Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Dopeloper

Re: Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Postautor: Dopeloper » 29 kwie 2021, 20:20

JanuszBiznesu pisze:np. Murapol ma takie pakiety ,że masz gwarantowany wynajem z gwarantowaną stopą zwrotu więc przynajmniej zabezpieczają Cię trochę na wypadek wahań rynku. Oczywistym jest ,że nikt w 100% nie wie jak będzie, wydaje się że będzie rosło, no ale ...)

Źródło? Bo jak dla mnie to raczej nieaktualne - nie znalazłem żadnej takiej informacji a jedynie archiwalne artykuły sprzed kilku lat. (No chyba, że o tej gwarancji piszesz "W sąsiedztwie licznych inwestycji mieszkaniowych - gwarancja stałego napływu klientów." ;) ) W dodatku bez konkretnych regulaminów tej starej "gwarancji" więc równie dobrze mogła się ona kończyć na widzimisię Murapolu czy też spadku jakiegokolwiek słupka w ich wykresach statystycznych.
Poza tym to dotyczyło tylko i wyłącznie lokali usługowych więc nie widzę za bardzo związku.

Krakus44 pisze:Nie no...co Ty? Ja zawsze jak kupuje samochód walę do Anubisa i pytam co powinienem wybrać Dzięki temu nawet na samochodzie zarabiam. On zawsze wyszuka 50% przecenę. Chłop jak cos powie to tak jest. Zna się gość

Co Ty masz Krakus z tym Anubisem? Żonę/dziewczynę/matkę Ci tu odbił na tym forum czy co? :lol:
Nie oczekuję tu od Ciebie wyrafinowanych wypowiedzi ale mógłbyś się chociaż raz racjonalnie do czegoś odnieść. A gdybyś na prawdę nie zrozumiał tak prostej analogii to Ci wytłumaczę - nikt o zdrowych zmysłach nie powinien się kierować tym co mówi Anubis, tym co mówię ja czy tym co mówi ktokolwiek inny. Każdy powinien wyrobić sobie własne zdanie opierając się na przeglądzie merytorycznych treści z różnych i NIEZALEŻNYCH źródeł. Dopiero wtedy jakakolwiek dyskusja ma sens, niektórzy to rozumieją i akceptują a inni jak widać nie bardzo.

A co do merytorycznych treści i "gwarancji" wynajmu, bo nie przypominam sobie żeby tu ta informacja się pojawiła:
businessinsider.com.pl/wiadomosci/rzad-chce-utworzyc-spoleczne-agencje-najmu/z9khfjl
Także Krakus nie przejmuj się jeśli nie masz chętnych na wynajem w tych swoich kawalerkach w piwnicy - niedługo będziesz mógł wynająć z "gwarancją" za jakieś -20% stawki rynkowej osobom, które z pewnością dobrze zadbają o te Twoje apartamenty wynajmując je za kilkaset PLN miesięcznie.

JanuszBiznesu

Postautor: JanuszBiznesu » 29 kwie 2021, 20:37

Dopeloper pisze:
JanuszBiznesu pisze:np. Murapol ma takie pakiety ,że masz gwarantowany wynajem z gwarantowaną stopą zwrotu więc przynajmniej zabezpieczają Cię trochę na wypadek wahań rynku. Oczywistym jest ,że nikt w 100% nie wie jak będzie, wydaje się że będzie rosło, no ale ...)

Źródło? Bo jak dla mnie to raczej nieaktualne - nie znalazłem żadnej takiej informacji a jedynie archiwalne artykuły sprzed kilku lat. (No chyba, że o tej gwarancji piszesz "W sąsiedztwie licznych inwestycji mieszkaniowych - gwarancja stałego napływu klientów." ;) ) W dodatku bez konkretnych regulaminów tej starej "gwarancji" więc równie dobrze mogła się ona kończyć na widzimisię Murapolu czy też spadku jakiegokolwiek słupka w ich wykresach statystycznych.
Poza tym to dotyczyło tylko i wyłącznie lokali usługowych więc nie widzę za bardzo związku.

Krakus44 pisze:Nie no...co Ty? Ja zawsze jak kupuje samochód walę do Anubisa i pytam co powinienem wybrać Dzięki temu nawet na samochodzie zarabiam. On zawsze wyszuka 50% przecenę. Chłop jak cos powie to tak jest. Zna się gość

Co Ty masz Krakus z tym Anubisem? Żonę/dziewczynę/matkę Ci tu odbił na tym forum czy co? :lol:
Nie oczekuję tu od Ciebie wyrafinowanych wypowiedzi ale mógłbyś się chociaż raz racjonalnie do czegoś odnieść. A gdybyś na prawdę nie zrozumiał tak prostej analogii to Ci wytłumaczę - nikt o zdrowych zmysłach nie powinien się kierować tym co mówi Anubis, tym co mówię ja czy tym co mówi ktokolwiek inny. Każdy powinien wyrobić sobie własne zdanie opierając się na przeglądzie merytorycznych treści z różnych i NIEZALEŻNYCH źródeł. Dopiero wtedy jakakolwiek dyskusja ma sens, niektórzy to rozumieją i akceptują a inni jak widać nie bardzo.

