Wodna 34 Kraków od Activ Investment - opinie o inwestycji na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Pepeg

Re: Wodna 34 Kraków od Activ Investment - opinie o inwestycji na forum

Postautor: Pepeg » 14 maja 2021, 9:36

projekty1 pisze:

Co do kolejnego bloku na Wodnej, to w Krakowie wszystko się sprzeda, a projektu nie ma co oceniać przez pryzmat swoich preferencji. Zależy kto jakiego mieszkania szuka i za jaką cenę. Myślę że znajdzie swoich amatorów. Wiesz może jak będzie usytuowany ten blok w stosunku do Wodnej 34?

Jeśli chodzi o Płaszów, to owszem dużo się tam buduje i z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie za interesującą go cenę, choć w ceny poniżej 9 na Płaszowie nie wierzę - może na Myśliwskiej Budimex z pękającymi ścianami, albo Semaco (mają dość ładne układy, ale dojazd znacznie gorszy niż Wodna) lub dalej w stronę pętli Mały Płaszów i Rybitw. Na Płaszowie można też kupić mieszkanie na betonowym blokowisku Nowy Przewóz, hałaśliwe Bryksy przy samym tramwaju, choć układy całkiem niezłe, podobnie Żołnierska i Coco Springs, albo HSD przy Domu Pomocy Społecznej i blokach socjalnych z pasem zieleni (układy podobne do tych na Wodnej 34), który w przyszłości też będzie blokiem. Ten teren jednak z mojego punktu widzenia jest mało atrakcyjny, bo jednak dalej od centrum i bliżej "pachnącego" oczyszczalnią ścieków Złocienia i samych Rybitw, na których jak się dobrze poszuka można kupić wszystko :D Gdyby ATAL budował kolejny etap Bagrowa Park, to może bym się zastanawiała nad tym, bo to na prawdę fajne osiedle, ale na chwilę obecną na Płaszowie jeśli chodzi o nowe inwestycje szału jak dla mnie tam nie ma :? Ale być może nie znam wszystkich inwestycji w okolicy i jest tam jeszcze coś wartego uwagi, co budują tu i teraz. Najwyraźniej nie dotarłam w to miejsce ;)

Dlaczego nie mam oceniać czegoś przez pryzmat swoich preferencji. Mam prawo do opinii i wg moich preferencji inwestycja Wodna 34, w tej cenie jaką zaproponowali, jest gorsza od każdej którą wymieniłaś. Jeśli komuż zależy na cenie m2 to warto też wspomnieć o inwestycji City Vibe i Eko Park które wychodzą taniej od Wodnej i plan zagospodarowania okolicy już jest znany. Ja bym się zastanawiał gdyby cena tej inwestycji była na poziomie 7,5 tys. ale oczywiści każdy ma inne preferencje. Uważam że okolica jest bardzo dobra, sam mam jedno mieszkanie na osiedlu Krzywda, stare dobre budownictwo, z dużą przestrzenią wokół i wolnymi miejscami parkingowymi, w dzisiejszych czasach Activ upchał by na tej działce 2 razy więcej mieszkań. Niestety uważam że inwestycja Wodna 34 budowana przez tego dewelopera to jest mina. Wrzucam mapkę bloku który Activ będzie budował właśnie obok tego osiedla, blok ma 12m szer a działka 20. Pięknie to upchali, od strony wschodniej będzie pusta ściana z luksferami. Wiem że robią się już projekty na kolejne kiszki i z pewnością powstaną one obok Wodnej 34 tylko muszą najpierw sprzedać frajerom wszystkie mieszkania.

