Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Awatar użytkownika
anubis

Re: Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Postautor: anubis » 01 sie 2021, 23:25

Martab pisze:
Mateuszkrk93 pisze:
yyeeoo pisze:

Kiedyś?
Wydaje mi się, że jeszcze 2, 3 lata temu pisałaby o tym lokalna prasa niczym o opcji dla dziwaków.
Powstało więcej takiego dziadostwa, więc temat by się nie sprzedał. Zaczeli pisac6o drożyźnie, to ludzie klikają a i deweloperzy więcej płacą za reklamy ;)

To daj alternatywę w tej cenie?

Cena ceną, ale generalnie nieruchomość - nie ma alternatywy dla Bonarka Living Under Estakada. Pokaż mi drugą, tak słabą inwestycję, aby była obwodnica za oknem, tory i wyjazd z galerii handlowej. Codzienne korki w praktycznie każdym kierunku, hałas, smog. To jest absolutnie najgorsza inwestycja na południu Krakowa na rynku pierwotnym. Jak ktoś chce najgorszą to nie ma co dalej szukać, bo to właściwy adres. Czasami sobie robię fotki różnych budów jak przejeżdżam obok - to była jedyna inwestycja, gdzie praktycznie cały czas miałem banana na twarzy. Może kiedyś wpadnę do biura sprzedaży i przedstawię chęć zakupu, w sensie "dzień dobry, złożyłem uroczyste śluby życia w cierpieniu, chciałem się upewnić czy natężenie hałasu przekroczy wszystkie normy, w mieszkaniu będą unosiły się spaliny no i generalnie będzie naparzać zza okna?" Nawet się zastanawiałem nad profilem klienta, tak serio. Pierwsza myśl jaka przychodzi do głowy to głuchoniemy. No ale głuchoniemi mają ponoć wyczulony węch i spaliny mogą im przeszkadzać. No więc taki głuchoniemy bez węchu. Ale co z widokiem, którego też nie ma? Można się zastanawiać czy nie miłośnik motoryzacji lub maszyn szynowych, ale powiedzmy sobie szczerze - Kraków to nie Los Angeles, to że jakiś czas przejedzie Mustang nie oznacza, że napatrzymy się na dobrą motoryzację. Więc finalnie profil klienta wyszedł mi taki: głuchoniemy bez węchu ze słaby wzrokiem (nie całkowitą utratą, bo przy tym ruchu może go coś potrącić). Jeżeli spełniamy te kryteria to nic tylko brać.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

timmons

Postautor: timmons » 02 sie 2021, 13:47

Czy ktoś może mi powiedzieć, jak ta „bańka” pęknie? To nie jest USA 2007, gdzie wielu ludzi miało duże pożyczki o zmiennym oprocentowaniu, na które nie było ich stać.

Nie jest to też Polska 2009 z hipotekami we frankach szwajcarskich.

Więc co jest katalizatorem tego „bańki” do rozerwania? Po zaciągnięciu kredytu hipotecznego wymagania są sztywne, a ludzie nie zaciągają więcej kredytów, niż mogą sobie pozwolić.

Może widać spowolnienie, ale Polacy pozwolą domom na dekadę stać na rynku bez obniżania ceny. Więc jaki jest katalizator?

btw Anibus, Swoją drogą, amerykański rynek mieszkaniowy jest w ogniu...

ziomek_szuka

Postautor: ziomek_szuka » 02 sie 2021, 14:18

Teraz też wielu ludzi ma duże pożyczki o zmiennym oprocentowaniu, na które stać ich tylko dlatego, że mamy anormalnie niskie stopy procentowe. Różnica między 0% wkładu o 10% wkładu nie chorni zbyt dobrze przed przelewarowaniem, ktoś odlożył 100k, a może wziąć 1mln kredytu. Ostrożność banku przy udzielaniu kredytów kończy się na zakupie, jeśli później stopy wrosną lub cena nieruchomości spadnie takie osoby są w identycznej sytuacji jak w 2007-2009. Po transakcji bank nie jest już zainteresowany Twoją sytuacją finansową tylko tym czy opłacasz raty/kapitał. Źle myślę ?

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 02 sie 2021, 14:29

timmons pisze:Więc co jest katalizatorem tego „bańki” do rozerwania? Po zaciągnięciu kredytu hipotecznego wymagania są sztywne, a ludzie nie zaciągają więcej kredytów, niż mogą sobie pozwolić.

