Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
AdamKownacik

Re: Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Postautor: AdamKownacik » 11 sie 2021, 16:06

Giovanna pisze:
AdamKownacik pisze:
Giovanna pisze:
Ale czy ja twierdzilam, ze tam zakupilam? Zreszta nie rozmawiamy o samochodach, tylko o tym jak wszystko drozeje i jak kupic inwestycyjnie zeby bylo atrakcyjnie dla wlasciciela i wynajmujacego.

Według mnie tak: przeczytaj jeszcze raz swój post :)
Giovanna pisze:Na Azorach i w takich garazach raczej nie parkuja Lamborghini, Masserati i Porsche. Jak ja kupuwalam miejsce to nie mialam pojecia ze w tym miejscu tak bedzie. Wiec porownanie kompletnie nie na miejscu (zdjecie oddaje zreszta cala ironie porownania... :lol: ?. Chetni tlumnie oglaszaja chec zakupu albo wynajmu na niebieskiej stronie w grupie mieszkancow. Ceny negocjuje sie w gore...a nie w dol.
Na tym wlasnie polega zakup mieszkania "dobrego", "atrakcyjnego"...w calym tego slowa znaczeniu.
Tak wiem...dla wiekszosci teorytykow tutaj kwestia nie do ogarniecia.

Nic podobnego. Zacytuj zatem gdzie napisalam ze zakupilam mieszkanie na P64. :shock:

Twój komentarz:
Giovanna pisze:Oj tak, niektorych tu ewidentnie szczypie, ze sie nie zalapali na taka okolice za 8k/m2, jeszcze 2-3 lata temu. Nie dziwie sie. I do tego jeszcze to metro..za pare lat w 5 min pod Wawelem...Boli bardzo...?

Nigdzie wprost nie napisałeś ale tworzysz podział na A) Szczęśliwych kupców P64 B) Osoby które dupa piecze bo nie kupili na P64.
Jeśli masakrujesz grupę B) to naturalnym jest ,że powinieneś być w grupie A?

Rak

Postautor: Rak » 11 sie 2021, 16:09

Zróbcie sobie temat pieczenie dup.

Giovanna

Postautor: Giovanna » 11 sie 2021, 16:44

AdamKownacik pisze:
Giovanna pisze:
AdamKownacik pisze:
Według mnie tak: przeczytaj jeszcze raz swój post :)

Nic podobnego. Zacytuj zatem gdzie napisalam ze zakupilam mieszkanie na P64. :shock:

Twój komentarz:
Giovanna pisze:Oj tak, niektorych tu ewidentnie szczypie, ze sie nie zalapali na taka okolice za 8k/m2, jeszcze 2-3 lata temu. Nie dziwie sie. I do tego jeszcze to metro..za pare lat w 5 min pod Wawelem...Boli bardzo...?

Nigdzie wprost nie napisałeś ale tworzysz podział na A) Szczęśliwych kupców P64 B) Osoby które dupa piecze bo nie kupili na P64.
Jeśli masakrujesz grupę B) to naturalnym jest ,że powinieneś być w grupie A?

To sprawdz sobie najpierw komu odpisalam w ten sposob i w jakim kontekscie, a potem jeszcze raz sprawdz w jakim poscie i w jakim kontekscie mowilam o celowosci zakupu miejsc postojowych. Tak...trzeba sie troszke skupic i ogarnac calosc, ale w zyciu nalezy sie odrobinke wysilic.
Prognoza Giovanny. Aktualna prognoza eksperta PKO BP:
https://nieruchomosci.wprost.pl/wiadomosci/10485567/sytuacja-na-rynku-mieszkaniowym-czy-ceny-nieruchomosci-zaczna-spadac.html

ralf

Postautor: ralf » 11 sie 2021, 20:40

Giovanna pisze:Wlasnie udowodniles ze nie masz o tym bladego pojecia. Wlasnie dlatego ze najwiecej zarabiaja na miejscach postojowych, praktycznie juz wogole nie buduje sie komorek lokatorskich a garaze tak a nawet z platformami zeby zarobic podwojnie. Czasami sie zastanawiam z kim my tutaj dyskutujemy i tracimy wspolny czas...? Nie rozumiem po co wogole wypowiadac sie na tak niszowym forum, jesli nie ma sie w temacie de facto zadnej wiedzy. ..?

