Słoneczne Miasteczko Kraków Develia / LC Corp forum opinie (mieszkania na Złocieniu)

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
slawek

Re: Słoneczne Miasteczko Kraków Develia / LC Corp forum opinie (mieszkania na Złocieniu)

Postautor: slawek » 21 lip 2020, 23:19

Byłem niedawno w okolicy, choć łatwo nie było, bo jednak to spory kawał od miasta, choć rośnie tam faktycznie nowa dzielnica i mam wrażenie, że zaczyna to wyglądać coraz lepiej, zwłaszcza okolice bliżej centrum handlowego Atut. Poniżej zdjęcia z budowy osiedla Słoneczne Miasteczko, choć dużo bloków już tam wybudowano i są zamieszkane.

Obrazek

Tu nowe, niemal gotowe budynki postawione przez Develię. Wyglądają nieźle, ktoś się może orientuje, czy jest w nich winda czy przez to, że takie niskie, nie zapewniono tego udogodnienia?

Obrazek

Tu pomiędzy budynkami widać drogę S7, jest tam na dosyć wysokim nasypie, więc niektórzy mieszkańcy mogą ją mieć przed oknami. Czekałem na ciągnik z naczepą do zdjęcia, ale akurat żaden nie chciał przejechać, więc tylko jakieś mniejsze samochody tam widać.

Obrazek

Kolejne etapy ciągle w budowie, ale dobra wiadomość jest taka, że mają w nich powstać także lokale usługowe, a tych zdecydowanie brakuje na tym osiedlu, więc powinno się to zmienić na plus.

Obrazek

Na pewno przydałaby się też obiecywana linia tramwajowa na Złocień, bo to dałoby zdecydowanie lepszy dostęp do komunikacji publicznej w tej okolicy. Ciekawe ile jechałoby się stamtąd do Ronda Mogilskiego. Jakie macie własne opinie i spostrzeżenia na temat tego osiedla? A może wypowie się jakiś mieszkaniec?

mac_kow

Re: Słoneczne Miasteczko Kraków Develia / LC Corp forum opinie (mieszkania na Złocieniu)

Postautor: mac_kow » 22 lip 2020, 8:17

slawek pisze:
Tu nowe, niemal gotowe budynki postawione przez Develię. Wyglądają nieźle, ktoś się może orientuje, czy jest w nich winda czy przez to, że takie niskie, nie zapewniono tego udogodnienia?

Ciekawe ile jechałoby się stamtąd do Ronda Mogilskiego. Jakie macie własne opinie i spostrzeżenia na temat tego osiedla? A może wypowie się jakiś mieszkaniec?

W budynkach "Słonecznego Miasteczka" nie ma wind i to zapewne, poza lokalizacją, jeden z powodów takich a nie innych cen.

Mieszkać- nie mieszkam, ale "znam kogoś, kto mieszka" i ogólnie zaskoczenia nie ma- dojazd jest uciążliwy, długotrwały, w godzinach szczytu szczególnie. Autobus wlecze się niemiłosiernie. Sytuację powinna poprawić chociaż troszkę SKA- ale to też zależnie od celu podrózy i czasowo cudów i tak nie będzie a wygodna przesiadka najwcześniej w "Podgórzu".

mac_kow

Postautor: mac_kow » 23 lip 2020, 11:45

Pyskaty pisze:@mac_kow

Mijasz się trochę z prawda (jak zwykle zresztą). Właściwie byłoby napisać, że wind nie ma w większości budynków.

Dojazd tragiczny, co wcale nie uważam, że jest problemem największym, bo ludzie mieszkają też w Wieliczce i Myślenicach i dojeżdżają do Krakowa. Jest ryzyko podtopienia od rzeki Serafy, mimo, że uruchomiono suchy zbiornik. Inny minus to bliskość obwodnicy i smród z pobliskiej sortowni. Przejeżdżałem parę dni temu obwodnicą to czuć było stamtąd fetor, który mógłbym przyrównać do zepsutego jogurtu. Z tym, że jeśli ktoś tam mieszka już kilka lat to może się do tego przyzwyczaił. Wiadomo, człowiek do wszystkiego się przyzwyczai, nawet do potwornego smrodu.

