Krowodrza Park Kraków (Lea / Kijowska) opinie i forum (Tętnowski Development)

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Nowy

Re: Krowodrza Park Kraków (Lea / Kijowska) opinie i forum (Tętnowski Development)

Postautor: Nowy » 09 gru 2022, 10:31

Gdzieś mignęła mi ostatnio reklama tego projektu, w której zachęcano do zainwestowania w nieruchomość w tym budynku. Tu chyba już nikt nie udaje, że chodzi o mieszkania do mieszkania :) Ciekawe, jak się będzie mieszkało w produkcie inwestycyjnym :) Ale generalnie to smutna sytuacja, bo coś złego stało się z rynkiem mieszkaniowym.

pozdro

Re: Krowodrza Park Kraków (Lea / Kijowska) opinie i forum (Tętnowski Development)

Postautor: pozdro » 10 gru 2022, 18:11

A co to za roznica czy beda tez mieszkania na wynajem? Tam akurat jest sporo duzych i bardzo duzych mieszkan. Lubnawet mieszkan z duzym metraze mala ilością pokoi. To raczej malo sie nadaje nad nieduze kompaktowe pod wynajem. Lub na taki wynajem dla bogatych.

realista

Postautor: realista » 27 sty 2023, 16:26

Drodzy forumowicze, może mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi z tym, że wg księgi wieczystej jest zawartych tylko 12 umów dotyczących sprzedaży (umowa przedwstępna), a wg strony inwestycji większość z kilkuset lokali jest rzekomo sprzedana?

pozdro

Postautor: pozdro » 29 sty 2023, 6:22

Scam udają ze sie sprzedaje. A realna cena transakcyjna sprzedazy wg Gus nowych mieszkan na podstawie aktów notarialnych w Krakowie typ bylo 8-8.5k wiec robia sobie jaja z cenami 15k czy ile oni tam teraz maja. Juz chyba na 13k zeszli. Moze na 8k jak zejdą to sie ludzie chetni znajda. Deweloperzy to oszuści nawet cennika nie podają. Takie araby jak na irańskim targu.

asander

Postautor: asander » 29 sty 2023, 13:13

pozdro pisze:Scam udają ze sie sprzedaje. A realna cena transakcyjna sprzedazy wg Gus nowych mieszkan na podstawie aktów notarialnych w Krakowie typ bylo 8-8.5k wiec robia sobie jaja z cenami 15k czy ile oni tam teraz maja. Juz chyba na 13k zeszli. Moze na 8k jak zejdą to sie ludzie chetni znajda. Deweloperzy to oszuści nawet cennika nie podają. Takie araby jak na irańskim targu.

No bez przesady, 8-8.5k za centrum Krakowa, koło AGH, nie ma szans, musiałby nas chyba Putin najechać, co się nigdy nie wydarzy. Wydaje się, że realną ceną jak na dzisiejsze czasy to byłoby ok 12-13 tys. za najmniejsze mieszkanka i ok 10-11 tys. za te największe. Doliczając ceny miejsca postojowego i wykończenia to i tak dla sensownego metrażu robi się banieczka :) Pozdrawiam :)

Nowy

Postautor: Nowy » 29 sty 2023, 15:27

realista pisze:Drodzy forumowicze, może mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi z tym, że wg księgi wieczystej jest zawartych tylko 12 umów dotyczących sprzedaży (umowa przedwstępna), a wg strony inwestycji większość z kilkuset lokali jest rzekomo sprzedana?

A to ciekawe, chyba w tym przypadku nie ma jakichś dużych opóźnień w robieniu tych wpisów... Może to odzwierciedla faktyczny poziom sprzedaży mieszkań w tej inwestycji? Chyba, że są jakieś sytuacje, kiedy te informacje w księdze wieczystej się nie pojawiają, nie wiem, może jak firma kupuje? Ktoś ma tu jakiś pomysł? Mi trudno znaleźć racjonalne wytłumaczenie. Może faktycznie poziom cen zaproponowany przez dewelopera okazał się być zaporowy dla potencjalnych kupców?

traker

Postautor: traker » 29 sty 2023, 18:31

Przykład piętro II mieszkanie 313B cena 681048 zł dwa pokoje z aneksem kuchennym 42,04 m2 i cena za m2 wynosi UWAGA : 16200 zł !!! a miejsce postojowe to ponad 60 000 zł , dobrze a ile teraz średniej klasy materiały do wykończenia , ja się pytam ile będą kosztować, oraz majster z drużyną do wykończenia czyli robocizna na papier czy bez ? Doliczmy meble , TV , zmywarkę , lodówko zamrażarkę ,pralkę, klimatyzator itd To proszę niech ktoś wyliczy ile to teraz będzie wszystko kosztować ? Młodzi ja na waszym miejscu mając po 25-35 lat wyjazd za granicę tylko...

