Czemu tyle mieszkań stoi pustych po zakończeniu budowy?

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Krakus44

Re: Czemu tyle mieszkań stoi pustych po zakończeniu budowy?

Postautor: Krakus44 » 09 mar 2021, 15:40

buda pisze:@ Rak
Być moze tak było z Kozlówkiem - że rynek wtórny i kupione na fatalnym osiedlu. Moze osoba A się tutaj udzieli i przypomni... Ale jesli ktoś wynajmuje mieszkanie za 900 zł na Kozłowku, to raczej jest to powierzchnia 30m2, więc możliwe ze kupione za 150 000 zł kilka lat temu. Raczej pewnie decyzja przypadkowa po taniości, a nie szósty zmysł byznesowy.
Ale ciesze się, ze nie komentujesz, czyli chyba zgadzasz, ze facet udzielający porad i straszący podwyżkami cen mieszkan, ktory na stare lata nie uskładał kasy na inne mieszkanko niż kredyt na 40m, jest niewiarygodny...

@Anubis.
Moim zdaniem kryzys zaczął się wczęśniej, tylko go nikt nie zauważył, bo wszystko poszło na wirusa. Ja rok temu w styczniu tutaj założyłam konto, bo byliśmy na kupnie wtedy i pomysłałam, ze cos tutaj podczytam i się przyda. Można zobaczyć moje posty ze stycznia 2020. I już wtedy rynek był zapchany ogromną iloscia mieszkań już stojacych i jeszce budowanych lub planowanych, i łaziliśmy po budowach, oglądaliśmy, rozważalismy i kupiliśmy w swietnej cenie rynek wtórny, bardzo duze meiszkanie. Bo ludzie już wyprzedawali po niższej cenie, a jeszcze nie bylo lockdownu.
A więc jesli ktos mysli, ze po wirusie bedzie po staremu, to moim zdaniem nie, bo stare zaczynało się już sypać. Co zresztą nadal widać.

Teraz myślę - powolutku - o 2 dużych mieszkaniach dla dzieci, mam już plany na najblize 4-5 lat , jest kilka lokalizacji, ktore mi odpowiadają. Nie boję się, ze nie bedzie mieszkan, bo 1. budują wszędzie i nawet jesli dziś jest pusto, to za rok tu coś moze powstać, 2. coraz czesciej firmy własciedle ziemi sprzedaja za potworne pieniadze teren i budynki i przenoszą się gdzie indziej, wiec ruch w budownictwie bedzie zawsze, 3. jesli mieszkania podrożeja, to ja też będę zarabiać więcej za 4 lata i w sumie wyjdzie na tyle samo.

Ale kto ma byc na tak trollerskim forum wiarygodny albo niewiarygodny?
Sam tu przeciez piszesz od miesiecy o obnizkach cen, obrazujac je prosiaczkami, ale jakos ci sie nie sprawdza.
Wiec co? Ty sam jestes wiarygodny, czy nie?

Kazdy tu pisze co uwaza i co prognozuje, choc sa jednostki bardzo op..orne, ktorym nic sie nie sprawdzilo od lat, ale pisza w kolko te same bzdety. To ostatnie miejsce gdzie mozna kierowac sie czyimis prognozami...a juz szukanie tu autorytetow to smiech.
Sa tacy, ktorzy niczego nie kupili od lat bo ciagle im za drogo, oczekujac ze swoje bledne prognozy naprawia teraz zalapujac sie teraz na 30-50% obnizki. I tacy, ktorzy stukaja sie po glowie czytajac te farmazony. Ostatnia linia obrony tych od przecen jest nazywanie realistow naganiaczami. :lol: No coz. Rozumiem frustracje i wspolczuje.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 09 mar 2021, 23:30

Krakus44 pisze:Ostatnia linia obrony tych od przecen jest nazywanie realistow naganiaczami. :lol:

A ten realizm z czego niby ma wynikać, z demografii, napływu imigrantów, rentowności najmu czy może braku lokali? Na wszystkie te zagadnienia odpowiedź jest negatywna.

