Bronowickie Ogrody Kraków forum opinie mieszkania Sosnowiecka deweloper DES

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
duken

Re: Bronowickie Ogrody Kraków - badania archeologiczne na placu budowy osiedla

Postautor: duken » 14 kwie 2017, 8:23

Czy to prawda, że na terenie osiedla archeolodzy robią wykopki ? i oddanie mieszkań przesunięte zostanie o ok. 3 miesiące :?:
:shock:

Ktoś coś może więcej wie ?

A co do wcześniejszych postów - osiedle BO to świetna lokalizacja tak właściwie prawie wszystko jest dostępne w okolicy, no może poza dobrą piekarnią i szpitalem. Osiedle owszem nieco na uboczu ale to ma ogromne zalety przy jednoczesnej bliskości do serca miasta.
Komunikacja miejska jest taka sobie ale to się zmieni.

AgentDejv

Re: Bronowickie Ogrody Kraków forum opinie mieszkania Sosnowiecka deweloper DES

Postautor: AgentDejv » 18 kwie 2017, 11:35

kolorek102 pisze:Chciałam dodać swoje 3 grosze... Kupno mieszkania w BO jest inwestycją. Z czasem komunikacja na pewno się rozwinie.

Najważniejsze jednak żeby była to dobra inwestycja. Niektórzy dalej myślą, że mieszkania mogą tylko zyskiwać na wartości a to niestety nieprawda.
Czy komunikacja się rozwinie pokaże czas. Byłbym daleki od pewności, że tak będzie. To są już peryferia miasta gdzie wśród niskiej zabudowy buduje się bloki. Dróg tam więcej już raczej nie powstanie, bo nie ma takiej potrzeby. Tramwaj to marzenie a autobusy już jeżdżą . Co niby tam ma się zmienić ?

HomerTheRanger

Postautor: HomerTheRanger » 18 kwie 2017, 15:59

AgentDejv pisze: Tramwaj to marzenie a autobusy już jeżdżą . Co niby tam ma się zmienić ?

Dlaczego tak pesymistycznie? Nieruchomość to inwestycja długofalowa. Co przemawia za tym, że tramwaj to marzenie? Pytam z ciekawości :)

Inna sprawa, jeśli tak jak przedmówczyni pisze, przedstawiciele dewelopara lub on sam daje ciała nie informując odpowiednio wcześnie o problemach. Zakładam, że niewiele osób ma za sobą zakup kilku mieszkań i jest 'przyzwyczajonych' do takich praktyk.

Jeśli jednak na krótko przed terminem okazuje się, że są wykopki archeologiczne, to chyba jest coś nie tak? Wykopali robotnika z szybu windy?
Poza tym, opóźnienie miesięczne, a termin oddania aż 3 miesiące później?

Ciekawi mnie jak ta sytuacja się rozwinie, bo osiedle mnie zaciekawiło, ale takie traktowanie klientów, to chyba nie norma. Czy mylę się?

Strona dewelopera jest zainfekowana jakimś syfem - mam nadzieję (dla dobra ogółu), że budowlanka lepiej im wychodzi.

Powodzenia wszystkim - przyszłym właścicielom (oby) i deweloperowi. Piszcie jak sytuacja się rozwija.

PS: Ze strony BO, ku pokrzepieniu :)

Właśnie dzięki temu w przeciągu tylko kilku lat zrealizowaliśmy projekty o wartości kilkudziesięciu milionów. Wszystkie w terminie i wszystkie bezusterkowo.

AgentDejv

Postautor: AgentDejv » 18 kwie 2017, 17:00

HomerTheRanger pisze:Dlaczego tak pesymistycznie? Nieruchomość to inwestycja długofalowa. Co przemawia za tym, że tramwaj to marzenie? Pytam z ciekawości :)

Przemawia za tym fakt, że miasto ma inne priorytety - chociażby długo wyczekiwany tramwaj na Prądnik Biały/ Górkę Narodową. Być może on powstanie za jakiś czas- pewnie też nie szybko, ale zanim ktoś pomyśli o tramwaju na Sosnowiecką, to minie kolejne 20 lat a zanim stanie się to faktem kolejne 50. Może też nigdy to nie będzie miało miejsca :)

Kupując mieszkanie trzeba mieć świadomość, że sytuacja może się zmienić i np. za 5 lat trzeba będzie je sprzedać, wynająć itd.

Ta lokalizacja jest naprawdę słaba - hałas od Jasnogórskiej . Słaba komunikacja piesza/ rowerowa. Brak tramwaju. Mało linii autobusowych, brak linii nocnych. Hałas przelatujących samolotów. Brak parków, terenów rekreacyjnych. Jedynie dojazd samochodem jest całkiem ok, ale można dołożyć 5 minut drogi i kupić dużo tańsze nieruchomości np w Modlniczce - z tymi samymi zaletami i wadami , ale taniej.
Plusem jest bliskość centrum handlowego/ galerii.

