Osiedle Lasówka Kraków - deweloper Stylhut Plus - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
plaszak

Re: Osiedle Lasówka Kraków - deweloper Stylhut Plus - opinie na forum

Postautor: plaszak » 07 gru 2022, 10:08

A tu kolejny budynek osiedla, widać że cały odlany z betonu i jest już w stanie surowym zamkniętym, więc coraz bliżej do jego ukończenia.

Obrazek

Obok widać, że jeszcze jeden blok jest już ocieplany.

Obrazek

Jak się Wam podoba takie osiedle? Wyjazd z niego chyba będzie ulicą Lasówka, do Koszykarskiej, a następnie Nowohuckiej. Trochę tam zakorkowane jest wszystko w godzinach szczytu. Komunikacja miejska też taka sobie, chyba z przystanku Koszykarska?

robcio

Postautor: robcio » 12 gru 2022, 15:15

O urodzie samego osiedla się nie wypowiem, co do komunikacji miejskiej najlepsze dojście będzie na przystanek Koszykarska, nie daje on natomiast nadzwyczajnych możliwości komunikacyjnych (dwie linie 174 i 178, jedna w relacji Kombinat - Os. Kurdwanów, druga w relacji Mistrzejowice - Łagiewniki, obie omijają ścisłe centum miasta, obie mają dość długie trasy sprzyjające opóźnieniom w kursowaniu)

Dojazd samochodem dobry o tyle, że na skrzyżowaniu z Nowohucką ma się do dyspozycji sygnalizacje świetlna i możliwość skrętu zarówno w prawo, jak i w lewo o ile dobrze pamiętam.

plaszak

Postautor: plaszak » 13 gru 2022, 12:51

robcio pisze:przystanek Koszykarska, nie daje on natomiast nadzwyczajnych możliwości komunikacyjnych (dwie linie 174 i 178, jedna w relacji Kombinat - Os. Kurdwanów, druga w relacji Mistrzejowice - Łagiewniki, obie omijają ścisłe centum miasta, obie mają dość długie trasy sprzyjające opóźnieniom w kursowaniu).

Zgadza się, nie dają one jakichś specjalnych możliwości komunikacyjnych. Trzeba te autobusy traktować raczej jako dojazd do tramwajów, na Kuklińskiego, na Rondo Dywizjonu 308, na Stella-Sawickiego, na Podgórze SKA... Tyle, że Nowohucka jest w godzinach szczytu mocno zakorkowaną ulicą.

BMX

Postautor: BMX » 21 gru 2022, 11:22

Warto pamiętać w kontekście tego osiedla, że w jego sąsiedztwie też przebiega linia wysokiego napięcia, a może to średnie napięcie, ale wizualne wrażenie podobne.

Obrazek

Tego rodzaju zabudowa ma w Krakowie już rozbudowaną historię. Szkoda, że nie ma jakiegoś odgórnego nakazu kablowania i wpuszczania pod ziemię tego rodzaju instalacji w okolicach osiedli mieszkaniowych.

