Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Giovanna

Re: Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Postautor: Giovanna » 11 sie 2021, 0:35

AdamKownacik pisze:
Giovanna pisze:
AdamKownacik pisze:
Jakie to osiedle na którym większość mieszkańców ma Lamborghini, Masserati i Porsche?

No nie Azory, a z pewnoscia nie te garaze.... :D Lepiej sie tam nie zapuszczaj....

Mnie tam dupa nie boli... Poprostu zastanawiam się gdzie te Lamborghini, Masserati i Porsche i oglądając ostatnio zalane podnośniki w garażu podziemnym na p64 tam takich samochodów nie widziałem :P

Ale czy ja twierdzilam, ze tam zakupilam? Zreszta nie rozmawiamy o samochodach, tylko o tym jak wszystko drozeje i jak kupic inwestycyjnie zeby bylo atrakcyjnie dla wlasciciela i wynajmujacego.
Prognoza Giovanny. Aktualna prognoza eksperta PKO BP:
https://nieruchomosci.wprost.pl/wiadomosci/10485567/sytuacja-na-rynku-mieszkaniowym-czy-ceny-nieruchomosci-zaczna-spadac.html

krakus1891

Postautor: krakus1891 » 11 sie 2021, 8:01

Giovanna pisze:Roznica jest dokladnie taka sama jak kupic samochod typu Dacia w wersji podstawowej, bez klimy i bez bagaznika zeby przewozic kleje i farby na dzialke, a kupic w podobnej cenie np Toyote z klimatyzacja itd, zeby jezdzic nia na wycieczki. Oczywiscie w swiecie samochodow koszty wygldaja inaczej, ale w swiecie mieszkan juz nie. Placisz glownie za metr kwadratowy,
-balkon to min koszt przy zakupie,
-mieszkanie dwustronne, lub narozne, zamiast jednostronnego
- mieszkania z widokiem na park, rzeke, a nie estakade
itd itd.

W samochodach będziesz miała dokładnie to samo , używana wersja samochodu z najbogatszą wersją wyposażenia , straci więcej niż "goła dacia".
Mieszkanie fajne do życia na górce będzie znacznie droższe niż klitka, z widokiem na estakadę. Tylko że przy krocie klitka spadnie 10 % a fajne mieszkanie 30 %.

Giovanna pisze:O lokalizacji sie nie wypowiadam bo dla jednego najlepiej jest mieszkac w Mistrzejowicach, a drugi chce tylko w Podgorzu.

To co piszesz myślę że jest zwiastunem nadchodzących kłopotów .... , bo nie jesteś w stanie określić "dobrej lokalziacji" w Krakowie , ja też nie ... i to nie jest normalne. Zazwyczaj dobra lokalizacja to taka która jest blisko miejsc z wysokopłatnymi miejscami pracy, zarabiasz więcej możesz wydać więcej , bo to kwestia czasu dotarcia do pracy i generalnie przemieszczania się , które zajmuje czas. Cały problem że Kraków to prowincjonalne miasto i tu nie ma krajowych siedzib globalnych koncernów, nie mamy swojego City czy Manhattanu. Nie ma też firm o zasięgu globalnym , które generowałyby na tyle dużo kierowniczych i wysokopłatnych miejsc pracy aby powstały dla nich "dobre lokalizacje".
Zamiast tego próbuje się tworzyć inwestycje "premium", typu Krowodrza Park , a największy pracodawca w okolicy to AGH który wysokopłatnych miejsc pracy nie generuje ...
To że nie ma w Krakowie "dobrych lokalizacji" myślę że to jest symptom coraz bardziej zawansowanej suburbanizacji.

Giovanna pisze:Zawsze kupujac mieszkanie wybieralam takie, w ktorym sama moglabym mieszkac. I w tym tkwi cala tajemnica.

Tajemnica czego ??
Powrócę do wątku , postawiłaś tezę że dobre mieszkania trzymają cenę. Ja z tą tezą się nie zgadzam, po pierwsze to że jest dobre dla Ciebie nie znaczy że będzie dobre dla mnie , tak samo jak stwierdziłaś o lokalizacji, po drugie atrakcyjne mieszkania mają największe wahania w trakcie cyklu... , one właśnie najsłabiej utrzymują cenę, na górce rosną jak szalone a potem mają z czego spadać ... .
Mieszkanie inwestycyjne ma przynosić zyski i wysoką stopę zwrotu, a nie być takim w którym sam chciałbym zamieszkać, dla tego Buffeet jasno pisał aby inwestycyjnie kupować tylko mieszkania z rynku wtórego z których znana jest stopa zwrotu, wiadomo za ile i jak się wynajmowały...

