Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Awatar użytkownika
anubis

Re: Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Postautor: anubis » 25 cze 2021, 20:25

rado pisze:Kra kra kra.

Idę wytrzeć oczy banknotami z dywidendy jaka uzyskan w tym roku na akcjach deweloperów.

Inwestorzy też dostrzegają sygnały końca rajdu. Tutaj jeden z anubisów z youtube'a, polecam:

youtube.com/watch?v=D3hNQTKiIYM
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Mar G

Postautor: Mar G » 25 cze 2021, 21:02

anubis pisze:
rado pisze:Kra kra kra.

Idę wytrzeć oczy banknotami z dywidendy jaka uzyskan w tym roku na akcjach deweloperów.

Inwestorzy też dostrzegają sygnały końca rajdu. Tutaj jeden z anubisów z youtube'a, polecam:

youtube.com/watch?v=D3hNQTKiIYM

Doskonała już 25. sekunda : 2 tygodnie temu zapowiadałem, że nadejdzie korekta. jednak śladu po tej korekcie nie ma ( i grymas uśmiechu prelegenta : )

jakże doskonała analogia - już 15 miesięcy temu zapowiadałem krach cen mieszkań. jednak śladu po tym krachu nie ma :)))

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 26 cze 2021, 13:37

Giovanna pisze:Ludzie nadal kupuja bo pracuja, zarabiaja i chca gdzie mieszkac albo kupuja dla dzieci.

Ludzie kupują w celach tezauryzacyjnych, często na kredyt pod korek, bo boją się, że ich zaraz nie będzie stać. Propaganda deweloperska plus strach przed przyszłością. Nie ma obecnie na rynku zbyt wiele racjonalności. Gdybym miał mieszkanie inwestycyjne to bym starał się je teraz sprzedać. Prawdopodobnie nie będzie już lepszego momentu.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:

PatrykTrav

Postautor: PatrykTrav » 26 cze 2021, 13:57

Spadki są nieuniknione, ale nie sądzę, żeby średnia cena spadła poniżej 8 tys/m^2. Ciężko porównywać obecne czasy do lat 2008/2009, kiedy średnie zarobki wynosiły około 3000 zł, a teraz podchodzą już pod 4500.

Giovanna

Postautor: Giovanna » 26 cze 2021, 14:22

anubis pisze:
Giovanna pisze:Ludzie nadal kupuja bo pracuja, zarabiaja i chca gdzie mieszkac albo kupuja dla dzieci.

Ludzie kupują w celach tezauryzacyjnych, często na kredyt pod korek, bo boją się, że ich zaraz nie będzie stać. Propaganda deweloperska plus strach przed przyszłością. Nie ma obecnie na rynku zbyt wiele racjonalności. Gdybym miał mieszkanie inwestycyjne to bym starał się je teraz sprzedać. Prawdopodobnie nie będzie już lepszego momentu.

Ty masz fioła na punkcie mieszkań inwestystycyjnych. Ja osobiście nie znam nikogo, kto kupił inwestycyjnie, ale zawsze dla dzieci, a w oczekiwaniu na czas kiedy całkiem dorosną chętnie podnajmuja, choć nie muszą. W ten sposób teraz zamiast czekać na te Twoje 30/50% znizki i KRACHY, wystarczyło się zdecydować 2/3 lata temu na zakup, kiedy było o wiele wiecej inwestycji ciekawie połozonych, blisko centrum i oczywiście za taką cenę, że teraz tu wyłbyś z radości, zeby pokazać za jaka to cenę kupiłeś.
Ogon zostanie odcięty...jak powiadają....
Prognoza Giovanny. Aktualna prognoza eksperta PKO BP:
https://nieruchomosci.wprost.pl/wiadomosci/10485567/sytuacja-na-rynku-mieszkaniowym-czy-ceny-nieruchomosci-zaczna-spadac.html

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 26 cze 2021, 15:42

Giovanna pisze:Ty masz fioła na punkcie mieszkań inwestystycyjnych. Ja osobiście nie znam nikogo, kto kupił inwestycyjnie, ale zawsze dla dzieci, a w oczekiwaniu na czas kiedy całkiem dorosną chętnie podnajmuja, choć nie muszą. W ten sposób teraz zamiast czekać na te Twoje 30/50% znizki i KRACHY, wystarczyło się zdecydować 2/3 lata temu na zakup, kiedy było o wiele wiecej inwestycji ciekawie połozonych, blisko centrum i oczywiście za taką cenę, że teraz tu wyłbyś z radości, zeby pokazać za jaka to cenę kupiłeś.

