Apartamenty Lubostroń 22 Kraków od ASA Development - opinie i forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
slawek

Apartamenty Lubostroń 22 Kraków od ASA Development - opinie i forum

Postautor: slawek » 10 maja 2017, 13:53

Jest może ktoś na forum, kto kupił lub zamierza kupić nowe mieszkanie na Ruczaju w Krakowie w inwestycji Apartamenty Lubostroń 22 - ASA Development i może o tym napisać coś więcej, jakie ma opinie o tym przedsięwzięciu deweloperskim i co sprawia, że to lepszy wybór, niż inne osiedla powstające w tej okolicy :?: A nie jest ich mało i wiele z nich zostało już tutaj opisanych, jak choćby Osiedle Europejskie, którego starsze części są dosłownie za płotem stawianego bloku (od strony ulicy Lubostroń) czy np. opisany niedawno blok Piltza 37 Kraków, a to przecież tylko dwa przykłady z bliskiego sąsiedztwa. W każdym razie przybyła jeszcze jedna opcja do rozważenia dla tych, którzy chcieliby znaleźć dla siebie lokum na Ruczaju do kupienia.

Obrazek

Mieszkań jest tam ponad 50, z czego część się już sprzedała, ale większość jest jeszcze cały czas do kupienia. Wybór jest niemały i potencjalni klienci firmy ASA Development mogą wybierać między innymi takie opcje, jak na przykład wyszczególnione poniżej.

• Małe mieszkania dwupokojowe na Ruczaju zaczynają się tam poniżej 40 metrów kwadratowych i mają niezłe rozkłady, dosyć standardowe, jak na to, co ma taki metraż. Są i takie lokale 40-metrowe, w których co prawda nie ma osobnej kuchni, ale jest ona nieco oddzielona od reszty pomieszczeń. Do tego jeszcze obszerne balkony, co na pewno także jest plusem. Co ciekawe, tego rodzaju pozycje zeszły tam chyba najszybciej, bo niewiele ich już zostało.
  • Nieco mniejszym powodzeniem cieszą się niewielkie mieszkania trzypokojowe w Krakowie, blisko kampusu UJ i biurowców z różnymi firmami w projekcie Apartamenty Lubostroń 22. Zaczynają się od około 53 metrów kwadratowych. Ich rozkłady także są przyzwoite, a co ciekawe, dałoby się tam wydzielić osobną i do tego jasną kuchnię, w każdym razie jest w niej okno i to na pewno spory plus. Są i nieco większe, także z przyzwoicie rozlokowanymi pomieszczeniami, jest w czym wybierać.
  • Około 80 metrów kwadratowych zaczynają się tam mieszkania czteropokojowe na Dębnikach w tym projekcie i tu jest znacznie więcej miejsca. Co ciekawe jednak, w tych lokalach można trafić jednak na kąty ostre pomiędzy ścianami. Jest tam osobna toaleta, oczywiście, jak w większości tego rodzaju mieszkań, choć nie bardzo da się tam wydzielić osobną kuchnię z oknem.
Jeżeli chodzi o to, ile kosztują nowe mieszkania na Ruczaju w Krakowie w inwestycji Apartamenty Lubostroń 22, to podobnie, jak w sąsiedztwie, nie jest tam specjalnie tanio, mniejsze lokale, to ok. 7 000 zł/m2, natomiast większe, to około 6 500 zł/m2. Jak sądzicie, to konkurencyjna oferta :?: Może jest tu ktoś, komu udało się coś z tego wynegocjować i coś o tym napisze na forum. Warto byłoby się dowiedzieć czy jest tu jeszcze możliwy jakiś ruch w dół.

Obrazek

Widać, że sama budowa inwestycji idzie nieźle, co ciekawe, w tym przypadku, generalny wykonawca, to Inter-Bud Kraków, czyli ta sama firma, która jest jednocześnie deweloperem, a nawet buduje w niewielkiej odległości swoją własną inwestycję - Kobierzyńska 165 Kraków, ale widać, firmy jakoś się dogadały :) I wybaczcie, że zdjęcia nie są jakieś specjalnie wyraźne, ale były robione w nocy i nie wszystko cało się dokładnie uchwycić. Inna sprawa, że ASA Development chyba skończyła całkiem niedawno swój poprzedni projekt, który też był na opisany na forum - Kamienica Pilotów 29, więc pewnie mogli zabrać się za kolejny - tak by z tego wychodziło :)

