Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Rak

Re: Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Postautor: Rak » 22 paź 2021, 12:22

asander pisze:Takie głosy też się pojawiają:
forsal.pl/nieruchomosci/artykuly/8274025,3901-zl-za-metr-nowego-mieszkania-w-warszawie.html

Wywłaszczanie prywatnych działek pod budowę mieszkań w miastach? Na świecie to się dzieje. A co z wygórowanymi żądaniami właścicieli gruntów? Ano to:

Sąd będzie więc musiał zważyć, czy jest sprawiedliwe społecznie, by kupujący mieszkania, żeby mieć dach nad głową, musieli pracować na dwóch etatach, tylko dlatego że właściciel działki chce za nią 100 proc. więcej niż osiem lat temu, choć najczęściej nic nie zrobił, by wartość tej działki podnieść.

Może nadchodzi czas zmiany paradygmatu, mieszkanie do mieszkania, a nie do kumulacji kapitału i tezauryzacji.

W Polsce jako takiej większej rewolucji nie było nigdy więc i nie bedzie. Tutaj nigdy nie wprowadzamy jako pierwsi żadnej innowacji jak się to przydarzą w innych krajach. Wiemy, że lepiej podkulić ogon czy głowę i przeczekać. To czasem siła czasem słabość.

Jakkolwiek słuszne by nie były te paradygmaty i wyelaszczenia to tak naprawdę wierzyć w ich ziszczenie można mając 20 perę lat maksymalnie. Głoszący takie pomysły politycy robią to tylko aby sobie dodać głosów co się zaczyna rozumieć po jakims czasie w końcu. U nas skończyłoby się to kolejnym wałem i problemami z mieniem przedwojennym.

Więc to świetne pomysły którymi można się zachlysnac ale hasła i czasy che guevary czy nacjonalizacyjne to juz tylko są na koszulkach czy marszach lub w obietnicach wyborczych dla głosujących maks 1 czy drugi raz.

Peace

Postautor: Peace » 25 paź 2021, 9:51

A tymczasem rynek pożyczek od firm pożyczkowych: 96.3% wzrost r/r w sierpniu, 81.3% wzrost r/r we wrześniu.

ITGeek

Postautor: ITGeek » 25 paź 2021, 10:22

Peace pisze:A tymczasem rynek pożyczek od firm pożyczkowych: 96.3% wzrost r/r w sierpniu, 81.3% wzrost r/r we wrześniu.

I jakie wnioski? Moim zdaniem biedni sa jeszcze biedniejsi a bogaci sa jeszcze bogatsi. Do tego wszystkiego to zmierza.

NeVeS

Postautor: NeVeS » 25 paź 2021, 12:32

Obrazek
W ręce wpadł mi właśnie wykres opracowany przez Rafała Mundrego, obrazujący jak zachowuje się liczba urodzeń i zgonów w Polsce. Patrząc na taki obrazek intuicyjnie przychodzi na myśl kwestia tego, jaki jest sens w perspektywie 2-3 dekad pakowania się inwestycyjnie w nieruchomości przy takiej demografii.

stooq.pl/mol/?id=22284

Już pomijając odniesienie do rynku nieruchomości, mnie przeraża że ten trend się nie zmienił pomimo tego że najgorsze (epidemicznie) mamy już za sobą ...

Peace

Postautor: Peace » 25 paź 2021, 12:45

NeVeS pisze:Obrazek
W ręce wpadł mi właśnie wykres opracowany przez Rafała Mundrego, obrazujący jak zachowuje się liczba urodzeń i zgonów w Polsce. Patrząc na taki obrazek intuicyjnie przychodzi na myśl kwestia tego, jaki jest sens w perspektywie 2-3 dekad pakowania się inwestycyjnie w nieruchomości przy takiej demografii.

