Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Awatar użytkownika
anubis

Re: Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Postautor: anubis » 15 kwie 2021, 19:13

Stopy nie są niskie. Są zerowe. Aktualnie 0,1 pp.

Wzrost stóp powoduje z jednej strony wyższe oprocentowanie lokat, z drugiej, ograniczenie akcji kredytowej. Pieniądze wracają do banku. Tak klasycznie.

Ale obecnie może być dużo gorzej. Może się okazać, że stopy zostaną podniesione w 3 kwartały do np. 5 pp. To powoduje, że przeciętna rata kredytu... rośnie dwukrotnie. Taka podwyżka może mieć miejsce gdyby np. trzeba było bronić waluty przed "zwykłymi", niekorzystnymi uwarunkowaniami globalnych rynków kapitałowych.

Ale może być... jeszcze gorzej. Turcja doświadczyła niedawno ataku walutowego. Mimo że to islamska pupulistyczna dyktatura Erdogana trzeba było podnieść stopy do 20 pp. W takiej sytuacji państwo zwyczajnie poświęca kredytobiorców, aby ratować całą gospodarkę przed totalnym krachem.

Skrajnych sytuacji, tj. długiego utrzymywania stóp i podniesienia ich nagle (jak np. w tej Turcji, ale też niedawno na Ukrainie czy w Rosji) nie spodziewam się. Ale umiarkowane wzrosty nastąpią z pewnością.

A to tylko jedna rzecz, która może się wydarzyć, bo na ceny nieruchomości ma wpływ również bezrobocie, rentowność najmu, skala imigracji zarobkowej itd. Twoje zęby to nie wiem, ale jak masz 2 na raz leczone kanałowo to trzeba lepiej dbać o higienę i częściej chodzić na kontrole.

Obrazek
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

tomm

Postautor: tomm » 15 kwie 2021, 19:27

w sumie to nie wiem czym Polska i Wegry rozni sie od Turcji czy Rosji.. (ostatnio jestesmy z nimi ciagle razem zestawiani na zachodzie) mozecie mi wyjasnic czemu u nas stopy sa 0 a w turcji 19% skoro mamy podobnie fanatyczny, nepotyczny i skorumpowany rzad?

pewnie chodzi o duza zaleznosc/wymiane gospodarcza miedzy Polska i Niemcami, wspolny rynek i latwosc importu z Polski za drogie Euro vs miska ryzu zaplaty za roboczogodzine

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 15 kwie 2021, 19:29

tomm pisze:w sumie to nie wiem czym Polska i Wegry rozni sie od Turcji czy Rosji.. (ostatnio jestesmy z nimi ciagle razem zestawiani na zachodzie) mozecie mi wyjasnic czemu u nas stopy sa 0 a w turcji 19% skoro mamy podobnie fanatyczny, nepotyczny i skorumpowany rzad?

Rosnąca inflacja, która wymknęła się spod kontroli:
bankier.pl/wiadomosc/Turcja-znow-mocno-podnosi-stopy-procentowe-8076757.html
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 15 kwie 2021, 19:33

rado pisze:Rozumiem ze koncepcje procenta składanego wymyślili okropni deweloperzy i taką wiedzę ignorujesz jak inne fakty z forum, ktore nie przystaja do twojej argumentacji ?

Nie, nie chciało mi się liczyć składanych procentów i poszedłem na łatwiznę. Po prostu wzrost 60% w 3 lata jest absurdalny. :D Teraz ROI na mieszkaniach wynosi ok. 3%. Przy takich wzrostach właściciele musieliby faktycznie dopłacać najemcom do czynszów. To się nie wydarzy. A nieruchomości to by musieli chyba wyburzać, bo za 3 lata przekroczymy 650 mieszkań na 1000 mieszkańców (przy 371 mieszkania w 2002), jak już zresztą pisałem.

BTW, Citi Handlowy wycofuje się z Polski. Powód? Ciężko zarabiać na rynku, w którym stopy procentowe są bliskie zera.
wyborcza.biz/biznes/7,147582,26984866,kolejny-bank-dla-zamoznych-wychodzi-z-polski-co-to-oznacza.html

Kefo

Postautor: Kefo » 15 kwie 2021, 20:21

Tak napomknę tylko, już fundy grają w Polsce na zwyżkę stóp procentowych. Dwa, mamy najdroższe pozyskiwanie kapitału (poprzez obligacje) na tle UE, oznacza to, że jako najdrożej Polska zadłuża się w tym momencie. Jedyny sposób na kontrolę PRZYSZŁYCH kosztów obsługi długu est podwyżka stóp procentowych. Dlatego Glapiński przestał gadać o ujemnych %, a raczej szykuje się sentyment byczy RPP, by nie skończyć jak Grecja. Tak, stopy procentowe mają bardzo duże znaczenie na ceny nieruchomości.

