Skwer Harmonia Kraków od Atal na ul. Półłanki - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
ghd

Re: Skwer Harmonia Kraków od Atal na ul. Półłanki - opinie na forum

Postautor: ghd » 08 cze 2023, 15:53

Małgorzata L pisze:Poczytałam i popytałam :twisted: :) Tramwaj jest już całkiem zaawansowany. Z tego co wiem, to konkretne rozwiązania są po merytorycznej akceptacji (pozostały szczegóły). Toczy się dyskusja nad jego rozwinięciem w kierunku Bieżanowa: gazetakrakowska.pl/krakow-miasto-planuje-budowe-linii-tramwajowej-na-osiedle-zlocien-rozpoczely-sie-konsultacje-mamy-wizualizacje/ar/c1-16429539

Ten tramwaj jest prosty do realizacji, bo rezerwa terenowa jest zachowana na całej długości w drodze.
Jeśli faktycznie miasto chce uchwalić ten plan z wysokościowcami (jest po wyłożeniu do publicznego wglądu i wszystkie uwagi odrzucone, co w praktyce pokazuje determinację miasta w uchwaleniu planu), to nie wygląda to źle. propertydesign.pl/architektura/104/nowe_miasto_w_krakowie_nie_tylko_wiezowce_co_wiemy_o_strategicznym_projekcie_miejskim,39811.html

tu inne zdanie: wszystkoconajwazniejsze.pl/mariusz-waszkiewicz-nowe-miasto-krakow

Czyżby Atal rozpoczynając inwestycję w czasie kryzysu i w takim miejscu, wiedział coś więcej? :ugeek:

Największe mieszkania trochę niewygodnie zlokalizowane (w praktyce 2 piętro bez windy), ale w tym bloku jest też kilka sporych. Widać, że Atal zmienił strukturę. Więcej większych mieszkań do zamieszkania. Inwestycyjnie to chyba raczej na przyszłość - zależy od tramwaju. Ale nie sądziłam, że dożyję jeszcze czasów, gdzie da się kupić mieszkanie w Krakowie do 400 000 i z największymi (ponad 100 metrów) poniżej miliona :)
Miła odmiana :)

Pani Małgorzato Szanowna. Nie chcę sypać piachu w tryby, ale ten tramwaj wisiał już podobno w harmonogramie przy poprzedniej rozbudowie...Już wkrótce będziemy świętować piętnastolecie zaniechania (z wiadomych względów) tamtego projektu. Więc jeśli teraz jest on poważnie zaawansowany to prawdopodobnie przez następnych piętnaście lat łopaty tam nie wbiją. Może czyjeś wnuki nim kiedyś gdzieś dojadą. Z kronikarskiego obowiązku przypomnę, że władze tego miasta nie są w stanie zrealizować choć jednego normalnego połączenia drogowego w tym rejonie. Także spokojnie. Jest czas. :D
Wybacz, jeżeli obrażam Ci apartament. :D

teqnix

Postautor: teqnix » 09 cze 2023, 0:11

Jednak po przemyśleniu zmieniam trochę zdanie. Atal to potężny deweloper i nie zdziwię się jak tą inwestycją zacznie modę na Rybitwy. Pamiętam dosłownie identyczne komentarze ludzi jak się budowało Garden Residence (że śmierdzi, baraki w koło, strach iść tam w nocy bo w przejściu pod torami stoją żule i kroją a na dodatek kolejka się tłucze i kto by tam w ogóle chciał mieszkać) i po paru latach się deweloperzy o Zabłocie bili. Wiadomo, że to całkiem inna dzielnica a GR był wtedy inwestycją premium ale też inne lata i wiele obszarów blizej już jest zabudowanych. Pewnie liczyli na to, że plan nowego miasta wypali ale w końcu to w całości sprzedadzą, wybudują na swoim czyli bardzo przyzwoitym poziomie, potem pewnie postawią coś kolejnego, okolica zacznie się w końcu zmieniać i jakoś to będzie. Zawsze ktoś musi być pierwszy. Grunty tam pewnie tanie to wystarczy że gmina coś tam kupi i zbuduje "strategicznego" i zacznie ludzi przyciągać.

ghd

Postautor: ghd » 09 cze 2023, 10:28

Ziemia pewnie tańsza, ale czy tania? Tak, czy owak masz rację. Wcześniej, czy później wszystkie tereny do obwodnicy zostaną lepiej lub gorzej zabudowane, a duża część tego co tam stoi zmieni swój charakter i to niechybnie głównie w stronę "mieszkaniówki". Potencjał jest olbrzymi. Tym bardziej, że główny szkielet komunikacyjny już funkcjonuje. Obstawiam 15-30 lat na te zmiany. Z mojej osobistej perspektywy kompletnie nieistotne. I nie chodzi o to, że planuję się już kłaść. Po prostu czysta statystyka :D Natomiast w tej chwili interesujące jest to, czy miasto wybuduje wzdłuż Półłanki chodnik, by przyszli, szczęśliwi nabywcy budowanych lokali nie musieli ryzykować potrącenia przy każdym wyjściu poza teren osiedla? Czy to jest w planach? Czy jednak będzie standardowo, że najpierw pozwolenie i budowa w szczerym polu, a potem po kilku latach batalii przy okazji kolejnych wyborów, albo innego święta pieroga powstanie chodnik.