Giovanna pisze:A miejsce postojowe...? Nie odzyskam wydanych pieniedzy? W moim mieszkaniu zakupilam je kilka lat temu za bagatela 39000 zl. Teraz chodza po 1 000 000 zl... i sa chetni, do zakupu, lub przynajmniej wynajmu...400-500 zl/mies....O wynajecie lub zakup komorki lokatorskiej jeszcze wiecej pyta...Miejsce postojowe i piwnica/komorka lokatorska sa bezcenne.

Jest takie określenie "papierowy milioner",
Skoro są tak drogie to czemu ich nie sprzedasz ?? Sprzedaj za bańkę to miejsce parkingowe , za to utrzymasz przez 10 lat szofera z samochodem , za drugą bańkę sprzedaj tę komórkę lokatorską , kup za tą kasę mieszkania w tym bloku , i przerób je na komórki lokatorskie.
Skoro miejsca parkingowe i komórki lokatorskie są bezcenne , to czemu ci głupi deweloperzy zamiast mieszkań nie budują piętrowych garażo/komórek lokatorskich dla okolicznych mieszkańców skoro taki popyt ...

AdamKownacik

Postautor: AdamKownacik » 11 sie 2021, 10:26

Giovanna pisze:
AdamKownacik pisze:
Giovanna pisze:
No nie Azory, a z pewnoscia nie te garaze.... :D Lepiej sie tam nie zapuszczaj....

Mnie tam dupa nie boli... Poprostu zastanawiam się gdzie te Lamborghini, Masserati i Porsche i oglądając ostatnio zalane podnośniki w garażu podziemnym na p64 tam takich samochodów nie widziałem :P

Ale czy ja twierdzilam, ze tam zakupilam? Zreszta nie rozmawiamy o samochodach, tylko o tym jak wszystko drozeje i jak kupic inwestycyjnie zeby bylo atrakcyjnie dla wlasciciela i wynajmujacego.

Według mnie tak: przeczytaj jeszcze raz swój post :)
Giovanna pisze:Na Azorach i w takich garazach raczej nie parkuja Lamborghini, Masserati i Porsche. Jak ja kupuwalam miejsce to nie mialam pojecia ze w tym miejscu tak bedzie. Wiec porownanie kompletnie nie na miejscu (zdjecie oddaje zreszta cala ironie porownania... :lol: ?. Chetni tlumnie oglaszaja chec zakupu albo wynajmu na niebieskiej stronie w grupie mieszkancow. Ceny negocjuje sie w gore...a nie w dol.
Na tym wlasnie polega zakup mieszkania "dobrego", "atrakcyjnego"...w calym tego slowa znaczeniu.
Tak wiem...dla wiekszosci teorytykow tutaj kwestia nie do ogarniecia.

Giovanna

Postautor: Giovanna » 11 sie 2021, 11:07

AdamKownacik pisze:
Giovanna pisze:
AdamKownacik pisze:

Według mnie tak: przeczytaj jeszcze raz swój post :)
Giovanna pisze:Na Azorach i w takich garazach raczej nie parkuja Lamborghini, Masserati i Porsche. Jak ja kupuwalam miejsce to nie mialam pojecia ze w tym miejscu tak bedzie. Wiec porownanie kompletnie nie na miejscu (zdjecie oddaje zreszta cala ironie porownania... :lol: ?. Chetni tlumnie oglaszaja chec zakupu albo wynajmu na niebieskiej stronie w grupie mieszkancow. Ceny negocjuje sie w gore...a nie w dol.
Na tym wlasnie polega zakup mieszkania "dobrego", "atrakcyjnego"...w calym tego slowa znaczeniu.
Tak wiem...dla wiekszosci teorytykow tutaj kwestia nie do ogarniecia.

