Rentowność wynajmu mieszkania w Krakowie - czy wynajem się dalej opłaca?

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Padre

Re: Rentowność wynajmu mieszkania w Krakowie - czy wynajem się dalej opłaca?

Postautor: Padre » 10 lip 2021, 17:12

anubis pisze:
krakus1891 pisze:Raczej szykuje nam się nadal olbrzymia podaż mieszkań na wynajem, a sukcesem wydaje sie być powrót do popytu sprzed pandemii, tylko że to i tak nie doprowadzi do powrotu cen najmu do poziomów sprzed pandemii ...

Też tak myślę. Ogromnym sukcesem będzie jeżeli w ogóle ceny przestaną spadać. W październiku spadki być może trochę zahamują z uwagi na powrót studentów, ale to sezonowe. Mieszkań na wynajem jest dużo więcej niż wynoszą potrzeby.

Padre pisze:Może to będzie błąd ale pochwałę się.
Trzy z czterech mieszkań , umowy podpisane na najbliższe 12 miesięcy.
Czwarte ( promienistych) jeszcze nie wykończone ale w tej okolicy samo znajdzie najemcę.
Rynek wraca do normy po roku. :D

Ciekawe czasy, że właściciel jako sukces ogłasza, że w ogóle wynajął, ma umowę i w ogóle.

Jak pisał @krakus1891, masa mieszkań została kupiona, będzie wykańczana i zasili dodatkowo rynek najmu. Sprzedaż mieszkań na pierwotnym ~10k rocznie, z tego popyt inwestycyjny ok. 70-80%. Do tego dwa lata pandemii - stawiam, że miejsc na wynajem przybyło ze 30-40k.

A jak się nazywa ten wątek?
Skoro jestem w tym biznesie i uczestniczę w tym forum to nie mogę się tym chwalić?
Nie wiem zazdrościsz czy zawistny jesteś?
Jednak faktycznie strata czasu na tym forum. Szkoda.

Nowy

Postautor: Nowy » 10 lip 2021, 18:27

Padre pisze:
anubis pisze:
krakus1891 pisze:Raczej szykuje nam się nadal olbrzymia podaż mieszkań na wynajem, a sukcesem wydaje sie być powrót do popytu sprzed pandemii, tylko że to i tak nie doprowadzi do powrotu cen najmu do poziomów sprzed pandemii ...

Też tak myślę. Ogromnym sukcesem będzie jeżeli w ogóle ceny przestaną spadać. W październiku spadki być może trochę zahamują z uwagi na powrót studentów, ale to sezonowe. Mieszkań na wynajem jest dużo więcej niż wynoszą potrzeby.

Padre pisze:Może to będzie błąd ale pochwałę się.
Trzy z czterech mieszkań , umowy podpisane na najbliższe 12 miesięcy.
Czwarte ( promienistych) jeszcze nie wykończone ale w tej okolicy samo znajdzie najemcę.
Rynek wraca do normy po roku. :D

Ciekawe czasy, że właściciel jako sukces ogłasza, że w ogóle wynajął, ma umowę i w ogóle.

Jak pisał @krakus1891, masa mieszkań została kupiona, będzie wykańczana i zasili dodatkowo rynek najmu. Sprzedaż mieszkań na pierwotnym ~10k rocznie, z tego popyt inwestycyjny ok. 70-80%. Do tego dwa lata pandemii - stawiam, że miejsc na wynajem przybyło ze 30-40k.

Skoro jestem w tym biznesie i uczestniczę w tym forum to nie mogę się tym chwalić?

Analfabetyzm funkcjonalny, to niestety zmora naszych czasów. Wątek ma nazwę, a właściwie to tytuł Rentowność wynajmu mieszkania w Krakowie - czy wynajem się dalej opłaca?, a nie Czy udało ci się wynająć mieszkanie. W tej sytuacji czytanie czegokolwiek może być stratą czasu :)

Padre

Postautor: Padre » 10 lip 2021, 20:10

Nowy pisze:
Padre pisze:
anubis pisze:

Analfabetyzm funkcjonalny, to niestety zmora naszych czasów. Wątek ma nazwę, a właściwie to tytuł Rentowność wynajmu mieszkania w Krakowie - czy wynajem się dalej opłaca?, a nie Czy udało ci się wynająć mieszkanie. W tej sytuacji czytanie czegokolwiek może być stratą czasu :)

Dobra , mój błąd.
Sprostuję.
Mnie się opłaca ;)

krakus1891

Postautor: krakus1891 » 11 lip 2021, 18:41

Padre pisze:
Nowy pisze:
Padre pisze:

Dobra , mój błąd.
Sprostuję.
Mnie się opłaca ;)

No to może pochwal się , kiedy gdzie i za ile kupowałeś mieszkania , za ile udało Ci się je wynając , jakie jest ROI. Myślę że będą to cenne informacje dla osób które rozważają kupno inwestycyjne.