Reasumując - jeśli komuś się podoba to zamknąć oczy na te wady i kupować:) , ale pod kątem inwestycji są dużo lepsze oferty.

Ikfp

Postautor: Ikfp » 03 maja 2017, 8:51

Kkoxik, też jesteśmy w podobnej sytuacji! Też wierzyliśmy ze inwestycja zostanie oddana w terminie do 30 marca i też byliśmy zapewniani na początku marca że spokojnie się wyrobią. Nadal nie otrzymaliśmy pisma wyjaśniającego przyczyny tak duże opóźnienia. Kontaktowałaś się może od tego czasu z deweloperem? Ktoś ma może jakieś nowe informacje? Zapraszam do kontaktu na priv.

wojciechs

Postautor: wojciechs » 04 maja 2017, 18:05

Trafiłem na forum przypadkiem i widzę, że Szanowni Przedmówcy mają szereg pytań i wątpliwości dotyczących postępów w realizacji prac Bronowickich Ogrodów.

Podobnie jak Wy jestem szczęśliwym nabywcą mieszkania i również oczekuję na odbiór i wydanie kluczy upragnionego „M”. Przyznam, że w BO spodobała mi się fajna lokalizacja – no i ciekawa koncepcja architektoniczna. Zgadzam się z przedmówcami, że to dobra inwestycja na przyszłość – sądzę, że wartość mieszkań wzrośnie gdy miasto wybuduje wreszcie tramwaj i skończy się budowa stacji kolejki aglomeracyjnej.

Mam dostęp do informacji bezpośrednio z budowy i biura sprzedaży – chętnie na wszystkie Wasze pytania odpowiem. Jeżeli jesteście zainteresowani szczegółami, dzwońcie śmiało lub piszcie (na ile będę w stanie – pomogę: 668-492-948).
Przede wszystkim, z obiektywnych źródeł wiem, że nie ma opóźnień jeśli chodzi o terminy dot. podpisania umów. Te na chwilę obecną nie są w żaden sposób zagrożone. Termin o którym piszecie to planowany moment zakończenia prac budowlanych (tj. terenowych). Dla nas jako mieszkańców liczy się chwila kiedy budowę odbierze nadzór budowlany, no i czas faktycznego odbioru lokali przez nas - mieszkańców. Do tego momentu, jakiekolwiek przesunięcia są dla nas bez znaczenia, skoro i tak nie można korzystać z lokalu. Co do terminu podpisania umów, deweloper nie ma więc opóźnień.
Co do zakończenia prac, były prowadzone na Sosnowieckiej badania archeologiczne. Z informacji uzyskanych od Pana archeologa wynika, że pomimo jego intensywnych starań nic nie znaleziono (na szczęście ;) ) i prace mogły ruszyć dalej. Swoją drogą, teren ma bardzo głęboką historię i aż dziw bierze, że nic nie wykopali.
Deweloper wystarał się jeszcze o dodatkowy pas zieleni i oddalenie jednego z bloków od drogi, co wymagało czasu. Szczęśliwie, szybko się z tym uporali. Poza tym jest jeszcze sprawa planu zagospodarowania przestrzennego, nad którym miasto teraz proceduje.
Gdybyście mieli jakieś pytania, piszcie śmiało lub dzwońcie ;)
Wojtek Skręt

wojciechs

Postautor: wojciechs » 05 maja 2017, 11:59

Joint :D Oj tam, oj tam, i po co te złośliwości :) Wystarczy Wojciech!

Piszę tutaj jako ja - nabywca wymarzonej rezydencji, nie jako pracownik dewelopera. Chciałem po prostu zaprosić do rozmowy i wyjaśnić ewentualne wątpliwości, które się pojawiły w dyskusji.

A skoro już o deweloperze mowa - Dostęp do biura sprzedaży stoi otworem, przyjechać też zawsze można. W końcu będziemy sąsiadami :)

HomerTheRanger

Postautor: HomerTheRanger » 05 maja 2017, 12:07

wojciechs pisze:Trafiłem na forum przypadkiem

Trochę to dziwne, że Dyrektor Sprzedaży, jednocześnie nabywca mieszkania "przypadkiem" trafił na forum inwestycji, które od ponad roku jest w sieci :)

wojciechs pisze:Mam dostęp do informacji bezpośrednio z budowy i biura sprzedaży

Chociaż tyle :P

Coś Pan kręci z tymi terminami.
wojciechs pisze:Przede wszystkim, z obiektywnych źródeł wiem, że nie ma opóźnień jeśli chodzi o terminy dot. podpisania umów. Te na chwilę obecną nie są w żaden sposób zagrożone. Termin o którym piszecie to planowany moment zakończenia prac budowlanych (tj. terenowych). Dla nas jako mieszkańców liczy się chwila kiedy budowę odbierze nadzór budowlany, no i czas faktycznego odbioru lokali przez nas - mieszkańców. Do tego momentu, jakiekolwiek przesunięcia są dla nas bez znaczenia, skoro i tak nie można korzystać z lokalu. Co do terminu podpisania umów, deweloper nie ma więc opóźnień.