Nic podobnego. Zacytuj zatem gdzie napisalam ze zakupilam mieszkanie na P64. :shock:
https://nieruchomosci.wprost.pl/wiadomosci/10485567/sytuacja-na-rynku-mieszkaniowym-czy-ceny-nieruchomosci-zaczna-spadac.html

Giovanna

Postautor: Giovanna » 11 sie 2021, 11:24

krakus1891 pisze:
Giovanna pisze:Roznica jest dokladnie taka sama jak kupic samochod typu Dacia w wersji podstawowej, bez klimy i bez bagaznika zeby przewozic kleje i farby na dzialke, a kupic w podobnej cenie np Toyote z klimatyzacja itd, zeby jezdzic nia na wycieczki. Oczywiscie w swiecie samochodow koszty wygldaja inaczej, ale w swiecie mieszkan juz nie. Placisz glownie za metr kwadratowy,
-balkon to min koszt przy zakupie,
-mieszkanie dwustronne, lub narozne, zamiast jednostronnego
- mieszkania z widokiem na park, rzeke, a nie estakade
itd itd.

W samochodach będziesz miała dokładnie to samo , używana wersja samochodu z najbogatszą wersją wyposażenia , straci więcej niż "goła dacia".
Mieszkanie fajne do życia na górce będzie znacznie droższe niż klitka, z widokiem na estakadę. Tylko że przy krocie klitka spadnie 10 % a fajne mieszkanie 30 %.

Giovanna pisze:O lokalizacji sie nie wypowiadam bo dla jednego najlepiej jest mieszkac w Mistrzejowicach, a drugi chce tylko w Podgorzu.

To co piszesz myślę że jest zwiastunem nadchodzących kłopotów .... , bo nie jesteś w stanie określić "dobrej lokalziacji" w Krakowie , ja też nie ... i to nie jest normalne. Zazwyczaj dobra lokalizacja to taka która jest blisko miejsc z wysokopłatnymi miejscami pracy, zarabiasz więcej możesz wydać więcej , bo to kwestia czasu dotarcia do pracy i generalnie przemieszczania się , które zajmuje czas. Cały problem że Kraków to prowincjonalne miasto i tu nie ma krajowych siedzib globalnych koncernów, nie mamy swojego City czy Manhattanu. Nie ma też firm o zasięgu globalnym , które generowałyby na tyle dużo kierowniczych i wysokopłatnych miejsc pracy aby powstały dla nich "dobre lokalizacje".
Zamiast tego próbuje się tworzyć inwestycje "premium", typu Krowodrza Park , a największy pracodawca w okolicy to AGH który wysokopłatnych miejsc pracy nie generuje ...
To że nie ma w Krakowie "dobrych lokalizacji" myślę że to jest symptom coraz bardziej zawansowanej suburbanizacji.

Giovanna pisze:Zawsze kupujac mieszkanie wybieralam takie, w ktorym sama moglabym mieszkac. I w tym tkwi cala tajemnica.

Tajemnica czego ??
Powrócę do wątku , postawiłaś tezę że dobre mieszkania trzymają cenę. Ja z tą tezą się nie zgadzam, po pierwsze to że jest dobre dla Ciebie nie znaczy że będzie dobre dla mnie , tak samo jak stwierdziłaś o lokalizacji, po drugie atrakcyjne mieszkania mają największe wahania w trakcie cyklu... , one właśnie najsłabiej utrzymują cenę, na górce rosną jak szalone a potem mają z czego spadać ... .
Mieszkanie inwestycyjne ma przynosić zyski i wysoką stopę zwrotu, a nie być takim w którym sam chciałbym zamieszkać, dla tego Buffeet jasno pisał aby inwestycyjnie kupować tylko mieszkania z rynku wtórego z których znana jest stopa zwrotu, wiadomo za ile i jak się wynajmowały...

Giovanna pisze:A miejsce postojowe...? Nie odzyskam wydanych pieniedzy? W moim mieszkaniu zakupilam je kilka lat temu za bagatela 39000 zl. Teraz chodza po 1 000 000 zl... i sa chetni, do zakupu, lub przynajmniej wynajmu...400-500 zl/mies....O wynajecie lub zakup komorki lokatorskiej jeszcze wiecej pyta...Miejsce postojowe i piwnica/komorka lokatorska sa bezcenne.

