Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Mateuszkrk93

Re: Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Postautor: Mateuszkrk93 » 04 maja 2021, 23:43

praca.gazetaprawna.pl/artykuly/8155847,placa-minimalna-o-ile-wzrosnie-o-ponad-100-zl.html

Płaca minimalna o 100zl w górę, ojj będzie się działo! :twisted:

Bartab

Postautor: Bartab » 04 maja 2021, 23:58

buda pisze:Przykład sprzed 2 tygodni znajomych: mieszkanie 60 kilka m2, gotowe, dobra lokalizacja, fajne mieszkanie, po negocjacjach rabat 70 000 + 1 miejsce w garażu za darmo./zaraz będzie atak klonów - gdzie, nazwisko, adres, numer mieszkania, numer buta, waga osoby etc./

Wystarczy nazwa inwestycji. To jest jakaś tajna informacja? Ktoś podpisał klauzulę poufności?

Oleg_

Postautor: Oleg_ » 05 maja 2021, 7:41

Nie podawaj żadnych szczegółów.
ma rację, nie podając nazwy inwestycji.
Ja też bym tego nie dał.
Wiele osób pracuje tutaj na rynku nieruchomości.
Są zdesperowani.
Jeśli powiesz, którą inwestycję wynegocjowałeś lub kupiłeś, wielu agentów tutaj może w ciągu kilku minut poznać Twoją tożsamość i może DOX i / lub zepsuć Cię.
ludzie tutaj mówią, że jestem Ukraińcem, ponieważ używam tłumacza, niech myślą, że wolę to, w przeciwnym razie z łatwością znaleźliby, kim jestem, ze swoimi przyjaciółmi z branży nieruchomości.

Widzę mniejsze ceny, ale nadal szalone.
Tymczasem czynsze są coraz tańsze :)

mariar

Postautor: mariar » 05 maja 2021, 8:29

Oleg_ pisze:Nie podawaj żadnych szczegółów.
ma rację, nie podając nazwy inwestycji.
Ja też bym tego nie dał.
Wiele osób pracuje tutaj na rynku nieruchomości.
Są zdesperowani.
Jeśli powiesz, którą inwestycję wynegocjowałeś lub kupiłeś, wielu agentów tutaj może w ciągu kilku minut poznać Twoją tożsamość i może DOX i / lub zepsuć Cię.
ludzie tutaj mówią, że jestem Ukraińcem, ponieważ używam tłumacza, niech myślą, że wolę to, w przeciwnym razie z łatwością znaleźliby, kim jestem, ze swoimi przyjaciółmi z branży nieruchomości.

Widzę mniejsze ceny, ale nadal szalone.
Tymczasem czynsze są coraz tańsze :)

No i pięknie, możesz sobie w spokoju czekać :>

Kukuciumka

Postautor: Kukuciumka » 05 maja 2021, 8:50

Znajomi kupowali ostatnio mieszkanie i to co dzieje się w biurach sprzedaży i u notariusza to jakieś szaleństwo. Ludzie kupują jak oszalali.

NeVeS

Postautor: NeVeS » 05 maja 2021, 8:53

" Trzynastu deweloperów notowanych na rynku Catalyst sprzedało 5 895 lokale w I kw. 2021 r. wobec 4 640 przed rokiem, co wskazuje na poprawę dynamiki kontraktacji o 27% r/r , wynika z raportu przygotowanego przez Dom Maklerski Navigator.

Dane dotyczą wybranych deweloperów z rynku Catalyst, tj.: Archicom, Atal, Develia, Dom Development, Echo Investment, Inpro, JHM Development, JW Construction, Lokum Deweloper, Marvipol, Robyg, Ronson Development, Victoria Dom."

Także wygląda na to że sprzedaż wystrzeliła w pierwszym kwartale ...

