Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
platinium

Re: Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Postautor: platinium » 03 maja 2021, 9:05

Rak pisze:Co wy o tej stali..

No przecież to typowa strategia a i jemu podobnych. Piszesz posta, wrzucasz wiele informacji to się doczepią do jednej "ale przeca ceny stali w końcu spadno", "ale +30% cen stali to nie +30% cen mieszkań". Jak takie coś pisze ktoś urodzony w 93 to ja nie mam pytań :D

A potem się dziwią że nikt z nimi merytorycznej dyskusji nie chce prowadzić, no bo po co - jak się nie da :)

Mateuszkrk93

Postautor: Mateuszkrk93 » 03 maja 2021, 9:41

Tutaj wszystko pięknie wyjaśnione, słowa klucz z artykułu:
-deweloper
-wzrosty
-lokaty
-tarcze
-ochrona kapitału
-inflacja
-wzrosty
- hemoglobina
8-)

krakow.naszemiasto.pl/krakow-kosmiczne-ceny-mieszkan-wzrost-az-o-13-procent-rok/ar/c9-8256556

Przy czym naglowek co nieco studzi emocje
"Z wielu analiz wynika, że zwrot zainwestowanego kapitału z wynajmowania lokali jest dziś pod Wawelem wyjątkowo niski i powolny. Mimo to ludzie inwestują w nieruchomości jak szaleni. Kluczową rolę odgrywa tu wiara w szybki powrót do hossy znanej sprzed pandemii"

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 03 maja 2021, 10:18

Mateuszkrk93 pisze:Przy czym naglowek co nieco studzi emocje
"Z wielu analiz wynika, że zwrot zainwestowanego kapitału z wynajmowania lokali jest dziś pod Wawelem wyjątkowo niski i powolny. Mimo to ludzie inwestują w nieruchomości jak szaleni. Kluczową rolę odgrywa tu wiara w szybki powrót do hossy znanej sprzed pandemii"

Zdradzę Wam wielką tajemnicę wiary w dalsze wzrosty cen. Otóż jak ktoś kupił inwestycyjne to strasznie ciężko mu przychodzi przyjąć do wiadomości jakiekolwiek argumenty za spadkami. "Będą rosnąć bo rosły" i oczywiście ceny stali. Ale jak ktoś jest na zakupie i mu się nie spieszy to patrzy na ten spekulacyjny kabaret zupełnie inaczej.

Tymczasem nawet eksperci branżowi są zaniepokojeni tym, co się dzieje. Polecam komentarz wiceprezesa JLL sprzed dwóch dni:
youtube.com/watch?v=uqf-73SJXDY

shahp pisze:To, że już drożej być nie może powtarza się od kilku dobrych lat (sama pracowałam w nieruchomościach jako pośrednik w latach 2011-2014, w 2013 skończyłam szacowanie nieruchomosci także totalnym laikiem nie jestem choć już nie pracuje w zawodzie).
Już wtedy mówiono że jest mega drogo;)) także to taka stała mantra, drogo, już sufit a jakoś sufit się oddala i jest jeszcze drożej.

W 2013 roku to ceny jeszcze spadały, więc akurat ci wieszcze mieli racje, ale nawet jeśli to przecież mamy totalnie inną sytuację. Nie ma co porównywać 2013-2016 rok, kiedy żadnego kryzysu nie było, ceny spadały (albo przynajmniej tak nie rosły) - do tego co się stało teraz. W 2018 roku ceny gwałtownie i nieracjonalnie przyspieszyły przebijając wynagrodzenia, inflację i wszystko inne. 10% wzrostu w 2018, 10% wzrostu w 2019, do II kwartału 2020 jeszcze pompowanie, a potem covid... i nagle wyhamowanie wzrostów i roczna zmiana ceny transakcyjnej o 1%.

shahp pisze:Ci którzy byli na kupnie mieszkania (dla siebie, a nie pod inwestycje) i naczytali się tych Twoich bzdurnych prognoz i wstrzymali się z zakupem teraz zamiast 8-9-10/m2 na Grzegórzkach i Dąbiu muszą zapłacić 10-11-13-14.
Na szczęście sa tacy, którym ręka zadrżała ale podpisali, inaczej byliby w plecy dobre kilkadziesiąt tysięcy. Dziękujemy za takich ekspertów na forum, serio.

Zależy które inwestycje miało się upatrzone. Kto chciał WT 2.0 - w grudniu dostał promocje. Podobnie KRK od Echo lub Lokum Salsa. Ci ludzie dobre kilkadziesiąt tysięcy zaoszczędzili, a moim zdaniem będzie można zaoszczędzić jeszcze więcej.

