Jak przeglądać zmiany cen mieszkań? / Śledzenie zmian cen mieszkań - jak?

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Rak

Jak przeglądać zmiany cen mieszkań? / Śledzenie zmian cen mieszkań - jak?

Postautor: Rak » 05 cze 2021, 23:42

Jak przeglądać zmiany cen mieszkań?

Które serwisy ogłoszeniowe lub pomocnicze oferują taką opcję?

Jakie narzędzia w tym celu stosujecie ?

Natrafiłem jedynie na zametr.pl z opisu pod
businessinsider.com.pl/twoje-pieniadze/zametrpl-oferty-tanich-mieszkan-porownanie-ofert-mieszkan-projekt-polaka/vkexqsf

Master

Re: Jak przeglądać zmiany cen mieszkań? / Śledzenie zmian cen mieszkań - jak?

Postautor: Master » 06 cze 2021, 9:28

Rak pisze:Jak przeglądać zmiany cen mieszkań?

Jak dla mnie, jeśli chodziło zmiany cen mieszkań w Krakowie i w Polsce, to najlepsze są raporty NBP o cenach transakcyjnych. Wadę mają taką, że wychodzą z mocnym opóźnieniem.

Rak

Postautor: Rak » 06 cze 2021, 13:13

Bardziej myślałem o monitorowaniu konkretnych ofert, jak się do tego zabrać.
Oczwiście można samemu coś zawsze sobie napisać :)

Odnośnie indeksów cen per miasto Kraków spodobał mi się wizualnie gdyż można wybrać miasto i metraż i w sumie "wszystko" co potrzebne wykresik produkowany przez:
pb.pl/ceny-mieszkan/krakow ale.. nie ma tutaj 2021 więc może właśnie to na podstawie tych wspominanych w poście powyżej dawniejszych danych.

Dzięki Master za hint, bo na ten moment jeszcze nie jestem rozeznany gdzie i kto publikuje takie dane ..
Szukam czegoś takiego z "nieco" bardziej aktualnymi danymi.

Bardziej aktualne są pod urban.one/blog/category/indeks-urban-one
Ostatni jest trzy miechy wstecz z marca: urban.one/blog/indeks-cen-nieruchomosci-w-marcu-2021-roku

W sumie to każdy monitoring jest dobry i zawsze pomaga zweryfikować co się realnie dzieje :)
Wykresy i liczby nie kłamią trzeba jedynie pamiętać, kto je liczy ;)

Chętnie zbudowałbym tutaj większą skarbnicę linków do oficjalnych raportów.
Ostatnio zmieniony 06 cze 2021, 13:37 przez Rak, łącznie zmieniany 3 razy.

PatrykTrav

Postautor: PatrykTrav » 06 cze 2021, 13:22

Jeśli ktoś ma ochotę na tego typu projekt do napisania po godzinach, to jestem chętny do współpracy. Myślę, że znalazłoby się sporo użytkowników. :)

Mateuszkrk93

Postautor: Mateuszkrk93 » 06 cze 2021, 13:31

A czy czasem otodom, nie ma takiej beta funkcjonalności gdzieś ukrytej, i wystarczy znać linka do niej?

Rak

Postautor: Rak » 06 cze 2021, 13:32

PatrykTrav pisze:Jeśli ktoś ma ochotę na tego typu projekt do napisania po godzinach, to jestem chętny do współpracy. Myślę, że znalazłoby się sporo użytkowników. :)

reuse to podstawa zatem najpierw warto się solidnie rozejrzeć co jest dostępne off the shelf

zametr.pl

Postautor: zametr.pl » 06 cze 2021, 16:07

Rak pisze:
Natrafiłem jedynie na zametr.pl

Dzięki za podanie dalej naszej strony.

Chciałbyś się podzielić uwagami dot. naszego serwisu? Co Ci się podoba/irytuje?

Część analityczna jest w budowie, ale na pewno będzie wielokroć lepsza niż to co obecnie ma Puls Biznesu. Ciekawi nas, co konkretnie chciałbyś zobaczyć w przykładowej analizie, np. miasta?

Nowy

Postautor: Nowy » 06 cze 2021, 19:11

A czy z Web Archive nie da się czegoś wyciągnąć?

No i to jednak są ceny ofertowe. Trudno powiedzieć, jak bardzo będą odstawały od transakcyjnych.

ziomek_szuka

Postautor: ziomek_szuka » 06 cze 2021, 23:08

zametr.pl jest świeże i dość dobrze wyłapuje obniżki choć zdaje się, że tylko otodom i morizon jest tam źródłem,
podkluczyk taki multiwyszukiwacz unikalnych ogłoszeń z różnych portali można 7 dni za free kilka ciekawych ogłoszeń było choć nie takich, których sam już nie ogarnąłem "manualnie"

Jak chodzi o transakcyjne to albo manualne zapytania w urzędzie albo platna baza od cenatorium, choć tam zdaje się nie wszystkie transakcje są widoczne i są z pewnym lagiem, choć dobre jest to że za 100zl jest sporo wyszukań ogólnych i to daje dobry podglad za ile powiedzmy w tym samym miejscu byly sprzedawane ogolnie miejsca za metr czy za całość

ziomek_szuka

Postautor: ziomek_szuka » 06 cze 2021, 23:14

zametr.pl pisze:
Rak pisze:
Natrafiłem jedynie na zametr.pl

Dzięki za podanie dalej naszej strony.

Chciałbyś się podzielić uwagami dot. naszego serwisu? Co Ci się podoba/irytuje?

Część analityczna jest w budowie, ale na pewno będzie wielokroć lepsza niż to co obecnie ma Puls Biznesu. Ciekawi nas, co konkretnie chciałbyś zobaczyć w przykładowej analizie, np. miasta?

Ooooo witajcie zametry :) Nie wiem jaki macie budzet i możliwości, ale w polsce jest coś czego zdecydowanie brakuje.
Jak obczaicie liderów w UK to tam jest coś takiego:
rightmove.co.uk/house-prices/b23.html?country=england&referrer=landingPage&searchLocation=B23
Można zobaczyć realne ceny za jakie konkretne adresy były sprzedawane, w PL możnaby zrobić jakąś kooperacje z urzędem lub cenatorium i takie coś stworzyć, wtedy byłoby widać dajmy na to jak wygladał adres przed i po (*zdjęcia, wideo), realnie zapłacone ceny itd. Jeśli nasunąłem dobrą ideę mogę podesłać adres BTC :P Ambitnie, ale to byłby knockout konkurencji ;P

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”