Przecież zdefiniowałaś zakup inwestycyjny. "Dla dzieci", a "w międzyczasie podnajmują", czyli 3/4 zakupów w centrum teraz, jak nie więcej.

Nie zrozumiemy się, bo Ty nie rozumiesz, że ludzie dużo młodsi od Ciebie potrafią trzymać pieniądze w innych miejscach niż na lokacie czy w nieruchomościach. Kupię teraz - pieniądze momentalnie przestają pracować. Średnio rozgarnięta małpa zarobiła podczas koronahossy 10-20%. Dla 500k oszczędności daje to wynik po roku 600k. Czy nieruchomość, którą kupiłaś w zeszłym roku za 500k, sprzedasz teraz za 600k? Wątpię. Możesz się co najwyżej cieszyć, że na otodom oczekiwane ceny (ofertowe) są wyższe. Ale ze wszystkich statystyk cen transakcyjnych wyczytasz, że +20% na wtórnym to mrzonka.

A teraz nałóż na to, że - tak - prawdopodobnie czeka nas załamanie cen, tylko krach to nie korekta, nie da się go przewidzieć. To może być w lipcu, może w październiku, ale do tego momentu jest bliżej niż dalej. No to wróćmy do tej nieruchomości, która może nagle stracić 30% wartości (w przeciągu dwóch kwartałów do maks roku czasu). Pracujący kapitał + spadek cen oznacza, że za tą samą cenę kupisz być może nawet i dwukrotnie większy metraż. Albo np. ten sam i zostanie jeszcze połowa kasy. Koszty najmu są obecnie pomijalne, bo wynajem jest teraz rekordowo tani i cały czas spada.

Aby spodziewać się krachu m.in.:
- ludzie muszą uwierzyć, że taniej nie będzie
- musi dać się zaobserwować szał zakupowy
- ceny muszą się oderwać od jakichkolwiek obiektywnych fundamentów jak koszt odtworzeniowy czy ROI

I to wszystko mamy. Teraz. Wczoraj oglądałem jakiś wywiad z np. Marcinem Krasoniem z obido.pl i również zaznaczał, że branie pod korek jest nieracjonalne. Wszyscy już widzą co się dzieje.

WiktorR

Postautor: WiktorR » 26 cze 2021, 23:57

anubis pisze:
Giovanna pisze:Ty masz fioła na punkcie mieszkań inwestystycyjnych. Ja osobiście nie znam nikogo, kto kupił inwestycyjnie, ale zawsze dla dzieci, a w oczekiwaniu na czas kiedy całkiem dorosną chętnie podnajmuja, choć nie muszą. W ten sposób teraz zamiast czekać na te Twoje 30/50% znizki i KRACHY, wystarczyło się zdecydować 2/3 lata temu na zakup, kiedy było o wiele wiecej inwestycji ciekawie połozonych, blisko centrum i oczywiście za taką cenę, że teraz tu wyłbyś z radości, zeby pokazać za jaka to cenę kupiłeś.

Przecież zdefiniowałaś zakup inwestycyjny. "Dla dzieci", a "w międzyczasie podnajmują", czyli 3/4 zakupów w centrum teraz, jak nie więcej.

Nie zrozumiemy się, bo Ty nie rozumiesz, że ludzie dużo młodsi od Ciebie potrafią trzymać pieniądze w innych miejscach niż na lokacie czy w nieruchomościach. Kupię teraz - pieniądze momentalnie przestają pracować. Średnio rozgarnięta małpa zarobiła podczas koronahossy 10-20%. Dla 500k oszczędności daje to wynik po roku 600k. Czy nieruchomość, którą kupiłaś w zeszłym roku za 500k, sprzedasz teraz za 600k? Wątpię. Możesz się co najwyżej cieszyć, że na otodom oczekiwane ceny (ofertowe) są wyższe. Ale ze wszystkich statystyk cen transakcyjnych wyczytasz, że +20% na wtórnym to mrzonka.