Fajnie, że mam nawet wielbicieli :) Bardzo możliwe, że w niektórych budynkach "Miasteczka" jest winda- faktycznie, nie mam wiedzy o każdym jednym budynku i wyraziłem się wobec tego nieprecyzyjnie / nieprawidłowo. Kojarzysz może w których numerach "Miasteczka" te windy są? Jestem ciekaw, czy LCCorp/Develia wkładał dawniej windy do bloków o tej samej wysokości i przestał [z oszczędności...] a może są tam jakieś wyższe budynki we wcześniejszych etapach?

sosna

Postautor: sosna » 10 sty 2021, 19:46

Kupiłam tam mieszkanie. Termin oddania mam w tym roku. Ludzie co wy narzekacie, stać Cię na prestiż krakowski, kup mieszkanie przy mogilskim za 10-12 tys za metr. Ja chce mieć spokój, dojazd albo skm w 16 minut ma być na dworcu głównym albo samochodem - mieszkałam na „prestiżowym” Prądniku - korki zawsze, zapomnij ze dojedziesz w 16 minut do centrum. Mieszkania maja podwyższony stan deweloperski, byłam odprowadzana po takim zanim zdecydowałam się na zakup. Deweloper dba o klienta. Ceny da się ponegocjować nawet przy stosunkowo niskich cenach za metr. Brakuje Ci miejsca na samochód ? Kup je i po problemie, nie chcesz to szukaj miejsca przez kolejne 30 minut. Nie ważne czy to słoneczne miesteczko czy prestiżowe wiślane tarasy, problemy z miejscem parkingowym w Krakowie zawsze są te same. Narzekasz ze nie ma windy? Nie ma, budynki od 4 pięter musza mieć, tak nowi prawo budowlane. Przeczytaj je zanim zaczniesz narzekać albo nie kupuj jak Ci nie pasuje.

slawek

Postautor: slawek » 11 sty 2021, 0:03

sosna pisze:Brakuje Ci miejsca na samochód ? Kup je i po problemie, nie chcesz to szukaj miejsca przez kolejne 30 minut. Nie ważne czy to słoneczne miesteczko czy prestiżowe wiślane tarasy, problemy z miejscem parkingowym w Krakowie zawsze są te same.

Tak jest, jak się nie ma własnego miejsca postojowego, to problem z parkowaniem można mieć na dowolnym osiedlu mieszkaniowym w Krakowie, zwłaszcza jeśli chodzi o ten nowo wybudowane (lub najdawniej wybudowane, kiedy samochód do każdego mieszkania był abstrakcją), gdzie miejsca postojowe są towarem, który można sprzedać za dobre pieniądze.

sosna pisze:Narzekasz ze nie ma windy? Nie ma, budynki od 4 pięter musza mieć, tak nowi prawo budowlane. Przeczytaj je zanim zaczniesz narzekać albo nie kupuj jak Ci nie pasuje.

No to jak jest w końcu z tymi windami w blokach, są czy ich nie ma? Osobiście nie kupiłbym mieszkania powyżej parteru w bloku bez windy, ale kto co lubi. A może w jednych są, a w innych ich nie ma?

pozdro

Postautor: pozdro » 13 lut 2021, 6:46

Standardowe bzdury. Nawet tam z widokiem z okna na S7 bez windy, N wygwizdowie. Mieszkanie kosztuje z 5900zl teraz to 4500 to jedno prwnie mieszkanie ktorego juz nie ma pod estakada i z antresola skosami gdzie powierzchnia w realu jest 30% mniejsza bo schody, skosy itd. Na zlocieniu to juz Instal Podgaje wygladaja duzo lepiej

Giovanna

Postautor: Giovanna » 13 lut 2021, 13:56

buda pisze:
pozdro pisze:Standardowe bzdury. Nawet tam z widokiem z okna na S7 bez windy, N wygwizdowie. Mieszkanie kosztuje z 5900zl teraz to 4500 to jedno prwnie mieszkanie ktorego juz nie ma pod estakada i z antresola skosami gdzie powierzchnia w realu jest 30% mniejsza bo schody, skosy itd. Na zlocieniu to juz Instal Podgaje wygladaja duzo lepiej

Rozumiem. Obniżka z oferty nie jest obnizką. Natomiast gdyby cena wzrosła to tak -oooohhohohoooo, jest podwyzka, wiadomo, taniej nie bedzie.
Jest taniej w 2021. Ta reklama zachęca również do negocjacji cenowych innych mieszkań.