Z jednej strony mówi Pan klientom, że opóźnienie jest, a tutaj pisze, że nie ma... No to jak w końcu sprawa wygląda?
Dla przypomnienia trzy ostatnie posty, chociaż z rozmów ze znajomymi wiem, że jest więcej zakłopotanych tąsytuacją.

duken pisze:Czy to prawda, że na terenie osiedla archeolodzy robią wykopki ? i oddanie mieszkań przesunięte zostanie o ok. 3 miesiące :?:
:shock:

kkoxik pisze:(...)Wierzyliśmy w zasadzie do końca marca. Nikt do nas nawet nie zadzwonił żeby nam powiedzieć o sytuacji. Kontakt z Panią zajmującą się sprzedażą był mocno utrudniony, teraz już dobrze wiem czemu. Po wizycie w biurze sprzedaży dowiedziałam się, że mieszkania będą oddane pod koniec czerwca właśnie z powodu jakichś odkryć archeologicznych. Tylko zastanawiam się czemu nikt nie zadzwonił do osób, które kupiły mieszkania, że cała budowa została wstrzymana na miesiąc?? Bo taką informację dostałam od dyrektora sprzedaży. W związku z tym, że są to przyczyny niezależne, deweloper nie ponosi odpowiedzialności za opóźnienia. Dosyć to wygodne.

Ikfp pisze:Też wierzyliśmy ze inwestycja zostanie oddana w terminie do 30 marca i też byliśmy zapewniani na początku marca że spokojnie się wyrobią. Nadal nie otrzymaliśmy pisma wyjaśniającego przyczyny tak duże opóźnienia. Kontaktowałaś się może od tego czasu z deweloperem? Ktoś ma może jakieś nowe informacje? Zapraszam do kontaktu na priv.

Nowi właściciele mieli wejść do mieszkań miesiąc temu, ale opóźnień nie ma? Strasznie to pokręcone...
Może tak jaśniej, kiedy nowi właściciele będą mogli wejść do mieszkań?

wojciechs

Postautor: wojciechs » 08 maja 2017, 9:20

Forumowicze, wyjaśniam:

- co do forum - preferuję książki i świeże powietrze. W końcu praca to praca, poza nią też jest życie (podobno) - jesteśmy tylko ludźmi. Nie wiem jak konkurencja, ale w BO nie śledzimy klientów po forach :)

- co do terminów - wyjaśniam jeszcze raz i odsyłam do umowy: termin zakończenia prac budowlanych to jedno (i tutaj faktycznie jest przesunięcie, ale szczęśliwie - jak na "budowlankę" nieznaczne), zaś termin odbioru mieszkań to drugie (i tu przesunięcia absolutnie nie ma). Różnica pomiędzy jednym a drugim terminem jest taka, że zakończenie prac budowlanych nie ma dla Klientów zasadniczo żadnego znaczenia, zaś odbioru ma i rodzi konsekwencje prawne.

Pozdrawiam :)

HomerTheRanger

Postautor: HomerTheRanger » 08 maja 2017, 21:38

wojciechs pisze:- co do terminów - wyjaśniam jeszcze raz i odsyłam do umowy: termin zakończenia prac budowlanych to jedno (i tutaj faktycznie jest przesunięcie, ale szczęśliwie - jak na "budowlankę" nieznaczne), zaś termin odbioru mieszkań to drugie (i tu przesunięcia absolutnie nie ma). Różnica pomiędzy jednym a drugim terminem jest taka, że zakończenie prac budowlanych nie ma dla Klientów zasadniczo żadnego znaczenia, zaś odbioru ma i rodzi konsekwencje prawne.

Pozdrawiam :)

Panie Wojtku, skąd zatem przekonanie klientów wyżej, że mogli wejść do mieszkań pod koniec marca?

Wygląda to tak jakbyście Państwo sugerowali, że z końcem marca nowi właściciele będą mogli zasiedlać swoje mieszkania.

Nawet tu hest mowa o dostępności od marca 2017.
otodom.pl/oferta/bronowickie-ogrody-etap-i-d2-8-pokojowe-ID33N2k.html

W ogłoszeniach I na stronie też napisaliście chyba o końcu marca. Czy to był zwykły marketing I zawsze termin wejścia mieszkańców był ustalony na koniec czerwca? Jako przyszły sąsiad Państwa powyżej chyba może Pan szczerze I jasno odpowiedzieć.

W tej chwili widzę, że PR to BO ma raczej kiepski, ale może się nie znam.

Kibicuję wszystkim zainteresowanym, ale większa przejrzystość, to podstawa.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”