Bartab

Postautor: Bartab » 05 maja 2021, 11:06

buda pisze:
Bartab pisze:
buda pisze:Przykład sprzed 2 tygodni znajomych: mieszkanie 60 kilka m2, gotowe, dobra lokalizacja, fajne mieszkanie, po negocjacjach rabat 70 000 + 1 miejsce w garażu za darmo./zaraz będzie atak klonów - gdzie, nazwisko, adres, numer mieszkania, numer buta, waga osoby etc./

Wystarczy nazwa inwestycji. To jest jakaś tajna informacja? Ktoś podpisał klauzulę poufności?

Jeśli nie wierzysz, to napiszę odwrotnie:
Nieprawda, nie dostali zniżki 70 000. Zapłacili łapówkę 70 000 zł, aby moc dostać się przed oblicze dewelopera i błagać o to mieszkanie. I nie dostali za darmo miejsca garażowego, tylko zaplacili potrójną cenę. Czy jesteś usatysfakcjonowany? Mogę podniesc sumę do 5 milionów, 190 milionów za jedno mieszkanie w Krakowie. Wybieraj, co wolisz usłyszeć.
Teraz będzie pozytywny atak klonów, ze w koncu prawda.

Ja nie kwestionuję że tak nie było, tylko po co w ogóle coś piszesz jeśli nie chcesz podać nazwy inwestycji? Taki post nie ma dla nikogo żadnej wartości i nikomu w niczym nie pomoże.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 05 maja 2021, 11:14

Coś się redaktorom z ISBNews pomieszało, bo nie ma niczego takiego w tym raporcie, na który się powołują:

navigatorcapital.pl/wp-content/uploads/2021/01/DMNavigator_raport_deweloperzy_4Q-2020_final_2021-01-19.pdf

No i finalnie rocznie jest to spadek sprzedaży o 7,3%, ale to tylko deweloperzy z Catalyst, bo cały sektor to było chyba 20,7% spadku sprzedaży.

Za to ciekawy slajd jak spadła wartość i liczba udzielanych kredytów. No ok, to jest bez IV kw, ale raczej widać, że rynek uratowały nie tylko tanie kredyty, ale również gotówka wypływająca z lokat.

Zwróćcie też uwagę jak złudne jest odnoszenie grupy największych deweloperów, gdzie sprzedaż zawsze spada najwolniej, do całego rynku. Np. w jakimś kwartale oddali oni łącznie 4700 mieszkań podczas gdy samych tylko kredytów hipotecznych udzielonych w tym samym okresie było ok. 50000.

Obrazek
Ostatnio zmieniony 05 maja 2021, 11:44 przez anubis, łącznie zmieniany 2 razy.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

JanuszBiznesu

Postautor: JanuszBiznesu » 05 maja 2021, 12:00

shahp pisze:Mowie oczywiście o mieszkaniu DLA SIEBIE, nie na inwestycje. Na inwestycje pewnie czekałabym na rozwój wypadków. Dla siebie sprawa wygląda inaczej, a takie osoby tez to forum czytają i pewnie jeszcze bardziej liczą aby nie przepłacić;)

Ja nie jestem w stanie zrozumieć dlaczego DLA SIEBIE można przepłacać a inwestycyjnie NIE?
Jak kupujesz auto to też za nie przepłacasz jak kupujesz DLA SIEBIE?

Bartab

Postautor: Bartab » 05 maja 2021, 13:17

JanuszBiznesu pisze:
shahp pisze:Mowie oczywiście o mieszkaniu DLA SIEBIE, nie na inwestycje. Na inwestycje pewnie czekałabym na rozwój wypadków. Dla siebie sprawa wygląda inaczej, a takie osoby tez to forum czytają i pewnie jeszcze bardziej liczą aby nie przepłacić;)

Ja nie jestem w stanie zrozumieć dlaczego DLA SIEBIE można przepłacać a inwestycyjnie NIE?
Jak kupujesz auto to też za nie przepłacasz jak kupujesz DLA SIEBIE?

Bo jak kupujesz dla siebie to liczą się też inne rzeczy niż kasa, np to że chcesz fajnie mieszkać. A inwestycja to inwestycja i raczej przepłacanie to słaby interes. Rozumiesz już? :lol:

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”