Obrazek

Jest tu może ktoś, kto już kupił mieszkanie Apartamenty Lubostroń 22 w Krakowie i może o tym napisać coś więcej, bo sam projekt wygląda ciekawie, a więcej można dowiedzieć się także z tablicy informacyjnej. Może są tu jacyś przyszli mieszkańcy i doradzą, czy to dobry wybór czy nie :?: Jeśli ktoś ma jakieś lepsze zdjęcia, i aktualne, to także dobrze byłoby zobaczyć. No i jeszcze to, jakie ma ASA Development opinie, bo już jednak coś w Krakowie zbudowali i chyba są to coraz większe projekty. Może jakiś mieszkaniec ich inwestycji przy Pilotów coś o tym napisze na forum, czy to godna zaufania firma itp. :?:

JacekKrk

Re: Apartamenty Lubostroń 22 Kraków od ASA Development - opinie i forum

Postautor: JacekKrk » 26 wrz 2017, 11:09

Podbijam temat, jestem zainteresowany jednym z mieszkań w tej inwestycji, ale mimo wszystko cena ok 6800 za metr, do tego miejsce parkingowe 30tys, komórka 4tys/m2 i cena robi się jednak trochę za wysoka, nawet jak na Ruczaj, tym bardziej, że obok na os piltza podobne mieszkania są za ok 6200 za metr..
Czy ktoś wie czy możliwe są negocjacje i ile można ugrać, np. za cały pakiet mieszkanie+parking+komórka? Jaki jest system płatności?
Sama inwestycja wygląda dość porządnie wg mnie.
Będę wdzięczny za odpowiedzi :-)

Burgi

Postautor: Burgi » 07 kwie 2018, 11:49

Witam
Podbijam temat. Czy ktos moze coś powiedziec na temat tej inwestycji, negocjacji itd?

budfen

Postautor: budfen » 28 paź 2020, 20:25

podbijam temat :) Czy ktoś z mieszkańców tego osiedla może się wypowiedzieć na temat całego procesu kupowania, odbierania mieszkania od ASA?
prowadzą oni teraz (a właściwie zaczynają) nową inwestycję - Myśłiwska Solar Garden, więc dobrze by było się dowiedzieć czegoś więcej o jakości tego dewelopera.

kezcainom

Postautor: kezcainom » 18 lip 2023, 8:58

budfen pisze:podbijam temat :) Czy ktoś z mieszkańców tego osiedla może się wypowiedzieć na temat całego procesu kupowania, odbierania mieszkania od ASA?
prowadzą oni teraz (a właściwie zaczynają) nową inwestycję - Myśłiwska Solar Garden, więc dobrze by było się dowiedzieć czegoś więcej o jakości tego dewelopera.

Po takim czasie nadal nic nie wiadomo... szukam dziś opinii bo chcę kupić mieszkanie w Solar Garden.

krk10

Postautor: krk10 » 18 lip 2023, 11:24

.
Ostatnio zmieniony 18 lip 2023, 11:45 przez krk10, łącznie zmieniany 3 razy.

SirCinek

Postautor: SirCinek » 18 lip 2023, 11:31

kezcainom pisze:
budfen pisze:podbijam temat :) Czy ktoś z mieszkańców tego osiedla może się wypowiedzieć na temat całego procesu kupowania, odbierania mieszkania od ASA?

Po takim czasie nadal nic nie wiadomo... szukam dziś opinii bo chcę kupić mieszkanie w Solar Garden.

GW Solar Garden jest chyba Inter Bud - więc jeżeli szukasz informacji o jakości wykończenia to pytałbym po inwestycjach w/w :)

krk10

Postautor: krk10 » 18 lip 2023, 11:44

kezcainom pisze:

Mogę mówić tylko w swoim imieniu i mogę napisać, że mam wątpliwą przyjemność mieszkać w tej inwestycji.
Jeżli chciałbyś wiedzieć jakie są moje prywatne wrażenia dotyczące kontaktu z developerem, późniejszym zgłaszaniem do niego usterek itp. zostaw mi proszę wiadomość priv, chętnie się podzielę ;-)
Ogólnie samo moje mieszkanie, w którym mieszkam, w mojej ocenie, uważam że jest naprawdę mega akustyczne, słychać bardzo dobrze sąsiadów za ścianami, bawiące się dzieci, a nawet, jak sąsiad wkłada wtyczkę do kontaku to mam odczucie jakby to było w moim pokoju, tupania z góry; na nieszczęście moja sypialnia graniczy też z łazienką sąsiada, więc jak tylko odkręci prysznic to w pokoju mam syczenie, jakby ktoś odkręcił mi wodę w szafie- dosłownie! Także jak sąsiad czyści łazienkę i zwyczajnie np. zastuka czymś w płytki to odczucie jest takie jakby to było u mnie. Okresowo wracają także, zwłaszcza w sezonie zimowym problemy z wentylacją i przechodzeniem zapachów, np z korytarza do mojego mieszkania (mimo że wg przyjętych norm wszystko jest ok i na pomiarach wychodzi dobrze). Odkąd mieszkam w tym mieszkaniu to musiałem nauczuć sie spać w stoperach, mimo że nigdy wcześniej nie miałem takiej potrzeby mieszkając gdzie indziej.
Osobiście zdecydowanie żałuję tego zakupu, nie kupiłbym drugi raz.
Do odbioru polecam wziąć firmę specjalizującą się w odbiorach mieszkań - w moim wyłapali kilka kwiatków, których na pewno bym sam nie zauważył.
Developerem była firma ASA, ale wykonawcą Inter Bud, co jest pokazane nawet na początku tego tematu na zdjęciu.
Pozdrawiam

