okresie przed rokiem. Lepiej jest w przypadku wartości udzielanych kredytów - wynik na poziomie 46,2 mld złotych po trzech kwartałach jest o 5,4 proc. niższy niż przed rokiem. Oznacza to, że mniej ludzi kupiło mieszkania, a jeśli już ktoś kupował to zamożniejsi uczestnicy rynku (spadła ilość udzielanych kredytów, ale trochę mniej spadła ich sumaryczna wartość).

Za to oferta na rynku pierwotnym rośnie. Mieszkań jest więcej, budowy nie wyhamowały jak kredyty i obecnie już 10% oferty rynku pierwotnego to pustostany. Jeżeli dynamika zakupów w stosunku do oddawanych etapów się utrzyma to niedługo będziemy mieli ogromną ilość pustostanów, z którymi trzeba będzie coś zrobić, a do tego cały czas rosnącą ofertę na rynku wtórnym.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

pozdro

Postautor: pozdro » 03 sty 2021, 14:47

Przeciez oferta na rynku pierwotnym nie rosnie, a kurczy sie. Wymień inwestycje rozpoczęte w 2020 wiecej niz 10. Rozumiem, ze rosnie ilosc oddanych mieszkan zakontraktowanych w 2019. Oraz rosnie liczba drogowych lokali z 100 w 2019 do 110 w 2020. Rekordowa oferta to byla w 2018 moze 2019. Teraz to jest posucha brak nowych projektow. Nie ma co kupowac. Stare w wiekszosci wyprzedane lub przebrane, maksymalnie 50% wolnych lokali.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 03 sty 2021, 15:00

pozdro pisze:Wymień inwestycje rozpoczęte w 2020 wiecej niz 10.

Centralna
Przy Mogilskiej - etap II
ul. Paszkowskiego/Pękowicka
Bagry - ul. Lipska/Siemienowicza
Kościuszki 22
Krowodrza Park
Centralna Park
Willa Sołtysowska
SASKA BLU etap II
Słoneczna Macedonia
Świtezianki
Vitkowicka Residence
Green Park Villa etap II
Jerozolimska
Imperial Citi Yes
Slow City

Wg. danych rynekpierwotny.pl. Dalej nie chce mi się przeklejać.

W okresie styczeń-listopad 2020 w Polsce rozpoczęto budowę 206 700. mieszkań. W roku 2019 roku rozpoczęto budowę 237 281 mieszkań (to było o 6,9% więcej niż w roku 2018).
Załączniki
gf-kxLv-AxBj-TgAU_budownictwo-mieszkaniowe-664x442-nocrop.jpg
gf-kxLv-AxBj-TgAU_budownictwo-mieszkaniowe-664x442-nocrop.jpg (32.14 KiB) Przejrzano 4505 razy
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:

pozdro

Postautor: pozdro » 03 sty 2021, 16:48

Centralna - Develia? Przecież to już kilka lat temu rozpoczęli, kolejne etapy budują i nic więcej dokładania mieszkań w miarę popytu
Przy Mogilskiej - etap II - dawno temu rozpoczęte o tej inwestycji to ja od 2015 słyszałem od Developera, że już zaczynają, mieszkania już w 2019 można było chyba rezerwować
ul. Paszkowskiego/Pękowicka - tego nie znam może coś nowego, ale to jakieś małe i wiejskie jak większość w Zielonkach segmento-mieszkan
Bagry - ul. Lipska/Siemienowicza - to jest nowe faktycznie
Kościuszki 22 - to segment premium, tak po kilka kamienic na rok budują
Krowodrza Park - to w 2019 zaczęli przecież
Centralna Park - to stare
Willa Sołtysowska - to może nowe, niewielka kameralna kilka mieszkań na krzyż
SASKA BLU etap II - to nie wiem czy w tym roku czy jeszcze w ubiegłym kolejny etam znanej inwestycji
Słoneczna Macedonia - to może nowe, ale też raczej kameralne i niewielkie
Świtezianki - to coś nowszego takie pod inwestorów
Vitkowicka Residence - tego to osiedlem nie można nazwać Majchrowski i Filipiak mają większe domy jednorodzinne
Green Park Villa etap II - to już od lat budują kolejne etapy pseudo segmentów, mieszkań w większych domkach
Jerozolimska - Cordia to już w 2019 zaczęła bo to widziałem wizki i stronę, teraz pewnie łopatę wbili
Imperial Citi Yes - stare jak świat
Slow City - to nowe

