Oshty pisze:Co do platform, faktycznie jest to trochę słabe rozwiązanie jeśli porównamy do miejsc postojowych, lecz wszystko zależy od punktu widzenia.
1. Dużym minusem jest to że pewnie trzeba wysiadać aby zmienić ustawienie platformy.
2. Jeśli ktoś źle zaparkuje to może platforma być zblokowana.
3. Platformy bliźniacze - Jak sąsiad zaparkuje za daleko od krawędzi zewnętrznej to będzie ciasno. Najlepiej jak jedno auto parkowane jest przodem a drugi tyłem. Proponuje się od razu dogadać z platformowym sąsiadem.
4. Może być tak że zostawimy auto na 5 minut a platforma będzie już w złym ustawieniu. czyli jeśli ktoś ma platformę na której są 4 miejsca to może jest pozycja może być zmieniana z 20-30 razy dziennie. Zwiększa awaryjność.
5. W przypadku awarii to bolt.
Biorące te wszystkie argumenty rozsądnym wydaje mi się kupienie pojedynczej platformy czyli górę i dół. Wtedy platforma zostaje w pozycji która Ci odpowiada i sam decydujesz w jakiej pozycji zostawisz. Można trzymać w pozycji +1 i masz wtedy coś miejsce postojowe. W pozycji 0 można zastosować jako komórka w do przechowywania.
Pojedyncza platforma kosztuje 28k za miejsce czyli 56. Zwykłe miejsce 35K. 56-35=21 Wymiary to 2,5x5 = 12,5m2 następnie 21/12,5=1,68k/m2 przy założenia przelicznika z racji wysokości 1,8m na poziomie 0,75 wychodzi 2,24k/m2.
Ja osobiście nie chciałbym szukać miejsca do parkowania i chodzi dookoła. Ale może ktoś chętnie przejdzie się z zakupami z innego bloku o ile nie zdecyduje się przejść przez wjazd może to też jest jakieś rozwiązanie.
Miejsce pod chmurką spoko ale jeśli dbasz o samochód to znacznie częściej trzeba myć i w obecnym czasie drapać powłokę lakierniczą aby pozbyć się śniegu. Miejsce pod dachem to komfort.
Reasumując jeśli miejsce pod chmurką za 15k, a na platformie za 28k to jednak wolałbym platformę. Pod warunkiem że samochód się zmieści. A opisane pojedyncze platformy były tylko dwie.
Dopytywałem o model, te platformy są niemieckie od producenta WOHR Autoparksystem GMBH model Parklift PL 440. One nie prześwitują więc nic się nie powinno lać z góry.
Udało mi się ustrzelić ostatnie miejsce postojowe na dolnej platformie z mieszkaniem w etapie III, także będę w tej inwestycji. Z mieszkania w etapie II zrezygnowałem.