kezcainom

Postautor: kezcainom » 18 lip 2023, 16:02

krk10 pisze:
kezcainom pisze:

Mogę mówić tylko w swoim imieniu i mogę napisać, że mam wątpliwą przyjemność mieszkać w tej inwestycji.
Jeżli chciałbyś wiedzieć jakie są moje prywatne wrażenia dotyczące kontaktu z developerem, późniejszym zgłaszaniem do niego usterek itp. zostaw mi proszę wiadomość priv, chętnie się podzielę ;-)
Ogólnie samo moje mieszkanie, w którym mieszkam, w mojej ocenie, uważam że jest naprawdę mega akustyczne, słychać bardzo dobrze sąsiadów za ścianami, bawiące się dzieci, a nawet, jak sąsiad wkłada wtyczkę do kontaku to mam odczucie jakby to było w moim pokoju, tupania z góry; na nieszczęście moja sypialnia graniczy też z łazienką sąsiada, więc jak tylko odkręci prysznic to w pokoju mam syczenie, jakby ktoś odkręcił mi wodę w szafie- dosłownie! Także jak sąsiad czyści łazienkę i zwyczajnie np. zastuka czymś w płytki to odczucie jest takie jakby to było u mnie. Okresowo wracają także, zwłaszcza w sezonie zimowym problemy z wentylacją i przechodzeniem zapachów, np z korytarza do mojego mieszkania (mimo że wg przyjętych norm wszystko jest ok i na pomiarach wychodzi dobrze). Odkąd mieszkam w tym mieszkaniu to musiałem nauczuć sie spać w stoperach, mimo że nigdy wcześniej nie miałem takiej potrzeby mieszkając gdzie indziej.
Osobiście zdecydowanie żałuję tego zakupu, nie kupiłbym drugi raz.
Do odbioru polecam wziąć firmę specjalizującą się w odbiorach mieszkań - w moim wyłapali kilka kwiatków, których na pewno bym sam nie zauważył.
Developerem była firma ASA, ale wykonawcą Inter Bud, co jest pokazane nawet na początku tego tematu na zdjęciu.
Pozdrawiam

jaka jest grubość ścian u Ciebie ? Czy to ma znaczenie? a może chodzi o material, z ktorego sa zrobione?

krk10

Postautor: krk10 » 18 lip 2023, 19:01

Grubość ścian niby standardowa - 25cm. Na moim piętrze jest to pustak ceramiczny o takiej grubości (chyba marki Porotherm), na parterze i pierwszym piętrze lali z tego co pamiętam beton (a od 2 do 5 piętra pustak z tego co kojarzę).
Nie znam się dokładnie na technologii i jakie mogły być ewentualne błędy czy też np. oszczędności, ale nie miałem wcześniej styczności z tak akustycznym mieszkaniem jak to moje :/ Słychać praktycznie wszystko (słyszałem nawet pytania do dziecka w stylu "chcesz zupkę?"), tak że można nabawić się nerwicy - a całe życie mieszkałem w blokach, więc mam porównanie. Także drzwi wejściowe nie są wg mnie solidne, ponieważ dźwięki z korytarza również bardzo się przenoszą.
Rozmawiałem też ze znajomymi i nikt w swoim bloku nie miał aż takich problemów - jak pokazałem im nagranie wykonane w pokoju jak słychać wodę, którą leje w łazience sąsiad to nie chcieli mi wierzyć.
Również sam odbiór mieszkania w moim odczuciu nie wyglądał tak jak wyglądać powinien, trzeba było bardzo pilnować, aby wszystko zostało potem poprawione tak jak należy, a pojawienie się z firmą specjalizującą się w odbiorach nie zostało mile przyjęte, tak to wyraźnie odczułem. Ile mnie to wszystko kosztowało nerwów to wiem tylko ja.
Ja swojego zakupu w tej inwestycji bardzo żałuję, niestety skusił mnie bardzo fajny rozkład mieszkania i atrakcyjny wygląd bloku, który pozwalał mieć nadzieję, że wszystko będzie ok.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”