Wiele razy tu pisałem, że wartość odtworzeniowa metra kwadratowego w Krakowie to przeciętnie 4k do 5k w zależności od lokalizacji i to łącznie z gruntem pod lokalem. To są twarde dane GUS. Wszystko ponad to spekulacja. "Realizm" ma polegać na tym, że ceny typu 10k za metr są uzasadnione, ale niby dlaczego? Postoją sobie niesprzedane lokale jeszcze tak z pół roku i nastroje się zmienią.

Wystarczy spojrzeć jaki wysyp ofert jest na takim np. Kazimierzu - wszyscy chcą wyjść z tego biznesu, koniecznie po "starych cenach". Chętnych na te lokale brak. Ile to będzie trwać, kolejny rok? Pandemia jest takim specyficznym okresem, w którym ludzie akceptują dłuższe trwanie oferty, licząc, że to taki moment przejściowy i zaraz wszystko wróci na stare tory. Z tym, że miesiące mijają, a kupujących jak nie było tak nie ma. Szaleństwo inwestycyjne zakończyło się.

Rynek obserwują dwie strony i obie nie chcą odpuścić - kupujący i sprzedający. Pierwsi chcą przeceny, drudzy sprzedać nawet drożej niż przed pandemią. Cena ofertowa rośnie, transakcyjna spada - taki jest tego skutek. Jakiś punkt zapalny, nie wiem, kataster, podniesienie stóp, regulacja najmu dobowego, mutacja wirusa nieaktywna na szczepionki czy może coś jeszcze i rozpocznie się panika. Alternatywą jest nagłe zniesienie obostrzeń i pełny "powrót do normalności", w który chyba coraz mniej osób wierzy.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Krakus44

Postautor: Krakus44 » 09 mar 2021, 23:39

anubis pisze:
Krakus44 pisze:Ostatnia linia obrony tych od przecen jest nazywanie realistow naganiaczami. :lol:

A ten realizm z czego niby ma wynikać, z demografii, napływu imigrantów, rentowności najmu czy może braku lokali? Na wszystkie te zagadnienia odpowiedź jest negatywna.

Wiele razy tu pisałem, że wartość odtworzeniowa metra kwadratowego w Krakowie to przeciętnie 4k do 5k w zależności od lokalizacji i to łącznie z gruntem pod lokalem. To są twarde dane GUS. Wszystko ponad to spekulacja. "Realizm" ma polegać na tym, że ceny typu 10k za metr są uzasadnione, ale niby dlaczego? Postoją sobie niesprzedane lokale jeszcze tak z pół roku i nastroje się zmienią.

Wystarczy spojrzeć jaki wysyp ofert jest na takim np. Kazimierzu - wszyscy chcą wyjść z tego biznesu, koniecznie po "starych cenach". Chętnych na te lokale brak. Ile to będzie trwać, kolejny rok? Pandemia jest takim specyficznym okresem, w którym ludzie akceptują dłuższe trwanie oferty, licząc, że to taki moment przejściowy i zaraz wszystko wróci na stare tory. Z tym, że miesiące mijają, a kupujących jak nie było tak nie ma. Szaleństwo inwestycyjne zakończyło się.

Rynek obserwują dwie strony i obie nie chcą odpuścić - kupujący i sprzedający. Pierwsi chcą przeceny, drudzy sprzedać nawet drożej niż przed pandemią. Cena ofertowa rośnie, transakcyjna spada - taki jest tego skutek. Jakiś punkt zapalny, nie wiem, kataster, podniesienie stóp, regulacja najmu dobowego, mutacja wirusa nieaktywna na szczepionki czy może coś jeszcze i rozpocznie się panika. Alternatywą jest nagłe zniesienie obostrzeń i pełny "powrót do normalności", w który chyba coraz mniej osób wierzy.

Transakcyjna spada? O żródła zatem poproszę? Przypomnę że dzisiaj mamy prawie połowę marca 2021 roku. Miało być 30% taniej od cen II kwartalu 2020 roku....i ???

