anubis pisze:mariar pisze:Ja też takich nie widzialem, ale szukanie takich ewenementów nie ma sensu. Nikt nie wystawia mieszkania na wtórnym poniżej jego wartościJa przez 1,5 roku widziałem tylko 1 taką ofertę szukając każdego dnia.
Tak samo jak sprzedajesz cokolwiek na olx.. wystawiasz taką za taką cenę żeby możliwe było stargowanie o 10%..
Niektórzy odkrywają tajemnice sprzedaży
A ja widziałem na wtórnym obniżki, podobnie jak @Oleg. Tylko najdroższe oferty typu 20k za metr trzymają cenę od marca. Średnie ceny zaliczają aktualizację zanim znikają, niektóre po 3 razy. Zresztą jak oferta zniknie to wcale nie ma pewności co do sprzedaży - może po prostu właściciel rozmyślił się i czeka na lepsze czasy.
Gadałem z wieloma sprzedającymi i obecnie to wygląda tak, że pierwszego dnia dzwoni milion pośredników, w kolejnych ludzie, ale wszyscy startują już przez telefon z hasłem 30% mniej, a jeden na 50 telefonów to człowiek, który chce w granicach tych 10%, ale niekoniecznie się decyduje na tą ofertę.
Obecnie na wtórnym ewidentnie jest rynek kupującego.
Przed pandemią? Dzwoniłem na dobre oferty to bywało, że ich nie było po kilku godzinach. Nie mówię o takich totalnie niskich, tylko takich "normalnych". Obecnie te mieszkania stoją.
BTW. Gowin odnośnie odmrażania turystyki:
rmf24.pl/raporty/raport-koronawirus-z-chin/polska/news-gowin-ostatnimi-branzami-na-liscie-do-odmrazania-sa-turystyk,nId,4981778
No ale właśnie przecież o tym pisałem. Nawet 3-krotnie

Więc podniecanie się ofertą jakiejś piwnicy na salwatorze czy tym że obniżek w tych samych ofertach na wtórnym jest więcej niż podwyżek - nie ma sensu. Tak to działało, działa i będzie działać