Obrazek
mapa activ.jpg

Rak

Postautor: Rak » 14 maja 2021, 10:36

Tutaj pytanie, czy kolejny bloczek stanie się potencjalnie również kiszką, czy właśnie takim już fajniejszym blokiem bez opcji "zasłony" kolejnym etapem ?

megi

Postautor: megi » 14 maja 2021, 10:39

Pepeg pisze:
projekty1 pisze:Co do kolejnego bloku na Wodnej, to w Krakowie wszystko się sprzeda, a projektu nie ma co oceniać przez pryzmat swoich preferencji. Zależy kto jakiego mieszkania szuka i za jaką cenę. Myślę że znajdzie swoich amatorów. Wiesz może jak będzie usytuowany ten blok w stosunku do Wodnej 34?
Wrzucam mapkę bloku który Activ będzie budował właśnie obok tego osiedla, blok ma 12m szer a działka 20. Pięknie to upchali, od strony wschodniej będzie pusta ściana z luksferami. Wiem że robią się już projekty na kolejne kiszki i z pewnością powstaną one obok Wodnej 34 tylko muszą najpierw sprzedać frajerom wszystkie mieszkania.

Skąd macie te mapki, to jest gdzieś dostępne? Rozumiem, że tu ciągle mowa o tym bloku bez okien z jednej strony, tak?

projekty1

Postautor: projekty1 » 14 maja 2021, 14:48

Pepeg pisze:
projekty1 pisze:

Dlaczego nie mam oceniać czegoś przez pryzmat swoich preferencji. Mam prawo do opinii i wg moich preferencji inwestycja Wodna 34, w tej cenie jaką zaproponowali, jest gorsza od każdej którą wymieniłaś. Jeśli komuż zależy na cenie m2 to warto też wspomnieć o inwestycji City Vibe i Eko Park które wychodzą taniej od Wodnej i plan zagospodarowania okolicy już jest znany. Ja bym się zastanawiał gdyby cena tej inwestycji była na poziomie 7,5 tys. ale oczywiści każdy ma inne preferencje. Uważam że okolica jest bardzo dobra, sam mam jedno mieszkanie na osiedlu Krzywda, stare dobre budownictwo, z dużą przestrzenią wokół i wolnymi miejscami parkingowymi, w dzisiejszych czasach Activ upchał by na tej działce 2 razy więcej mieszkań. Niestety uważam że inwestycja Wodna 34 budowana przez tego dewelopera to jest mina. Wrzucam mapkę bloku który Activ będzie budował właśnie obok tego osiedla, blok ma 12m szer a działka 20. Pięknie to upchali, od strony wschodniej będzie pusta ściana z luksferami. Wiem że robią się już projekty na kolejne kiszki i z pewnością powstaną one obok Wodnej 34 tylko muszą najpierw sprzedać frajerom wszystkie mieszkania.

Dzięki za plan, jest tak jak myślałam - budynek dalej od Wodnej i wsunięty na Pn w działkę, czyli jeśli ktoś kupi/kupił mieszkanie od wjazdu z Gromadzkiej w Wodną (Pd-Zach elewacja Wodnej 34) ten ma jeszcze nadzieję, że od zach będzie miał trochę przestrzeni, pozostali od zachodu niestety nie będą mieli tyle przestrzeni. Co do wymienionych przez Ciebie inwestycji City Vibe i EkoPark na Płaszowie czyli Nowa Liska jak domniemam to są mi doskonale znane, ale cena 7,5 za metr, którą podajesz na EkoPark dotyczy chyba dużych mieszkań. Ja patrzyłam na takie 40-45 m2 i w porównaniu z Wodną wychodzi drożej za metr bo takie np. 46 metrów kosztuje 486 tys na osiedlu Nowa Lipska. Tak więc cena idzie w parze z metrażem i to zbytnie uogólnienie, że na Wodnej jest drożej a na Lipskiej taniej, bo to nie takie proste. Wszystko zależy od piętra, metrażu i układu. Im większe mieszkanie to oczywiste, że taniej za metr. Poza tym dochodzi szereg innych czynników jak np. dostępność miejsc postojowych, dostępność do komunikacji miejskiej, ekspozycja mieszkania, układ pomieszczeń i wiele innych czasem trudno mierzalnych czynników. Na Lispkiej układy mają przyzwoite (bardzo klasyczne), ale balkony jak na Wodnej już raczej nie takie duże. Poza tym blisko ruchliwej ulicy, którą na pewno słychać i czuć ;)

Co do City Vibe, to tam może i taniej, albo i podobnie jak na Wodnej (dla mieszkań ok 45 m2), ale Myśliwska jednak jest gorzej skomunikowana niż Wodna, poza tym późniejszy termin oddania i okolica jak dla mnie jeszcze bardziej industrialna niż Wodna, choć za parę lat to się pewnie zmieni, tylko czy dożyjemy ;). Układy na 45 metrach z oddzielną kuchnią (dawniej tak się budowało dziś to rzadkość, ale dla mnie na plus).