Z nowych to są
Slow City
Świtezianki
Bagry - ul. Lipska/Siemienowicz
Do tego co ja kojarzę to:
City Vibe
Viva Piast

Więcej to nie znam, w niektórych nowe etapy w końcu zaczęli co już było wiadome od dawna i ludzie czekali w kolejce.
Natomiast tak pyzatym to jest posucha w inwestycjach deweloperskich zwłaszcza w Krakowie.
Zresztą liczba ofert na rynekpierwotny systematycznie spada

Weź pod uwagę, że tam pisze 6500 mieszkań w Krakowie, tylko większość to są stare oferty gdzie deweloperom się nie chce usuwać mieszkań więc realnie jak jest połowa z tego dostępna to wszystko

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 03 sty 2021, 16:50

Krowodrza Park to ofertę ogłosili w maju tego roku, a koparki wjechały w wakacje. Centralna od Proins, nie Develii - to też na pewno w tym roku. Co do reszty to nie wiem - posortowałem tylko z rynekpierwotny.pl, tego jest tam dużo więcej.

cruxeither

Postautor: cruxeither » 03 sty 2021, 19:08

Trochę mi się nudziło więc przygotowałem poniższą tabelkę odnośnie podaży mieszkań w Krakowie, korzystająz z danych z krakow.stat.gov.pl/opracowania-biezace/komunikaty-i-biuletyny
Spisałem dane od 2014, ale jak ktoś chce może sobie poszukać starszych ;) Generalnie wygląda na to, że ilość rozpoczętych budów mieszkań w tym roku (2020) będzie rekordowo niska, przy czym nie ma danych za czwarty kwartał. To są dane TYLKO dla Krakowa. Uwzględniłem TYLKO mieszkania budowane przez developerów (nie obejmuje więc to inwestorów indywidualnych oraz mieszkań spółdzielczych - tych i tak się w Krakowie prawie nie buduje)
Załączniki
krk-podaz.png
krk-podaz.png (10.06 KiB) Przejrzano 4881 razy

iti

Postautor: iti » 03 sty 2021, 19:33

cruxeither pisze:Trochę mi się nudziło więc przygotowałem poniższą tabelkę odnośnie podaży mieszkań w Krakowie

Proste zestawienie, a dużo pokazuje, że o ile sprzedaż raczej stoi lub sprawa, a produkcja idzie dalej całkiem nieźle. Nie trzeba być specjalista od ekonomii, żeby przewidzieć co się dzieje, jeżeli podaż jest wysoka, a popyt spada.
Witt pisze:Popyt tez rosnie bo ludzie rosna , rodza im sie dzieci i musza gdzies mieszkac.

Pytanie czy ci ludzie nie celują w mieszkania o większych metrażach, niekoniecznie w kawalerki pod wynajem, na które popyt chyba wyraźnie spadł ostatnio.

Oleg_

Postautor: Oleg_ » 03 sty 2021, 19:48

iti pisze:Pytanie czy ci ludzie nie celują w mieszkania o większych metrażach, niekoniecznie w kawalerki pod wynajem, na które popyt chyba wyraźnie spadł ostatnio.

Dobra uwaga, a na rynku wtórnym jest wiele mieszkań (ostatnie 3 miesiące) w dobrych cenach 9-10k/m2 50-70m2 + (w centrum miasta świetna lokalizacja, umeblowane, ładne wykończenie). Ale to nie są mieszkania, to 2-3 kawalerki w jednym mieszkaniu.
Problem w tym, że inwestor go nie weźmie, bo wynajęcie może zająć dużo czasu.
I kupujący tego nie weźmie, bo musiałby sporo wydać na zmianę mieszkania z powrotem na normalne mieszkanie z kuchnią (zamiast 3 pokoi z łazienkami)
Co on zamierza zrobić z 3 łazienkami w domu o powierzchni 65-70 m2?

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 03 sty 2021, 19:52

Konkretnie wg. biuletynu to dla Krakowa wygląda jak w załączniku.

Link: krakow.stat.gov.pl/download/gfx/krakow/pl/defaultaktualnosci/750/4/42/1/2020_3_kw_biuletyn_m_krakowa.pdf
Załączniki
budownictwo Kraków.jpg
budownictwo Kraków.jpg (211.09 KiB) Przejrzano 4854 razy

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”