A co do merytorycznych treści i "gwarancji" wynajmu, bo nie przypominam sobie żeby tu ta informacja się pojawiła:
businessinsider.com.pl/wiadomosci/rzad-chce-utworzyc-spoleczne-agencje-najmu/z9khfjl
Także Krakus nie przejmuj się jeśli nie masz chętnych na wynajem w tych swoich kawalerkach w piwnicy - niedługo będziesz mógł wynająć z "gwarancją" za jakieś -20% stawki rynkowej osobom, które z pewnością dobrze zadbają o te Twoje apartamenty wynajmując je za kilkaset PLN miesięcznie.

landing.murapol.pl/bonusy-kwiecien?utm_medium=baner&utm_source=murapol.pl&utm_campaign=kwiecien-bonusy -> bonus Pewny Najemca

Dopeloper

Postautor: Dopeloper » 29 kwie 2021, 21:09

JanuszBiznesu pisze:landing.murapol.pl/bonusy-kwiecien?utm_medium=baner&utm_source=murapol.pl&utm_campaign=kwiecien-bonusy -> bonus Pewny Najemca

"... który w ciągu 3 miesięcy licząc od dnia zakończenia prac wyposażeniowych
lokalu mieszkalnego, o których mowa w §5 ust. 1 pkt b), nie znajdzie najemcy lokalu mieszkalnego
objętego Promocją, otrzyma od Organizatora określoną kwotę pieniężną (dalej: "Kwota
Zabezpieczenia").
3. Kwota Zabezpieczenia stanowić będzie równowartość 5% ceny brutto objętego Promocją lokalu
mieszkalnego" ... zostanie przekazana Uczestnikowi w 9
(dziewięciu) równych częściach ... przez kolejno po sobie następujące 9 (dziewięć) miesięcy kalendarzowych ... Uczestnik traci więc prawo co do tych
Części Kwoty Zabezpieczenia, które nie zostały mu przyznane na skutek oddania objętego Promocją
lokalu mieszkalnego w najem. ...
Uczestnik jest uprawniony do otrzymania wyłącznie jednej Kwoty Zabezpieczenia ...
Kwota Zabezpieczenia stanowi przychód Uczestnika z innych źródeł a Uczestnik zobowiązany jest do
samodzielnego rozliczenia podatku z tego tytułu
"

"Uczestnik w ramach Promocji może skorzystać najwyżej z jednego Bonusu w związku z nabyciem
jednego lokalu mieszkalnego ...
Promocją objęte są tylko lokale mieszkalne będące w ofercie MURAPOL i spółek wchodzących w
skład Grupy Kapitałowej Murapol sprzedawane po cenie katalogowej, tj. cenie, która nie uwzględnia
żadnych rabatów ani premii
."

Tak na szybko przejrzałem - jak gdzieś się mylę to niech ktoś poprawi - czyli w skrócie musisz kupić mieszkanie bez żadnych negocjacji po cenie jaką sobie ustalą, po czym musisz wybrać sobie tylko jeden bonus, który Cię interesuje (o tym później), przez 3 miesiące musisz próbować wynająć mieszkanie i mieć to udokumentowane. Później jeśli przez 9 miesięcy mieszkanie będzie stało puste i nie będzie żadnego zużycia mediów w nim (czyli nawet znajomego nie przenocujesz) dostaniesz 5% wartości mieszkania za które zapłaciłeś (pieniędzmi od których odprowadziłeś podatek dochodowy) musząc zapłacić od tego podatek. Jeśli ktoś to nazywa "gwarancją" to bardzo słabe te gwarancje teraz.. Kupując mieszkanie za 500_000PLN brutto jeśli dobrze liczę dostanie się z tej "gwarancji" jakieś 20 tysięcy.
A co do pozostałych bonusów to nie wiem kto niby wolałby brać tę gwarancję zamiast miejsca parkingowego, które będzie warte pewnie 2 razy więcej niż jej wartość. (albo i 3 razy jeśli ktoś kupi małe mieszkanie)

Krakus44

Postautor: Krakus44 » 29 kwie 2021, 21:11

Dopeloper pisze:

A co mam mieć do anubisa. Staram się dopasować intelektualnie i merytorycznie do m in Twojego poziomu i odpowiedziałem Ci na pytanie. Pytasz...odpowiadam. Proste.
Ale ale..nie zmieniajmy tematu. panowie... :D ...namierzyliście już jakieś 30% obniżki? Przecież to wszystko lada moment pierdyknie...wg wiarygodnych i NIEZALEZNYCH źródeł...Puście jakby co jakiś cynk...pliiis!

