Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
JanuszBiznesu

Re: Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Postautor: JanuszBiznesu » 02 sty 2022, 20:50

businessinsider.com.pl/gospodarka/w-1971-r-dom-kupowales-po-dwoch-latach-pracy-nowy-samochod-po-paru-miesiacach-a-dzis/05zjglx

A my się jaramy że mamy 4-5% stopy zwroty, kiedyś to było...

krakus1891

Postautor: krakus1891 » 03 sty 2022, 8:28

SmokWawelski pisze:
Tyle, że ja piszę o faktach a Ty fantazjujesz juz trzeci rok

Widać inaczej rozumiemy słowo fakty ... , Ja cały czas pisze o fundamentach tego rynku , które są słabe ...,

SmokWawelski pisze:A wracając do filmiku to ja tam widzę raczej jak lawina ceny miażdżą przyglądających się i wyczekujących .

Leki brak logiki w takim rozumowaniu, Ci którzy nie kupili mieszkania, to są Ci co zostali w domu ( trzymają gotówkę) i w ogóle nie pojechali na narty, oni nie są uczestnikiem rynku, lub pojechali na Karaiby ( kupili akcje ).
Lawina może zmiażdżyć tylko tych co są na stoku, czyli tych co mieszkania kupili ...

SmokWawelski pisze: Jak widzisz wszystko jest kwestią interpretacji tyle że ja opieram się na tym co jest, a nie na tym co ewentualnie będzie …7ale nie jest.
.

Skupianie się na tym co jest, czyli na trendzie, to jest czystej postaci spekulacja, tylko moim skromnym zdaniem na to mogą sobie pozwolić jedynie deweloperzy i fliperzy, ponieważ oni starają się jak najszybciej wyjść z inwestycji. Inwestorzy muszą patrzeć w długim terminie , czyli na to co będzie ...

Mar G

Postautor: Mar G » 03 sty 2022, 9:57

Jacek M. robi co może,żeby było taniej. bez efektu

gazetakrakowska.pl/krakow-miasto-za-ponad-20-tys-zl-przekonuje-ze-nie-ma-betonozy-mieszkancy-sa-oburzeni-i-zarzucaja-manipulacje-zdjecia/ar/c9-15978747

gazetakrakowska.pl/krakow-miasto-za-ponad-20-tys-zl-przekonuje-ze-nie-ma-betonozy-mieszkancy-sa-oburzeni-i-zarzucaja-manipulacje-zdjecia/ga/c9-15978747/zd/53849249

Peace

Postautor: Peace » 03 sty 2022, 12:31

Nie jestem jakimś wielkim przeciwnikiem betonu natomiast aby mieć dużo zieleni na powierzchni to przede wszystkim trzeba przenosić komunikację pod ziemię w postaci metra i eliminować potem w tych miejscach autobusy/tramwaje. Warszawie idzie to jak po grudzie ale potrafi budować i metro i nawet tunel pod Ursynowem. W KRK niestety włodarze nie są zainteresowani żadnymi ambitnymi przedsięwzięciami, bo one są na ogół drogie, ryzykowne i wymagają długotrwałej wizji funkcjonowania miasta, a po co to robić jak ludzie i tak na nich głosują? ;) A potem się dziwić, że w miastach przyszłości jest ostatnie miejsce.

Rak

Postautor: Rak » 03 sty 2022, 12:33

Przenieś stolicę do Krakowa to dostaniesz metro.

;)

Mar G

Postautor: Mar G » 03 sty 2022, 12:39

Peace pisze:Warszawie idzie to jak po grudzie ale potrafi budować i metro i nawet tunel pod Ursynowem..

przecież tunel budowała GDDKiA , nie Ratusz (który nawet nie podpisał właściwych taryf na gaz do mieszkań komunalnych)...

Peace

Postautor: Peace » 03 sty 2022, 13:26

Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie, mi bardziej chodzi o zachowawcze podejście i brak ambicji, tutaj wywiad, który sam wrzucałeś: lovekrakow.pl/aktualnosci/andrzej-kulig-nie-mam-ambicji-budowac-autostrady-w-krakowie-rozmowa_43236.html

Może komuś się takie podejście podoba, rozumiem, mi nie bardzo.

ralf

Postautor: ralf » 03 sty 2022, 13:55

Peace pisze:trzeba przenosić komunikację pod ziemię w postaci metra

Budowanie go w mieście gdzie średnia wysokość budynku to 5 pięter pogrąży go finansowo bo nie będzie kasy na utrzymanie.

Mar G

Postautor: Mar G » 03 sty 2022, 14:31

Peace pisze:Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie, mi bardziej chodzi o zachowawcze podejście i brak ambicji, tutaj wywiad, który sam wrzucałeś: lovekrakow.pl/aktualnosci/andrzej-kulig-nie-mam-ambicji-budowac-autostrady-w-krakowie-rozmowa_43236.html

Może komuś się takie podejście podoba, rozumiem, mi nie bardzo.

z Kuligiem niemal wszyscy się obecnie zgadzają, widząc horrendalną skalę TL - a właściwie jej przeskalowanie i ruinację wizualną tej części miasta.

jako mieszkaniec Borku w pełni popieram jego stanowisko. za wielkie, za drogie, nie spełni swojej roli - zwłaszcza że zanim zbudują TP i TZ ten odcinek pewnie się rozsypie

mickpl

Postautor: mickpl » 03 sty 2022, 18:34

Wow jak można było przewidzieć od pierwszego na rynkach armagedon i popłoch :D Warto było czekać. Ciekawe czy jutro równie duże spadki. Czekam już z gotówką w dłoni, będzie wykup będzie.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”