Jest takie określenie "papierowy milioner",
Skoro są tak drogie to czemu ich nie sprzedasz ?? Sprzedaj za bańkę to miejsce parkingowe , za to utrzymasz przez 10 lat szofera z samochodem , za drugą bańkę sprzedaj tę komórkę lokatorską , kup za tą kasę mieszkania w tym bloku , i przerób je na komórki lokatorskie.
Skoro miejsca parkingowe i komórki lokatorskie są bezcenne , to czemu ci głupi deweloperzy zamiast mieszkań nie budują piętrowych garażo/komórek lokatorskich dla okolicznych mieszkańców skoro taki popyt ...

1. Oj Krakus, wikipedia nie wiele Ci powie prawdy o realnym zyciu. Widze, ze na motoryzacji tez sie nie orientujesz.
Spradz zatem najpierw, ile traci na wartosci np Dacia w porownaniu z Toyota. Po drugie jak juz gawedzimy sobie o motoryzacji to kupcy aut z rynku wtornego szukaja wlasnie samochodow doposazonych wiec na taka Toyote bedzie sporo chetnych, wiec i cene mozna wystawic wyzsza.. w pc do podstawowej Dacii. To raczej podstawowa wiedza, az dziw ze musze to tlumaczyc. Ehh, teoretycy. 2. Cena za klitke spadnie mniej niz atrakcyjnego mieszkania...? Bzdury. To przeczysz sam sobie i Twoim kolegom. Przeciez podobno jest wysyp klitek za poldarmo, ktorych nikt nie chce, a ciekawego mieszkania nie sposob kupic...Musicie sie zdecydowac. Zreszta na logike. Jesli klitki inwestycyjne straca racje bytu, nie sa optymalne do zakupu i zamieszkania i nikt ich nie chce bo podobno wynajem to teraz dzialalnosc charytatywna jak twierdzicie, to jakim cudem mniej straca. Kto chce mieszkac w ciemnym mieszkaniu pod dachem, albo na parterze z widokiem na estakade albo sasiada...?..parkujac samochod na blocie i trzymajac pudla z MediaMarkt w LessMess w Kryspinowie??? 3. Oczywiscie ze nie podejmuje sie okreslic i definiowac dobrej lokalizacji, bo nie jest to mozliwe. Dla jednego idelana lokalizacja to Skotniki, bo tam pracuje i dzieci chodza do szkoly i maja towarzystwo a dla drugiego to bedzie Rynek Glowny bo lubi sluchac hejnalu i robic zakupy w Galerii Sukiennice. 4. Miejsce parkingowe za 100 000 zl, nie za banke. A po co mam sprzedawac? Po co mi papierki w skarpecie? Nieruchomosc byla jest i bedzie pewna. zachecasz tu ludzi do sprzedazy od 2018 z powodu banki, i gdyby cie posluchali wyszli by na tym jak frajerzy. Tobie sie nie udalo, ale pozwol zyc innym. Piszesz...Skoro miejsca parkingowe i komórki lokatorskie są bezcenne , to czemu ci głupi deweloperzy zamiast mieszkań nie budują piętrowych garażo/komórek lokatorskich dla okolicznych mieszkańców skoro taki popyt . Wlasnie udowodniles ze nie masz o tym bladego pojecia. Wlasnie dlatego ze najwiecej zarabiaja na miejscach postojowych, praktycznie juz wogole nie buduje sie komorek lokatorskich a garaze tak a nawet z platformami zeby zarobic podwojnie. Czasami sie zastanawiam z kim my tutaj dyskutujemy i tracimy wspolny czas...? Nie rozumiem po co wogole wypowiadac sie na tak niszowym forum, jesli nie ma sie w temacie de facto zadnej wiedzy. ..?

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 11 sie 2021, 12:05

W każdych poprzednich spadkach i to nie tylko u nas, ale również tam gdzie pękały bańki spadały konsekwentnie wszystkie kategorie lokali i przed spadkami nie uchronił ani prestiż, ani rozmiar, ani lokalizacja, ani nic innego. Po prostu jest jest kryzys to cena dobra dąży do jakichś wartości fundamentalnych (a nawet spada poniżej, na tym polega kryzys), a takimi wartościami dla mieszkań są w zasadzie wyłącznie koszt odtworzeniowy i rentowość w oparciu o ceny najmu.