Pepeg

Postautor: Pepeg » 29 kwie 2021, 22:25

Krakus44 pisze:Ale ale..nie zmieniajmy tematu. panowie... :D ...namierzyliście już jakieś 30% obniżki?

Pozostając w temacie: Kraków potrzebuje tanich mieszkań by się rozwijać, ja namierzyłem obniżki, może jeszcze nie 30% ale ze 20% napewno. Oczywiscie mówię o cenach odstępnego które coraz bardziej rozjeżdżają się z cenami ofertowymi deweloperów, do czego to doprowadzi wie już każdy.

Mateuszkrk93

Postautor: Mateuszkrk93 » 29 kwie 2021, 22:28

Co masz na myśli przez odstępne?

SmokWawelski

Postautor: SmokWawelski » 29 kwie 2021, 22:35

biznes.wprost.pl/gospodarka/10438759/na-rynku-brakuje-mieszkan-czy-polsce-grozi-banka-spekulacyjna.html

To Ci dopiero. Nawet Ci co głoszą spadki, wspominają coś o 2025r...To trzeba chyba będzie zapuścić korzenie w wynajmowanym... :!:
Czeka nas tu jeszcze tysiące emocjonalnych postów zanim coś zacznie tanieć...albo drożeć...Kto wie co będzie w 2025...

Mateuszkrk93

Postautor: Mateuszkrk93 » 29 kwie 2021, 22:49

Stwierdzam, że informacja o tym że brakuje mieszkań jest żałosna, wystarczy zobaczyc oferty w Krakowie, do wyboru do koloru, praktycznie każda dzielnica ma cos na rynku pierwotnym, o wtórnym nie wspomnę.
Lokum Vista przy Bonarce ma ofertę na nowy etap od kilku tygodni, sprzedane jakoś 10 mieszkań. Dlaczego jakiś fundusz nie wykupi całej klatki schodowej, będzie drożało, super inwestycja, z akcjami czy surowcami nigdy nie wiadomo a tutaj? Nie da się stracić.
No i znów wrócę do Salsy i Casa Feliz oraz Panoramy Kliny, tyle wiele fajnych mieszkanek w cenie 10-11k za metr (ponorama jakoś 8-9). Dlaczego nikt tego nie kupuje? Okej, kupują nadal to prawda ale mega powoli już idzie sprzedaż.
Ludzie brakuje mieszkań!!!! Kupujcie to póki jest, bo obudzicie się po weekendzie i zostaną już tylko takie do wynajęcia. Radzę dobrze i szczerze.

To już nie sa żarty, mówimy o niedoborze mieszkań. Nie ma tu nic do rzeczy opłacalność najmu czy opłacalność zakupu za gotowke lub kredyt. Mówimy o sprawach podstawowych, albo będziecie mieli gdzie mieszkać, albo nie, w sensie jak zabraknie mieszkan, czyli już teraz, dziś czy jutro, no bo teraz już brakuje. Naprawdę może to was stresować, ale sytuacja jest poważna, warto zachować zimna krew i kupić na czas. Damy rade jakoś?

Rak

Postautor: Rak » 29 kwie 2021, 22:58

Pepeg pisze:
Krakus44 pisze:Ale ale..nie zmieniajmy tematu. panowie... :D ...namierzyliście już jakieś 30% obniżki?

Pozostając w temacie: Kraków potrzebuje tanich mieszkań by się rozwijać, ja namierzyłem obniżki, może jeszcze nie 30% ale ze 20% napewno. Oczywiscie mówię o cenach odstępnego które coraz bardziej rozjeżdżają się z cenami ofertowymi deweloperów, do czego to doprowadzi wie już każdy.

bankier.pl/wiadomosc/Mieszkania-w-UE-drozeja-dwa-razy-szybciej-od-najmu-ale-nie-w-Polsce-8089343.html

Wg wykresu w połowie strony od 2018 dynamika cen najmu już taka mniejsza jest i ..nic zdaje się. No też fakt, że na zach. miewaja ograniczenia w cenach najmu ale ceny mieszkan to nie wydaje się stopować niestety.

Musiałoby się więcej nałożyć za rok lub dwa.. stopy, najem, mały crash na giełdzie. Może tak się faktycznie stać tego nie wie nikt.

Mateuszkrk93

Postautor: Mateuszkrk93 » 29 kwie 2021, 23:21

Zachodnia Europa nie do końca przekłada się na polski rynek. Polska gospodarka stoi dużymi miastami, a tutaj jeśli chodzi o wzrost cen w niczym nie ustępujemy zachodowi.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”