Saska Blu Kraków - Bryksy / opinie o inwestycji na forum (Podgórze)

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
władek

Re: Saska Blu Kraków - Bryksy / opinie o inwestycji na forum (Podgórze)

Postautor: władek » 08 sty 2021, 12:59

55piotras pisze:
Grejfrut pisze:A co do samej inwestycji, to okolica jest fantastyczna. Polecam. Same mieszkania dość drogie, chociaż ta okolica teraz tyle kosztuje. Jednak mieszkanie 105m2 za 1mln mnie zaskoczyło :shock: Mimo wszystko polecam. Spacerem na dzikie Bagry kilka minut, nieco więcej na tę nową, wyremontowaną część, ale ja wolę dzikie. Tramwaj pod oknem, niby duża ulica, ale jak się kupi dobre mieszkanie, to nie będzie przeszkadzało. Tereny zielone pod blokiem, wyjazd na A4 bajka, dojazd do centrum w 15 minut. Czego chcieć więcej? Super dla rodziny, jak i pod wynajem. Dużo lepsze niż Lokum Salsa, a różnica to dwa przystanki tramwaju, czyli jakieś 3 minuty. Ceny fajnych mieszkań niższe o 30/40% niż Salsa, no i dużoooo zieleni, dzięki czemu spacery z wózkiem będą radością, a nie udręką, dodatkowo dużo ścieżek rowerowych itd. Tylko mają drogo, no ale co zrobisz, szczególnie mieszkania dla rodzin - na Myśliwskiej są po 1-1,5k/m2 taniej. Jednak Myśliwskiej nie polecam. Już dzisiaj to ulica patologiczna, z jednej strony zamknięta dla ruchu poza kilkoma blokami, więc wyjazd z niej jest tylko przez Przewóz. Już teraz graniczy on z cudem, a ma dojść 1k mieszkań od City Vibe + kilkaset od Budimexu i jeszcze mniejszych deweloperów. Będzie naprawdę grubo :lol: 3h na wyjazd z rana :lol:

Z myśliwskiej masz wyjazd do Saskiej, Szczecińską oraz skrótem przy PGD który będzie poprawiony jak skończą budować osiedle. Trzy opcje (czwarta „nielegalna” przy Orliku). Jak Vibe się wybuduje to poprowadzi drogę przy wale do Lasowki i Nowohuckiej. Sam będziesz tedy jeździł do M1 :D

to prawda, ale jak wybudują te wszystkie Budimexy i inne gnioty to nawet 5 wyjazdów może być mało. na Myśliwskiej co kawałek budują albo będa budować bloki. myślę że są szanse na korki już przy samym wjeździe na Myśliwską z osiedla :D

pozdro

Postautor: pozdro » 08 sty 2021, 18:39

władek pisze:
55piotras pisze:
Grejfrut pisze:A co do samej inwestycji, to okolica jest fantastyczna. Polecam. Same mieszkania dość drogie, chociaż ta okolica teraz tyle kosztuje. Jednak mieszkanie 105m2 za 1mln mnie zaskoczyło :shock: Mimo wszystko polecam. Spacerem na dzikie Bagry kilka minut, nieco więcej na tę nową, wyremontowaną część, ale ja wolę dzikie. Tramwaj pod oknem, niby duża ulica, ale jak się kupi dobre mieszkanie, to nie będzie przeszkadzało. Tereny zielone pod blokiem, wyjazd na A4 bajka, dojazd do centrum w 15 minut. Czego chcieć więcej? Super dla rodziny, jak i pod wynajem. Dużo lepsze niż Lokum Salsa, a różnica to dwa przystanki tramwaju, czyli jakieś 3 minuty. Ceny fajnych mieszkań niższe o 30/40% niż Salsa, no i dużoooo zieleni, dzięki czemu spacery z wózkiem będą radością, a nie udręką, dodatkowo dużo ścieżek rowerowych itd. Tylko mają drogo, no ale co zrobisz, szczególnie mieszkania dla rodzin - na Myśliwskiej są po 1-1,5k/m2 taniej. Jednak Myśliwskiej nie polecam. Już dzisiaj to ulica patologiczna, z jednej strony zamknięta dla ruchu poza kilkoma blokami, więc wyjazd z niej jest tylko przez Przewóz. Już teraz graniczy on z cudem, a ma dojść 1k mieszkań od City Vibe + kilkaset od Budimexu i jeszcze mniejszych deweloperów. Będzie naprawdę grubo :lol: 3h na wyjazd z rana :lol:

Z myśliwskiej masz wyjazd do Saskiej, Szczecińską oraz skrótem przy PGD który będzie poprawiony jak skończą budować osiedle. Trzy opcje (czwarta „nielegalna” przy Orliku). Jak Vibe się wybuduje to poprowadzi drogę przy wale do Lasowki i Nowohuckiej. Sam będziesz tedy jeździł do M1 :D

to prawda, ale jak wybudują te wszystkie Budimexy i inne gnioty to nawet 5 wyjazdów może być mało. na Myśliwskiej co kawałek budują albo będa budować bloki. myślę że są szanse na korki już przy samym wjeździe na Myśliwską z osiedla :D

Bzdury totalne to samo mówili że jak N5D zbudują do cała wrocławską będzie stała, jak Avię zbudują to cała Stella Sawickiego. Nigdzie nic nie stoi i tylko wiatr hula.

Nowy

Postautor: Nowy » 09 sty 2021, 0:03

pozdro pisze:Bzdury totalne to samo mówili że jak N5D zbudują do cała wrocławską będzie stała, jak Avię zbudują to cała Stella Sawickiego. Nigdzie nic nie stoi i tylko wiatr hula.

To tak zwykle opowiadają ludzie, którzy już mieszkają w jakiejś okolicy, więc uważają, że już nic nowego w niej nie powinno powstać. Akurat Płaszów z resztą miasta skomunikowany jest całkiem nieźle. A na Wrocławskiej chyba gorzej nie jest, niż przed wybudowaniem Nowej 5 Dzielnicy. A Stella-Sawickiego, to wiadomo, popołudniowe korki na podjeździe pod Wiślicką, to tam robią na pewno mieszkańcy Avii i Orlińskiego ;)

rydler32

Postautor: rydler32 » 09 sty 2021, 0:19

pozdro pisze:
władek pisze:
55piotras pisze:Z myśliwskiej masz wyjazd do Saskiej, Szczecińską oraz skrótem przy PGD który będzie poprawiony jak skończą budować osiedle. Trzy opcje (czwarta „nielegalna” przy Orliku). Jak Vibe się wybuduje to poprowadzi drogę przy wale do Lasowki i Nowohuckiej. Sam będziesz tedy jeździł do M1 :D

Bzdury totalne to samo mówili że jak N5D zbudują do cała wrocławską będzie stała, jak Avię zbudują to cała Stella Sawickiego. Nigdzie nic nie stoi i tylko wiatr hula.

Bo COVID.
Poczekaj jak studenci wrócą i dzieci trzeba będzie odwozić do szkoły.
Przejazd pod koleją na ul. Łokietka niedawno otwarty
Wrocławska/Prądnicka - jedno z bardziej popapranych skrzyżowań w Krakowie, korki praktycznie codziennie jak jest więcej ruchu ...

władek

Postautor: władek » 09 sty 2021, 1:15

55piotras pisze:

Obyś miał rację. A tak ciekawości, ile jest wyjazdów z Avii - 3,4?
Wyjazdy wyjazdami, kolejna sprawa to parkingi - czasami mam do coś do załatwienia w Avii, tam nawet w ciągu dnia ciężko jest zaparkować, bo albo zajęte albo blokada. Myśliwska nie będzie pod tym względem inna.

MarcinJ

Postautor: MarcinJ » 09 sty 2021, 22:31

władek pisze:Obyś miał rację. A tak ciekawości, ile jest wyjazdów z Avii - 3,4?