stooq.pl/mol/?id=22284

Już pomijając odniesienie do rynku nieruchomości, mnie przeraża że ten trend się nie zmienił pomimo tego że najgorsze (epidemicznie) mamy już za sobą ...
To akurat normalne. Najwcześniej 9 miesięcy po zakończeniu pandemii możemy się spodziewać wzrostu urodzeń (pewnie dopiero w 2022/2023 roku). Tu akurat pochwaliłbym ludzi, że nie decydują się na potomstwo w niepewnych czasach.

nanu

Postautor: nanu » 25 paź 2021, 16:05

Peace pisze:Najwcześniej 9 miesięcy po zakończeniu pandemii możemy się spodziewać wzrostu urodzeń (pewnie dopiero w 2022/2023 roku). Tu akurat pochwaliłbym ludzi, że nie decydują się na potomstwo w niepewnych czasach.

Akurat zaraz na początku pandemii (wiosna 2020) dużo kobiet zaszło w nieplanowane ciąże, bo więcej siedziały w domu z partnerami i nie miały co robić ;)

Peace

Postautor: Peace » 25 paź 2021, 17:14

nanu pisze:
Peace pisze:Najwcześniej 9 miesięcy po zakończeniu pandemii możemy się spodziewać wzrostu urodzeń (pewnie dopiero w 2022/2023 roku). Tu akurat pochwaliłbym ludzi, że nie decydują się na potomstwo w niepewnych czasach.

Akurat zaraz na początku pandemii (wiosna 2020) dużo kobiet zaszło w nieplanowane ciąże, bo więcej siedziały w domu z partnerami i nie miały co robić ;)
Ekspertem od tego nie jestem, i nie wiem ile tych dzieci powstało 'z nudów' ;) , ale w statystykach tego nie widać: twitter.com/LKKozlowski/status/1374288024100610049?s=20

ziomek_szuka

Postautor: ziomek_szuka » 26 paź 2021, 0:14

Dzisiaj znalazłem ogłoszenie od flipperów oryginalnie wystawiane we Wrześniu 2020 za 1 490 000zl teraz ponad rok później właściciel stara się je sprzedać samodzielnie za 1 199 000zl, apartament premium. To odnośnie tego, że flip jest zawsze bezpieczny i nie można na tym stracić. Sugeruje też słaby sentyment, deweloperzy krzyczą 20k na zadupiach gołe, a wykończone przez aritekta wnętrz apartamenty po 15k nie chcą już tak łatwo schodzić.

Ekonomistaiznawca

Postautor: Ekonomistaiznawca » 26 paź 2021, 0:49

ziomek_szuka pisze:Dzisiaj znalazłem ogłoszenie od flipperów oryginalnie wystawiane we Wrześniu 2020 za 1 490 000zl teraz ponad rok później właściciel stara się je sprzedać samodzielnie za 1 199 000zl, apartament premium. To odnośnie tego, że flip jest zawsze bezpieczny i nie można na tym stracić. Sugeruje też słaby sentyment, deweloperzy krzyczą 20k na zadupiach gołe, a wykończone przez aritekta wnętrz apartamenty po 15k nie chcą już tak łatwo schodzić.

No ale przeciez jeszcze 2-3 lata krzyczeliscie ze 7k w Krakowie to skandal... :lol:
Poza tym link prosze do oferty o ktorej mowisz....bo ja Ci tak samo powiem, ze dzisiaj znalazłem ogłoszenie od flipperów oryginalnie wystawiane we wrześniu 2020 za 1 490 000 zl, teraz ponad rok później właściciel stara się je sprzedać samodzielnie za 2 000 000 zl, apartament premium.

Smacznej kawuni...ziomku co szuka...fortflexie... anubisie...
Jednemu psu Burek.... :D

NeVeS

Postautor: NeVeS » 26 paź 2021, 10:08

W piatek będziemy mieli odczyt inflacji za październik, obecne oczekiwania są na poziomie .... 6,4% :lol:. Cóż, jeśli szóstka się pojawi z przodu, oczekuje kolejnej podwyżki stóp procentowych na początku listopada, w przeciwnym wypadku dolar poleci ponad 4zł, a Euro powyżej 4,65.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”