Master

Postautor: Master » 09 cze 2023, 13:19

Korzystając z odrobiny wolniejszego czasu, wybrałem się na rowerze w tą okolicę, sam chciałem zobaczyć, w którym to dokładnie miejscu i jak im idzie i faktycznie nie zawiodłem się... Delikatnie mówiąc, nie wydaje się to najlepszym miejscem na budowę inwestycji mieszkaniowej. Ale zrobiłem kilka zdjęć i wrzuciłem w kilku osobnych tematach na forum Skwer Harmonia - może tam da się bardziej uporządkować dyskusję.

I nie wiem, może ta okolica faktycznie kiedyś się zmieni i będzie lepsza, ale nie wiem czy stanie się to w na tyle przewidywalnej przyszłości, żeby warto było kupić tam mieszkanie i liczyć na to, że będzie lepiej, bo to raczej nie perspektywa 5 czy nawet 10 lat, moim zdaniem.

W ramach inwestycji powstanie 15 budynków jednorodzinnych w zabudowie szeregowej, z 29 mieszkaniami, a także czterokondygnacyjny budynek wielorodzinny, w którym zaprojektowano 121 lokali o zróżnicowanych metrażach.

Co to ma być, że jest budynek jednorodzinny, w którym są 2 mieszkania? To jedna rodzina ma kupić 2 mieszkania? Co to za konstrukcja, że jest budynek jednorodzinny, a w nim jest więcej niż jedno mieszkanie?

teqnix

Postautor: teqnix » 09 cze 2023, 17:57

Też myślę, że upłyną dekady zanim to miejsce stanie się pożądanym do mieszkania ale jak już wielki Atal zaczął to mini deweloperzy jadą z koksem: aleja-debowa.pl

LQS

Postautor: LQS » 09 cze 2023, 21:32

teqnix pisze:Też myślę, że upłyną dekady zanim to miejsce stanie się pożądanym do mieszkania ale jak już wielki Atal zaczął to mini deweloperzy deweloperzy jadą z koksem: aleja-debowa.pl

aleja debowa byla jakies pol roku przed Atalem i tym całym smiesznym skwerem.

segmentkrakow

Postautor: segmentkrakow » 09 cze 2023, 22:50

LQS pisze:
teqnix pisze:Też myślę, że upłyną dekady zanim to miejsce stanie się pożądanym do mieszkania ale jak już wielki Atal zaczął to mini deweloperzy jadą z koksem: aleja-debowa.pl

aleja debowa byla jakies pol roku przed Atalem i tym całym smiesznym skwerem.

Zgadza się, sam byłem zainteresowany ta inwestycja. Moim zdaniem bardzo ciekawa :)

Mar G

Postautor: Mar G » 18 cze 2023, 13:21

czytając tekst podziwiam wyobraźnię autora ...

biznes.lovekrakow.pl/aktualnosci/czas-na-mieszkanie-autorski-program-renomowanego-dewelopera-w-krakowie_51489.html

Niewątpliwym atutem położenia osiedla jest bliskość terenów rekreacyjnych, a zarazem dostępność najważniejszych usług. Nieopodal znajdują się dwie szkoły podstawowe, a także restauracje, markety oraz stacje paliw.

Nowy

Postautor: Nowy » 18 cze 2023, 14:53

Mar G pisze:czytając tekst podziwiam wyobraźnię autora ...

biznes.lovekrakow.pl/aktualnosci/czas-na-mieszkanie-autorski-program-renomowanego-dewelopera-w-krakowie_51489.html

Niewątpliwym atutem położenia osiedla jest bliskość terenów rekreacyjnych, a zarazem dostępność najważniejszych usług. Nieopodal znajdują się dwie szkoły podstawowe, a także restauracje, markety oraz stacje paliw.

Na stronie inwestycji też są podobne teksty. Tu ta informacja o stacjach paliw może być istotna. Przy tej odległości od "miasta", to może być faktycznie przydatna usługa :)

ghd

Postautor: ghd » 30 cze 2023, 19:44

Niniejszym informuję, że patokamieniczki od strony komisu samochodowego, które zamkną tę brawurową inwestycję wypełzły z ziemi. :mrgreen:

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”