W necie wystarczy sobie ustawić rok 2007, powchodzić na komentarze do różnych artykułów i możecie przeczytać setki opinii, z różnych krajów, gdzie jest ta fraza "dobre nieruchomości nie spadną".

To jest taki stały element psychologii tłumu, który, jak bańka pęka, łatwo przechodzi w FOMO sprzedażowe i panic sell.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Giovanna

Postautor: Giovanna » 11 sie 2021, 12:59

anubis pisze:W każdych poprzednich spadkach i to nie tylko u nas, ale również tam gdzie pękały bańki spadały konsekwentnie wszystkie kategorie lokali i przed spadkami nie uchronił ani prestiż, ani rozmiar, ani lokalizacja, ani nic innego. Po prostu jest jest kryzys to cena dobra dąży do jakichś wartości fundamentalnych (a nawet spada poniżej, na tym polega kryzys), a takimi wartościami dla mieszkań są w zasadzie wyłącznie koszt odtworzeniowy i rentowość w oparciu o ceny najmu.

W necie wystarczy sobie ustawić rok 2007, powchodzić na komentarze do różnych artykułów i możecie przeczytać setki opinii, z różnych krajów, gdzie jest ta fraza "dobre nieruchomości nie spadną".

To jest taki stały element psychologii tłumu, który, jak bańka pęka, łatwo przechodzi w FOMO sprzedażowe i panic sell.

Anubis, nie dobudziles sie jeszcze. My tutaj nie rozmawiamy o spadkach, krachach i bankach, tylko o tym jak wazne jest zeby kupic atrakcyjne mieszkanie gdyby ktokolwiek chcial go sprzedac...Poki co zadnych baniek i spadkow nie ma...a wrecz przeciwnie. Snisz jeszcze.
Smaczej kawusi

oleo

Postautor: oleo » 11 sie 2021, 13:53

Giovanna pisze:Piszesz...Skoro miejsca parkingowe i komórki lokatorskie są bezcenne , to czemu ci głupi deweloperzy zamiast mieszkań nie budują piętrowych garażo/komórek lokatorskich dla okolicznych mieszkańców skoro taki popyt . Wlasnie udowodniles ze nie masz o tym bladego pojecia. Wlasnie dlatego ze najwiecej zarabiaja na miejscach postojowych, praktycznie juz wogole nie buduje sie komorek lokatorskich a garaze tak a nawet z platformami zeby zarobic podwojnie.

A ja niemądry byłem pewien, że chodzi o wymagane współczynniki miejsc postojowych narzucane przez miasto i MPZP. Wymaganych współczynników komórek lokatorskich nie widziałem. No ale...
Giovanna pisze:Czasami sie zastanawiam z kim my tutaj dyskutujemy i tracimy wspolny czas...? Nie rozumiem po co wogole wypowiadac sie na tak niszowym forum, jesli nie ma sie w temacie de facto zadnej wiedzy. ..?

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 11 sie 2021, 13:59

Czytałem też, że aby wydzielić mieszkanie na obszarze gdzie jest MPZP trzeba też zagwarantować miejsce postojowe zgodne ze wskaźnikami z MPZP (proszę mnie poprawić jeśli się mylę) - tak więc dla dużych mieszkań w niektórych okolicach odpada argument sprzedaży pod inwestycję z możliwością podziału. Tj. konkretnie wziąłem to z ogłoszenia na OLX, gdzie facet sprzedawał kamienicę w której są 2 mieszkania po 300 metrów ze szczerą informacją, że nie da się powydzielać więcej lokali, bo nie ma miejsc parkingowych. Pewnie można na zasadzie współudziału, ale zapomnijmy o odrębnej KW.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

oleo

Postautor: oleo » 11 sie 2021, 16:04

Zgadza się, dlatego tak często kamienice w centrum przerabia się na hotele / hostele, bo w odniesieniu do działalności usługowej, wymogi odnośnie miejsc postojowych są znacznie łagodniejsze, niż w przypadku mieszkań.

Zresztą często jest tak, że mieszkania w bloku wyprzedane, a miejsca postojowe wciąż dostępne i sprzedają się jeszcze przez nawet kilka lat.
Ostatnio zmieniony 11 sie 2021, 16:07 przez oleo, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”