Ale zgadzam się z jednym - jak ktoś ma ciśnienie, bo rodzina, dziecko itd. i nie musi pompować się kredytem na 80% to trzeba kupić. Sporo jest jednak takich, którzy żadnego ciśnienia nie mają.

shahp pisze:Bierzesz tez w swoich analizach pod uwagę średnie ceny (oby tylko dla Krakowa a nie dla całej Polski bo to już w ogole prognoza bez sensu) czyli bierzesz pod uwagę wzgórza krzeslawickie, daleki biezanow itp itd które wiadomo, że tej ceny długofalowo mogą nie trzymac.... Wezzrze mi pokaz jakaś sensowna analizę, że ceny w Śródmieściu spadną a nie na jakichś wygwizdowach jako średnia dla miasta (poparta wykresikami) to będziemy mogli rozmawiać.

I wracamy do meritum każdej wyceny nieruchomości LOKALIZACJA. Jak ktoś kupuje byle co i byle gdzie (zwlaszcza na flipy, które już teraz nie chodzą...)to owszem, może się przejechać.

Uważam dokładnie odwrotnie. Tj. moim zdaniem, co wiele razy tutaj pisałem, spadnie centrum, a cenę trzymać będą obrzeża. Na obrzeżach ludzie kupują raczej dla siebie, nieinwestycyjnie po cenach bliższych kosztowi odtworzeniowemu plus gruntu. W śródmieściu ceny aktualnie są przestrzelone. Poza margines wynoszę tu Stare Miasto i Kazimierz, bo te dzielnice rządzą się swoimi prawami. Ale już ta gęsta zabudowa na Grzegórzkach, Dąbiu czy inne Bronowicach?
Ostatnio zmieniony 03 maja 2021, 10:50 przez anubis, łącznie zmieniany 1 raz.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

mariar

Postautor: mariar » 03 maja 2021, 10:48

spadnie centrum, a cenę trzymać będą obrzeża. Na obrzeżach ludzie kupują raczej dla siebie,

no a jak mogłoby być inaczej skoro sam od roku szukasz mieszkania w centrum :D

shahp

Postautor: shahp » 03 maja 2021, 11:04

A dlaczego Stare Miasto i Kazimierz rządzą się swoimi prawami skoro twierdzisz, że przecież turystyka nie wróci, kto by chciał mieszkać w centrum. Co zatem przemawia za tym (według Ciebie) ze stare Miasto to inna inszosc?
Kiedys owszem tak pewnie było. Teraz patrząc na to, ze jednak ludzie szukaja mieszkan wygodnych (tj. z możliwością swobodnego parkowania, dojazdu, windą) jednak w starym mieście tylko niektóre nowe plomby spełniają te warunki (poza zajawiencami, którzy lubią te klimaty kamienic itp).
Wiec skoro nie będzie wg Ciebie studentów, turystów przez najbliższe 2 lata, ludzie wyniosa się na hw na wies, czemu mieszkania w centrum maja trzymac cenę????

Co innego Śródmieście, które wg mnie jest blisko centrum, ale jednak budynki maja windy/garaze itp.
A najbardziej cenę będą trzymac inwestycje przy parkach, z ładnymi widokami (bez sąsiada za 11m) itp. Ale to chyba oczywista oczywistość.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 03 maja 2021, 11:20

shahp pisze:A dlaczego Stare Miasto i Kazimierz rządzą się swoimi prawami skoro twierdzisz, że przecież turystyka nie wróci, kto by chciał mieszkać w centrum. Co zatem przemawia za tym (według Ciebie) ze stare Miasto to inna inszosc?
Kiedys owszem tak pewnie było. Teraz patrząc na to, ze jednak ludzie szukaja mieszkan wygodnych (tj. z możliwością swobodnego parkowania, dojazdu, windą) jednak w starym mieście tylko niektóre nowe plomby spełniają te warunki (poza zajawiencami, którzy lubią te klimaty kamienic itp).
Wiec skoro nie będzie wg Ciebie studentów, turystów przez najbliższe 2 lata, ludzie wyniosa się na hw na wies, czemu mieszkania w centrum maja trzymac cenę????

Co innego Śródmieście, które wg mnie jest blisko centrum, ale jednak budynki maja windy/garaze itp.
A najbardziej cenę będą trzymac inwestycje przy parkach, z ładnymi widokami (bez sąsiada za 11m) itp. Ale to chyba oczywista oczywistość.

Rozmawiałem z wieloma pośrednikami i sprzedającymi, był taki moment kiedy miałem wrażenie, że obejrzałem praktycznie całą dostępną ofertę z zabytkowego centrum. Mam wrażenie, że tam nieruchomości służą serio jako lokata kapitału i sprzedającym zupełnie wisi czy obok sąsiad sprzeda nawet 50% taniej. Dobrze utrzymana kamienica na Kazimierzu to jest najczęściej (przynajmniej tak wynika z moich rozmów) coś w rodzaju wielopokoleniowej inwestycji. Być może coś się tu zmieni jak tam się ograniczy airbnb. W każdym razie ja tam nie widzę pola do jakichś niesamowitych przecen, mimo że obiektywnie jest bardzo drogo.