Denzel

Postautor: Denzel » 15 kwie 2021, 20:39

Bzdura!Jedyną metodą na kontrolę i ograniczenie kosztów obsługi długu jest skup obligacji przez NBP.Ostanio Glapa ogłosił ze takie operacje bedą prowadzone bezterminowo.W Polsce mamy jedne z najbardziej ujemnych realnych stóp procentowych.Wkrótce inflacja zblizy sie do 5 proc a stopy bedą stałe jeszcze do 2022.Bedzie jazda na nieruchach.Czeka nas ostatnia silna fala wzrostu cen.Korekta za 2-3 lata tyle z duzo wyzszych poziomów.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 15 kwie 2021, 20:40

Kefo pisze:Tak napomknę tylko, już fundy grają w Polsce na zwyżkę stóp procentowych.

Oczywiście, że tak. Każdy kto chociaż odrobinę siedzi w rynkach finansowych to wie. Giełdowi deweloperzy też to wiedzą i doskonale zdają sobie sprawę jak pustym hasłem jest "doskonała ochrona przed inflacją".

Link: businessinsider.com.pl/twoje-pieniadze/wzrost-stop-procentowych-w-polsce-francuski-fundusz-stawia-na-to-pieniadze/40nklkk

Denzel

Postautor: Denzel » 15 kwie 2021, 20:53

anubis pisze:
Kefo pisze:Tak napomknę tylko, już fundy grają w Polsce na zwyżkę stóp procentowych.

Oczywiście, że tak. Każdy kto chociaż odrobinę siedzi w rynkach finansowych to wie. Giełdowi deweloperzy też to wiedzą i doskonale zdają sobie sprawę jak pustym hasłem jest "doskonała ochrona przed inflacją".

Link: businessinsider.com.pl/twoje-pieniadze/wzrost-stop-procentowych-w-polsce-francuski-fundusz-stawia-na-to-pieniadze/40nklkk

Wtopi.I tyle.

Kefo

Postautor: Kefo » 15 kwie 2021, 21:05

Denzel pisze:Bzdura!Jedyną metodą na kontrolę i ograniczenie kosztów obsługi długu jest skup obligacji przez NBP.Ostanio Glapa ogłosił ze takie operacje bedą prowadzone bezterminowo.W Polsce mamy jedne z najbardziej ujemnych realnych stóp procentowych.Wkrótce inflacja zblizy sie do 5 proc a stopy bedą stałe jeszcze do 2022.Bedzie jazda na nieruchach.Czeka nas ostatnia silna fala wzrostu cen.Korekta za 2-3 lata tyle z duzo wyzszych poziomów.

Rosnąca inflacja = rosnąca rentowność obligacji, rosnąca rentowność obligacji może prowadzić do pęknięcia bańki zadłużeniowej. Wzrost rentowności też ogranicza działania wpływu QE.

Jakoś FED, NBP i inne banki centralne skupują te obligacje poprzez QE i nie mogą powstrzymać wzrostu rentowności na świecie.

SmokWawelski

Postautor: SmokWawelski » 15 kwie 2021, 22:33

anubis pisze:
tomm pisze:w sumie to nie wiem czym Polska i Wegry rozni sie od Turcji czy Rosji.. (ostatnio jestesmy z nimi ciagle razem zestawiani na zachodzie) mozecie mi wyjasnic czemu u nas stopy sa 0 a w turcji 19% skoro mamy podobnie fanatyczny, nepotyczny i skorumpowany rzad?

Rosnąca inflacja, która wymknęła się spod kontroli:
bankier.pl/wiadomosc/Turcja-znow-mocno-podnosi-stopy-procentowe-8076757.html

Czyli Twoje oszczednosci w oczekiwaniu na katastrofe gospodarcza i spadki... traca na wartosci z dnia dzien.
Oby Cie zatem bylo stac na zakup garsoniery na Zlocieniu za 3 lata...bo moze sie okazac, ze nie wystarczy nawet na miejsce postojowe na twoj rower...

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”