Troll się uaktywnił. Idżże chopie na spacer i się przewietrz zamiast się spinać przy kompie i zaśmiecać wszystkie wątki....Może i zwieracze ci się rozluźnią..Na ceny nie bedzie to miało wpływu, ale przynajmniej humor Ci się poprawi.
Prognoza Giovanny. Aktualna prognoza eksperta PKO BP:
https://nieruchomosci.wprost.pl/wiadomosci/10485567/sytuacja-na-rynku-mieszkaniowym-czy-ceny-nieruchomosci-zaczna-spadac.html

pozdro

Postautor: pozdro » 13 lut 2021, 14:08

Bo to nie jest obzniska cena od 4599za mieszkania z antresola i skosami to tam sa od 2019z wczesniej te same byly po 3999zl. Cena sie nei zmieniła. Realnie jak promocje klikniesz to sa po 5299-6500zl

pozdro

Postautor: pozdro » 13 lut 2021, 14:10

Ludzie ktorzy wierza w spadek cen mieszkan sa śmieszni. Predzej do 5000euro/m2 jak w Berlinie dobijemy do 2025 roku. Pizza kosztuje teraz 40-50zl. A dawniej byla po 20zl. Najtańszy obid 35zl, kebaba nawet za mniej niz 20zl nie kupi juz. Szafka z ikeai 1000zl
Trzymasz kase na lokacie to raz na 5lat tracisz 50% kasy.
Juz sie bardziej kredyt hipoteczny na 2.5% oplaca wziac bo na dźwigni jestes do przodu.

Gawron

Postautor: Gawron » 01 mar 2021, 21:55

Witam forumowiczów

Normalnie aż postanowiłem się zarejestrować i napisać coś w wątku. Otóż mieszkam na tym osiedlu od 2013 r. w pierwszym etapie i jak czytam te wypowiedzi tutaj to mam wrażenie że większość specjalistów to zna Złocień z miejskich legend i generalnie uważa tę okolicę za jakąś gorszą. Gratuluję zmotywowaliście mnie do aktywnego wypowiedzenia w temacie, a zatem jedziemy.

Po pierwsze, na Słonecznym Miasteczku da się mieszkać i mieszka się bardzo przyjemnie. Okolica jest cicha, ruch samochodowy mały, bloki nieduże przez to nie ma wrażenia "przytłoczenia". Cały Złocień diametralnie się zmienia i wierzcie mi że między tym co było te 8-9 lat temu a tym co jest teraz jest przepaść. Same SM to było kilka bloków na krzyż, obecnie wygląda to już jak porządne osiedle. W 2 blokach mniej więcej na środku osiedla cały parter to są lokale usługowe i wszystkie są już wykupione (bloki te nie są jeszcze gotowe). Tutaj faktycznie rozwiąże to mocną bolączkę braku mniejszych sklepów pod nosem, co jest upierdliwe jak Ci braknie śmietany do zupy. Bloków cały czas przybywa co jest poniekąd plusem ponieważ rośnie "siła" osiedla.

Pojawiało się pytanie o windy. W żadnym bloku nie ma windy z tego co się orientuję. Jest to zapewne podyktowane kosztami. Wind nie było od początku.

Kolejny mit - smród nie wiadomo skąd. Zdarzyło mi się coś poczuć może z 1-2 w ciągu całego roku. Sprawa jest prosta. Jest źródło smrodu w postaci sortowni śmieci na ul. Domagały (oczyszczalnia ścieków znajduje się bliżej Płaszowa i jeśli ktoś twierdzi że jest ona problemem na Złocieniu to nie ma pojęcia co pisze) jak również same okolice giełdy oraz garbarnia. Na wysokości SM problem praktycznie nie istnieje a to z prostego powodu - odległości. Najbardziej narażone na smród są inwestycje bliżej pętli autobusowe, a już najbardziej - inwestycja Instala (polecam poczytać osiedlowe forum Złocienia). Tak więc proszę nie siać fermentu że jest to problem tego osiedla bo nie jest. Są inne, np. rzeka Serafa która bywa groźna po dużych deszczach. Ponownie, odsyłam na osiedlowe Forum gdzie można znaleźć np. informacje o budowie 4 znbiorników retencyjnych które mają ją okiełznać. Temat jest w toku, zbiorniki już byłyby gotowe gdyby nie fakt że coś się posypało z wykonawcą i musiał zostać wyłoniony nowy.