Joanna_cz

Postautor: Joanna_cz » 04 lut 2023, 11:25

Mieszkam w Płaszowie od 7 lat. Od jakiegoś czasu, rozglądałam się za możliwością zakupu większego mieszkania. Rozważałam różne lokalizacje, czasem Płaszów, czasem inne dzielnice Krakowa, jeździłam oglądać inwestycje i za każdym razem wracając do domu, mówiłam: nie, nigdzie się stąd nie ruszam. Płaszów daje wiele możliwości, jest tu dużo zieleni, spacerowa cześć wałów, Bagry, parki, skwer przy Lipskiej, ścieżki rowerowe, w lecie jeździmy także na Brzegi. Mam dwoje dzieci, teraz mieszkam przy ul. Myśliwskiej. Syn niedługo idzie do szkoły przy naszej ulicy. Drugi do przedszkola. Naprawdę kochamy tę okolicę. Od lat czekaliśmy na zagospodarowanie dużego parku, czyli parku rzecznego Ogród Płaszów. Prace już się rozpoczęły. W międzyczasie zobaczyłam, że buduje się Osiedle Lasówka. Co więcej, w trakcie jest budowa Domu Kultury, który staje od strony ul. Gumniska przy tymże parku.
Czemu to piszę? Bo wśród tych wszystkich wątpliwości, które pojawiają się w tym wątku odnośnie tej inwestycji, nikt nie napisał nic o tym jakie, w najbliższej perspektywie, będzie to wspaniałe miejsce do życia. I piszę to z perspektywy rodzica, mieszkańca Płaszowa z ulicy obok inwestycji. Wyobraźcie sobie, że wasze dzieci zmierzając do szkoły nie idą wzdłuż żadnej ulicy. Idą przez park. Co więcej, przez ten sam park idą do Domu Kultury na zajęcia po szkole, a potem alejką wracają do domu. Ponadto idą po prostu do parku, takiego z prawdziwego zdarzenia, z alejkami, nowym placem zabaw. Nie znalazłam lepszej inwestycji dla mojej rodziny. A w perspektywie będziemy mieć jeszcze pod blokiem wyjście na umocnione wały i nową ścieżkę pieszo-rowerową. I ulicę, która połączy nas z ulicą Myśliwską, a z drugiej strony Nowohucką. Dużo spraw idzie ku lepszemu. Nie każdy o tym wie. Odnośnie argumentów o powodzi, żartów o pontonach, polecam przestudiować mapkę zagrożenia powodziowego, a nie kopiować i powielać niekompletne, sloganowe informacje. Nie mam nic wspólnego z deweloperem, jeśli ktoś chce porozmawiać o tym czemu tu planujemy zamieszkać, a nie gdzie indziej, chętnie opowiem czemu ta, a nie inna inwestycja. Myślę, że ludzie dopiero docenią to miejsce. W każdym razie polecam i pozdrawiam może przyszłych sąsiadów :)

Dla chętnych, to link do informacji o budowie domu kultury jacekbednarz.pl/2022/12/dom-kultury-na-osiedlu-plaszow
i o parku rzecznym: lovekrakow.pl/aktualnosci/zdjecie/70080#photo

realista

Postautor: realista » 04 lut 2023, 14:47

Joanna_cz pisze:Mieszkam w Płaszowie od 7 lat. Od jakiegoś czasu, rozglądałam się za możliwością zakupu większego mieszkania. Rozważałam różne lokalizacje, czasem Płaszów, czasem inne dzielnice Krakowa, jeździłam oglądać inwestycje i za każdym razem wracając do domu, mówiłam: nie, nigdzie się stąd nie ruszam. Płaszów daje wiele możliwości, jest tu dużo zieleni, spacerowa cześć wałów, Bagry, parki, skwer przy Lipskiej, ścieżki rowerowe, w lecie jeździmy także na Brzegi. Mam dwoje dzieci, teraz mieszkam przy ul. Myśliwskiej. Syn niedługo idzie do szkoły przy naszej ulicy. Drugi do przedszkola. Naprawdę kochamy tę okolicę. Od lat czekaliśmy na zagospodarowanie dużego parku, czyli parku rzecznego Ogród Płaszów. Prace już się rozpoczęły. W międzyczasie zobaczyłam, że buduje się Osiedle Lasówka. Co więcej, w trakcie jest budowa Domu Kultury, który staje od strony ul. Gumniska przy tymże parku.
Czemu to piszę? Bo wśród tych wszystkich wątpliwości, które pojawiają się w tym wątku odnośnie tej inwestycji, nikt nie napisał nic o tym jakie, w najbliższej perspektywie, będzie to wspaniałe miejsce do życia. I piszę to z perspektywy rodzica, mieszkańca Płaszowa z ulicy obok inwestycji. Wyobraźcie sobie, że wasze dzieci zmierzając do szkoły nie idą wzdłuż żadnej ulicy. Idą przez park. Co więcej, przez ten sam park idą do Domu Kultury na zajęcia po szkole, a potem alejką wracają do domu. Ponadto idą po prostu do parku, takiego z prawdziwego zdarzenia, z alejkami, nowym placem zabaw. Nie znalazłam lepszej inwestycji dla mojej rodziny. A w perspektywie będziemy mieć jeszcze pod blokiem wyjście na umocnione wały i nową ścieżkę pieszo-rowerową. I ulicę, która połączy nas z ulicą Myśliwską, a z drugiej strony Nowohucką. Dużo spraw idzie ku lepszemu. Nie każdy o tym wie. Odnośnie argumentów o powodzi, żartów o pontonach, polecam przestudiować mapkę zagrożenia powodziowego, a nie kopiować i powielać niekompletne, sloganowe informacje. Nie mam nic wspólnego z deweloperem, jeśli ktoś chce porozmawiać o tym czemu tu planujemy zamieszkać, a nie gdzie indziej, chętnie opowiem czemu ta, a nie inna inwestycja. Myślę, że ludzie dopiero docenią to miejsce. W każdym razie polecam i pozdrawiam może przyszłych sąsiadów :)