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 09 mar 2021, 23:46

Krakus44 pisze:Transakcyjna spada? O żródła zatem poproszę? Przypomnę że dzisiaj mamy prawie połowę marca 2021 roku. Miało być 30% taniej od cen II kwartalu 2020 roku....i ???

Nie ma 30% taniej, ale jest taniej. Nożyce się rozwierają. Zwykle, w przeszłości, taka sytuacja zapowiadała załamanie inwestycyjne. Przypominam, że np. Lokum wyskoczyło na początku z ceną 13-15k za metr, potem obniżyli, a teraz na forum donoszą, że ktośtam kupił po nagocjacjach za 9300 z dodatkowym rabatem 55k na miejscu postojowym i komórce lokatorskiej.
Załączniki
z26685809Q,Krakow---ceny-nieruchomosci.jpg
z26685809Q,Krakow---ceny-nieruchomosci.jpg (33.43 KiB) Przejrzano 3794 razy
z26804712O.jpg
z26804712O.jpg (73.79 KiB) Przejrzano 3806 razy
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:

Oleg_

Postautor: Oleg_ » 09 mar 2021, 23:53

z rynku wtórnego niektóre rzeczy tanieją, zapewniam, zamieszczam tu nawet linki.
550> 530> 509
ale z mojego punktu widzenia ważne jest:
Oferty, które widziałem rok temu, wciąż tam są. większość z nich w tej samej cenie, niektóre z niewielkim rabatem.
możesz nawet sprawdzić moje linki a także sprawdzić krakow.nieruchomosci-online.pl
gdzie można znaleźć zarchiwizowane oferty sprzed miesięcy, aby porównać ich ceny.

Rynek pierwotny nie wiem, nie interesuje mnie, tylko kilka tygodni temu zrobiłem małe badanie tutaj na forum i udowodniłem:
Te same mieszkania na Zabłociu co rok temu miały 14 tys. / M2, teraz 10 tys. / M2 i nadal są dostępne (nie sprzedają się)

Krakus44

Postautor: Krakus44 » 10 mar 2021, 0:01

Z uporem maniaka przedstawiasz ceny 7 miast, tyle ze Krakow to Krakow...a chyba tego miasta dotyczy to forum?...Czy moze to ja zbladzilem serfujac po internetach?
Ja z pewnoscia na Twoim miejscu, nie tylko nie wypowiadalbym sie juz tutaj ale z pewnoscia zmienilbym ID i wyjechal daleko daleko. Przemyslalbym tez bzdury ktore tu glosiles i nadal glosisz...i zastanowilbym sie powaznie nad wlasna strategia/mentalnoscia.
Nie sadze zebys to zmienil, skoro do tej pory... albo jestes bezrefleksyjny i nie potrafisz wyciagac wnioskow.... albo (co bardziej prawdopodobne) po prostu trolujesz.
Dalsza dyskusja (pseudo) z Toba jest bezcelowa. Juz dawno jestes tu skompromitowany i szkoda czasu na odpowiedzi na Twoje plotkarskie dane, i czytanie tych bzdur. Spij spokojnie. Juz polnoc. Jutro nowy dzien. Mozesz zaczac wszystko od nowa...

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 10 mar 2021, 0:04

Krakus44 pisze:Z uporem maniaka przedstawiasz ceny 7 miast, tyle ze Krakow to Krakow...a chyba tego miasta dotyczy to forum?

Wolne Miasto Kraków zakończyło swój byt w 1846 roku. Zapewniam Cię, że Kraków jest tak samo podatny na procesy makroekonomiczne jak każde inne miasto w Polsce. To, że u nas okresowo są jakieś wahania nie uchroni Krakowa od ogólnych trendów.

Może inaczej - Kraków na tle 7 największych miast jest miastem wybitnie turystycznym, a turystyka została wyjątkowo doświadczona przez covid.