Zdaje się, że Avia ma 2 albo 3 wyjazdy, nie wie czy to dużo czy mało, ale jakichś specjalnych korków na nich nie widziałem
władek pisze:Wyjazdy wyjazdami, kolejna sprawa to parkingi - czasami mam do coś do załatwienia w Avii, tam nawet w ciągu dnia ciężko jest zaparkować, bo albo zajęte albo blokada. Myśliwska nie będzie pod tym względem inna.

Pokaż mi jakieś nowe osiedla, na których jest pod dostatkiem miejsc postojowych dla "gości". Przy Avii jest i tak w porządku, bo wzdłuż ul. Orlińskiego jest sporo ogólnodostępnych miejsc postojowych, a jeśli tam się nic nie znajdzie, to są też duże ogólnodostępne parkingi przy ul. Włodarczyka i ul. Kłosowskiego. Ewentualnie można podjechać też na pas startowy, jego wschodnią część, która robi za wielki parking (choć trochę szkoda pod to tego miejsca).

Jeżeli w okolicy osiedla Saska Blu będzie przynajmniej tak samo dobrze, to akurat nie ma na co narzekać :)

pozdro

Postautor: pozdro » 10 sty 2021, 8:31

Ogolnie po to sie kupuje mieszkanie i przepłaca zeby nie miec auta i nie musiec go utrzymywac bo wszedzie ma sie blisko. Jak chcesz kupic tesle to trzeba dom zbudowac a fotowoltaika 30km pod Krakowem. Dla mnie nie ma sensu posiadanie auta w mieście. Mam rower, wszedzie blisko. Nie wiem nawet po co mialbym to auto uzywac Na weekend w gory mozna wynajac panka. Za 3lata pewnie sie upowszechnia jakies robotaxi czy zoox i w miescie bedzie tylko ride sharing, a posiadanie auta moze nawet byc nielegalne. Wiec parkingi im mniej tym lepiej, bardziej przyszłościowo. Wszedzie teraz na swiecie (Skandynawia, zachodnia Europa) ustala sie maksymalne współczynniki liczby miejsc postojowych okolo max. 0.5 miejsca na mieszkanie, zeby wlasnie nie bylo nadmiernego ruchu samochodowego.

Grejfrut

Postautor: Grejfrut » 10 sty 2021, 12:07

Pozdro przynudzasz. Nie każdy jest samotnym nerdem na pracy zdalnej. Ludzie mają dzieci, jeżdżą na narty, prowadzą firmy itd. Auto to mobilność i wygoda. Zgodzę się, że poruszanie się autem na codzień, jeżeli pracujesz w centrum, nie ma sensu. Jednak wygoda posiadania auta w garażu jest nieoceniona. Masz ochotę sobie gdzieś pojechać, to jedziesz, a nie szukasz panka...

Mały Płaszów jest ogólnie bardzo niedoceniony, co mnie dziwi. To świetne miejsce do mieszkania, które się jeszcze rozwinie. Bagry, infrastruktura i dojazd do centrum w 15 minut szybkim tramwajem. Czego chcieć więcej? Jedynie mam wątpliwości do do ulicy Myśliwskiej. Dalej do tramwaju, no i robi się taki mordor, że jak nie rozwiążą dobrze infrastruktury, to wyjazd będzie praktycznie niemożliwy. Ale trzymam kciuki za tych, co to planują. Poza tym Przewóz, czy strona Bagrów - super. Tramwaj pod nosem, 15 min do centrum, Bagry spacerem od kilku do 20 minut. Dużo zieleni w okolicy, mniejszych lub większych parków.

klerusia

Postautor: klerusia » 03 lut 2021, 11:15

Zastanawiam się jak to będzie z hałasem przy mieszkaniach na zachód, gdzie okna wychodzą na ulicę i tramwaj, a blok jest chyba stosunkowo bardzo blisko ulicy. Zwłaszcza w przypadku tych bloków bliżej estakady (blok E np.) ... Co myślicie?

nitro

Postautor: nitro » 03 lut 2021, 19:00

Jednostajny szum od Lipskiej plus dodatkowy halas od estakady i ze skrzyzowania, przy zielonym swietle.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”