Dla chętnych, to link do informacji o budowie domu kultury jacekbednarz.pl/2022/12/dom-kultury-na-osiedlu-plaszow
i o parku rzecznym: lovekrakow.pl/aktualnosci/zdjecie/70080#photo

A czy moje dzieci będą miały blisko do komunikacji miejskiej tj. tramwaju by mogły do dobrego liceum w centrum dojechać, czy od razu zbierać na codzienne taksówki :) ?
Jakieś sklepy tam są, żeby zrobić poranne zakupy?
Jakie jeszcze w najbliższej okolicy tych bloków mają powstać inwestycje mieszkaniowe? Piszą coś w prospekcie informacyjnym o tym?

Ja tą inwestycję widzę raczej skierowną dla starego małżeństwa, których dzieci już dawno wyprowadziły się w skomunikowane rejony.

Joanna_cz

Postautor: Joanna_cz » 05 lut 2023, 13:20

Niewiele wiadomo o skomunikowaniu osiedla więc może trochę sąsiedzkich faktów, pozostawię je do samodzielnej interpretacji, bo słowa „daleko”, „blisko”, „spacerkiem” są dość subiektywne w odbiorze :)W tym momencie droga od wejścia do inwestycji, od strony parku przy ul. Lasówka do przystanku tramwajowego Rzebika  (linie 11,20) wynosi 1050 m. Zajęło nam to 12 minut. Pchałam wózek z synem po śniegu ;), tempo 11,24 na km. Szliśmy ślepą ulica Lasówka wzdłuż parku, następnie przejście przez ulicę Myśliwską, dalej drogą osiedlową wzdłuż inwestycji Instalu (przy nowych szaro-pomarańczowych wieżowcach).Po drodze można odbić na autobusowy przystanek Szczecińska  (127, 158, 128, 605) w stronę miasta, który znajduje przy rondzie Przewóz, koło Delikatesów Premium). To droga od inwestycji o długości 900 m - około 11 min. Jednocześnie trzeba mieć na uwadze, ze ani mapy Google ani mapy Apple, ani aplikacja Jak dojadę nie pokazują tej drogi. Co do możliwości dojścia np. pętlę Mały Płaszów, to odległość będzie pewnie kiedyś podobna. Myślę tu o momencie, jak powstanie droga łącząca inwestycję Lasówka z ul. Myśliwską, której budowę realizuje deweloper Nexity, budujący osiedle City Vibe. Teraz w linii prostej na mapie od inwestycji to 500 m (do bloku Myśliwska 70). Stamtąd na pętlę jest 800 m. 
Oczywiście w drugim kierunku jest ul. Nowohucka i przystanek autobusowy Koszykarska (linie 174,178), do którego jest około 600 m (Google twierdzi, ze 7 minut). :) Można nimi podjechać do skrzyżowania przy Kuklińskiego, skąd mamy już tramwaje (50,9,20) lub w drugą stronę do Alei Pokoju przy M1 (tu już linii tramwajowych jest mnóstwo).
Co do sklepów to wiem, ze na terenie inwestycji będzie Żabka, jak teraz wszędzie:). Przez park będzie można przejść do Lewiatana przy Koszykarskiej (między osiedlami), w linii prostej 500 m. W drugą stronę przy ul. Myśliwskiej są m.in, warzywniak, dwie cukiernie, piekarnia, poczta (mam na myśli blok przy ul. Myśliwskiej 78). Do biedronki i Lidla ponad 1 km. To już każdy ma swoje preferencje, czy potrzebuje Biedronkę „pod nosem”, czy robi zakupy często, nosi je w rękach, jeździ  samochodem itd. 
Patrzę na to tak, dzieci w żłobku, przedszkolu i szkole podstawowej mam przez około 13 lat. To już zależy. Myślę, że potem moje dzieci znajdą dogodny sposób komunikacji w miejsce, które sobie wybiorą. Będą też starsze. Ani nie wiem, jakie to będzie liceum, ani gdzie pójdą na studia, co więcej, czy się nie przeprowadzę do tego czasu, bo różne są sytuacje w życiu :) Więc patrzę na to w perspektywie tych kilku, kilkunastu lat. I właśnie dlatego zrezygnowaliśmy z pomysłów wyprowadzki do domu bardziej na obrzeżach, gdzie komunikacja MPK jest zdecydowanie bardziej ograniczona (ciekawe inwestycje jak Aleja Dębowa przy Wrobela, Zielona Kotówka, czy Piano House ciut dalej).Chce też właśnie, żeby dzieci nie były odcięte od rówieśników, placów zabaw, miejsc gdzie się mogą spotkać po szkole. I żebym nie musiała ich wszędzie wozić, odwozić, bo znam lepsze sposoby spędzania z nimi wspólnie czasu:) A jednocześnie uciekamy z rodziną od zabetonowanych do bólu miejsc. Tak po prostu, taki kompromis.