Może widać spowolnienie, ale Polacy pozwolą domom na dekadę stać na rynku bez obniżania ceny. Więc jaki jest katalizator?

No właśnie nie wiadomo, ale każdy kryzys jest inny, to nie jest tak, że aby rozpoczął się krach to musi być koniecznie portfel subprime. Być może nadejdzie to z Chin, być może ze Stanów, w sumie nie wiadomo.

W tym momencie to scenariusz polski wydaje mi się przetoczyć wokół inflacji. Jeżeli inflacja wybije jeszcze mocniej (przypominam, że wg styczniowych projekcji miał być teraz spadek, a mamy wzrost) to stopy wg zasad sztuki powinny zostać podniesione co najmniej do okolic celu inflacyjnego czyli 2 do 2,5%. To wybija argumenty za inwestowaniem w byle co na rynku nieruchomości - lokata jest znowu większa niż faktyczna rentowność najmu.

W takiej sytuacji ceny ofertowe gwałtownie spadają. Ludzie już nie chcą 13k za byle co, tylko miarkują swoje oczekiwania do np. 10k (przez co i tak zarobią). Średnia cena ofertowa spada, prasa zaczyna o tym pisać i z niedawnego FOMO zakupowego robi się FOMO sprzedażowe. Mieliśmy przykład takiej paniki na początku pandemii.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:

krakus1891

Postautor: krakus1891 » 04 sie 2021, 8:57

timmons pisze:Czy ktoś może mi powiedzieć, jak ta „bańka” pęknie?

Tak jak zawsze , po fali euforii i przekonaniu że taniej już nie będzie , jakies niespodziewane zdarzenie zmusza do przemyślenia że może jednak coś jest nie tak ....

timmons pisze:To nie jest USA 2007, gdzie wielu ludzi miało duże pożyczki o zmiennym oprocentowaniu, na które nie było ich stać.

Nie jest to też Polska 2009 z hipotekami we frankach szwajcarskich.

Powyższy cytat to jeden z symptomów istniejącej bańki , wiara w to że "tym razem jest inaczej"

timmons pisze:Więc co jest katalizatorem tego „bańki” do rozerwania?

Jak zawsze jakiś czarny łabądź... , dowiemy się o tym już po fakcie, może to byc np . ostatni wystzrał inflacji.

timmons pisze: Po zaciągnięciu kredytu hipotecznego wymagania są sztywne, a ludzie nie zaciągają więcej kredytów, niż mogą sobie pozwolić.

Jasne to działa jak masz mieszkanie konsumpcyjne , co by sie nie działo, czy ze stopami, czy najmem czy cenami , po prostu w nim mieszkasz ... inna sprawa jak masz mieszkanie inwestycyjne kupione na kredyt ...

timmons pisze:Może widać spowolnienie, ale Polacy pozwolą domom na dekadę stać na rynku bez obniżania ceny. Więc jaki jest katalizator?

To jest pytanie za mln dolarów , jak zachowają się Polscy inwestorzy nieruchomościowi , szczególnie ci wchodzący na rynek w ostatnich latach z dużymi lewarami kredytowymi. Czy tak jak piszesz będa grzecznie dopłacać do rat, szczególnie w sytuacji w której , stopy pójdą w górę , najem nie odbije lub jeszcze spadnie na skutek nadpodaży najmu, dodatkowo gdy przy mieszkaniach kupionych na górce najem zacznie mieć niższą rentowność niż lokaty, i na dodatek zaczną spadać ceny. Kolejne FOMO może nakręcić sytuacja o 180 % inna niż teraz , czyli aby zdążyć spzrzedać nim ceny spadną tak że nie pozwolą na spłatę kredytu i zostanie się bez mieszkania i kredytem do spłaty.
To nie ejst rynek na którym decyzje podejmowane są racjonalnie z kalkulatorem w ręku, tu mocno rządzą emocje , co widać na forum jak na dłoni ,

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 04 sie 2021, 11:28

Jest masa teorii n/t pękania baniek.

Poniżej np. mechanizm przebiegu cyklów koniunkturalnych na rynkach nieruchomości wg R. Barras "Property and Economic Cycle" (tweet Tomasza Narkuna).

Gdzie jesteśmy? No trudno powiedzieć, bo schemat popytowo-podażowy zgadza się, ale cały czas spadają czynsze najmu.

Myślę, że ta pompa, którą teraz mamy, napisze nową teorię.