Padre

Postautor: Padre » 11 lip 2021, 19:00

krakus1891 pisze:
Padre pisze:
Nowy pisze:Analfabetyzm funkcjonalny, to niestety zmora naszych czasów. Wątek ma nazwę, a właściwie to tytuł Rentowność wynajmu mieszkania w Krakowie - czy wynajem się dalej opłaca?, a nie Czy udało ci się wynająć mieszkanie. W tej sytuacji czytanie czegokolwiek może być stratą czasu :)

Dobra , mój błąd.
Sprostuję.
Mnie się opłaca ;)

No to może pochwal się , kiedy gdzie i za ile kupowałeś mieszkania , za ile udało Ci się je wynając , jakie jest ROI. Myślę że będą to cenne informacje dla osób które rozważają kupno inwestycyjne.

A proszę bardzo.
Dwa mieszkania na Mydlnikach , kupione w 2001 i na Stańczyka w 2012 .
Kawalerki na Mydlnikach 1100 za 31 m a druga 36 m za 1250 zł .
Na Staczyka dwupokojowe mieszkanie 56m wynajęte ukraińskiej rodzinie za 2150 .
Dla ścisłość , mieszkania nie są kredytowane.

Mateuszkrk93

Postautor: Mateuszkrk93 » 11 lip 2021, 20:40

Mieszkanie w Mydlnikach kupione za 20 lat temu oraz centrum Bronowic kupione blisko dołka cenowego (3 lata po pęknieciu poprzedniej bańki).
Sorry, ale nie tym nie da nie wyjść na plus teraz :D :D
Ogólnie bardzo dobre dezycje zakupowe, więc gratuluję.

Twoja konkurencja (ktoś kto chce wejść w wynajem na Stańczyka obecnie) musiałby na dzień dobry wyłożyć jakieś 700k razem z wykończeniem i miejscem postojowym za takie 56metrow kwadratowych.

Już nawet patrząc na te liczbę 700 000,00 zł za 2 niezbyt duże pokoje każdy czuje, że coś jest grubo nie tak ;)

Kupowałeś jak mieszkania od kilku lat taniały i było ryzyko odwrócenia trendu.

Teraz jest dokładnie na odwrót, więc szkoda mi tych biedaków co się naczytali jak to może tylko drożeć i że zawsze się wynajmie :D

Padre

Postautor: Padre » 11 lip 2021, 20:52

Zdaję sobie sprawę, że miałem to szczęście że w 2001 miałem ta możliwość zakupić te kawalerki za niecałe 90 tys. Teraz to nie do pomyślenia .
Życiowy fart i zaradność ... Mogłem przechulac te pieniądze ale nie po to od 16 roku życia pracowałem gdzie się da (nawet na cmentarzu) .
Bez tech mieszkań nie kupił bym na Stańczyka i tak to sie kręci .

Mar G

Postautor: Mar G » 11 lip 2021, 20:53

Padre pisze:Zdaję sobie sprawę, że miałem to szczęście że w 2001 miałem ta możliwość zakupić te kawalerki za niecałe 90 tys. Teraz to nie do pomyślenia .
Życiowy fart i zaradność ... Mogłem przechulac te pieniądze ale nie po to od 16 roku życia pracowałem gdzie się da (nawet na cmentarzu) .

te dzieciaki wtedy nosiły pieluchy, nie zrozumieją takich procesów życiowych. tracisz czas.

Padre

Postautor: Padre » 11 lip 2021, 21:13

Mar G pisze:
Padre pisze:Zdaję sobie sprawę, że miałem to szczęście że w 2001 miałem ta możliwość zakupić te kawalerki za niecałe 90 tys. Teraz to nie do pomyślenia .

te dzieciaki wtedy nosiły pieluchy, nie zrozumieją takich procesów życiowych. tracisz czas.

Wierzę że coś do nich dotrze , ciężką pracą można dojść daleko . Masz cel i do niego darzysz.
Teraz mojej córce chciałabym pomagać ... Ale ona nie chce . Kupiła mieszkanie i sama na chce spalać kredyt i jestem dumny!!!

Mateuszkrk93

Postautor: Mateuszkrk93 » 11 lip 2021, 21:39

Ja rozumiem i gratuluję.

Jakbyś teraz mi powiedział, że ciężko harowaleś ostanie kilka-kilkanaście lat, żeby kupić TERAZ za gotówkę mieszkanie na Stańczyka 56metrow za 700tys złotych , to bym z kolei powiedział, że jesteś głupi :lol:

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”