No właśnie żadnej wiedzy, to nie pierwszy przypadek :)

money.pl/gospodarka/miejsce-postojowe-w-hali-garazowej-ile-kosztuje-i-czy-oplaca-sie-w-nie-zainwestowac-pod-wynajem-6429354921117825a.html

Otóż koszt wybudowania pojedynczego miejsca postojowego bywa nawet dwu-trzykrotnie wyższy od ceny za jaką deweloper takie miejsce sprzedaje swojemu klientowi. Jak to możliwe? Wynika to z horrendalnych kosztów pochłanianych przez budowę hal garażowych. W efekcie wybudowanie takiej miejscówki może kosztować dewelopera nawet 80-100 tys. zł, a za takie pieniądze trudno byłoby ją oferować nabywcom. W tej sytuacji deweloper najczęściej określa cenę na poziomie nawet trzykrotnie niższym od kosztów własnych, różnicę doliczając do ceny oferowanych w przedmiotowej inwestycji mieszkań.

Giovanna

Postautor: Giovanna » 11 sie 2021, 21:06

ralf pisze:
Giovanna pisze:Wlasnie udowodniles ze nie masz o tym bladego pojecia. Wlasnie dlatego ze najwiecej zarabiaja na miejscach postojowych, praktycznie juz wogole nie buduje sie komorek lokatorskich a garaze tak a nawet z platformami zeby zarobic podwojnie. Czasami sie zastanawiam z kim my tutaj dyskutujemy i tracimy wspolny czas...? Nie rozumiem po co wogole wypowiadac sie na tak niszowym forum, jesli nie ma sie w temacie de facto zadnej wiedzy. ..?

No właśnie żadnej wiedzy, to nie pierwszy przypadek :)

money.pl/gospodarka/miejsce-postojowe-w-hali-garazowej-ile-kosztuje-i-czy-oplaca-sie-w-nie-zainwestowac-pod-wynajem-6429354921117825a.html

Otóż koszt wybudowania pojedynczego miejsca postojowego bywa nawet dwu-trzykrotnie wyższy od ceny za jaką deweloper takie miejsce sprzedaje swojemu klientowi. Jak to możliwe? Wynika to z horrendalnych kosztów pochłanianych przez budowę hal garażowych. W efekcie wybudowanie takiej miejscówki może kosztować dewelopera nawet 80-100 tys. zł, a za takie pieniądze trudno byłoby ją oferować nabywcom. W tej sytuacji deweloper najczęściej określa cenę na poziomie nawet trzykrotnie niższym od kosztów własnych, różnicę doliczając do ceny oferowanych w przedmiotowej inwestycji mieszkań.

Tak...dlatego wlasnie na mojej ulicy miejsce postojowe w hali garazowej kosztowalo kilka lat temu 39000 zl a teraz w sasiednim budynku oddawanym do uzytku kosztuje 100 000zl....Jak widac ...warto bylo zakupic.
https://nieruchomosci.wprost.pl/wiadomosci/10485567/sytuacja-na-rynku-mieszkaniowym-czy-ceny-nieruchomosci-zaczna-spadac.html

ralf

Postautor: ralf » 11 sie 2021, 21:21

Giovanna pisze:Tak...dlatego wlasnie na mojej ulicy miejsce postojowe w hali garazowej kosztowalo kilka lat temu 39000 zl a teraz w sasiednim budynku oddawanym do uzytku kosztuje 100 000zl....Jak widac ...warto bylo zakupic.

Kilka osób już ci wypomina te bzdury a ta dalej swoje. Logika powala. Zacytuje jeszcze raz może w końcu dotrze:

Otóż koszt wybudowania pojedynczego miejsca postojowego bywa nawet dwu-trzykrotnie wyższy od ceny za jaką deweloper takie miejsce sprzedaje swojemu klientowi.