mac_kow

Postautor: mac_kow » 06 lut 2023, 9:37

jakie, w najbliższej perspektywie, będzie to wspaniałe miejsce do życia.

Czego nie zrobi się dla karykatury "szeptanego marketingu"... Ech, deweloperze.... :) A jeśli Pani pisze prawdę, to podejrzewam niestety zły wpływ ciągłego wdychania wyziewów z oczyszczalni / garbarni / sortowni i 10001 innych okolicznych smrodów.

Widzi Pani- na etapie, na którym ja szukałem mieszkania [zdecydowałem się zresztą na dom na wsi, żałuję mocno, ale wybór był przynajmniej konsekwetnty] lata około 2010 czyli znacznie normalniejsze czasy niż dziś, to Płaszów oznaczał *wyłącznie* niską cenę i ewentualnie stosunkowo sensowną komunikację do centrum.
Można popatrzeć jak wyglądają i w jakim standardzie są utrzymywanie bloki, które powstały tam jako pierwsze- tam po prostu musiało być tanio.

100x wolałbym wielką płytę na dowolnym krakowskim normalnym osiedlu- przynajmniej jest normalna infrastruktura i urbanistyka.

Tutaj mamy jakieś urbanistyczne kuriozum, hale przemysłowe, magazynowe, jakieś składy budowlane i dzielnicę *przemysłową*, przeplataną starymi już teraz bieda-blokami i gdzie-niegdzie faktycznie nowe inwestycje na dość wysokim poziomie.

Jak deweloperom udaje się tu zwabić ludzi skłonnych płacić > 10kzł/m- nie wiem. To znaczy- wiem. "Modę" można wykreować wszędzie i na wszystko zwłaszcza, jeśli się gdzieś posiada działki nabyte za bezcen.

Ale proszę normalnych ludzi do tego Płaszowskiego szaleństwa łaskawie nie mieszać, OK?