Nie troluję. Zastanawiam się nad zakupem. Uważam, że to nie jest dobry moment. Jeżeli uważasz inaczej to uzasadnij dlaczego ceny miałyby rosnąć i co takiego uchroni rynek przed załamaniem. Chętnie poczytam, chociaż średnio widzę ku temu przesłanki poza czynnikami psychologiczno-spekulacyjnymi.

Krakus44

Postautor: Krakus44 » 10 mar 2021, 0:11

Oleg_ pisze:z rynku wtórnego niektóre rzeczy tanieją, zapewniam, zamieszczam tu nawet linki.
550> 530> 509
ale z mojego punktu widzenia ważne jest:
Oferty, które widziałem rok temu, wciąż tam są. większość z nich w tej samej cenie, niektóre z niewielkim rabatem.
możesz nawet sprawdzić moje linki a także sprawdzić krakow.nieruchomosci-online.pl
gdzie można znaleźć zarchiwizowane oferty sprzed miesięcy, aby porównać ich ceny.

Rynek pierwotny nie wiem, nie interesuje mnie, tylko kilka tygodni temu zrobiłem małe badanie tutaj na forum i udowodniłem:
Te same mieszkania na Zabłociu co rok temu miały 14 tys. / M2, teraz 10 tys. / M2 i nadal są dostępne (nie sprzedają się)

Oleg...zacznij myslec.
Jesli srednia cena jablek na Bialorusi to 2 zl za kg, a kilku handlarzy wystawi je za3-4 zl/kg po to zeby potem niby przecenic je na 2-3 zl to o czym swiadczy? O spadku cen jablek... czy raczej glupocie co niektorych interpretujach ceny jablek...?
Posty dotyczace tych strategi sa tu juz od dawna. Gdybys zadal sobie odrobine wysilku, to odnalazlbys je tutaj i zaczal myslec logicznie....
PS Jesli jest tak bajecznie tanio to dlaczego jeszcze nie kupiles? Bedzie taniej? Really...? :lol:

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 10 mar 2021, 0:13

Krakus44 pisze:Oleg...zacznij myslec.

No właśnie. "Włącz myślenie!!!" - jedyny argument strony naganiającej do zakupów. :D

Obawiam się, że ludzie dawno zaczęli już myśleć i coraz ciężej poddają się emocjom. W tym haśle właśnie o to chodzi - spanikuj i kup, najlepiej za 13k z metra na Zabłociu czy innych Bronowicach. :D

Krakus44

Postautor: Krakus44 » 10 mar 2021, 0:17

anubis pisze:
Krakus44 pisze:Oleg...zacznij myslec.

No właśnie. "Włącz myślenie!!!" - jedyny argument strony naganiającej do zakupów. :D

Obawiam się, że ludzie dawno zaczęli już myśleć i coraz ciężej poddają się emocjom. W tym haśle właśnie o to chodzi - spanikuj i kup, najlepiej za 13k z metra na Zabłociu czy innych Bronowicach. :D

Wlasnie! Po tych Twoich 2 ostatnich wpisach od razu widac, ze albo nie "chwytasz" i rozmawiamy na roznych poziomach intelektualnych ...albo wlasnie trolujesz. Dlatego jedni pisza z wlasnego ....a inni z wynajmowanego. 8-)
So simply like that.
PS. Prosilem o ceny transakcyjne w Krakowie za styczen 2021....i gdzie one sa trollu?
PS. 13 k za m2 na Zablociu? Tak...za 20 lat kupisz tam za 4k/m2. Pogadaj z krakusem 1891..Zrobicie razem swietny interes...za 2 dekady...Panowie, No chyba, ze wtedy bedzie po 40k/m2. ..Niewazne.. Z pewnoscia jakos to sobie tu wytlumaczycie, ze w 2050 bedzie w koncu po 4 k/m2. Wtedy postawia Wam na Zablociu pomnik a ja bede dumny ze moje wnuki beda wiedzialy ze ich glupi dziadek krytykowal takich geniuszy... :lol:
Ostatnio zmieniony 10 mar 2021, 0:27 przez Krakus44, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”