Co innego już takiego Grzegórzki, Dąbie czy nawet Podgórze. Tam z ludźmi rozmawia się o mieszkaniach w kategorii zwykłego aktywu. WT 2.0 jest najlepszym przykładem, bo jedynym argumentem jest tutaj cena i odnosiłem wiele razy wrażenie, że właściciel bardzo chciałby się tego po prostu pozbyć.

Generalnie też już tutaj pisałem, że zgadzam się z tezą, że "topowe nieruchomości i lokalizacje mocno nie spadną". Tylko zbyt szeroko rozumiemy "topowe".
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:

Rak

Postautor: Rak » 03 maja 2021, 11:37

O widzę teraz próbę dyskusji czy spadnie w centrum czy na obrzeżach, istotne aby dyskutować, że spadnie a gdzie to już nieważne "tłum" zadecyduje i może pociągnie temat. Dziel i rządź w forumowym wydaniu.

Wątek czytam, bo samemu np. do wypowiedzi jll się nie dokopałem. Z jego wypowiedzi wysuwam wniosek o dopiero rozkręcaniu i dalszym podgrzewaniu przez najblizsze dwa lata tego co miałem nadzieję już jest wystarczająco gorące :/ pocieszające, że nie wspomniał iż będzie to trwać w nieskonczonosc. Poczekamy dwa lata i zobaczymy.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 03 maja 2021, 11:48

Rak pisze:Wątek czytam, bo samemu np. do wypowiedzi jll się nie dokopałem. Z jego wypowiedzi wysuwam wniosek o dopiero rozkręcaniu i dalszym podgrzewaniu przez najblizsze dwa lata tego co miałem nadzieję już jest wystarczająco gorące :/ pocieszające, że nie wspomniał iż będzie to trwać w nieskonczonosc. Poczekamy dwa lata i zobaczymy.

Z bankowcami to jest tak, że dobrze wysłuchać jakie zebrali dane, ale wnioski wysunąć już sobie samemu. :D

Znamienne w wypowiedzi Kirejczyka jest ta refleksja, że no ok, ludzie nakupowali tego podczas pandemii jako ochrona kapitału, inwestycje itd, ale co oni z tym zrobią po pandemii? Ciekawe jakie np. mają dane n/t przyszłego zapotrzebowania na najem.

Rak

Postautor: Rak » 03 maja 2021, 11:54

anubis pisze:
Rak pisze:Wątek czytam, bo samemu np. do wypowiedzi jll się nie dokopałem. Z jego wypowiedzi wysuwam wniosek o dopiero rozkręcaniu i dalszym podgrzewaniu przez najblizsze dwa lata tego co miałem nadzieję już jest wystarczająco gorące :/ pocieszające, że nie wspomniał iż będzie to trwać w nieskonczonosc. Poczekamy dwa lata i zobaczymy.

Z bankowcami to jest tak, że dobrze wysłuchać jakie zebrali dane, ale wnioski wysunąć już sobie samemu. :D

Znamienne w wypowiedzi Kirejczyka jest ta refleksja, że no ok, ludzie nakupowali tego podczas pandemii jako ochrona kapitału, inwestycje itd, ale co oni z tym zrobią po pandemii? Ciekawe jakie np. mają dane n/t przyszłego zapotrzebowania na najem.

Tak. Moga wystawić z wyższa cena i może spokojnie nic nie będą musieli robić, jeśli miałbym parę milionów gotówki to nie wiem czy miałbym się czym martwić.

Raczej mało kto bierze na kredyt po kilka mieszkań aby musieć obnizac cenę tj być w ogóle do tego zmuszonym.

(Ladnie połknąłem przynętę? Wrzucaj czasem jakieś linki to może nie będziesz linczowany bo będzie w postach coś interesującegodo wyłowienia)

shahp

Postautor: shahp » 03 maja 2021, 12:05

Dlatego ten wątek nie ma sensu. Każdy pisze swoje "opinie" w zależności od tego co sobie poczytal (nieważne czy sponsorowane czy nie), analitycy rynku się mylą (pomylili się rok temu), JLL tez moze z fusów wróżyć.
Rynek nieruchomości ma swoje cykle, owszem ale mniej i bardziej wyraźne i nie wiadomo kiedy one następują. Docelowo wszystko długoterminowo i tak jest droższe. Chyba, że przewidujecie tu jakas druga Grecję czy Hiszpanie.
Podsumowując nie wiadomo co się wydarzy ocenimy za rok czy wreszcie spadki nadeszły.
Prośba tylko aby porównywać jabłka do jabłek i gruszki do gruszek. Czyli rozmawiajmy o wzrostach/spadkach na podobnych lokalizacjach, bo to się tu miksuje po to aby udowadniać swoje tezy lub racjonalizować wybory.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”