SmokWawelski

Postautor: SmokWawelski » 06 lut 2023, 23:47

Joanna_cz pisze:Niewiele wiadomo o skomunikowaniu osiedla więc może trochę sąsiedzkich faktów, pozostawię je do samodzielnej interpretacji, bo słowa „daleko”, „blisko”, „spacerkiem” są dość subiektywne w odbiorze :)W tym momencie droga od wejścia do inwestycji, od strony parku przy ul. Lasówka do przystanku tramwajowego Rzebika  (linie 11,20) wynosi 1050 m. Zajęło nam to 12 minut. Pchałam wózek z synem po śniegu ;), tempo 11,24 na km. Szliśmy ślepą ulica Lasówka wzdłuż parku, następnie przejście przez ulicę Myśliwską, dalej drogą osiedlową wzdłuż inwestycji Instalu (przy nowych szaro-pomarańczowych wieżowcach).Po drodze można odbić na autobusowy przystanek Szczecińska  (127, 158, 128, 605) w stronę miasta, który znajduje przy rondzie Przewóz, koło Delikatesów Premium). To droga od inwestycji o długości 900 m - około 11 min. Jednocześnie trzeba mieć na uwadze, ze ani mapy Google ani mapy Apple, ani aplikacja Jak dojadę nie pokazują tej drogi. Co do możliwości dojścia np. pętlę Mały Płaszów, to odległość będzie pewnie kiedyś podobna. Myślę tu o momencie, jak powstanie droga łącząca inwestycję Lasówka z ul. Myśliwską, której budowę realizuje deweloper Nexity, budujący osiedle City Vibe. Teraz w linii prostej na mapie od inwestycji to 500 m (do bloku Myśliwska 70). Stamtąd na pętlę jest 800 m. 
Oczywiście w drugim kierunku jest ul. Nowohucka i przystanek autobusowy Koszykarska (linie 174,178), do którego jest około 600 m (Google twierdzi, ze 7 minut). :) Można nimi podjechać do skrzyżowania przy Kuklińskiego, skąd mamy już tramwaje (50,9,20) lub w drugą stronę do Alei Pokoju przy M1 (tu już linii tramwajowych jest mnóstwo).
Co do sklepów to wiem, ze na terenie inwestycji będzie Żabka, jak teraz wszędzie:). Przez park będzie można przejść do Lewiatana przy Koszykarskiej (między osiedlami), w linii prostej 500 m. W drugą stronę przy ul. Myśliwskiej są m.in, warzywniak, dwie cukiernie, piekarnia, poczta (mam na myśli blok przy ul. Myśliwskiej 78). Do biedronki i Lidla ponad 1 km. To już każdy ma swoje preferencje, czy potrzebuje Biedronkę „pod nosem”, czy robi zakupy często, nosi je w rękach, jeździ  samochodem itd. 
Patrzę na to tak, dzieci w żłobku, przedszkolu i szkole podstawowej mam przez około 13 lat. To już zależy. Myślę, że potem moje dzieci znajdą dogodny sposób komunikacji w miejsce, które sobie wybiorą. Będą też starsze. Ani nie wiem, jakie to będzie liceum, ani gdzie pójdą na studia, co więcej, czy się nie przeprowadzę do tego czasu, bo różne są sytuacje w życiu :) Więc patrzę na to w perspektywie tych kilku, kilkunastu lat. I właśnie dlatego zrezygnowaliśmy z pomysłów wyprowadzki do domu bardziej na obrzeżach, gdzie komunikacja MPK jest zdecydowanie bardziej ograniczona (ciekawe inwestycje jak Aleja Dębowa przy Wrobela, Zielona Kotówka, czy Piano House ciut dalej).Chce też właśnie, żeby dzieci nie były odcięte od rówieśników, placów zabaw, miejsc gdzie się mogą spotkać po szkole. I żebym nie musiała ich wszędzie wozić, odwozić, bo znam lepsze sposoby spędzania z nimi wspólnie czasu:) A jednocześnie uciekamy z rodziną od zabetonowanych do bólu miejsc. Tak po prostu, taki kompromis.

Pani Joanno. Gdyby pani szef mialby odrobine szacunku do swojej roli i pani osoby to nie kazalby Pani wypisywac tu takich poematow, bo na tym forum obecni sa bywalcy od wielu lat...i nikt o podstawowej wiedzy w temacie i minimum inteligencji nie potraktuje Pani pseudomerytorycznych wywodow na powaznie. Ale prosze pozdrowic Prezesa. Nastepnym razem postarajcie sie bardziej....z szacunku dla tutaj aktywnych, chocby.

Joanna_cz

Postautor: Joanna_cz » 08 lut 2023, 12:50

Rozumiem, że nie można zostać nowym członkiem forum, bo na pewno wypowiada się z ramienia dewelopera. Ciężko zrozumieć taką retorykę. Drodzy Panowie (?), myślę, ze zamiast obrażać mnie lub kogokolwiek innego, można odnieść sie do moich argumentów. Łatwo w internecie się obraża innych, prawda? Tak jak napisałam, szukam sąsiadów, dzielę się przemyśleniami, bo od dawna interesują mnie inwestycje w okolicy. Mogę je oceniać tak jak każdy. Mam prawo się wypowiedzieć zwłaszcza, ze w przeciwieństwie do Panów, nikogo nie obrażam. Pan Smokwawelski rozumiem, że mieszka na wymarzonej wsi, w jego wypowiedzi wyczuwam smutną zazdrość, a może nostalgię za okolicą? I to Pan obraża tych mieszkańców Płaszowa, którzy mieszkają w rejonach gdzie nie ma uciążliwych zapachów. Nie wypowiadam się o rejonach gdzie takie są, bo tego nie wiem. Mieszkałam przy ul. Przewóz przy kościele i nigdy nie śmierdziało. Teraz mieszkam w okolicy szkoły przy Myśliwskiej i również nigdy nie odczuliśmy tego słynnego zapachu. A że ludzie tu kupują mieszkania? Naprawdę, może trzeba po prostu zrozumieć, że się tu dobrze mieszka? Nikt nikogo do niczego nie przymusza, a modą, drodzy Państwo, to się człowiek nie kieruje przy wyborze mieszkania.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”