Dobrze jest się konstruktywnie spierać, ale w dalszym ciągu uważam, że Wodna ma potencjał pomimo wielu wad ;) Pozdrawiam.

Vilyar

Postautor: Vilyar » 14 maja 2021, 20:14

Jasne ze Wodna ma potencjal, ale uwazam ze tam moze sie zrobic zbyt gesto. Natomiast zaciekawilo mnie co masz na mysli "industrialnosc" mysliwskiej. Przeciez wlasnie cale tereny poprzemyslowe tam sa przerabiane na mieszkaniowke (CityVibe, budimex) - zostal jeden budynek ktory jak sie dowiedzialem lezy na terenie "spolki corki innego dewelopera", wiec mozna za jakis czas sie spodziewac tam zmian :)

cryptoman_3122

Postautor: cryptoman_3122 » 15 maja 2021, 1:34

Mam pytanie do osób,które już podpisywały umowę deweloperską na wodnej, jakoze sam będę w przyszłym tygodniu podpisywać.

Czy macie może jakieś wskazówki ,o co warto jeszcze dopytać itd? Wiem,że pytanie może wydac się banalne dla osób doświadczonych,ale to moja pierwsza taka umowa w życiu,stąd chciałem podpytać :)

Z góry dziękuję za odpowiedź :)

projekty1

Postautor: projekty1 » 15 maja 2021, 11:55

Vilyar pisze:Jasne ze Wodna ma potencjal, ale uwazam ze tam moze sie zrobic zbyt gesto. Natomiast zaciekawilo mnie co masz na mysli "industrialnosc" mysliwskiej. Przeciez wlasnie cale tereny poprzemyslowe tam sa przerabiane na mieszkaniowke (CityVibe, budimex) - zostal jeden budynek ktory jak sie dowiedzialem lezy na terenie "spolki corki innego dewelopera", wiec mozna za jakis czas sie spodziewac tam zmian :)

Po prostu jak dla mnie tam póki co jest jeszcze bardziej przemysłowo i mało zielono. W okolicy samej inwestycji City Vibe jest chyba jakaś stacja gazowa (po drugiej stronie Myśliwskiej), z tyłu inwestycji nie byłam i nie wiem co tam będzie. Tam gdzie z kolei buduje Budimex jest chyba firma spedycyjna a jej budynki są mało atrakcyjne i widok na nie z balkonu też nie napawa optymizmem. Deweloper twierdzi, że w przyszłości tam będą również bloki. Z uwagi na fakt, że otoczenie może bardzo się zmienić i ich usytuowanie, wysokość i wygląd nie są znane, to trochę ryzykowne kupować coś nie wiedząc, co i w jakiej odległości powstanie przed oknami. Po drugie dojście z Myśliwskiej do tramwaju wzdłuż ogródków i zastanawianie się czy ktoś stamtąd nie wyjdzie mnie osobiście trochę odstrasza. Chwilę zajmuje też samo dojście do tramwaju - mnie jakieś 15 minut na skróty wzdłuż tych ogródków. Po trzecie z uwagi na fakt, że tam jest jeszcze sporo miejsca do zabudowy i przerabiają budynki przemysłowe na inwestycje mieszkaniowe, to wkrótce zrobi się tam betonowy klimat jak na osiedlu Nowy Przewóz.

cryptoman_3122

Postautor: cryptoman_3122 » 16 maja 2021, 11:29

cryptoman_3122 pisze:Mam pytanie do osób,które już podpisywały umowę deweloperską na wodnej, jakoze sam będę w przyszłym tygodniu podpisywać.

