Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
SmokWawelski

Re: Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Postautor: SmokWawelski » 31 sty 2022, 20:04

MamaAnubisa pisze:Uważasz że rynek urośnie w nadchodzących miesiącach ?

Mnie pytasz? A pani Listkiewicz co uwaza?
OK, Ja uwazam ze Ci co czekali na krach zrobili wielki blad. Juz jest tak drogo, ze praktycznie to bez znaczenia, czy ceny beda rosnac czy sie ustabilizuja.

Awatar użytkownika
MamaAnubisa

Postautor: MamaAnubisa » 31 sty 2022, 20:15

SmokWawelski pisze:
MamaAnubisa pisze:Uważasz że rynek urośnie w nadchodzących miesiącach ?

Mnie pytasz? A pani Listkiewicz co uwaza?
OK, Ja uwazam ze Ci co czekali na krach zrobili wielki blad. Juz jest tak drogo, ze praktycznie to bez znaczenia, czy ceny beda rosnac czy sie ustabilizuja.

Pani L zauważyła spadek w styczniu.

krakus1891

Postautor: krakus1891 » 31 sty 2022, 20:15

Mar G pisze:życie pokazuje, że ekonomiści teoretycy - szczycący się mega wiedzą książkową - obsadzają m.in. stanowiska naukowe na Uniwersytetach - w roli adiunktów - i taki los im pozostaje na dekady.

sukces osiągają Ci, którzy potrafią połączyć wiedzę (często niepełną programowo - ale jej użyteczne obszary) z intuicją życiową i odwagą w podejmowaniu decyzji.

i dotyczy to wielu obszarów życia naukowego - nie tylko ekonomii. biochemicy też dla przykładu mogą rzeźbić na uczelni lub w firmie farmaceutycznej

Jasne masz racje , ekonomiści to mistrzowie tłumaczenia dla czego doszło do krachu post factum , zaś zupełnie nie radzą sobie z prognozami do przodu.
Tylko pytanie jest IMO nastepujące , czy Ty , smok i paru innych wieszczących wzrosty to the moon... , mieliście racje czy mieliście szczęście, zaś ja anibus, bogaty men, T. Narkun, myliliśmy sie , czy mieliśmy pecha ... .
"Nawet zepsuty zegar dwa razy dziennie podje właściwą godzinę"
Intuicja życiowa = fart ... , odwagę bardzo łatwo pomylić z głupotą ...
E. Musk tworzac space x, czy kierował sie intuicją ... IMO raczej doświadczeniem i umiejętnością łączenia faktów, które potrafił podeprzeć liczbami , policzył że rakiety moga być 10x tańsze , a jego wiedza inżynieryjna pozwoliła mu okreslić że technologia pozwala na budowę rakiet wielokrotnego użytku.
Intuicje życiową i odwagę to mają hazardziści w kasynie ... nie ważne ile taka osoba wygra w kasynie , to nadal jest fart .. , a nie wiedza i umiejętności ...

Mar G

Postautor: Mar G » 31 sty 2022, 20:19

krakus1891 pisze:
Mar G pisze:życie pokazuje, że ekonomiści teoretycy - szczycący się mega wiedzą książkową - obsadzają m.in. stanowiska naukowe na Uniwersytetach - w roli adiunktów - i taki los im pozostaje na dekady.

sukces osiągają Ci, którzy potrafią połączyć wiedzę (często niepełną programowo - ale jej użyteczne obszary) z intuicją życiową i odwagą w podejmowaniu decyzji.

i dotyczy to wielu obszarów życia naukowego - nie tylko ekonomii. biochemicy też dla przykładu mogą rzeźbić na uczelni lub w firmie farmaceutycznej

Jasne masz racje , ekonomiści to mistrzowie tłumaczenia dla czego doszło do krachu post factum , zaś zupełnie nie radzą sobie z prognozami do przodu.
Tylko pytanie jest IMO nastepujące , czy Ty , smok i paru innych wieszczących wzrosty to the moon... , mieliście racje czy mieliście szczęście, zaś ja anibus, bogaty men, T. Narkun, myliliśmy sie , czy mieliśmy pecha ... .
...

My mieliśmy rację
Wy bredzicie 3.rok z rzędu

wszystko weryfikuje zawsze rezultat. 0 lub 1

SmokWawelski

Postautor: SmokWawelski » 31 sty 2022, 21:27

krakus1891 pisze:Tylko pytanie jest IMO nastepujące , czy Ty , smok i paru innych wieszczących wzrosty to the moon... , mieliście racje czy mieliście szczęście, zaś ja anibus, bogaty men, T. Narkun, myliliśmy sie , czy mieliśmy pecha ... .
Intuicja życiowa = fart ... , odwagę bardzo łatwo pomylić z głupotą ...