Nowy

Postautor: Nowy » 29 sty 2023, 21:40

traker pisze:Młodzi ja na waszym miejscu mając po 25-35 lat wyjazd za granicę tylko...

Może to niekoniecznie jest mieszkanie dla młodych na start? ;) W sumie, to nie wiem też czy to jest dla "starych", jako docelowe. No i nie wiem też czy jest dla "inwestorów", bo chyba musiałoby się zwracać bardzo długo, o ile nie dałoby się go wynająć absurdalnie drogo... Pytanie więc, dla kogo ono jest? :)

Rak

Postautor: Rak » 29 sty 2023, 22:50

Nowy pisze:
traker pisze:Młodzi ja na waszym miejscu mając po 25-35 lat wyjazd za granicę tylko...

Może to niekoniecznie jest mieszkanie dla młodych na start? ;) W sumie, to nie wiem też czy to jest dla "starych", jako docelowe. No i nie wiem też czy jest dla "inwestorów", bo chyba musiałoby się zwracać bardzo długo, o ile nie dałoby się go wynająć absurdalnie drogo... Pytanie więc, dla kogo ono jest? :)

No jednak raczej nie na wynajem, skoro powstanie jakas mega ilosc mieszkan na przybyszewskiego w hotelo-condominium

realista

Postautor: realista » 30 sty 2023, 10:09

Nowy pisze:
realista pisze:Drodzy forumowicze, może mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi z tym, że wg księgi wieczystej jest zawartych tylko 12 umów dotyczących sprzedaży (umowa przedwstępna), a wg strony inwestycji większość z kilkuset lokali jest rzekomo sprzedana?

A to ciekawe, chyba w tym przypadku nie ma jakichś dużych opóźnień w robieniu tych wpisów... Może to odzwierciedla faktyczny poziom sprzedaży mieszkań w tej inwestycji? Chyba, że są jakieś sytuacje, kiedy te informacje w księdze wieczystej się nie pojawiają, nie wiem, może jak firma kupuje? Ktoś ma tu jakiś pomysł? Mi trudno znaleźć racjonalne wytłumaczenie. Może faktycznie poziom cen zaproponowany przez dewelopera okazał się być zaporowy dla potencjalnych kupców?

Takie wzmianki są widoczne w ciągu 24h, więc kierowałem pytanie o co chodzi?

Tutaj nie jest problemem ilość faktycznie zawartych umów przedwstępnych sprzedaży, ale kontrast względem tego jak to przedstawia na stronie inwestycji deweloper.

Nabywca zawsze żąda by notariusz o taki wpis do sądu zawnioskował, bo to podstawa nabywania wszelakich nieruchomości.

Pachnie mi to następująca sytuacją, w której deweloper miał świadomość, że z częścią nieustawnych mieszkań będzie miał problem by je sprzedać, a niektóre pójdą od razu. Więc te atrakcyjne oznaczył jako niedostępne. Gdy znajdą się jelenie na gorsze sztuki, wtedy do sprzedaży włączy się te, które łatwiej zbyć. Zresztą mam wrażenie, że wielu deweloperów taką patodeweloperkę praktykuje.
Ewentualnie tętnowski stwierdził, że mieszkania będzie samodzielnie wynajmował jak się nie sprzedadzą tak jak robi to z lokalami usługowymi.
Aha, z tych kilkunastu w sumie mieszkań, które się sprzedały, kilka zakupiła jedna osoba, więc pojedyncze podmioty, które zakupiły tam mieszkania (zawarły umowę przedwstępną) można na palca dwóch rąk policzyć. Widocznie jest to bardzo bogaty deweloper, skoro kredyt nie ciśnie na tyle by sprzedawać.

A może ktoś dzwowił do tętnowskiego z pytaniem, dlaczego tylko kilkanaście mieszkań widnieje jako "sprzedanych" wg księgi wieczystej i podzieli się odpowiedzią?

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”