Czy macie może jakieś wskazówki ,o co warto jeszcze dopytać itd? Wiem,że pytanie może wydac się banalne dla osób doświadczonych,ale to moja pierwsza taka umowa w życiu,stąd chciałem podpytać :)

Z góry dziękuję za odpowiedź :)

Czy ktoś,kto podpisywał dałby radę się wypowiedzieć? :) Bo już jutro mam umowę : :)
Z góry dziękuję

Banan

Postautor: Banan » 17 maja 2021, 1:52

W biurze sprzedaży nie potrafili mi odpowiedzieć czy będzie w budynku światłowodowy internet...bo w prospekcie nie ma takiej instalacji. Usłyszałem tylko że w inwestycji na Wadowickiej miało nie być a jest...co budzi zaniepokojenie.

W biurze sprzedaży usłyszałem że blok od zachodu powstanie tam przy zwężeniu parkingu Wodna34. Podobno 3 piętrowy z garażem podziemnym.
Od lokalsa natomiast mieszkającego za budowanym blokiem... że jedna działka między dwoma domami od wschodu Wodnej 34 (ten stary dom narożny i wcześniejszy) należy już do developera..wiec developer napewno będzie chciał ich wykupić i przy Gromadzkiej postawić blok. Ciekawe jak osoby z parterów z ogródkami zareagują.

Po przeciwnej stronie Wodnej od południa są dwa domy. Zapewne za odpowiednią cenę również do wykupienia. Za nimi również teren przy torach który może być zabudowany.

Trochę mnie również dziwi i niepokoi fakt że nie można podpisać umowy przedwstępnej. Tylko developerską pomimo braku pewności otrzymania kredytu. Czy miał ktoś problemy z rozwiązaniem umowy bez pierwszej wpłaty z tym developerem?

Pepeg

Postautor: Pepeg » 17 maja 2021, 11:35

projekty1 pisze: W okolicy samej inwestycji City Vibe jest chyba jakaś stacja gazowa (po drugiej stronie Myśliwskiej), z tyłu inwestycji nie byłam i nie wiem co tam będzie. Tam gdzie z kolei buduje Budimex jest chyba firma spedycyjna a jej budynki są mało atrakcyjne i widok na nie z balkonu też nie napawa optymizmem. Deweloper twierdzi, że w przyszłości tam będą również bloki. Z uwagi na fakt, że otoczenie może bardzo się zmienić i ich usytuowanie, wysokość i wygląd nie są znane, to trochę ryzykowne kupować coś nie wiedząc, co i w jakiej odległości powstanie przed oknami. Po drugie dojście z Myśliwskiej do tramwaju wzdłuż ogródków i zastanawianie się czy ktoś stamtąd nie wyjdzie mnie osobiście trochę odstrasza. Chwilę zajmuje też samo dojście do tramwaju - mnie jakieś 15 minut na skróty wzdłuż tych ogródków. Po trzecie z uwagi na fakt, że tam jest jeszcze sporo miejsca do zabudowy i przerabiają budynki przemysłowe na inwestycje mieszkaniowe, to wkrótce zrobi się tam betonowy klimat jak na osiedlu Nowy Przewóz.

Na ternie Budimexu zaczęły się już wyburzenia, bez trudu można znaleźć jak będzie tam wyglądało przyszłe osiedle. Plan osiedla City Vibe też już jest znany. Gdzie ogródki a gdzie dojście do tramwaju? tutaj już całkiem pomieszałaś. Proponuję zrobić sobie spacer wieczorem po Gromadzkiej, zobaczysz wtedy jakie towarzystwo się tam kręci, wtedy to się może dopiero samotna kobieta przestraszyć. Na temat otoczenia inwestycji na Wodnej nie wiemy nic. Ale pewno wiadomo że od wschodu i zachodu jest jeszcze miejsce na kolejne budynki, i Activ nie zrezygnuję z upchania tam jak największej ilości mieszkań.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”