Myślę, że jesteśmy pomiędzy "boomem kredytowym" a "wzrostem stóp procentowych". Odpalono z początkiem roku rekordową ilość nowych projektów to zaraz powinny zacząć pompować podaż. A szaleństwo zakupowe już przygasło.
Załączniki
cykl.jpg
cykl.jpg (198.71 KiB) Przejrzano 4306 razy

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 06 sie 2021, 11:10

Mój ulubiony argument ostatnio to że mieszkań zostało na pół roku. :D Najpierw informują, że odpalono rekordową ilość nowych budów, a potem, że kupować bo nie starczy. Każdy deweloper chce się załapać do tego pociągu i czuć już strach, że rynek się przewróci.

Wy piszecie, że cena wzrosła kilka procent. A ja Wam powiem, że na niektórych, kameralnych inwestycjach premium podnieśli w ciągu roku o połowę. I tak np. przedwczoraj dzwonili do mnie z ofertą za 15k, za którą przed pandemią chcieli 10k z hakiem. Argumentem nie są ceny najmu, koszty budowy (bo wybudowali przed wzrostem cen materiałów) czy cokolwiek fundamentalnego - argument pani miała taki, że "ceny wzrosły" i tyle.

A tutaj ciekawe rozkminy: youtube.com/watch?v=DscOlOz_dxg

Swoją drogą, miałem taką szczerą rozmowę na temat wzrostu cen materiałów budowlanych, jak to wpływa na budowę itd. Facet mówił mi, że jak ktoś używa dużo stali to faktycznie może to trochę więcej teraz wynieść, ale bez przesady. A poza tym większość ma już konstrukcje gotowe. Ceny za to podnoszą bo wszyscy podnoszą i każdy chce zarobić.

Mateuszkrk93

Postautor: Mateuszkrk93 » 06 sie 2021, 14:06

Czytając ostatnio więcej o rynkach zagranicznych coraz bardziej przekonuje mnie scenariusz, że bańka pęknie wpierw w Chinach, Anglii, Francji albo w USA.
Ciekawe jak bardzo zyskają na tym czekający na zakup mieszkania w Polsce. Inwestorzy znikną, to na pewno.

Padre

Postautor: Padre » 06 sie 2021, 17:41

Mateuszkrk93 pisze:Czytając ostatnio więcej o rynkach zagranicznych coraz bardziej przekonuje mnie scenariusz, że bańka pęknie wpierw w Chinach, Anglii, Francji albo w USA.
Ciekawe jak bardzo zyskają na tym czekający na zakup mieszkania w Polsce. Inwestorzy znikną, to na pewno.

Zdradzę Ci tajemnice.... Najwięcej Ci którzy czekają aż bańka pęknie od 2018 , ponieważ od tegoż roku ktoś przewidywał że już już , już pęka. :lol:

krakus1891

Postautor: krakus1891 » 07 sie 2021, 17:45

Padre pisze:Zdradzę Ci tajemnice.... Najwięcej Ci którzy czekają aż bańka pęknie od 2018 , ponieważ od tegoż roku ktoś przewidywał że już już , już pęka. :lol:

Paradoksalnie , to o tym że pękła bańka na nieruchomościach to wszyscy dowiadują się bardzo mocno po fakcie, rok może dwa ... Jeden kwartał spadku cen i sprzedaży może być anomalia, dwa też , w tzrecim może być lekka stabilizacja , potem znowu w czwartym lekkie spadki , ale w każdym kwartale to jest to 1 może 2 % więc zawsze jest jakieś wytłumaczenie ... , a to że sprzedawały się gorsze inwestycje , że na przedmieściach , że nie wprowadzono żadnych premium itp. finalnie na koniec roku jest -5-7 , i trwa to sobie tak kilka lat dopiero jak ceny sięgna dna wtedy dopiero wiadomo że była bańka i pekła ...
Obrazek
Tutaj Irlandia , to się fajnie po fakcie opisuje ... , i po latach dopasowuje wydarzenie które było trigerem ..
Bardzo możliwe że ta bańka już pękła i przebiła ją inflacja, równie dobrze może pęknąć za dwa lata ... , nie da się przewidzieć kiedy pęknie , można jedynie obserwować symptomy że rośnie ... jeśli wykres cen zaczyna wyglądać jak kij hokejowy ... , to wiadomo że coś jest grubo nie tak ...

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”