Giovanna

Postautor: Giovanna » 11 sie 2021, 21:31

ralf pisze:
Giovanna pisze:Tak...dlatego wlasnie na mojej ulicy miejsce postojowe w hali garazowej kosztowalo kilka lat temu 39000 zl a teraz w sasiednim budynku oddawanym do uzytku kosztuje 100 000zl....Jak widac ...warto bylo zakupic.

Kilka osób już ci wypomina te bzdury a ta dalej swoje. Logika powala. Zacytuje jeszcze raz może w końcu dotrze:

Otóż koszt wybudowania pojedynczego miejsca postojowego bywa nawet dwu-trzykrotnie wyższy od ceny za jaką deweloper takie miejsce sprzedaje swojemu klientowi.

'
Chopie, ale co mnie to obchodzi, ile dewelopera kosztuje koszt wybudowania miejsca postojowego...? :D
A mnie powala nawet nie brak Twojej logiki, ale fakt, ze nie wiesz o czym tutaj rozmawiamy.
Ja odpowiedzialam, ze miejsce postojowe jest bezcenne, bo jest ich malo i jest na nie mnostwo chetnych w lokalizacjach nie dla biedoty i w platnej strefie, a cena za taka przyjemnosc wzrosla o 150% w zaledwie kilka lat.
A Ty mi tu o kosztach budowy jakie ponosi deweloper... Jedno jest pewne, charytatywnie tych miejsc nie rozdaja a cena budowy nie mogla wzrosnac o 150% w tak krotkim czasie... :lol:
Kumamy? Moze w koncu dotrze....?
Wiem, ze jak temat piecze, to znana tu praktyka jest zbaczanie z tematu i zagadanie rozmowcy..ale nic z tego... 8-)

ralf

Postautor: ralf » 11 sie 2021, 22:37

Nie kompromituj się już, po tym co odstawiasz nikt nawet nie czyta tego co piszesz.
Giovanna:
Giovanna pisze:Wlasnie dlatego ze najwiecej zarabiaja na miejscach postojowych, praktycznie juz wogole nie buduje sie komorek lokatorskich

Deweloperzy:

:lol:

AdamKownacik

Postautor: AdamKownacik » 11 sie 2021, 22:39

Giovanna pisze:
ralf pisze:

'
Chopie, ale co mnie to obchodzi, ile dewelopera kosztuje koszt wybudowania miejsca postojowego...? :D
A mnie powala nawet nie brak Twojej logiki, ale fakt, ze nie wiesz o czym tutaj rozmawiamy.
Ja odpowiedzialam, ze miejsce postojowe jest bezcenne, bo jest ich malo i jest na nie mnostwo chetnych w lokalizacjach nie dla biedoty i w platnej strefie, a cena za taka przyjemnosc wzrosla o 150% w zaledwie kilka lat.
A Ty mi tu o kosztach budowy jakie ponosi deweloper... Jedno jest pewne, charytatywnie tych miejsc nie rozdaja a cena budowy nie mogla wzrosnac o 150% w tak krotkim czasie... :lol:
Kumamy? Moze w koncu dotrze....?
Wiem, ze jak temat piecze, to znana tu praktyka jest zbaczanie z tematu i zagadanie rozmowcy..ale nic z tego... 8-)

Kompletnie nie rozumiem dlaczego na Twoim osiedlu na którym parkują Lamborghini, Masserati i Porsche ludzie nie kupowali miejsc parkingowych odrazu przy zakupie mieszkania za 39k tylko teraz muszą szukać.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 11 sie 2021, 22:46

Widziałem sporo ofert na wtórnym i to wygląda tak:

1. są inwestycje, gdzie jest sporo miejsc parkingowych i nie ma problemu z odkupieniem miejsca lub tanim wynajęciem - to są głównie inwestycje premium albo inwestycje, w których MPZP ma już cywilizowane współczynniki

2. są inwestycje typu Avia, gdzie współczynnik to było chyba 0,8 na mieszkanie (?), auta parkują jedno na drugim i tam faktycznie są windowane ceny miejsc postojowych

Powiem tylko, że na Avii żadnego Lambo nie zauważyłem.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”