Jest do daleko od centrum, to fakt. Jak ktoś potrzebuje budować swoje ego odległością swojego balkonu od Wawelu to jest to problem. Równie dobrze to mógłby już nie być Kraków. :) Czy jest to problem? Moim zdaniem niekoniecznie. Proszę się przejechać na osiedle. Obecnie jest chyba ze 3 żłobki i 2 przedszkola (dokładnie nie wiem, proszę się nie czepiać, ale jest wybór). Co prawda wszystko prywatne, ale jest. Na bodaj 2023 r. jest planowane oddanie całkowicie nowej szkoły dla osiedla, z dwoma boiskami (ponownie odsyłam na forum osiedlowe). Jest filia biblioteki, jest sklep Atut z Rossmanem, Pepco, Stokrotką, pizzerią, część lokali dalej stoi wolnych. Poczta, barber, weterynarz i tego typu pierdoły, wszystko jest. Powstaje kolej SKA która w 15 czy tam ileś minut zawiezie do centrum. Po drodze możliwość przesiadki np. na hali targowej. Nie wiem czego chcieć więcej jeśli chodzi o transport zbiorowy.

Kolejna sprawa to oczywiście cena. Te rzeczywiście są niskie i mam wrażenie że na jej podstawie ludzie sobie wyrabiają opinie nie mając pojęcia o Złocieniu jako całości. Ktoś zaraz powie że "cena skądś się bierze". Oczywiście, lokalizacja jest odległa, są problemy z korkami (gdzie nie są), są w okolicy zakłady typu wspomniana sortownia. Osobiście mam też wrażenie że samej Develii ta sprzedaż idzie na tyle dobrze, że nie warto im tych cen podnosić. Wystarczy popatrzyć na ich stronę. W budynku oznaczonym obecnie jako B23, gdzie mieszkania sprzedają od mniej więcej czerwca 2020 na 102 mieszkania wolnych jest coś chyba 18? Budynek nawet nie ma jeszcze dachu, gołe cegły stoją.

Ja osobiście od poczatku pandemii siedzę przyspawany do biura w domu i pewnie nie ja jeden. Ostatni zwariowany rok pokazał, że niejednokrotnie coś co uważamy za pewnik takim pewnikiem nie jest. Nagle się okazało, że połowa pracowników biurowych do biura nie jeździ, a wspomniane korki mają w nosie. Druga połowa być może nabrała trochę pokory do życia bo okazało się że fajnie prospoerujące biznesy potraciły klientów.

Nie każdy za szczyt swoich ambicji uważa wzięcie kredytu "pod korek", czasem lepiej jest rozważyć zakup mieszkania większego tudzieś tańszego, a po ew. spłacie myśleć o zamianie czy kupnie czegoś innego. Osobiście uważam że ceny w Krakowie są po prostu chore, i nie wiem jaki jest sens kupna mieszkania w bloku, jakimkolwiek bloku, za np. 800 tys. zł. Niektórzy wolą kupić za 400 czy 500 a resztę środków przeznaczyć np. na działkę pod miastem.

Niemniej, nie można się kierować wyłącznie ceną i do tego nie zachęcam bo jest to błąd. Zachęcam natomiast do zdjęcia klapek z oczu i rozpatrzeniem nowych możliwości, bo jak wspomniałem ja mieszkam i nie narzekam. Tym bardziej, że całe Rybitwy jako takie są traktowane jako strategiczny obszar dla miasta, polecam poczytać. To są wszystko plany, ale temat nie jest nowy i powolutku coś się w temacie dzieje. Przynajmniej miasto nie stwierdziło że postawi tu reaktor jądrowy, przeciwnie, że raczej będzie miało miejsce przeniesienie elementów przemysłowych na rzecz nowej, nowoczesnej dzielnicy biurowej.

krakow.naszemiasto.pl/krakow-wielka-rozbudowa-na-rybitwach-nowa-linia-tramwajowa/ar/c3-7816490

Tyle w temacie, może zachęcę kogoś do głębszej refleksji. Polecam forum osiedla, jest tam masa informacji.

Pozdrawiam

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”