A teraz nałóż na to, że - tak - prawdopodobnie czeka nas załamanie cen, tylko krach to nie korekta, nie da się go przewidzieć. To może być w lipcu, może w październiku, ale do tego momentu jest bliżej niż dalej. No to wróćmy do tej nieruchomości, która może nagle stracić 30% wartości (w przeciągu dwóch kwartałów do maks roku czasu). Pracujący kapitał + spadek cen oznacza, że za tą samą cenę kupisz być może nawet i dwukrotnie większy metraż. Albo np. ten sam i zostanie jeszcze połowa kasy. Koszty najmu są obecnie pomijalne, bo wynajem jest teraz rekordowo tani i cały czas spada.

- ceny muszą się oderwać od jakichkolwiek obiektywnych fundamentów jak koszt odtworzeniowy czy ROI

I to wszystko mamy. Teraz. Wczoraj oglądałem jakiś wywiad z np. Marcinem Krasoniem z obido.pl i również zaznaczał, że branie pod korek jest nieracjonalne. Wszyscy już widzą co się dzieje.

Dobrze, że podkreślasz przed koronahossą. Teraz wszytko wygląda jakby było w zawieszeniu od nieruchomości po kryptowalututy(które notabena zaliczyły ponad 50% korektę). W najbliższym czasie nie będzie się dało łatwo zarobić ani na jednym ani na drugim. A umówmy się jest teraz ogromny problem z zabezpieczeniem gotówki bo rynki niepewne a inflacja nie zwalnia.

Giovanna

Postautor: Giovanna » 27 cze 2021, 1:42

anubis pisze:

Ależ to Ty niczego nie rozumiesz. Czy kupowanie dzieciom mieszkania to zakup inwestycyjny??? Nie. Ale jeśli ma stać puste 2-3 lata można je wynająć np Tobie i cieszyć się comiesięcznym przelewem np..1900 zł..,
Nikt przy zdrowych zmysłach kto nie musi nie będzie sprzedawał mieszkania, bo i po co...?
Jak wspomniałam , ja i wszyscy których znam kupili mieszkania jeszcze po „normalnych „ cenach bo nie filozofowali i snuli wizji katastrof i krachów lada moment.
Twoich porad w co lokować pieniądze nie potrzebuje. Ty tu spamujesz wątki tysiącami postów tracąc na to tysiące godzin a ja inwestując pieniądze w marcowym dołku w 2020 mam dzisiaj 25% zysku. W styczniu spędziłeś tu 31 dni tracąc kolejny przelew i na inflacji, a ja w 3 minuty kupiłam AMC HE mając dzisiaj 10x przebitkę...wiec wyluzuj kolego. Dużo słuchasz i gadasz ale nic praktycznego z tego nie wynika. Mało tego, ci co kupili inwestycyjnie zarabiają właśnie na Tobie kase i wszystko wskazuje ze tak będzie przez dekady Tyle ze oni będą mieli własne które im się zwróciło a Ty zostaniesz literalnie bez niczego...
https://nieruchomosci.wprost.pl/wiadomosci/10485567/sytuacja-na-rynku-mieszkaniowym-czy-ceny-nieruchomosci-zaczna-spadac.html

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 27 cze 2021, 2:02

Nic nie zarobiłaś, dyskonto rośnie na wtórnym i to wyraźnie:

youtube.com/watch?v=fWmdbXCASQE

A ja owszem. Mogę zrealizować zyski w niecałe 3 minuty, podczas gdy sprzedaż mieszkania (o ile w ogóle się uda) trwa obecnie średnio ponad 3 miesiące.

Giovanna

Postautor: Giovanna » 27 cze 2021, 8:38

anubis pisze:Nic nie zarobiłaś, dyskonto rośnie na wtórnym i to wyraźnie:

youtube.com/watch?v=fWmdbXCASQE

A ja owszem. Mogę zrealizować zyski w niecałe 3 minuty, podczas gdy sprzedaż mieszkania (o ile w ogóle się uda) trwa obecnie średnio ponad 3 miesiące.

@A..Halo ! tu Ziemia. Chopie Ty mowisz cos o zyskach tyle ze do tej pory ponosisz same straty (drożejące ceny mieszkań, comiesięczny koszt za wynajem i inflacja)..LOL. Fantasta! :-))

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”