Primo...nie wiescimy wzrostow, tylko tepimy od 3 lat brednie dotyczace 50% obnizek, zwracajac uwage na suche fakty w postaci kwartalnych raportow cen transakcyjnych m in w Krakowie.
Secundo...intuicja , szczescie i pech...to rowniez wazne czynniki w odniesieniu sukcesu lub porazki.
Ty glosisz od 4 lat, ze jest za drogo i czekasz na ceny fundamentalne, az deweloperzy zaczna sprzedawac po cenie roboczej.
To Twoja strategia. Ja czytalem tu te Twoje teorie od 2018 roku i zakupilem mimo wszystko w 2019 kolejne lokum...ze swietnym skutkiem. Ktorys z nas mial racje, a ktorys sie mylil...i ciagle myli bo fantazja swoje, a zycie swoje. As simple as that.

tomm

Postautor: tomm » 31 sty 2022, 22:37

mowia ze pycha kroczy przed upadkiem

SmokWawelski

Postautor: SmokWawelski » 31 sty 2022, 22:44

tomm pisze:mowia ze pycha kroczy przed upadkiem

Cytujac klasyka...Dokladnie tak!. Ci co tutaj oczekiwali cen 4-5 k/m2 w centrum Krakowa, gwarantowali wrecz 50% spadki w 2021r i liczyli na bankructwa ludzi w trakcie pandemi zmuszonych do wyprzedazy swoich mieszkan za gruszki, kiepsko na tym wyszli. Pycha i chytrosc. Nawet dzisiaj mamy tutaj argument, kilka postow wyzej, ze odwaga tych co zdecydowali sie na zakup wczesniej i taniej, graniczy z glupota. Takie mamy tu klimaty.

asander

Postautor: asander » 01 lut 2022, 7:52

SmokWawelski pisze:...Z kolei u naszych zachodnich sąsiadów łatwo o utratę mieszkania np. przez hałasujące dzieci. 8-)

Super, jestem za, choć z dziećmi to lekka przesada, czekam, aż u nas wejdzie podobne prawo. Dodałbym do tego ujadające psy i permanentnie imprezujących.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 01 lut 2022, 10:45

Z Twittera. Słuszna uwaga. To też powód załamania sprzedaży.

Ciekawe co zrobią ludzie z cesjami np. KRK od Echo. Zdolność spada szybciej niż cena cesji. Na ten moment, gdyby brać jako obiorców tylko ludzi z kredytem to cena musiałaby być poniżej ceny dewelopera.
Załączniki
zdolnośćkredytowa.jpg
zdolnośćkredytowa.jpg (144.24 KiB) Przejrzano 2843 razy
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

krakus1891

Postautor: krakus1891 » 01 lut 2022, 14:05

SmokWawelski pisze:Primo...nie wiescimy wzrostow, tylko tepimy od 3 lat brednie dotyczace 50% obnizek, zwracajac uwage na suche fakty w postaci kwartalnych raportow cen transakcyjnych m in w Krakowie.

Smok albo nie rozumiesz , albo udajesz że nie rozumiesz :). Ja twierdzę że mieszkania są tak o połowę za drogie i podaje do tego wskaniki... . Nie twierdzę że czekają nas 50 % obniżki , ale że w przypadku korekty takie spadki nie powinny być zaskoczeniem , bo jest z czego spadać ...

SmokWawelski pisze:Secundo...intuicja , szczescie i pech...to rowniez wazne czynniki w odniesieniu sukcesu lub porazki.
Tu pełna zgoda !!, tez trzeba mieć szczęście, i to istotny element sukcesu. Na szczęście niestety nie mamy wpływu i jest poza naszą kontrolą ... , wolę skupiać się nad tym na czym mamy kontrolę...

SmokWawelski pisze:Ty glosisz od 4 lat, ze jest za drogo i czekasz na ceny fundamentalne, az deweloperzy zaczna sprzedawac po cenie roboczej.

Ja nie czekam na spadki , ja dostosowuje się do bieżącej sytuacji i robię to co jest w danej chwili najbardziej opłacalne. Wielokrotnie pdawałem jak to policzyć co się w danej chwili opłaca a co nie...

SmokWawelski pisze:To Twoja strategia. Ja czytalem tu te Twoje teorie od 2018 roku i zakupilem mimo wszystko w 2019 kolejne lokum...ze swietnym skutkiem.
Gratuluje cieszę z Twojego świetnego skutku !!!

SmokWawelski pisze:Ktorys z nas mial racje, a ktorys sie mylil...i ciagle myli bo fantazja swoje, a zycie swoje. As simple as that.

Pewnie nie zauważyłeś ale ja tak od roku twierdze że ceny będą rosły !! , pod koniec 2019 r zacząłem mieć wątpliwości czy pompuje się bańka czy nie , ale od połowy 2020 już ich nie mam :), Odkąd zdałem sobie sprawę z tego że pompuje się bańka twierdze że ceny będą rosły.
Smok , kto tu ma racje , ja twierdząc że za wzrosty cen odpowiada bańka , czy Ty że za wzrosty odpowiada wzrost cen materiałów i brak ziemi ?

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”