Kefo pisze:Mar G pisze:Lolo pisze:Dziwne jest to wszystko, ale czytałem już dwa artykuły, które w kwestii ciągłych nieprzerwanych wzrostów nie są już tak optymistyczne. Pierwsza to utrzymanie mieszkania jest już bardzo drogie, bo wynosi ponad 1 tys. zł ( businessinsider.com.pl/twoje-pieniadze/budzet-domowy/koszty-utrzymania-mieszkania-miesiecznie-to-juz-ponad-tysiac-zlotych/fcp4ht1 ), a jak ma już ktoś te 3-4 mieszkania i nie uda się mu ich tak łatwo teraz wynająć to ponosi spore koszty samego czynszu, bo jednak za śmieci czy energię kosztów nie ponosi, ale mimo tego jest to sporo. A słyszy się też o osobach, które kupują nieruchomość i później jej nawet nie wykańczają, tylko stoi goły beton.
Dodatkowo dzisiaj czytałem artykuł, że ceny na rynku wtórnym w Warszawie się mocno obniżają ( next.gazeta.pl/next/7,151003,27110682,warszawa-ceny-mieszkan-na-rynku-wtornym-spadly-najmocniej-od.html ), a wiadomo że jak w Warszawie zaczyna się coś dziać, to później zaczyna się "akcja" na pozostałych rynkach. Nie wiem, co o tym sądzić, ale owczy pęd jak na razie ma się bardzo dobrze i dopóki ludzie nie zrozumieją, że takie parę metrów nie może kosztować takich niebotycznych sum, to oferenci takie kwiatki będą wrzucać. Przesyłam jeden z nich, ten jest w sumie ciekawy ☺ otodom.pl/pl/oferta/3pokojowe-nowe-wykonczon-dozamieszkania-fabryczna9-ID4bcN1.html
Takie mieszkanie to realnie jest warte połowę tej niebotycznej sumy, patrzę na tę cenę z niedowierzaniem.
Zwłaszcza, że kosztowało u develop rok temu coś k.10.
Mają fantazję ludzie faktycznie.
Tak, zobaczcie co tam się wyprawia. Osiedle jest praktycznie otoczone biurowcami. Z tego co dowiedziałem się to ten deweloper na Art City obiecywał mieszkańcom, że postawi jeszcze jeden blok, a sprzedał ziemię innemu deweloperowi i teraz stawiają kolejny biurowiec wzdłuż ulicy
To jak klasyk - Barska 69 z widokiem na Wawel.
A teraz biurowiec tuż przed oknami, a Wawel z dachu mogą zobaczyć.