Wiem, że podobny temat chyba swego czasu pojawił się na forum, ale potrzebowałbym aktualnych informacji od osób, które korzystały z firmy/specjalisty od odbioru technicznego mieszkań/lokali. Nie zawsze nabywca ma czas/możliwość/wiedzę żeby samemu wszystko sprawdzić, niemal zawsze są jakieś poprawki, dlatego prosiłbym Was o polecenie kogoś:
1) z którego usług korzystaliście osobiście
2) po czasie okazało się, że niczego nie przeoczył (o czym ekipy wykończeniowe (lub stolarz) chętnie informują, czyli z jakiego to powodu robotę spieprzyli)
Nie ustalam zasad na forum, ale by ograniczyć kryptoreklamę, prosiłbym o wypowiedzi tylko osoby, które założyły tutaj konto przed założeniem przeze mnie tego wątku.
Mile widziane też stawki i terminy, bo pewnie nie tylko mi się przyda.
Z góry dzięki.
Firma / specjalista do odbiorów technicznych mieszkania od dewelopera
Re: Firma / specjalista do odbiorów technicznych mieszkania od dewelopera
bartekrk pisze:Wiem, że podobny temat chyba swego czasu pojawił się na forum, ale potrzebowałbym aktualnych informacji od osób, które korzystały z firmy/specjalisty od odbioru technicznego mieszkań/lokali. Nie zawsze nabywca ma czas/możliwość/wiedzę żeby samemu wszystko sprawdzić, niemal zawsze są jakieś poprawki, dlatego prosiłbym Was o polecenie kogoś:
1) z którego usług korzystaliście osobiście
2) po czasie okazało się, że niczego nie przeoczył (o czym ekipy wykończeniowe (lub stolarz) chętnie informują, czyli z jakiego to powodu robotę spieprzyli)
Nie ustalam zasad na forum, ale by ograniczyć kryptoreklamę, prosiłbym o wypowiedzi osoby, które założyły tutaj konto przed założeniem przeze mnie tego wątku.
Mile widziane też stawki i terminy, bo pewnie nie tylko mi się przyda.
Z góry dzięki.
Troszkę może offtop ale weź sobie tego albo też tego gościa co będzie mieszkanie wykańczał bo czasem ma większą wiedzę praktyczną czy coś warte jest bicia piany czy można to spokojnie zlać. Ci od odbiorów to się mogą przydać jak się chce jakieś pieniądze od dewelopera za fuszerkę uzyskać.
Jest na forum wątek o tym, jak wyglądają odbiory mieszkań od dewelopera, tam sporo informacji. Na ile dobrze kojarzę, to ceny zależne od metrażu i tego, czy sprawdzasz też przy odbiorze mieszkania miejsce postojowe i komórkę lokatorską.
No i jest jeszcze zawsze opcja pójścia na odbiór z fachowcem, który będzie później mieszkanie wykańczał. Jeśli masz kogoś dobrego od takich prac, to powinien zdiagnozować ewentualne problemy.
No i jest jeszcze zawsze opcja pójścia na odbiór z fachowcem, który będzie później mieszkanie wykańczał. Jeśli masz kogoś dobrego od takich prac, to powinien zdiagnozować ewentualne problemy.
teqnix pisze:Troszkę może offtop ale weź sobie tego albo też tego gościa co będzie mieszkanie wykańczał bo czasem ma większą wiedzę praktyczną czy coś warte jest bicia piany czy można to spokojnie zlać.
Właśnie o to mi chodziło.
Re: Firma/specjalista do odbiorów technicznych
Panowie dzięki za rady, ale niewiele mi pomogły, są przypadki kiedy mieszkanie/lokal nie będzie przez nabywcę lub jego ekipę wykańczane. Pomijam już fakt że wykończeniowcy nie mają kamer termowizyjnych i przykłady mogę mnożyć dlaczego to nie zawsze jest dobre rozwiazanie. Jak macie kogoś sprawdzonego dajcie znać.
Ja kiedyś odbierałem mieszkanie z nimi:
https://www.odbiorymieszkankrakow.pl/
Kosztowało kilka stów, ale to chyba zależy od wielkości. Całkiem drobiazgowo podeszli do tematu, ubitego od spodu grzejnika sam bym nie znalazł albo tego, że przy ościeżu okna, czy jak to się nazywa, była pomalowana farbą pianka. Z perspektywy czasu jestem zadowolony, pewnie na kolejne mieszkanie też bym ich zabrał.
A przez lata, to już mieli okazję poznać deweloperów i generalnych wykonawców. Też jakiś plus moim zdaniem.
Kosztowało kilka stów, ale to chyba zależy od wielkości. Całkiem drobiazgowo podeszli do tematu, ubitego od spodu grzejnika sam bym nie znalazł albo tego, że przy ościeżu okna, czy jak to się nazywa, była pomalowana farbą pianka. Z perspektywy czasu jestem zadowolony, pewnie na kolejne mieszkanie też bym ich zabrał.
A przez lata, to już mieli okazję poznać deweloperów i generalnych wykonawców. Też jakiś plus moim zdaniem.
iti pisze:Ja kiedyś odbierałem mieszkanie z nimi:
ja korzystałem 2 krotnie z usług tego właśnie jak Kolega powyżej.
szczerze polecam. kilka stów i drobiazgowy protokół + mapki itp - detale takie na które wogóle bym nie spojrzał.
ważne - ich protokoły w pełni były respektowane przez developera Atal - wszystko poprawili choć byli zaskoczeni drobiazgowością. nawet klatkę schodową i garaż sprawdzali. każdy stopień schodów.
nie sądzę, aby uwagi od wykonawcy wykończeń równie poważnie by potraktowali w Atalu ...
Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”